Koliko zaslužijo kelnerce na Oktoberfestu ? Zelo dosti, a zasluženo…..

Koliko zaslužijo kelnerce na festivalu piva Octoberfest ?…..tega odgovora ti ni postregel še noben slovenski medij…..in ja, dobiš ga lahko le na tem blogu….vem ja, zdaj boš lažje spal/a……

najprej dajmo razčistiti, zakaj je govora zgolj o kelnercah, če pa na 42 hektarjih prizorišča pivskega festivala teka naokoli tudi sicer zgolj 7% moških kelnerjev istega poslanstva……pa zato, da zadovoljim emancipacijsko kvoto….

moje osebno mnenje je sicer, da so kelnerce Oktoberfesta v Münchnu pravo žensko čudo…..pa ne zaradi nižanih volančkov na oprsju, katerih niti slepi ne more spregledati, pač pa zaradi neverjetne navidezne lahkotnosti prenašanja pivskih kriglov, tudi po 10 in več naenkrat, tudi po 100m naenkrat…..ob upoštevanju, da ima ena polna krigla 2kg, da spretnostnih manevrov (izo)gibanja v množici, brez gps, niti ne omenjam…..

in da, kelnerca na Octoberfestu ne more postati kar vsaka ženska…..gre za zelo strogo selekcijo, kjer je prvi predpogoj, da je kandidatka poprej kelnarila vsaj nekaj let na katerih drugih podobnih pivskih festivalih, uspešno seveda…..

ko je izpolnjen ta kriterij sledi praktičen prikaz socialnih veščin, kondicijske usposobljenosti ter lastno ročnih spretnosti, kjer večina poklekne in ostanejo tiste res najbolj top of d top…..in številne med njimi za ta dogodek nabirajo mesec prej dodatno moč tudi v fitnesih, kakopak na lastne stroške…..

številne med njimi so sicer redno zaposlene in posebej za ta 16 dnevni dogodek sprostijo svoj dopust, čeprav je začel organizator zadnjih par let vedno bolj posegati po nezaposlenih….kelnerce torej zelo dosti svojega vložijo v pripravo že dosti pred začetkom festivala, ampak, a se jim to v končnem seštevku sploh splača ?…..

na prvi videz ne….ampak prvi videz itak vedno (pre)vara…..poglavitna stvar pri plačilu teh kelnerc je, da niso plačane po urni postavki, ki sicer v Nemčiji znaša 8,5 €/h….niti niso plačane na dan…..še manj na pavšalni znesek za vse dni skupaj…..

plačane so namreč izključno po – učinkovitosti…..to je tisti model zdravega kapitalizma, ki mi je neznansko všeč in katerega sem se do sedaj in se nameravam tudi v bodoče posluževati…..plačilo po učinku je zakon…..

in te kelnerce so plačane 9 %…….od polne cene posameznega prodanega prenešenega litersko polnega krigla piva…..se ti zdi malo ?…..poglejmo drugače…..cena litrskega krigla znaša 10,70 – 11,50 €…..torej dobi kelnerca za prenešen krigel dober 1€…..se ti zdi še vedno malo ?…..poglejmo še malo drugače….

ena sama kelnerca v povprečno 15 – 17 urah dnevno prenese med 800 – 1200 krigel piva…..krat tisti 1€….krat 16 dni…..da, kelnerce na October festu zaslužijo za 220 ur v 16 dnevih med 8.000 – 12.000 €…..plus napitnina, katero jim neobvezno primaknejo navdušenci in zaslužek tako lahko poskoči tudi na 15 tisočakov in več…..in to je netto zaslužek….povsem pošteno oddelan zaslužek…..po delovnem učinku….

tako to gre v zdravem kapitalizmu – delodajalec sicer dobro, celo odlično zasluži, a dobro služi tudi delavec zaradi pametnega in konrektnega delodajalca…..

seveda pa je ta zaslužek teh kelnerc dobesedno kaplja celotnega zaslužka Oktoberfesta, ki je, kljub izjemnemu marketingu do stopnje prepoznavnosti po večini sveta, prvenstveno lokalni nemški dogodek, saj zunanji obiskovalci, turisti, tvorijo le 20% vseh od povprečno 6,5 milijona obiskovalcev…..

pivsko smetano zaslužka namreč poberejo – pivovarji…..a ne katerikoli, pač pa točno določeni…in tako je že dolga 10letja…..na Octoberfestu namreč lahko pivo prodajajo izključno pivovarji iz Münchna iz izključno naslednjih 6 pivovarn “Kluba minhenskih pivovarn” – Löwenbräu, Spaten-Franziskaner-Bräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Augustiner-Bräu te Staatliches Hofbräuhaus in München…..

samo te pivovarne imajo namreč tudi dovoljenje, da za potrebe Oktoberfesta proizvajajo posebno vrsto piva po recepturi, ki nalaga strogo spoštovanje legendarnega nemškega zakona o čistoči piva, ki je stopil v veljavo davnega 1516 leta….

teh 6 pivovarn, ki pa imajo dejansko le 3 različne lastnike, proda na Oktoberfestu okoli 7 milijonov litrov piva v 16 dnevih, s prodajo pa zaslužijo okoli 70 milijonov €…..70 milijonov…..

da je Oktoberfest prava zlata jama za podjetništvo Münchna, ki v dobrih 16 dnevih navrže okoli 400 milijonov pa poleg piva poskrbijo še ponudniki raznih oblik prehrane, mesarji, hotelirji, prevozniki, prodajalci spominkov, glasbeniki in še cela paleta spremljajočih v tej zgodbi…..

in če sem že začel s kelnercami, bom z njimi tudi zaključil…..svetovna rekorderka v prenašanju največjega števila polnih pivskih krigl namreč prihaja ravno iz Oktoberfesta…..domača kelnerca Anita Schwarz je tista, ki ji je uspelo na razdaljij 40 m prenesti naenkrat kar 19 polnih krigl piva…..

drugače pa, ja – še vedno velja tista staro ljudska….ženska, ki pije pivo – neprecenljivo….

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Koliko zaslužijo kelnerce na Oktoberfestu ? Zelo dosti, a zasluženo…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *