Nov Aljažev stolp, 3D sprintan in z rdečo zvezdo na strehi, se vrača na Triglav…..

Aljažev stolp, simbol slovenstva, ki je bil pred tedni po 123 letih s helikopterjem prvič prepeljan v dolino na restavratorske posege, se vrača na svoje temelje na vrhu Triglava. A spremenjene zgradbe in dodanega videza…..

Prva ocena strokovnjakov Narodnega muzeja Slovenije je bila, da bo država za obnovo Aljaževega stolpa odštela okoli 50.000 €, v popravku projektne dokumentacije je cena skočila na 100.000 €, a ko je bil stolp dostavljen v delavnico restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine so strokovnjaki le tega ocenili, da je zob časa stolp že tako načel, da je deformiran do stopnje zmečkanosti, praktično torej neuporaben, kar je zahtevnost obnove postavilo v drugo dimenzijo, s tem pa tudi predvideni stroški, ki so poskočili na 180.000 €.

Da je ta strošek, kljub temu da gre za ponos slovenstva, prekoračil razumno sprejemljivost so ocenili tako strokovnjaki Narodnega muzeja Slovenije kot tudi restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine in staknjenih glav so našli alternativno rešitev.

Zavedamo se, da časi niso rožnati in čeprav nam je bilo ministrstvo pripravljeno zagotoviti tudi 200 tisočakov za obnovo Aljaža, smo se raje odločili za družbeno odgovoren pristop in poiskali rešitev v sodobnosti.

Po originalnem načrtu smo tako izdelali povsem nov Aljažev stolp in sicer smo ga 3D sprintali iz nano nič-valentnega železa materiala v pičlih 5 urah in tako s pomočjo tehnologij in materialov sodobnosti ohranili 99,99 % videza izvirnika tega simbola slovenstva.

Nov Aljažev stolp bo tako poslej tudi ekološko neoporečen, trajno odporen proti rjavenju, torej ne bo nobenih dodatnih stroškov vzdrževanja, niti barvanja, življenska doba pa je podaljšana ne na 100, 200 let, pač pa na časovno neomejenost.

Predviden strošek obnove smo tako iz 180 tisočakov znižali na zgolj 3000 €, kolikor je dejanski strošek 3D printanja z materialom vred, prevoz na Triglav bo tudi tokrat opravil helikopter slovenske vojske brezplačno, kot bodo brezplačno stolp na nov podstavek, ravno tako 3D sprintan, zmontirali planinci prostovoljci pod našim nadzorom“, pojasnujejo spremembo izvedbe strokovnjaki Narodnega muzeja Slovenije

Novost na Aljaževem stolpu pa je tudi rdeča zvezda na vrhu strehe. Idejo za ta nov dodatek so strokovnjaki restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine črpali iz zgodovinskih dejstev slovenstva in odločitev je bila samoumevna, kot nam je razložil vodja projekta Stanko Ferrum :

Med odstranjevanjem plasti barvnih nanosov, ki so jih skozi čas nanašali različni izvajalci smo prišli tudi do napisa, katerega je očitno zapisal avtor stolpa Jakob Aljaž, glasi pa se – “Zmagovalci pišejo zgodovino !”….

Ta napis, ki bo še naprej krasil stolp, le da vsem vidno, dejansko ni dopuščal nobenega dvoma različnih interpretacij, kot jih ne dopuščajo nesporna zgodovinska dejstva, kdo so bili zmagovalci, ki so osvobodili slovenstvo izpod tiranije nacizma, fašizma in katoliške Cerkve.

Že zaradi teh zgodovinsko nesporno dokzanih dejstev je bila postavitev rdeče zvezde na sam vrh Aljaževega stolpa, ki bo poslej najvišja točka Triglava in Slovenije, edin alogična in samoumevna. Poleg tega je rdeča zvezda, tudi kot eden ateističnih, simbol življenja, trdoživosti, neuklonljivosti, upora, združljivosti, svobode in upoštevajoč, da je Slovenija svobodna, sekularna država si rdeča zvezda zasluži mesto na vrhu simbola slovenstva, da je to razvidno tudi iz hribov v tujini“.

Nov Aljažev stolp pa je tako postal tudi prvi najvišje postavljen 3D sprintan objekt na svetu, kar je k sodelovanju pritegnilo tudi Slovensko turistično organizacijo (STO) kjer so marketinško zadolženi ocenili, da bo poslej Aljažev stolp krovna turistična atrakcija Slovenije, zaradi česar bodo v stolp redno dostavljali posebej pakirane porcije “Slovenskega tradicionalnega zajtrka”, s katerimi se bodo lahko prav vsi, ki bodo obiskali Aljažev stolp na vrhu Triglava, brezplačno postregli in okrepčali.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *