Na Japonskem leteči roboti letijo nad glavami predolgo zaposlenih in jih z glasbo podijo domov….

Nov japonski trend – leteči roboti “T-Frend” namerno vznemirjajo delavce tako, da po uradnem izteku delovnega časa leti nad glavami zaposlenih in jim zelo na glas predvaja škotsko pesem “Auld Lang Syne”, da bi jih tako odgnal domov. Država se je odločila, da bo na takšen način poskušala izkoreniniti zloglasno dolg delovnih čas japonskih delavcev….

Država dela na tem, da bi “T-Frend”a vpeljala tako v državna, kot zasebna podjetja, zasebno podjetje za varovanje Taisei pa za mesečni najem “T-Frend”a zahteva nekaj čez 4000 €.

“T-Frend” je pripet na dron, s svojo kamero pa vse posneto shranjuje na SD kartico, kar mu omogoča, da svoj nadzorni del, torej preganjanje delavcev iz delovnega mesta, beleži v skoraj realnem času, poleg tega pa je sposoben prepoznati svojo lokacijo brez GPS-a.

Po zagonu preleti uradniške prostore po vnaprej zastavljeni smeri in ko pride do konca le te, postopek izvede v obratni smeri. Ustvarjalci “T-Frend”a so mu dodali tudi opcijo prepoznavanjo obrazov, da bi lahko natančno vedeli, kdo ostaja na delovnem mestu po zaključku rednega delovnega časa in bodo tako lažje prepoznali “vsiljivca”, katerega bodo, v kolikor se ne bo odzval pozivu “T-Frend”a, iz delovnega mesta pospremili varnostniki.

Prvi preizkusi te nove metode so pokazali, da so praktični vsi zaposleni, pregovorno znani japonski deloholiki, katere je “T-Frend” preganjal iz delovnega mesta po izteku delovnega časa, tudi dejansko zapustili delovno mesto.

Nekateri strokovnjaki nad to državno odločitvijo niso ravno navdušeni in, poleg tega da so jo označili za smešno in “T-Frend”a že obtožili za robotiziranega zlorabljača, opozarjajo, da delavci sicer bodo zapustili delovni prostor, a da bodo svoje delo odnesli domov, da bi ga zaključili.

Scott North, profesor sociologije na Univerzi v Osaki, namesto tovrstnega ukrepa predlaga za državo manj dražjega in po njegovem tudi dosti bolj učinkovitega – zmanjševanje količine dela ali zaposlovanje novih delavcev.

A Japonce že nekaj leti zelo pesti to, kar bo našo malo podalpsko že v kratkem – kronično pomanjkanje delovne sile. Posledično delodajalci pritiskajo na zaposlene, da svoje delovnike razvlečejo dokler ne opravijo določene zadolžitve, kar v praksi pomeni, da jih vedno več dela tudi po 16 ur dnevno in dejansko hodijo domov le še spati.

Japonska vlada poskuša spremeniti to deloholično japonsko kulturo, katero delavci jemljejo kot dokaz zvestobe in predanosti podjetju. A preveč oddelanih delovnih ur je glavni krivec za številne in vedno pogostejše možganske in srčne kapi delavcev na delovnih mestih, tudi številne samomore, kar sem že predstavil v zapisu – Karoshi sindrom – ko se od dela umira – dobesedno .

Japonska vlada se je za “T-Frend”a odločila potem, ko je propadel poskusni program “Premium petek”, s katerim so vzpodbujali zaposlene, da zadnji petek v mesecu prej zapustijo delovno mesto, s čimer so želeli zmanjšati število nadur in vzpodbuditi potrošnjo, a so številni nasprotniki predloga zagotavljali, da imajo ravno tisti dan največ dela.

Da bi preverili dokaz zvestobe in predanosti podjetju, obenem pa jih vzpodbujali da svoje delovno mesto zapustijo takoj po izteku delovnega časa, so od Japoncev 9 letečih robotov “T-Frend” naročili tudi v našem javnem sektorju, natančneje v zdravstvenem, v UKC Ljubljana.

Po dostopnih podatkih, se je vseh 9 letečih robotov “T-Frend” 3 dan delovanja odločilo in izpeljalo kolektivni harakiri, ker so ocenili, da svoje delo niso opravili odgovorno, saj jim v 3 dnevih že 2 uri pred iztekom rednega delovnega časa ni uspelo najti nobenega zaposlenega, da bi ga pregnali domov.

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Na Japonskem leteči roboti letijo nad glavami predolgo zaposlenih in jih z glasbo podijo domov….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *