Poslanci sprejeli predlog SDS in NSi – nov zakon trajno ukinja volilno pravico vsem upokojencem…..

Odhajajoči poslanci Državnega zbora, ki do zaključka mandata opravljajo le še tekoče posle, so imeli danes opraviti z verjetno zadnjo izredno sejo v tem mandatu. Tudi tokrat so poslanci poskušali sprejeti kar se da največ od še preostalih 42 predlogov zakonov, sprejeli niso nobenega od teh, so pa 2 povsem nova…..

Izredna seja je bila sicer sklicana zaradi posledic nedavne ujme v Črnomlju, kjer je povzročila za okoli 18 milijonov škode. Nekdanji premier Miro Cerar je namreč ob obisku ogroženega območja ogroženim prebivalcem zagotovil pomoč države in poslanci so, s 50 glasovi za in nobenim proti (40 poslancev iz vseh poslanskih skupin se seje ni udeležilo), potrdili interventni zakon za sanacijo vrtca in šole v Črnomlju, za kar so namenili 100.000 € državne pomoči v obliki kratkoročnega posojila z ugodno obrestno mero.

V nadaljevanju so se poslanci posvetili tudi spremembi oz. dopolnitvi volilne zakonodaje, katero so vsi prisotni okrivili za zastarelo in neučinkovito, saj ljudem ne omogoča liberalno izbiro kandidata po sistemu “Aleksander iz Celja daje svoj volilni glas Marku iz Kopra“, pač pa lahko po obstoječi zakonodaji “Aleksander iz Celja podeli svoj volilni glas zgolj Ivanu iz Celja“, kateremu bi sicer prej prevrtal koleno z ročnim vrtalnikom, kot pa dal svoj glas.

Da so spremembe nujne je bilo soglasnih vseh 50 prisotnih poslancev. Na mizi so tako imeli tudi predlog Levice, da bi se v bodoče volilna udeležba izvajala kot obvezna, s sankcijami nevračil preplačane dohodnine oziroma plačilom 500 € s pripadajočimi obrestmi preko plačilnega naloga za vsakega volilnega upravičenca, ki se volitev ne bi udeležil.

V Levici so ta svoj predlog utemeljili, da je tak ukrep pravičen in nujen, saj je “nesmiselno, da odgovorni državljani zapravljamo milijone za tiste neodgovorne lenobe, impotentno rak rano naše družbe, ki bojkotirajo volitve in tudi drugače nič ne prispevajo razvoju naše družbe, hočejo pa ves komfort“.

Preostali poslanci so se sicer s predlogom Levice načelno strinjali, debata se je tako potem 30 minut vrtela le okoli predvidenih višin sankcij zoper bojkotske volilce. Večina prisotnih je zahtevala dvig plačila kazni iz 500 € na 5000 €, kar so argumentirali s “saj imajo dovolj denarja, če si lahko privoščijo bojkotirati volitve“, a poslanci Levice se s tako visokim dvigom niso strinjali, iskali so kompromis na 2500 € kazni posamezniku, niso ga dobili. Sledilo je glasovanje in predlog Levice je bil z 31 proti ter 19 za zavrnjen.

Poslanci so nato pristopili glasovanju združenega predloga SDS ter NSi, ki sta predlagala, da se volilno zakonodajo dopolni s členom, po katerem bi vsem upokojencem odvzeli volilno pravico, torej se upokojenci ne bi mogli več udeleževati volitev in na le teh glasovati.

Žan Mahnič iz SDS je pojasnil, da je predlog tega novega člena volilnega zakona, sicer zapisan tudi v enem od 84 novih zakonov SDS volinega programa, skrbno dodelan, “saj v prvi vrsti skrbi za zdravje upokojencev, kajti očitno je, da so slovenski upokojenci žrtve neozdravljive poglobljene amnezije, kar se vidi na rezultatih vsakih volitev, kjer le upokojenci, ki predstavljajo kar 83 % vseh udeleženih volilcev, vsakič samo prepisujejo vedno ista imena kandidatov in strank, kar je smrtna obsodba za demokracijo“.

Z Mahničevo argumenatcijo so se strinjali praktično vsi prisotni, omembe vrednejšo pripombo je dodal še Matej Tonin iz NSi, ki je predlog podprl “ker je tako prav in ker morajo upokojenci uživati razkošno življenje tretjega obdobja brez vsakih skrbi, ne pa da se obremenjujejo z volitvami, ker svoje so naredili, kar so naredili pred penzijo, zdaj bomo mi dokončali zanje“.

Poslanci so na glasovanju skupen predlog SDS in NSi o odvzemu volilne pravice upokojencem sprejeli s 50 glasovi za in nobenim proti, nakar so izredno sejo zaključili.

Nova zakonska prepoved s katero upokojenci ne morejo več sodelovati na volitvah, ker jim je trajno odvzeta volilna pravica, stopi v veljavo pred naslednjimi lokalnimi volitvami, upokojenci pa poslej ne bodo več imeli volilne pravice za lokalne in državnozborske volitve, kakor tudi za referendume.

Don Marko M

47 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Poslanci sprejeli predlog SDS in NSi – nov zakon trajno ukinja volilno pravico vsem upokojencem…..

 1. ….in potem počasi se vsem drugim, ki niso za SDS…. Sprememba sistema v večinskega in v nekaj letih v enopartijskega z večnim in edinim, ki se mu samo potrjuje mandat…in je misija zaključena….čisto drugače kot nekoč….

 2. Dober satirični zapis stanja duha in uma mnogih Slovencev, ki jim lahko “prodaš ” vse.

 3. Ne bo dolgo ko se bo kaj takega res zgodilo, ja ! SDS nas planira itaq getizirat in nas počas pospravit ……..

 4. Ze tako smo postali drzava davkov, kazni in ustrahovanj. Se ena kazen vec je za nas Slovence “mala malica”. Novi vladarji, nova korita morajo biti polna.

 5. Niti ni tako slaba ideja, čeprav satirična.

  Upokojenci smo siti do grla teh preigravanj strankokracije, za katero samo popoln bebec verjame, da je demokracija. Večini se enostavno ne da več.

  Če se toliko let ni spremenilo nič, ne vidim nobenega razloga za to, da bi zdaj pa nenadoma prišlo do korenitih sprememb .. razen, če Janosh Perekesh ne zajaha vladarskega konja in na potapljajoči se butalski ladji potegne ven štoflc, ki nas še malce drži nad vodo – da na hitro potone ta ladja norcev, kateri butli rečejo celo “samostojna, suverena država”.

  Definitivno ne bom več zgubljal časa na zbirališčih za vole imenovanih VOLIšča. Prepovedano ali pač ne …

 6. Sami bedaki sedijo v parlamentu,nimajo pojma o zivljenju malega cloveka no vazn je sam da pokasirajo sejnino.

 7. Kaj pa tisti ki še pri 80 delajo ?????? Kmalu bojo sprejeli zakon, da morajo starejši od 70 let nujno čez rdečo luč na semaforju….

 8. Morda pa ni tako slabo. Poleg tega naj predlagajo še ukinitev vseh strank, ali pa vsaj financiranje samo iz članarine. Aja, pa še poslanec naj postane zgolj ČASTNA, NEPLAČANA funkcija….

 9. OH DA BODO LAHKO NAPREJ <<<SDS in NSI << NAPREJ POŠTENO KRADLI, ŠE NEBO,SE JOČE NAS S TOČO IN NALIVI UNIČITI HOČE <<< ČE BOŠ OČETA IN MATER , SPOŠTOVAL BOŠ DOLGO ŽIVEL IN LEPO TI BO NA ZEMLJI–

 10. vsaj nam bodo dovolili evtanazijo…pa se nas bodo rešil…saj od leta 1990 smo jim samo v breme….zato nam kradejo pokojnino in regres…namerno nas uničujejo!!!!

 11. Po mojem pa to ni tako slabo, saj je večina penzičev kot ovce, slepo sledijo tistemu , ki jim več obljubi in ne razmišljajo kaj je boljše za jutri.

 12. kako fajn za nas upokojence,ne bomo imeli molilnega molka,bomo javno lahko podpirali in delali reklame za naše priljubljene kandidate,,,odlično,,

 13. Bojim se, da bodo ti salabajzerji nekoč imeli tako oblast, da bodo enostavno odvzeli pokojnine, nas nasopali v komune, kjer si bomo sami pridelovali zelenjavo. Na koncu pa ne bo niti pogrebnih stroskov, ker nas enostavno zvrnejo pod gredico za gnojilo. Res je od 1990 smo pa res veliko breme. In še nekaj še vedno razmišljamo in ne obkrožujemo ista imena, čeprav vsa leta okoli korita krožijo eni isti p…..

 14. Še en usran političn način za razdvajanje naroda. In glede na komentarje, očitno učinkovit. Deli in vladaj, dobro smo začeli…

 15. Zelo vredu satira in kometarji, nekaj je za tem če ne drugo kot resnica, sicer se ne bi dogajalo, kombinacija prepletenosti z dogajanjem v resničnem Slovenskem prostoru je očitna.

 16. Dobra stvar. To sva se ze s kolegom menila, da penzionisti volijo po naucenih vzorcih, komunisti in belogardisti, od tod naprej ne vidijo… sploh tisti, ki so nad 75+, pa se Karl Erjavec in podobni jih lahko z lahkoto vrtijo okoli prsta… bravo, odlicen premik!!!

 17. Sem za, čeprav sem upokojenec. Bojim se pa, da bo potem zmanjkalo volivcev, ker mladi itak ne volijo!

 18. Men se pa to pametno zdi! Ker upokojenci so imeli dovolj časa da stvari spremenijo pa jih niso. Jest imam še 20 let za delat pa si ne želim da odločajo kako bom živel ljudje oz upokojnci ki so zmanipulirani iz strani medijev. Naj uživajo miloščino ki so si jo izvolili.

 19. Ze pticki civkajo, da ni treba nikomur na volitve, ker so vse virtualno in prakticno zaigrane. Komunajzerji vse umetno naredijo. Bedaki se pa med sabo prepirajo. Vidim pa da bolj ko so ljudje izobrazeni bolj so omejeni. Kje je kmecka logika ???

 20. Pa zakonsko določeno starostno omejitev poslancev ter kandidatov na volitvah potem tudi sprejeti !

 21. Sprejet je bil tudi zakon o obvezni evtanaziji upokojencev in upokojenk ob doseženi povprečni starostni meji po trenutno veljavni smrtnostni lestvici. Ko upokojenec – upokojenka doseže starostno mejo, ki jo določi statistični urad Slovenije in jo potrdi opozicija, se ga povabi na brezplačno letovanje v določene toplice, ki bodo za to dejavnost dobile državno koncesijo in s tem povezana proračunska sredstva. Tam ga nepričakovano doleti mehka selitev med zvezde. Zakon je bil sprejet z večino poslanskih glasov, tudi Desusovih.

 22. Pa ti so usekani! Brez možnosti, da bi vprasali koga ali boste se volili ali ne.
  Katastrofa!

 23. Kreteni!!!!! Marsikdo ne pride volit zato, ker ni pametnega kandidata! Bi mogoče SDS naredila kar plinske celice za upokojence??? Katastrofa!!!!!

 24. Ne moreš verjeti, le kdo jih bo pa potem še volil, saj se volitev po navadi udeleži največ upokojencev….raje bodo dali volilno pravico šestnajst letnikom, ki nimajo pojma za kaj se gre……strah in groza…..

 25. Mislim da bi tem ki so zavozili Slovenijo trebalo odvzeti pravico do vseh političnih funkcij .

 26. Določeni ljudje v DOS že zdaj niso volili tako da zgleda da je bil zakon sprejet že prej…potem tudi upokojenci nimajo pravice kandidirati za poslance…..banda pokvarjena tekoča posla vlade v odstopu bojo naredile več škode kot vsa toča po Sloveniji…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *