Zgodovinsko – Kitajska začela trgovati z nafto v kitajskih juanih – začetek konca”petrodolarja” in ZDA….

Petelinjenju “America first” Donalda Trumpa, ko je le ta napovedal uvedbo carin, carinskih dajatev, za uvoz jekla in aluminija v ZDA je sicer spravila v paniko EU, ki mrzlično leze v anus Trumpu, da bi se premislil, za kar so določene članice uklonjeno sprejele celo sodelovanje pri izgonu ruskih diplomatov, je odkikirikalo….

Trumpovim carinskim grožnjam se je brez strahu, sramu in rešpekta postavila po robu Kitajska, ki je Trumpu le nekaj ur po njegovi napovedi jasno povedala, da ne bo bežala pred carinsko vojno, pač se bo do zadnjega borila in v odgovor je proti ZDA takoj uvedla svoje proti ukrepe z dodatnimi 25% carinami za 128 ameriških izdelkov in s tem izenačila napovedano povečanje ameriških carin na kitajsko jeklo in aluminij.

A to je bila šele uvertura, katero je Kitajska pripravila ZDA…..

Z današnjim dnem je namreč postala Kitajska prva sila, ki se je odpovedala – ameriškemu petrodolarju, posledično dolarju, s tem pa tudi zakoličila začetek konca dosedanje moči ZDA. Nič več ne bo, kot je bilo, niti ali sploh ZDA.

Kitajska začela trgovati z nafto v kitajskih juanih – torej zbogom “petrodolar” in ZDA…

Današnji marčevski dan v 2018 bo ostal za vselej zapisan v zgodovino. Kot izjemno pomemben. Kot dan, ko je Kitajska na energetski borzi v Šanghaju začela trgovati z nafto s svojimi juani in tako odločno jasno zaključila skoraj 43 letno dolgo privilegirano dominantno obdobje ameriškega petrodolarja, s tem pa tudi razvrednotila dolar kot rezervno svetovno valuto.

Kitajska, daleč največja uvoznica nafte na svetu, je namreč ubrala povsem nasprotno taktiko kot ZDA in proizvajalkam nafte zagotavlja, da bodo lahko z od prodaje nafte prislužene juane vnovčile za zlato, katerega Kitajcem v svojih rezervah očitno ne primankuje, je pa razumljivo, da se bodo proizvajalke nafte poslej raje odločale za kitajsko zlato s težo, kot pa ameriške petrodolarje brez kritja.

Ne gre pozabiti niti, da je še ne tako let nazaj poskusil podobno uporniško uvesti konkurenčno naftno valuto proti petrodolarju tudi libijski Moamer Gadafi, na kar so ameriški kavboji odgovorili v svojem značilnem slogu z milijonskimi podkupninami Gadafijevim sodelavcem in plačanim revolucionarjem, ki so izdali Gadafija in celoten libijski narod, čemur je sledil umor Gadafija in vojaško opustošenje Libije, katerega so kavboji izvedli s pomočjo evropskih zaveznikov Velike Britanije, Nemčije in Francije.

Ni pa tokrat nobene bojazni, da bi ZDA ta isti scenarij poskušale izvesti na Kitajski, kar je vsem jasno, tudi zato, ker Kitajska v tej zgodbi že od začetka ni sama, pač pa ima svoje zaveznike v Rusiji in članicah BRICS, pa tudi če bi bila sama ne bi imeli kavboji niti najmanjše šanse ponoviti svoj scenarij iz Libije, Sirije in še od kod.

Ta kitajska “juan” naftna revolucija pa se ni začela naenkrat oz. danes kot odziv Trumpovi domišljavosti, pač pa se je pripravljal že nekaj časa in ta proces sem predstavljal tudi v svojih blog zapisih od 2014, ko sem že v prvem napovedal Kitajsko kot najmočnejšo gospodarsko silo sveta čez 3 leta, no v teh zapisih sem se uštel za pol leta :

Prihodnost – Rusi in Kitajci z valjarjem čez ZDA
Prihaja Putinov spektakel – Evrazijska Unija ! Zbogom ZDA….
Nočna mora ZDA postala stvarnost – Kitajci odprli Azijsko banko AIIB

Kitajska je torej razbila ameriški petrodolar monopol in na stežaj odprla vrata možnosti prostega trga, da se lahko nafta prodaja v poljubni valuti, kar bo ustrezalo praktično vsem na svetu, razen ZDA.

Za ZDA se začenjajo dolga mučna leta….

Ta “juan” naftni ukrep Kitajske bo, razen Rusije, resda začutil cel svet, tudi EU ki nima ne gospodarske ne vojaške moči, a nihče bolj in globje, kot ZDA, kateri se bo najmočneje vrnil bumerang, katerega so 10letja razmetavali po svetu. In vrnil se jim bo z rušilno močjo.

Umetno ustvarjen petrodolar je ZDA omogočal 45 letno neodgovorno neomejeno tiskanje dolarja, da so se v svojem kavbojlendu lahko preseravali na vse načine in vsako leto še naštancali po okoli 600 milijard dolarjev samo za proizvodnjo svoje oborožitve, katero so vsa ta leta morilsko uporabljali na milijonih žrtev po svetu, kamor so izvažali svojo demokracijo.

In ta neomejena štancanja dolarjev so kakopak nosila s seboj tudi posledico – inflacijo – katere pa niso na svoji koži doživljali američani, ki bi jo morali, pač pa so to inflacijo izvažali s petrodolarjem, kar pomeni, da so vsa ta leta to ameriško inflacijo pokrivale države praktično celega sveta z nakupi nafte predvsem iz Savdske Arabije, ki je s svojo nafto ščitila petrodolar, s tem pa tudi dolar in američane oz. njih standard, katerega so živeli dosti preko svojih dejanskih zmožnosti.

In če bo še Savdska Arabija začela s svojo nafto trgovati s juani, kar seveda bo, in se že samo za polovico odpovedala petrodolarju, potem bodo kavboji še kako intenzivno dnevno na kolenih ponavljali “God bless America”, a tokrat z drugačno konotacijo…..

Vsi smo prisiljeno uvažali ameriško inflacijo na račun petrodolarja in omogočali američanom še in še tiskanj neomejenih količin dolarjev brez kritja. A zdaj se bo petrodolar vrnil v ZDA in američanom se bo tako vrnila tudi inflacija, s katero se bodo morali tokrat sami spopasti. V 3,4 ih letih bodo tako imeli prav vse možnosti spoznati hiperinflacijsko, recesijsko usodo Venezuele, katero so spravljali na kant, pa še marsikoga.

In potem so tu še krediti, katere bodo morali kavboji začeti vračati, ob čemer ni dvoma, da so ZDA daleč najbolj zadolžena država sveta, Kitajska pa največja kreditorka sedanjosti, ki gradi močno navezo z Rusijo.

ZDA v naslednjih 4-5ih letih ne bo preostalo čisto nič drugega, kot zaključiti dobo neomejenega in neodgovornega tiskanja enormnih količin dolarjev, sproti pa radikalno spremeniti same sebe s temelji vred ali pa bomo po tv gledali prenose državljanske vojne po ZDA, orožja imajo itak dovolj, v vsakem primeru pa kavboje čakajo zelo težki časi, katerim Trump zagotovo ne bo kos.

In medtem, ko se bodo kavboji ubadali sami s svojimi težavami, si bo Kitajska s svojim socializmom in “Svileno cesto”, s sodelovanjem Rusije, utirala pot po svetu, tudi po Evropi……

Seveda bom zdaj še z večjim veseljem prebiral kavbojske navdušence, ki so leta in še vedno lapajo, da je socializem sistem, ki nič ne ustvarja in se vzdržuje samo s krediti Zahoda….

Prav, povejte to zdaj še Kitajcem, ki so s svojim socializmom postali svetovna gospodarska velesila št.1, ki, ironično, že leta zajetno kreditira ta samozadostno nenormalno ustvarjalen razviti Zahod……če že v socialzma v Jugi niste razumeli…..

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zgodovinsko – Kitajska začela trgovati z nafto v kitajskih juanih – začetek konca”petrodolarja” in ZDA….

  1. Tvoj zapis se sladko bere. Ob tem, da imaš verjetno tudi tokrat prav, upam na čim manjšo kolateralno škodo v človeških offcah … tudi na oni strani luže … na indoktrinaciji se je dolgo delalo. Obvezno treznenje bo vsekakor boleče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *