Največja družina v Evropi v pričakovanju svojega 21. otroka…..

Že začela sta na enak način, ne da bi takrat sploh vedela drug za drugega……Danes 47 letni Noel je bil takoj ob rojstvu posvojen in tudi danes 43 letna Susan je bila takoj ob rojstvu posvojena. Danes sta življenska sopotnika in starša svojim 20im otrokom, znani kot “Radford family” pa pričakujejo rojstvo še 21ega otroka…..

Noel in Susan sta se spoznala ko je bilo njej 14 let, njemu 18 in brez vsakega taktiziranja sta se zaljubila in takoj začela delati naraščaj…..letos praznujeta 25 obletnico poroke…..

Za poroko sta se odločila 3 leta po rojstvu njunega prvega otroka Chrisa, malo pred rojstvom drugega otroka deklice Sophie. Od rojstva tretje Anne 2 leti kasneje, pa sta potem praktično vsako leto delala in rojevala vse naslednje otroke in zaenkrat zadnji, čeprav sta javnost že lani septembra obvestila da je bil takrat rojeni Archie zadnji, se bo rodil letos v novembru, ob čemer imata zakonca tudi že 3 vnuke…..

Vsi otroci, narejeni in rojeni po naravni poti, so zdravi, s praznovanji rojstnih dnevov “počivajo” le prve 3 mesece v letu, potem pa do konca leta vsak mesec praznovanja, saj so vsi otroci rojeni v mesecih od aprila do decembra in da ne bi slučajno pozabili na katerega, si je tata Noel natisnil velik plakat z imeni in datumi rojstnih dnevov vseh.

Družina Radford iz angleškega mesta Morecambe sicer živi v starejši hiši z 10 spalnicami, ki je bila prej dom za starejše občane, a sta jo 2004 odkupila in preuredila svojim družinskim potrebam. Mama Susan dejansko doma skrbi le za otroke oz. gospodinjstvo, medtem ko oče Noel vodi svojo zasebno pekarno že od 1999 in kot pravi mu gre dobro tudi zaradi ljudske reklame “od ust do ust”, saj ljudje radi kupujejo v domači pekarni največje družine v Evropi.

Pa tudi drugače je Noel zadovoljen, da ima svojo pekarno, saj le tako lahko prilagodi svoje delovne obveznosti z družinskimi, delati namreč začne v zgonjih jutranjih urah, pred odhodom otrok v vrtce in šole pride domov pomagat vse spakirati in se vrne na delo, včasih dela ko gredo otroci že spat, v vsakem primeru pa se organizira, da je z ženo in njimi ko niso v javnih vrtcih in šolah, kjer so sicer dobri učenci.

Noel priznava, da mu to zelo verjetno ne bi uspevalo, v kolikor bi bil zaposlen pri kakšne delodajalcu, saj bi težko pokazali razumevanje že, če bi hotel koristiti očetovski dopust.

Seveda je treba to veliko družino tudi nahraniti in tudi to je eden dnevnih podvigov, tako pri pripravi, kot nabavi, saj recimo zgolj za en zajtrk porabijo okoli 10l mleka, tri kg kruha, par škatel kosmičev, nekaj litrov soka, večerje zajemajo tudi 60 klobas, nedeljska kosila 5 do 6 piščancev ali drugega mesa s prilogo, tako da imajo z lokalnim mesarjem sklenjeno dolgotrajno pogodbo ugodnejših cen na količine.

Mati Susan zažene po 10x dnevno pralni stroj, na mesec porabi 30 plastenk tekočega praška, družinske nakupe pa praviloma opravljajo skupinsko za vikende, ko nakupijo potrebno za naslednji teden, za kar povprečno porabijo okoli 350 € tedensko.

Svoj delež pa družini prispeva tudi država v obliki otroških dodatkov, davčnih ugodnosti, zdravstvenih, izobraževalnih ter športnih storitev in kar pač sodi v te okvirje. Če te zanima obsežnejši seznam kaj in kako vse (u)porabi družina po tednih, mesecih, letu, vključno s številom vseh tednov nosečnosti Susan, potem klikni na to povezavo, na Facebooku pa jih dobiš na tej povezavi.

Čeprav so velike družine po nepisanem pravilu stalnica predvsem verskih družin, pa so Radfordovi tudi glede tega ena izjem, saj so ateistična družina, ki pa zahteva zvrhano mero organizacije vseh družinskih članov, ali kot pravi Noel “to ni življenski slog za ljudi premalo močnega srca, saj družina te velikosti potrebuje v prvi vrsti poseben starševski par, ki mora dihati usklajeno, razumeti in se pogumno spopadati z vsemi pritiski, ki so sestavni del vsakdana. A v zameno prejmeš veliko ljubezni“…..

“Radford family” je sicer ne le največja družina v Britaniji, v kolikor upoštevamo da sta edina biološka starša vseh njunih otrok in da živijo pod eno streho, pač pa trenutno tudi največja družina v Evropi, celo na svetu…..

Po nekih drugih parametrih je sicer največja družina na svetu družina Ziona iz Mizorama (Indija), a to je že povsem drugačna zgodba, saj je Ziona moški vodja katoliške sekte Chana Pawl, sekta pa prakticira tudi poligamijo, kar pomeni, da ima “blaženi” Ziona, danes mlad 70 let, 39 žena, s katerimi ima 94 otrok in še 33 vnukov, vsi skupaj živijo v 100 sobnem oddelku Baktwang naselja, za le en večerni obrok pa pospravijo najmanj 30 piščancev….

V naši mali podalpski trenutno živi 14 družin s preko 10 otrok, največja jih ima 13, v večini sta ista partnerja biološka starša vseh otrok….a večina družin naše male podalpske, skoraj 55%, žal bazira na zgolj 1 otroku, pa ne zato, ker bi primanjkovalo denarja za drugega, tretjega in več, enostavno se jim ne da…..delali bi jih že, le naredili ne….

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Največja družina v Evropi v pričakovanju svojega 21. otroka…..

  1. Kot je slišati pritoževanja na obeh straneh spolov, je tudi volje po “delati” vse manj 🙂
    Sicer pa “na dušek” – kot običajno 🙂

  2. Ojej, priznam, da mi je ob prebiranju članka postalo vroče 😀 …. ko sem si predstavljala, da bi bilo pri nas doma toliko otrok. Priznam, da sta meni dva dovolj. Očitno spadam med tiste, ki se jim “ne da”, in so samo delali otroke, ne pa naredili 😀 😀

  3. Ta dva sta res ekstremneža. Saj se več kot dvema otrokoma sploh ne moreš posvetiti. Pri takem številu pa si je že imena težko zapomniti.

  4. Andreja R, enim se tako zelo ne da, da jih že celo življenje samo delajo. 😀

  5. Pri nas so bili trije. Pa ugotavljam, da sem imela manj dela z njimi,kot tisti, ki imajo enega, saj so se večinoma igrali in zabavali med seboj. Pa smo se ukvarjali z njimi, da ne bo kdo to napačno razumel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *