Skodelice za brkate moške

So trendi, ki se pojavijo za krajše obdobje in izginejo za vedno in so trendi, ki se ciklično ponavljajo in trajajo…..eden teh slednjih so zagotovo tudi moški brki, neobvezno z njimi tudi brada….to kar zadnja leta furajo hipsterji je zgolj oživljanje nekega moškega trenda izpred 150ih let……

v Viktorijanski dobi, pa vse do začetka 1.svetovne vojne, so moški po Veliki Britaniji zelo ponosno skrbeli za svoje mustače in ta trend, ki je trajal skoraj 60 let, razširili po Evropi in ZDA….obvezen del trenda pa je bila tudi – skodelica za brkače…..

v tistih časih je bila moška skrb za brke prednostna skrb, za dnevna obrezovanja le teh v ne prekratke in ne predolge, kakor za rabo posebnih voskov ter posebnih dvodelnih zložljivih glavnikov iz želvovine in srebra za negovanje le teh, ki so bili redno hranjeni v žepih plaščev, denarja ni smelo zmanjkati…..da, gospodje so nosili svoje brke s ponosom, medtem ko je bil preostanek obraza skrbno pobrit…..

a v začetnih letih te “mustaš manije” se je moški svet znašel pred velikim problemom……skrbno negovanim brkom je zajetne težave povzročal – čaj….vroč čaj….skodelice čaja…..moški so se znašli pred velikim izzivom – kako združiti tradicijo s sodobnostjo…..

torej kako spiti skodelico toplega čaja, ne da bi vroči hlapi le tega (s)topili dragocen vosek, s katerim so vtirajoče negovali svoje mustače…..

takrat se je od nekod pojavil Harvey Adams, britanski lončar iz Longtona, in leta 1860 izdelal prvo – skodelico za brkače…..

v bistvu je povsem običajnim čajnim skodelicam na notranjo stran pod vrhom dodal mini prečnik z manjšo odprtino…..tako so lahko moški svoje dragocene brke naslonili na prečnik, jih tako ohranili brez travmatičnih poškodb in topljenj voska, obenem pa na miru in brez skrbi spili ves čaj iz skodelice…..

res je, zelo enostavno, a nekdo se je moral tega spomniti…..in Harvey se je….njegova “skodelica za brkače” je izjemno hitro postala totalen hit in iz nekega lončarja, ki se je komaj prebijal iz dneva v dan, je nastala neslutena zgodba uspeha…..

vročica Harveyeve “skodelice za brkače” je sunkovito preplavila najprej Veliko Britanijo, vzporedno pa tudi celo Evropo in ZDA…..obubožani lončar Harvey je iz skromne delavnice prešel na množično proizvodnjo skodelic, sproti je svoj patent proti plačilu ponudil tudi preostalim proizvajalcem po Evropi in potem…..

in potem je, v relativno kratkem času, postal zelo, zelo premožen…..tako zelo, da se je po 15ih letih od izdelave svoje prve “skodelice za brkače”, pri svojih 40ih letih, upokojil…..

skodelice so se itak same delale naprej, vse do začetka 1. svetovne vojne, ko se je itak prenehalo izdelovati marsikaj vsega, ne le “skodelice za brkače”…..od takrat teh skodelic niso več izdelovali, danes so dosegljive le še v muzejih ali zasebnih zbirkah….

možnost, da se zadeva v današnjih časih spet zažene v polno proizvodnjo kakopak obstaja…..dovolj bo le preblisk kakšnega podjetnejšega hipsterja…..Harvey je itak že za vse ostalo poskrbel…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *