Županu MOK Borisu Popoviću pred volitvami dobesedno razpadajo tudi za 5 milijonov novo grajeni parki (foto)…..

Kar se tiče gradenj občinskih projektov pod županovanjem Borisa Popovića je v Kopru vse jasno že dolgo….karkoli je bilo pod vladavino Popoviča izgrajeno je bilo svinjsko drago in instant narejeno, torej brez vsake kakovosti in na pol, šalabajzersko….

kar seveda pomeni obilo dodatnih stroškov za popravljanja….pa naj gre za potiskan beton vzdolž Pristaniške, promenado, pločnike, ceste, parke, stanovanjske bloke, vse je instant spacano…..

in nič drugače se ni zgodilo z najnovejšo pridobitvijo, športnim parkom med ustjem Badaševice in kanalom Grande, za postavitev katerega je šlo 1,27 milijona € evropskih in državnih sredstev….

park je namreč – razpadel…..dobesedno…..desetina parka je povsem uničena….in to še pred uradno otvoritvijo, katero je nameraval njihov župan izvesti tik pred volitvami, kot še en dokaz, kaj vse velikega je naredil za občino in občane…..

kot je razvidno iz fotografij je razpad parka posledica neprofesionalnega in nekakovostno opravljenega dela obeh sicer domačih izvajalcev Adriainga in županovega občinskega hišnega zidarskega izvajalca Grafista, odgovornega za praktično vse po Kopru (po)zidanega pod vodstvom Popovića…..

zgodba se je seveda začela vsaj leto nazaj, ko je sežanski studio Aporia izdelal projekt, katerega odgovorni projektant je bil biro Draft….projektant je namreč pametno upošteval bližino kanala in posledično tekaško stezo okoli parka ob kanalu spustil nekoliko navzdol, da bi se izognili točno temu, kar se je zgodilo…..

a potem je zadevo prevzel v svoje roke župan Popović, ki mu tako spuščeni del ni bil povšeči in je zaukazal nasutje tega dela za izravnavo s preostankom parka….nasutje kakopak ni imelo vsaj leto dni časa, da se na že itak močvirnatih tleh dobro uleže, ni bilo pilotirano, za nameče ni bila narejena niti dodatna škarpa, ki bi preprečila zdrs nasutja…..

ampak župan Popović je bil s tako podobo po njegovem okusu zadovoljen….dokler se ni te dni vse skupaj udrlo, razpadlo in bo treba vse skupaj postavljati na novo….sanacija bo zahtevala nov čas in še več denarja, ki bo tokrat v celoti šel iz zgolj občinskega proračuna in strošek celotne investicije se bo iz prvotnih 1,2 milijona povzpel na skoraj 2 milijona…..

župan seveda zdaj pritiska na gradbince, da bi zadevo zaključili vsaj do konca oktobra, da bi se projekt otvortiveno predstavljal kot predvolilna propaganda, a jasno je, da če bodo gradbinci kvalitetno opravili to delo, potem enosatvno ne bi moglo biti končano vsaj do polovice decembra…..če bo prej, se bo zgodba ponovila….

seveda je zdaj sprenevedanje župana Popovića kot ponavadi v takšnih primerih doseglo nove kulminacije, kar je potrdil tudi s svojim izjavami :
Srečni smo lahko, ker se nam takšne napake ne dogajajo vsak dan. Glavni krivec je sistem javnih naročil, ki zahteva izbiro najcenejših projektantov, izvajalcev, nadzornikov. Krivi so avtorji projektne dokumentacije, vendar še ne bom govoril, kateri. Ko bo znano, kdo je odgovoren za nastali položaj, bo občina sprožila ustrezne odškodninske postopke“…..

vem ja, konfuzna izjava Popovića, ampak ta je v bistvu od vseh njegovih sorodnih v dolgoletnem nizu še najbolj smiselna do zdaj….ker ponuja tudi jasen odgovor…..

in če se že išče krivca, odgovorno osebo…..sistem javnih naročil kakopak kot takšen ne more biti krivec, saj je naročnik zavezan k izbiri najbolj kakovostnega izvajalca, ne pa najcenejšega…..

avtorji projektne dokumentacije tudi niso nič krivi, saj je njih izdelan projekt, ki je vseboval tisti spuščeni del steze, uspešno prestal revizijo, torej potrditev sprejemljivosti, od občinskih strokovnjakov, z županom Popovićem na čelu…..gradbinec Grafist je lahko kriv le v toliko, kolikor je pri delu sledil direktivam župana, namesto projektanta….

ostane torej le še tisti, ki si je, kakopak brez dovoljenja avtorjev, dovolil izvirni projekt spremeniti po svojem okusu, nestrokovno, neodgovorno, kar je posledično pripeljalo do namerne povzročitve škode, ki je zdaj nastala s temi udrtji…..

ali župan Popović razlaga, da bo ustrezne odškodninske postopke sprožil proti samemu sebi ?…..retorično vprašanje….župan z jajci bi si to seveda upal…..

a prava veselica šele prihaja….na drugi strani kanala Grande namreč poteka gradnja drugega večnamenskega parka, ki bi moral biti dograjen do lokalnih volitev za ceno 2,9 milijona €…..tudi tam bo pokalo, kot na volitvah…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *