Mikrovalovna pečica 100 let kasneje…..

mikrovalovna pečica je v današnjih časih že samoumevnost, prikazovana kot sodoben izum….kar pa, kot večina sodobno izdelanih zadev, seveda ni….prva mikrovalovna pečica je bila namreč na luč sveta postavljena že leta 1947….

tega leta jo je, po 10 raziskovalnih letih, javnosti prvič predstavil v prodajo njen izumitelj Percy Spencer iz ameriške državice Maine…..

kot vsi veliki izumi se je tudi ta začel z malenkostjo…..Spencer je namreč leta 1945 med upravljanjem enega od delujočih magnetronov za Raytheon ugotovil, da se mu je v žepu stopila čokoladna tablica in kaj hitro je spoznal, da so stopljeno čokoladico zakrivili mikrovalovi….

hitro se je lotil dela in še istega 1945 leta patentiral prvo mikrovalovno pečico, s katero je izvajal številne poskuse hitre priprave ter segrevanja hrane in pijače s pomočjo absorbcije mikrovalov, vse od jajca pa do kokic……..

naposled je leta 1947, po 2 letih vseh možnih odkrivanj in testiranj, tudi dokončno naredil prvo mikrovalovno pečico poimenovano “Radarange” ter jo preko medijev predstavil javnosti….

takrat je bila “Radarange” 1,8 m visoka in 340 kg težka naprava, ki je porabila 3000 W, a ustvarila tudi 3x manj žarčenja kot današnje mikrovalovke….Spencer je nato porabil še leto, da jo je dodelal za prodajo in jo tudi začel prodajati po takrat ne ravno skromni ceni 3000 $…..

prvi kupci so bile tako restavracije, letalske družbe, podjetja s hitro prehrano, ki so hitro zaznali prednosti tako hitro pripravljene hrane….leta 1950 pa je Spencer poslal v prodajo tudi model za gospodinjstva, katerega pa je javnost zelo počasi sprejemala v svoje domove….

a počasi le do leta 1970, ko je Spencer umrl…..takoj potem se je začela hitra rast proizvajanj novih, vsakič manjših modelov, na koncu pa je še konkurenca proizvajalcev opravila svoje s padanjem cen do stopnje, ko si lahko danes mikrovalovno pečico lahko privošči večina gospodinjstev…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *