Pomembno – Države Evrope podpisale Memorandum o sodelovanju na področju umetne inteligence (AI)…..

So novosti, o katerih se bo pač treba (na)učiti, ker že ali pak še bodo temeljito krojile človekov vsakdan. Ena od teh je tudi kratica – AI – ki je angleška oznaka za artificial intelligence ali v slovenščini – umetna inteligenca…..

Karkoli že si kdo misli o umetni inteligenci – dejstvo je da le ta, zaenkrat še počasi, a zelo odločno, že oblikuje človekov vsakdan in iz dneva v dan ga bo le še bolj. Tej fazi napredka se človek enostavno ne more več izogniti, tako da ostaja zgolj eno vprašanje – kakšne temelje je oz. bo človek prispeval umetni inteligenci, da se bo sama inteligenčno razvijala naprej človeku v sodelovanje in korist….

Daleč najbolj razvita na področju AI je Kitajska, ki tudi največ vlaga v razvoj umetne inteligence in je že v nekaj letni prednosti na tem področju proti ostalim državam sveta. Kitajski, v dosti manjšem obsegu, sledita ZDA in Rusija, medtem ko Evropa, kakor tudi EU, na tem področju komaj začenja postavljati temelje.

Nekatere članice, kot so skandinavske države, pa Nemčija in Francija, se sicer vsaka zase ustvarjalno in vlagalno trudijo po svojih močeh, Francija se je recimo že povezala s Kitajci in letno namenja 1,5 milijarde € za razvoj AI, a kot Evropa še ni bilo skupne vizije, sodelovanja in nastopa na področju AI.

V naši mali podalpski so parlamentarci do sedaj praktično povsem zanemarjali AI, torej prihodnost, in se raje posvečali takšnim in drugačnim kupčkanjem preteklosti, od katerih so in imajo koristi uporabnosti le posamezni izbranci, narod kot celota pa prav nič, prej dosti škode.

In mogoče se bo od tega tedna dalje kaj spremenilo na bolje…..

25 evropskih držav je namreč ta teden podpisalo Memorandum o sodelovanju na področju umetne inteligence (AI). Medtem ko so številne države članice že napovedale nacionalne pobude o umetni inteligenci, so zdaj razglasile močno voljo, da združijo sile in se z njimi ukvarjajo z evropskim pristopom. Z združitvijo se lahko v celoti zagotovijo možnosti hitrejšega in boljšega razvoja AI za Evropo.

Države podpisnice so se s to izjavo zavezale, da bodo sodelovale pri najpomembnejših vprašanjih, ki jih je, jih in jih še bo ponujala umetna inteligenca pri reševanjih družbenih, gospodarskih, etičnih in pravnih vprašanj.

V prvem paketu je tako izjavo o sodelovanju podpisalo 24 članic EU, na srečo med njimi tudi Slovenija, temu skupnemu projektu pa je pristopila tudi Norveška, ki sicer ni članica EU. Od članic Memorandumu niso pristopile Hrvaška, Grčija, Romunija in Ciper.

Podpis memoranduma seveda pomeni določene obveznosti, torej vsaka država se je s tem zavezala, da bo letno namenila določeno vsoto za razvoj AI v svoji državi in zdaj bo zanimivo videti le še, koliko financ bodo slovenski parlamentarci namenili temu področju.

Že če bi namenili vsaj polovico milijonov, kot so jih namenili Patriji in zdaj še Boxerjem, bi bilo za začetek prav ok. Bistrih, tudi zelo, znanstvenikov, imamo v naši mali podalpski itak dovolj na zalogi…..

Don Marko M

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *