Materinski dan v Sloveniji – zlagan….

Materinski dan, (neformalen) praznik se 25.marca praznuje le – v Sloveniji…..in praznik ni namenjen vsem materam sveta, pač pa izključno katoliškim materam, za izključno katoliški praznik…..ne krščanski, pač pa izključno katoliški….vsem ostalim slovenskim materam je namreč namenjen uradni praznik 8.marec….

Materinski dan v Evropi je RKC, kot praktično vse svoje praznike, prevzela oz. kar ukradla od drugih in ga datumsko prilagodila sebi v prid tako, da pokriva striktno katoliški praznik Marijino oznanjenje, katerega verniki RKC praznujejo 25.marca….

v izvirniku božanstev človeštva je bil in je še vedno 25. marec priznan kot poganski praznik čaščenja Kibele (Cibela) azijske stare frigijske “Matere zemlje”, ki je vladala Naravi….

častili so jo tudi stari Grki, v starem Rimu pa je bila znana kot “Magna Mater” (Velika mati)….ko je Rim zavladal po mediteranu, so romanizirano obliko Kibelinih kultov razširili po celotnem Rimskem kraljestvu…..RKC ni bila takrat niti seme, kaj šele v načrtu….

sodobnejšo obliko Materinskega dne, katero naši mediji zelo radi malomarno in neresno predstavljajo kot izvirnik, je 12. maja 1907 spočela Anna Marie Jarvis (Grafton, West Virginia, ZDA), praznujejo pa jo ponekod vsako 2. nedeljo v Maj-u…..

Anna je namreč, kot aktivna verska članica “Andrews Methodist Episcopal Church”, tega dne priredila srečanje v spomin na svojo pokojno mamo in sicer tako, da je pred omenjeno lokalno cerkvijo potresla 500 belih nageljnov, povabljene pa so bile zgolj ženske….

po tem dogodku je Anne svojo željo po Materinskem dnevu izražala v pismih, katera so v podporo podpisovale tudi njene cerkvene prijateljice, le ta pa je razpošiljala najvišjim ameriškim funkcionarjem…..in to je vztrajno počela dolgih 7 let…..

šele 8. maja 1914 je ameriški kongres njeno oz. njih prošnjo uslišal in vsako 2. nedeljo v Maj-u priznal za neformalen praznik – Materinski dan……v Evropo, v Anglijo, je “Andrews Methodist Episcopal Church” praznik prenesla pod okriljem “Angleške Cerkve” po 1.svetovni vojni in ga praznovali na isti dan, kot v ZDA….

a potem se je zgodila RKC, ki je ta “praznik”, tudi ta, kakor vse svoje ostale, ukradla za svoje potrebe in ga prestavila na 25.marec, ko katoliki praznujejo Marijino oznanjenje, ki ima, kot rečeno, sicer poganske korenine, in ga kot takšnega vsiljevala celi Evropi, pa kdor je nasedel, je pač nasedel….

in nasedla je le Slovenija, torej katoliki v Sloveniji in še par takšnih, ki sicer niso katoliki, niti hudičevi, dejansko ne vejo niti sami kaj in čigavi so, a se prilepijo na vsak komercialni katoliški verski praznik, čeprav o zgodovini samega praznika nimajo osnovnega pojma, vedo pa da je treba za komercialne katoliške praznike čim več zapraviti z nakupi daril, ker je pač to edini smisel praznikov……..

in ja, materinski dan praznujejo različne države ob različnih dneh in nikakor vse na svetu, zgolj tretjina…..vsako leto Materinski dan prvi praznujejo Norvežani in sicer 2.nedeljo frebruarja, zadnji pa Indonezijci in sicer 22.decembra, ostali pa vmes, a večina 2.nedeljo v Maj-u…..

in da, zveni neverjetno, a je še kako preverjeno in resnično – Slovenija je edina, v kateri se neformalen praznik Materinski dan praznuje – 25. marca….kot RKC naročila….samo v Sloveniji, majkemi….vem ja, še dosti dela nas čaka….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *