Priključitev Primorske matični domovini – Slovenija ni, nikoli bila, nikoli ne bo matična domovina Primorske, Istre….

Prazničen dan za ljudi vseh mladosti je spet tu……Primorska ponovno praznuje dan priključitve Primorske z Istro k matični domovini. Prazničen dan, katerega bi morala več kot primorsko/istrsko ponosno slaviti Slovenija, ki je status praznika podelila šele leta 2006…..

A namesto, da bi Slovenija, ki je dobila Primorsko z Istro dobesedno podarjeno leta 1991 in si je tako povečala teritorialnost, kot prava mati ta praznik častila z najvišjimi možnimi častmi in prireditvami ne le en dan, pač pa cel teden po celi državi, se do tega praznika obnaša kot mačeha s slovenskim parlamentom na čelu, ki temu res posebnemu dnevu ni bil sposoben v znak zahvalnosti podeliti niti statusa dela prostega dneva vsem državljanom.

Praznični dela prost dan status imajo recimo neki bizarni dnevi nekih tujih praznikov, nekih tujih držav ki nimajo nič skupnega s slovenstvom, kot so neka velika noč, vnebovzetje neke izgubljene ženske ter božič, torej prazniki nekih tujih držav, ki so Sloveniji, kot Primorski in Istri v zgodovini prinašali zgolj zlo, škodo, morije, opustošenja in nam še danes dobesedno kradejo zemljo, gozdove, vode, pa še marsikaj, in tudi to je dokaz, zakaj si Slovenija Primorske z Istro sploh ne zasluži…..

Skratka od Slovenije nobene hvaležnosti, nobenega spoštovanja ne do zmagovite zgodovine Primorcev, Istranov, ne do podarjenega ozemlja…..Prav nobene potrebe po sprenevedanju ni, pač pa le po primorsko, istrsko enostavno iskreno povedati jasno resnico – Slovenija ni, nikoli bila, nikoli ne bo matična domovina Primorske, ne Istre….dejanja skozi čas govorijo sama od sebe…..

Praznik vrnitve Primorske k “matični domovini” je oklasificiran kot dan spomina na 15. september 1947, ko je stopila v veljavo prej podpisana Pariška mirovna pogodba, s katero je Titova Jugoslavija dobila celotno cono B Julijske krajine, iz cone A pa še Kras, del Vipavske doline do Gorice, dolino Soče do Bovca in Predila, Brda in Breginjski kot, obenem pa je nastalo tudi Svobodno tržaško ozemlje (STO), ki je bilo ravno tako razdeljeno na cono A in cono B.

Matična domovina Primorske, Istre je torej lahko bila le Titova SFR Jugoslavija, a te Jugoslavije, matične domovine Primorske, Istre, ni več….Republika Slovenija bi tako morala leta 1991 pred osamosvojitvijo izpeljati referendum na Primorskem, v Istri, skozi katerega bi se Primorci, Istrani, izjasnili ali si sploh želimo postati del samostojne Slovenije, a tega slovenski politiki še vedno niso naredili in tako Slovenija ni upravičena do samooklicevanja “matična domovina” Primorske, Istre……

Samostojna Slovenija ne le da ni matična domovina Primorske, Istre, pač pa je, poleg vsega uničevanja nje gospodarstva in še česa celo poskrbela, da je na njene meje, v maniri najhujšega totalitarizma, postavila celo žiletkaste ograje, česar Primorska z Istro ni doživela nikoli prej v svojem obstoju, niti pod brutalnim fašističnim/nacističnim režimom, kaj šele Titovim jugoslovanskim.

Kranjci nas (Primorce, Istrane) v bistvu ne marajo, ker jih opozarjamo na njihovo veliko krivdo – na udinjanje mnogih med njimi tujcu in pripravljenost povezovati se z njimi proti lastnim bratom. Tega greha Primorci, razen redkih izjem, v glavnem nismo storili, zato so nam tuje vse diskusije v zvezi z narodno spravo, ki razdvajajo Slovence v osrednji Sloveniji, in ostajamo ponosni na partizanske spomenike“, je pred leti izjavil prof. Jože Pirjevec…..

In to seveda in žal, kot še en dokaz da Slovenija ni in ne more biti matična domovina Primorski, Istri, še kako drži. Primorci, Istrani nimamo namena in ne bomo nikoli pozabili 20 zverinskih let fašizma in nacizma, ki so pustošili slovenstvo po teh pokrajinah, predvsem pa ne bomo nikoli niti pod razno poskušali potvarjati herojska dejanja naših nonotov, non, prednikov, ki so bodoče rodove nesebično, srčno, herojsko in pod rdečo zvezdo ter Titovim vodstvom v NOB, osvobodili izpod fašističnih, nacističnih in domačih izdajalcev grozot.

Večna slava tem našim prednikom, naprej pa prav vsak dan z mislijo “kdor se sramuje svoje zgodovine, si ne zasluži prihodnosti”……

Tudi na letošnji 15. september bo spet in znova odmevala iz tisočih grl himna “Vstala Primorska” in ostale NOB pesmi, poleg praporščakov – da, tudi zastavami z rdečo zvezdo, bodo sestavni del prireditve številni glasbeniki, tisoči članov ZZB NOB in še dosti več tisočev Primorcev in Istranov iz vseh koncev, ki sicer z ZZB NOB nimamo člansko nič skupnega, imamo pa skupno spoštovanje do naših prednikov, ki so se žrtvovali za našo svobodo. Ko je fešta, gre pač na puno…..

V seštevku vsega je torej zaključek enostaven – Slovenija ni nikoli bila in očitno ne bo mati Primorski, Istri, pač pa le mačeha in še to obupna in verjamem, da se bo tudi to nekoč spremenilo. Brez Primorske, Istre, bi Slovenija sicer zelo tanko piskala, bo pa zato Primorcem, Istranom, burja konstatno nosila pred oči in v ušesa glas svobode ter napredka brez davljenja neke mačehe, ki si tega darila itak ne zasluži, ker ji itak ne pripada….

Soobčanom, Primorcem, Istranom, pa tudi ostalim (so)državljanom, ki spoštujejo to tradicijo, privoščim ponosno in veselo praznovanje tega našega večno zmagovitega osvobodilnega praznika…….

Don Marko M

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Priključitev Primorske matični domovini – Slovenija ni, nikoli bila, nikoli ne bo matična domovina Primorske, Istre….

 1. Hmmmm … mal’ pretiravaš se mi zdi.

  Velika večina našega naroda ima rada Primorsko in Primorce, velika večina se zaveda vsega, kar nam očitaš, da se ne. Politika pa kot vedno to zlorablja za samopromocijo.

  Po očetovih koreninah sem Prekmurec .. po maminih pa Ljubljančan, zato ti iskreno povem, da bi Prekmurec lahko napisal podoben zapis – s to razliko, da so med WW2 Mađari tam enostavno pobesili skoraj vse komuniste – moj oče je bil eden redkih, ki se je uspel rešiti. Pa še on je moral pred sonarodnjaki – na novo samo-oklicanimi po vojnimi komunisti, pobegniti v Ljubljano po vojni, da so ga ljubljanski zaščitili, saj so mu doma dobesedno stregli po življenju.

  Jbg .. to so bili nori časi in nam, ki smo o njih sicer iz prve roke le slišali, je težko soditi.

  Sam sem celo otroštvo in mladost preživljal po 2 meseca počitnic na Primorskem, kjer sta živela dedek in babica, sicer Ljubljančana – pa o Primorcih nimam slabe besede in niti ona2 je nista imela. Ogromno prijateljev, tistih pravih sem imel in nobenega “ne-prijatelja”. Vedno so bile zelo živahne te počitnice. Mulci smo si izmislili vse sorte oslarij za zabavo – danes bi verjetno zaradi tega končal pri psihologih in socialnih delavcih, oče v zaporu – POP TV bi pa nakladal o naših avanturah 14 dni skupaj.
  Ko sem pa začel loviti punce, sem pa s Primorkami imel nekaj zelo poučnih izkušenj. Reciva temu, da sem imel smolo – no.
  Ja vse sorte se je dogajalo.
  Pa nekaj te “kulture” (gl. link) sem tudi tam doživel ne samo v Lj. .. hudimano trdih pesti znajo biti Primorci.
  https://www.dnevnik.si/1042766158

  Ampak – veš .. glede na izkušnje drugih (ne mojih), pa lahko trdim, da Ljubljančani nismo posebej priljubljeni na Primorskem. Pa težko rečem čemu je to tako, ker so mene vedno z veseljem srečali, ko sem se prvi dan počitnic pojavil na plaži – takrat v kopalkah in z malo brisačo čez rame. Recimo Marjan Matevljič, kasneje kapetan Marine Portorož, je bil eden teh prijateljev .. fant je bil res lepotec in je turistke po tekočem traku dajal dol. Nikoli ne bom pozabil, ko mi je na nekem plesu, kjer je ravno “obdelal” neko Francozinjo tiho bleknil: “Ti .. jaz imam pa za letos kar malo čez glavo tega turizma!”

  Lp

 2. Jure,
  jaz sploh ne govorim o tem ali se imamo in koliko radi državljani med seboj po pokrajinah, ker je to že itak jasno, da Primorci delujemo sinhrono zgolj s Štajerci, to pa tudi zato, ker imamo približno enako močno osvoboditveno zgodovino…..
  izpostavil sem prvenstveno povsem napačno in neupravičeno rabo “vrnitev Primorske matični domovini” in pojasnil, zakaj je ta izraz nelogičen in tudi neresničen…..dejstvo je pač, da Slovenija v vsej svoji zgodovini ni bila nikoli matična domovina Primorske in nikoli tudi ne bo, tako da za morebitno odcepitev Primorske od Slovenije kdaj ne obstajajo nobeni zadržki…..

 3. kopija:
  za morebitno odcepitev Primorske od Slovenije kdaj ne obstajajo nobeni zadržki…..
  __________
  Saj sem razumel. Ampak nisem hotel dojeti/sprejeti – preveč extremno se mi je zdelo za pisca tvojega ranga.
  Večkrat sem naletel na ideje o odcepitvi Štajerske, celo Prekmurja enkrat ali dvakrat.
  Na … a’ zdaj pa še Primorci na skrivaj razmišljate o tem?
  Ehhh – nima smisla.

 4. Jure,
  Istrani ne le da razmišljamo o tem že vsaj 20 let, pač pa tudi delamo na tem….čaka se samo, da parlamenatrci na Šubičevi sprejmejo zakon o pokrajinah, katerega bi morali že pred vsaj 10imi leti po direktivi EU, kateri se zaradi nesprejetja tega plačuje kazni…..malo bolj boš moral spremljati primorske/istrske medije…..

 5. Pingback: Da, bojkotiram državni praznik 30 let “samostojnosti in enotnosti” Slovenije…. | Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *