Znanost potrdila – samo psihopati hočejo “prijateljstvo” po zaključku partnerskega razmerja…..

V kolikor vam ob prekinitvi partnerskega razmerja dotedanji partner predlaga “prijateljstvo” v nadaljevanju, bo najbolje da zgasnete čim dlje od takšnih ponudb in poskrbite, da je konec razmerja tudi dejansko konec….

Čeprav se jih je kar nekaj sklicevalo, da ohranitev “prijateljstva”, torej določene oblike odnosa tudi po zaključenem partnerskem razmerju, zanje pomeni nek znak osebnostne zrelosti, je tovrstne znanost nič kaj nežno postavila na realna tla in dokazala, da so tovrstni predlogi “prijateljstva” v resnici vse prej kot to in dejansko odraz težkega psihičnega bolezenskega stanja predlagatelja, a tudi tistega ki tovrsten predlog sprejme.

Znanstveniki Oakland University (Michigan) so si namreč vzeli čas z zbiranjem dokazov, da je ponujanje “prijateljstva” po zaključku razmerja vse prej kot zdravo in v ta namen so na 861 osebah analizirali značajske lastnosti ter zgodovine njih partnerskih razmerij.

Udeleženci študije so odgovarjali na vprašanja povezana s trenutnim partnerskim razmerjem in ali so še “prijatelji” z nekdanjimi partnerji, ob čemer so izpolnili tudi vprašalnik namenjen ugotavljanju narcisoidnih in/ali psihopatskih osebnih lastnosti.

Rezultati so pokazali, da so osebnostne lastnosti udeležencev, ki so skozi raziskavo razkazali svojo temačno osebnostno stran, praktično identične tistim, ki “krasijo” psihopate, saj so z bivšimi partnerji ostajali v “prijateljskem” kontaktu iz točno določenih razlogov – priložnosti pridobivanja informacij, denarja in/ali spolnih odnosov.

Upoštevajoč, da so psihopati – osobe ki izkazujejo narcisoidnost, sadizem, sebičnost, pomanjkanje empatije in/ali površinski šarm – znani po sposobnosti šarmiranja, jim je dokaj lahko nadaljevati strateški “prijateljski odnos” z bivšimi partnerji tudi še dolgo po zaključenem razmerju, da lahko od le teh črpajo za svoje osebne koristi.

Tako da ja, tisti ki ste do sedaj zanikali staro ljudsko modrost, da moški in ženska pač ne moreta biti prijatelja, razen če sta v partnerskem razmerju, je zdaj tudi znanost povedala svoje, pa kakor kdo hoče naprej…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Znanost potrdila – samo psihopati hočejo “prijateljstvo” po zaključku partnerskega razmerja…..

  1. No ja….odvisno..Pravzaprav so nas “vzgajali socialni delavci” (ali mediji?) , da je zaradi otrok dobro ostati bivšim zakoncem v “prijateljskem” odnosu!? Le kako naj izgleda tak prijataljski odnos? V Ameriških filmih včasih vidimo, kako se sprijateljita celo bivši in sedanji ženin partner…Morda je malo psihopatsko, če se zapuščeni, prevarani partner obnaša do svojega nekdanjega zakonca preveč prijateljsko? Morda je psihopatsko, če se eden od partnerjev obnaša sovražno in maščevalno? Ne dovoli obiskovati otrok, zahteva preveč preživnine (?), ….Vzrokov za ločitev je veliko-morda se le psihopati poročijo in ločijo? Haha..kdo bi vedel in nasedal vsem “zanstvenim dognanjem”?!Nisem ločena in ne vem kam spadam!! 😉

  2. Milena, spadaš kamor hočeš…. 😉
    ob ločitvah je, kjer so vpleteni otroci, pa je vsekakor priporočljivo in zaželjeno, da bivša partnerja ohranjata čimbolj korekten odnos za točke, ki so neposredno povezane s potrebami in razvojem otroka…..a to nima veze s “prijateljstvom”….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *