Zaradi okvare aplikacije “Pij vodo” čez vikend v Sloveniji preko 90.000 skrajno dehidriranih, dodatnih 8000 kritičnih primerov hospitaliziranih…..

Po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije (NIJZ) bo minuli vikend ostal zgodovinsko arhiviran zaradi nacionalne katastrofe, kakršne se na tem ozemlju ne pomni vse od ene izmed katoliških križarskih vojn proti poganskim Slovencem leta 1331….

Dispečerji republiškega klicnega centra 112 so opazno povečanje klicočih državljanov za pomoč sprva zaznali v sobotnih večernih urah, a temu niso posvečali posebne pozornosti, saj je število klicočih na 112 ob vikendih že običajno višje, kot med tednom.

Da pa nekaj le ne more biti v redu so vodilni v klicnih centrih začeli seštevati okoli polnoči, ko je število klicočih naraslo za 20% in število klicočih je proti nedeljskim jutranjim uram skočilo že na višjih 150%, čeprav običajno v teh urah beležijo bolj redke klice.

V nedeljskem dopoldnevu pa so okoliščine eskalirale, saj dispečerji niso več zmogli odgovarjati 40 klicem na minuto in dajati navodila zaskrbljenim klicočim, ki so iskali pomoč za dehidrirane svojce, na splošno olajšanje pa se je turbulentno stanje okoli poldneva skoraj povsem umirilo.

Vzporedno so v UKC Ljubljana, bolnišnici Izola, UKC Maribor, ZD Kranj in bolnišnici Novo mesto postali oblegani z dehirdriranimi državljani, večino katerih so tja pripeljali njih svojci, nekateri so bili še toliko pri zadnjih močeh, da so se v bolnišnice pripeljali sami.

Vlado Žeja, vodja odnosov z javnostjo pri NIJZ, je pojasnil apokaliptične razmere tega nepredvidljivega dehidracijskega udara na državljane :

Najprej se moramo zahvaliti zaposlenim v klicnih centrih, da so s skrajnimi napori uspeli rešiti nastalo nepredvideno situacijo in skoraj 90.000 dehidriranim državljanom v starostnem razponu od 12 – 60 let uspeli strokovno svetovati, naj pijejo vodo.

Za okoli 8000 dehidriranih pa so postale zadeve že življensko nevarne zaradi izotoničnih in hipertoničnih dehidracij, tako da so pristali v bolnišnicah na intravenoznih aplikacijah tekočin in hipodermoklizah. Lahko potrdimo, da je stanje pod kontrolo in za preiskave okoliščin tega nenavadnega izbruha dehidriranosti smo že pozvali ustrezne inšpekcijske službe“.

Inšpekcijske službe so se takoj podale v preiskavo vzroka tako številčno dehidrirane populacije in v prvem koraku so ugotovili, da na vseh območjih od koder so prihajali dehidrirani javna oskrba z vodo nikakor ni bila motena vsaj mesec dni nazaj.

V nadaljevanju preiskave pa so ugotovili, da so bili vsi dehidrirani redni uporabniki telefonske aplikacije “Pij vodo“, dnevnega opomnika, ki opominja lastnika telefona, kdaj in koliko vode mora spiti, za katero pa so v preiskavo dodatno vključeni IT strokovnjaki ugotovili, da je bila od srede v okvari, nedelujoča, kar je botrovalo eksploziji dehidriranih državljanov.

K pojasnilu dehidracijskega vikenda razsežnosti epidemije so bili pozvani tudi vodilni britanske družbe “Not again Ltd“, ki so sicer razvijalci in prodajalci aplikacije “Drink water“.

Vsem skoraj 200.000 slovenskim uporabnikom naše aplikacije “Pij vodo” se iskreno opravičujemo za ta neljubi dogodek. Po vseh naših simulacijah dejansko pomanjkanje vode v Sloveniji ni bilo zaznano in niti ni predvideno za naslednjih vsaj 20 let.

Da je naša aplikacija v okvari in ne obvešča uporabnikov kdaj in koliko vode dnevno morajo spiti, smo izvedeli šele v nedeljskih pozno popoldanskih urah, ko nas je o tem obvestil slovenski NIJZ. Napako smo odpravili, aplikacija ponovno deluje in zagotavljamo, da bo poslej uporabnike po njih nastavitvah spet redno opominjala kdaj in koliko vode morajo dnevno vnesti vase za normalno funkcioniranje“, je okoliščine pojasnil lastnik podjetja Fares Abu al Tayy .

Stanje dehidrirano prizadetih državljanov je trenutno stabilno, novi primeri se ne beležijo, kar NIJZ pripisuje spet delujoči aplikaciji “Pij vodo“, a obenem obveščajo javnost, da obstajajo ponovitvene možnosti in svetujejo vsem starim in novim uporabnikom, da si aplikacijo “Pij vodo“, poleg osebnega gsm-a, instalirajo tudi na tablice, računalnike, ter rezervni gsm in jih sinhronizirajo, v izogib nepotrebnim težavam pa naj bodo pozorni tudi na redna polnjena baterij aparatov.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zaradi okvare aplikacije “Pij vodo” čez vikend v Sloveniji preko 90.000 skrajno dehidriranih, dodatnih 8000 kritičnih primerov hospitaliziranih…..

  1. Aha, zdaj mi je pa jasno zakaj pravijo, da bo razvoj visoke tehnologije uničil človeštvo……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *