V Texasu in na Tajskem zaposlili prve medicinske sestre – robote UI……

Umetna inteligenca vedno bolj pospešeno postaja pomemben sestavni del človekovega vsakdana in znanstveniki se trudijo, da (humanoidni) roboti vedno bolj prevzemajo opravila, ki so človeku bodisi preveč zamudna, pretežka v izvajanje ali pa enostavno na določenem področju primankuje človeške delovne sile….

Tako in zato umetna inteligenca zadnjih nekaj let že pospešeno vstopa po svetu tudi v področje medicine, kjer se je do sedaj že odlično izkazala, nenazadnje je “Umetna inteligenca premagala skupino vodečih zdravnikov tudi na področju diagnostike rakavih obolenj” pa tudi v zobozdravstvu je “Prvi robot – zobozdravnik povsem samostojno vgradil pacientki 3D zobni implantat. In to vrhunsko“…..

In zdaj je očitno napočil čas, da umetna inteligenca počasi, a zanesljivo, začne nadomeščati še medicinske sestre. Za začetek z navidez lažjimi, a zelo pomembnimi opravili, čeprav ne dvomim, upoštevajoč hitrost razvoja na področu umetne inteligence, da bodo že čez par let po bolnišnicah humanoidne robotke že dodobra nadomeščale sedanje človeške medicinske sestre.

Ena od zajetnih težav, ki se je, skozi številne nekaj letne raziskave, izkazala za zelo pomembno je tudi ta, da medicinske sestre po bolnišnicah okoli 30% svojega delovnega časa porabijo za birokracijo in za iskanja medicinskih potrebščin ter dostavo le teh pacientom in zdravnikom.

Zato so se v ameriški bolnišnici Texas Health Dallas odločili na to delovno mesto zaposliti AI robota Moxija in podjetje Diligent Robotics ga je povsem prilagodilo potrebam te bolnišnice.

Moxi je povsem avtonomen v svojem početju, njegovo delo pa je poiskati zdravila in druge medicinske potrebščine v skladiščih oz. hrambenih prostorih in jih dostaviti zdravnikom, pacientom, medicinske sestre pa so tako tega početja razbremenjene in tako lahko bistveno več službenega časa posvetijo pacientom.

Kot del znanstvenega projekta ima Moxi svoje veliko poslanstvo, saj je prvi v nizu in obenem namenjen raziskavam, kako in koliko zmore robotska tehnologija umetne inteligence preiskovati po skladiščnih policah, kakopak kako zelo natančno zmore poiskati kar mu je naročeno in dostavljati v bolnišnične sobe, ambulante in operacijske dvorane.

Ker gre za pilotni projekt bo Moxi pod nadzorom človeškega osebja, da bi se lažje in hitreje učil, obenem pa bi se izločale možnosti nevarnih napak, kot je recimo da ne bi pacientom dostavljal napačna zdravila in podobno.

V kolikor se bo Moxi pokazal za zanesljivega in učinkovitega v nekaj mesecih, v kar sicer nihče ne dvomi, bo začel svoj pohod v praktično vse ameriške bolnišnice. Kako izgleda, kako mu gredo opravila in kako veselo ga je medse sprejelo medicinsko osebje bolnišnice Texas Health Dallas si lahko ogledaš v kratkih videih s klikom na to povezavo in še s klikom na to povezavo.

Le nekaj dni pred nastopom Moxija na novem delovnem mestu, pa so v zasebni bolnišnici v tajskem Bangkoku poslali v obtok kar 3 AVG robote, ki nadomeščajo birokratska opravila medicinskih sester, kako jim gre pa lahko vidiš v kratkem videu s klikom na to povezavo.

Mogoče se bodo komu te prve nadomestne UI medicinske sestre zdele okorne ali nesimpatične, a v bistvu to ne igra prav nobene vloge, saj je njih poslanstvo prvenstveno učenje in umetna inteligenca se, za razliko od človeka, izjemno hitro uči in je sposobna konzumirati enormne razpone podatkov, v ozadju pa itak znanstveniki pospešeno razvijajo tudi tisti njih vizualni del in že čez par let bomo lahko gledali po bolnicah zelo privlačne in izjemno pametne ter sposobne humanoidne robotke medicinske sestre. Prihodnost je že tu…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *