Španski premier napovedal vojno RKC – zavrnil polog dlani na Biblijo ter križ in napovedal prekinitev sporazuma z Vatikanom…..

Katoliška cerkev v Španiji, s preko 80% vernikov ena poslednjih RKC branikov v Evropi, je očitno spet naletela na enormen problem z levičarskimi socialističnimi politiki iz katerih se bo tokrat zelo težko izvlekla, če sploh…..

Novi španski premier Pedro Sánchez, tudi predsednik Socialistične delavske stranke (ki je nasledil vodjo konzervativne desničarske stranke Mariana Rajoya, katerega je odnesla afera zlorab tajnih fondov njegove stranke) je sicer že začel odlično, ko je preklical vse obtožbe in pregone zoper katalonske politike, katere je preganjala Rajoyeva vlada, in ponudil Kataloniji svojo pot.

In potem je prišel na vrsto trenutek, ko bi moral Pedro Sánchez izvesti zaprisego novemu premierskemu položaju….katero je izpeljal, a na svoj način, mimo vseh do sedaj tradicionalnih protokolov…..

Sánchez je namreč na zaprisegi zavrnil polaganje svoje dlani na Biblijo in križ, kar se je zgodilo prvič v zgodovini španske parlamentarne demokracije….

Kaj si misli o katoliški dosedanjosti svoje države je sicer Sánchez brez vsakih zadržkov razgalil že v svoji predvolilni kampanji, ko je napovedal vojno RKC v prvi vrsti s preklicom sporazuma med Španijo in Vatikanom iz leta 1979, poleg tega pa je napovedal izločitev verouka iz javnih šol, ukinitev državnih donacij katoliškim šolam ter ukinitev katerekoli oblike financiranja katoliških ustanov in organizacij iz državnega proračuna.

Španija mora biti oblikovana kot laična država in sekularna država mora biti zavarovana z močjo sekularnega izobraževanja“, je izjavil Sánchez, na kar se je takoj odzval kardinal in predsednik Španske škofovske konference Ricardo Blázquez, ki mu je najprej čestital za mandat, a ga že v nadaljevanju pozval naj služi “splošnemu dobru, enotnosti, napredku in družbeni koheziji države”, kar v prevodu pomeni, da ga je pozval naj ne razdeljuje španskih državljanov po verskih vprašanjih.

Katoliška cerkev v Španiji je sicer imela težke javne retorične spopade tudi z enim prejšnjih socialističnih premierov Jorgeom Luísom Zapaterom, ki je bil premier dva mandata od leta 2004 in že takrat so se začele bitke proti RKC – najprej je Zapatera odredil odstranjevanje vseh križev iz delov javnih šol, uzakonil je istospolne poroke in jim omogočil posvojitve otrok, omilil pa je tudi radikalen zakon o splavu in splav omogočil na prvih 14 tednov nosečnosti, tudi mladoletnim s privolitvijo zgolj enega starša.

Kljub sporazumu z Vatikanom iz 1979 je bilo ukinjeno direktno financiranje klera iz državnega proračuna in uveden cerkveni davek, kar je pomenilo, da so poslej državljani lahko izbirali ali bodo svojih 0,7 % dohodnine podarili RKC ali pak državi za reševanja socialnih problemov.

Cerkev se je takrat posledično obvezala, da se finančno ne bo več opirala na državo, pač pa bo sama pridobivala finančna sredstva preko donacij, ekonomskih aktivnosti in cerkvenega davka.

A kljub temu je država, čeprav v dosti nižjem znesku, še vedno prispevala okoli 4,5 milijarde za katoliške izobraževalne ustanove – 2620 šol in 14 univerz – ter za plače učiteljev verouka, dodatnih 1,8 milijarde pa je država namenila katoliškemu Caritasu in Manos Unidasu, davčnih olajšav pa je bila španska RKC deležna od davka na donacije, obnov sakralnih objektov, plač vojaških in bolnišničnih duhovnikov.

V Španiji torej zavel nov veter, ki prehaja v orkan, kateri očitno ne bo prizanesljiv do španske RKC. Kako pa kaj slovenska Levica s temi Cerkevnimi zadevami ? …pa, nič od njih….In kako kaj slovenski SD, SMC, DeSUS, SAB, SDS, SNS, s temi Cerkvenimi zadevami ?…..pa še večji nič…..razen da podarjajo RKC vse slovensko….no, lepega dne bo že prišel pravi junak…..

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Španski premier napovedal vojno RKC – zavrnil polog dlani na Biblijo ter križ in napovedal prekinitev sporazuma z Vatikanom…..

  1. Lepo povedano in tukaj je velik del težav, zakaj je Slovenija v takšni greznici kot je. Križi v osnovnih šolah, te pa 100 % financirane z davkoplačevalskim denarjem medtem ko se izobraževalni sistem brez umazane ideologije bori za preživetje, milijoni pa vsak mesec odhajajo k eni verski skupnosti, čeprav v Ustavi jasno piše, da so enakopravne!
    Skoraj dva tisoč let so pametni ljudje potrebovali, da je cerkev prenehala kurit žive ljudi na grmadi. Sedaj v 21. stoletju pa spet nekateri rinejo v tisti čas.

  2. Tudi naša Levica in SD, ki naj bi bil iz ZKS, ne upajo o tem nič, pred volitvami ni bilo ene besede. Mah, jih ni več za voliti, nobenega.

  3. Če ni to tako kot je nekdaj francoski Hollande napovedal, da bo ukinil financiranje cerkve, pa je pojkazal le, da je lažnivec. Od katolikov pač ne moreš drugega pričakovati…

  4. Cestitam in zelim da to tudi uresnicijo potem pa naj pridejo se k nam nasim verskim slabicem odpreti oci

  5. se vidi da ima jajca,naši politiki pa si ne upajo reči bobu bob in razčistiti z RKC čeravno je po ustavi ločena od države ima ogromno bonitet vmešava pa se v področja ki je nič ne brigajo in bi radi kreirali politiko za kar niso poklicani

  6. Mlad in inteligenten. Stari imajo grehov pa rabijo spoved budale. Pri nas ga še ni, ki bi si to upal. Zadnji čas je že da se jih zapodi med cerkveno zidovje in mir.

  7. BRAVO PEDRO SANCEZ – SLOVENCI, POBLIZE SI GA og,ejmo in se zgledujmo po njem, HEROJU DANASNJEGA CASA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *