Gospodarstveniki in parlamentarci potopili slovensko konkurenčnost, prehiteli so nas vsi v EU, pa še Bolgari, Bahrain, Mauritius….

Kar se tiče konkurenčnosti naše male podalpske, kljub flancanju Cerarja o neverjetnih dosežkih države pod njegovim vodstvom parlamenta, nas, kot navaja tudi Pija Kapitanovič v Svetu kapitala, v svetovnem merilu, EU sploh, prehiteva kdor ima 5 minut prostega časa in to po levi in desni, po sredini sploh….

zadnje stanje na lestvici konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) beleži Slovenijo na 48. mestu med 137 državami sveta in jo tako uvršča v družbo s Kostariko, Bahrainom in Mauritiusom, Bolgarijo….nazadovanje vsako leto….

zadeva je dejansko še bolj črna, kot je videti, saj je posledično tudi bruto domači proizvod na prebivalca Slovenije za petino nižji od povprečja EU in če Nemec v delovni uri ustvari 57 € bruto domačega proizvoda, ga Slovenec le 60 % od nemškega…..

itak…očitno samo še slovenskim delodajalcem ni jasno, da je edini pravi in vreden kapital – človeški, delavski kapital….že res, da prihajajo roboti umetne inteligence, a do takrat je človek ta temeljni delavski kapital naših gospodarstvenikov….

danes sploh ni več skrivnost, da imajo podjetja v razvitih, uspešnih članicah EU, pa še marsikje po svetu, z relativno višjo stopnjo kakovosti odnosa med podjetjem in zaposlenim skoraj 9x višjo dodano vrednost na zaposlenega in posledično najmanj 2x višji čisti dobiček…..

da pa se določi slovenskim Hribar Milič gospodarstvenikom praksa uspešne tujine, da delavci delajo po 6 ur za najmanj enako, praviloma celo višjo plačo in vikende proste, v vzpodbudnem delovnem okolju, pa se jim itak odpelje…..

bi pač slovenski delničarji delili na koncu leta 10% manj dobička, kar pa je itak škoda posebej omenjati, ker ni nobena znanstvena fantastika sešteti, da niso delničarji tisti, ki ustvarjajo dobiček, pač pa delavci…..

in tako pridemo do zadnjič omenjenih slovenskih komunajzarskih (delodajalskih) desničarjev, ki javno pljuvajo po migrantih in bi jih izgnali še preden bi stopili na slovenska tla, vzporedno pa so v parlament za sprejem poslali zakon, po katerem bi lahko zaposlovali migrante tako, da bi le tej morali pri njih delati obvezno najmanj 5 let neprekinjeno in brez pravice, da bi sami dali odpoved, četudi bi delali po 12 ur in več ur vsak dan in ne videli plače…..

Hribar Milič delodajalci, da parlamentarcev ne omenjam posebej, se imajo tudi drugače za olala frajerje, saj zadnjih par let, letos sploh, na veliko javno stokajo, da v Sloveniji primankuje delovne sile….

ne, delovne sile, tudi zelo kakovostne, v Sloveniji ne primankuje…..le ljudje niso več tako neumni, da bi nasedali tem gospodarstvenikov in politikov stokanju, saj so se končno začeli samospoštovati s tem ko so dojeli, da njih znanje in delovne sposobnosti delodajalci v tujini dosti bolj odgovorno in hvaležno sprejemajo, posledično pa jih boljše nagrajujejo tako z delovnimi pogoji, kot plačili…..

a tudi to ni zadosten signal našim frajerskim gospodarstvenikom in parlamentarcem, da bi uredili plačilno disciplino, delavcem uredili vzpodbudno delovno okolje in jih kakopak začeli tudi pošteno plačevati…namesto tega raje stokajo in valijo krivdo, s tem pa tudi kregarijo tistih nekaj nacionalistično odpizdjenih, na tistih nekaj tisoč nezaposlenih, ki živijo na socialni podpori….dejansko pa ni težko sešteti, kdo je glavni povzročitelj nazadovanja slovenske konkurenčnosti…..

mnenja sem, da je napočil skrajni čas, da se, po vzoru uspešnih podjetij razvitih članic EU, zakonsko določi, da morajo slovenski delodajalci 50% od letnega dobička razdeliti na enakovredne dele med zaposlene….nekaj res dobrih delodajalcev, ki letni dobiček razdelijo tudi med svoje delavce, naša mala podalpska resda premore, a to so prej izjeme, kot pravilo….

kot sem mnenja, da je napočil skrajni čas, da naš parlament ukine vse zakone (ki sploh ne bi smeli biti nikoli sprejeti) preko katerih se kakorkoli (so)financirajo Hribar Milič gospodarske družbe in/ali jim država odpisuje izgube katere se prevalijo na pleča vseh državljanov, vključno s slabo banko alias DUTB….

ker okoli 70% naših gospodarstvenikov se, tudi preko t.i. javno-zasebnih partnerstev, že 27 let debelo okorišča z denarno pomočjo države, torej državljanov, in tu ni govora o milijonih pač pa milijardah, a tako prejetega denarja tej gospodarstveniki ne usmerjajo v dobrobit svojih delavcev, niti ga vračajo v družbeno korist, pač pa ga usmerijo le v svoje žepe in rajske otoke, državljanom pa zapuščajo svoje izgube…..

in ko to uredimo lahko začnemo to igro na novo, z novimi pravili, da lahko zaženemo tisti pravi, zdrav social kapitalizem in čez noč bo vse drugače….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *