Nemčija izplačuje pokojnine najmanj 184 Slovencem, ker so bili kolaboranti nacistov v času NOB….

Najmanj 184 Slovencev (oz. njih potomcev) še vedno prejema 1.275 € mesečne pokojnine, celo neobdavčene, katero jim izplačuje Nemčija zgolj zato, ker so bili v času NOB kolaboranti Hitlerjeve nacistične okupatorske vojske na slovenskem, torej ker so bili izdajalci slovenskega naroda….

poleg tega Slovenija od 2006, ko je janševa vlada sprejela dopolnitev zakonodaje, izplačuje “borčevske” pokojnine tudi nekaj čez 2000 domobrancem (oz. njih potomcem) iz časov NOB, ki so sodelovali z okupatorjem….

evropsko afero nemških nacističnih pokojnin so sicer pred dnevi zagnali parlamentarci v Belgiji, a zadeva je prišla v javnost že 2016 v zahvalo organizaciji “Gruppe Erinnerung” (Skupina spomina), ki so razkrili to nemško neverjetnost….

že takrat je belgijski parlament poskušal pridobiti od nemških oblasti podatke o prejemnikih te nacistične pokojnine v Belgiji, a jih je nemški Bundestag zavrnil, češ da jim zvezna vlada ne more posredovati podatkov oseb, ki so prejemniki pokojnine po zakonu BVG (Bundesversorgungsgesetz)…..

a Belgijci še vedno vztrajajo, tudi pri nemškem veleposlaniku v Belgiji ki ima podatke, torej imena prejemnikov teh pokojnin, da se jim dostavi poimenski seznam le teh, da jim lahko oblast določi plačevanje davkov iz tega naziva, a veleposlanik se ravna po direktivi Berlina, oboji pa teh podatkov nočejo posredovati in za takšno ravnanje ima Nemčija kritje tudi v EU predpisu, po katerem si države članice niso dolžne medsebojno poročati o čezmejnih plačilih pokojnin…..

mogoče da ima imena konkretnih prejemnikov teh nacističnih pokojnin le Nemčija, čeprav mislim da ni daleč dan, ko se bo kakšen heker sprehodil po tem delu nemškega arhiva in se bo zgodil kakšen “Nacipenzion lakes”….

temelj teh nacističnih pokojnin, katere še vedno izplačuje Nemčija, je sicer postavil že sam Adolf Hitler leta 1940 po nemški okupaciji Francije in Belgije…..takrat je izdal “Führerjev ukaz” s katerim je določil, da imajo pravico do prejemanja nemške pokojnine tudi tujci, ki so bili pripadniki “Waffen-SS” oz. so kot kolaboranti sodelovali z nemškim Wehrmachtom, pravico pa do pokojnine pa jim je pripadla ne glede na nacionalno pripadnost….

povojna Nemčija tega Firerjevega ukaza ni nikoli razveljavila….kolikim pripadnikom SS, nacistom in njih kolaborantom iz 2. svetovne vojne Nemčija plačuje pokojnine po celem svetu, še posebej v Argentini, kamor je še med vojno ali ob koncu le te zbežalo tudi nekaj tisoč Slovencev, uradno še ni znano, zagotovo pa številke niso majhne….

zaenkrat je znano, da v Evropi te nacistične pokojnine prejema nekaj čez 1.500 ljudi….Slovenci pa na visokem 2. mestu…

največ teh nacističnih kolaborantskih pokojnin Nemčija izplačuje Poljakom, najmanj 573im….na visokem drugem mestu so naši bratje in sestre Slovenci – Hitlerjeve pokojnine jih prejema najmanj 184….

sledita jima Avstrija s 101, Češka s 94, Hrvaška s 71, Francija s 54, Madžarska z 48, Velika Britanija s 34….po svetu pa Nemčija največ nacističnih pokojnin plačuje v ZDA – preko 250, sledi Argentina preko 200, Kanada preko 121, Avstralija preko 44, Brazilija preko 18, Tajska preko 12, Južna Afrika preko 9, itd…..

to so šele prvi začetni podatki prejemnikov nacističnih pokojnin, ki bodo zagotovo še zelo krepko poskočili, tudi v naši mali podalpski, nenazadnje obstajajo podatki iz sredine 1990, ko je bilo samo v Ukrajini in Latviji preko 5.000 bivših pripadnikov SS, katerim je Nemčija nakazovala te pokojnine….

seveda da si bo kdo lahko to afero izplačevanj nacističnih pokojnin razložil tudi kot eno od udarnih kampanj pred majskimi EU volitvami in verjetno se ne bo kaj dosti zmotil, a mislim, da tokrat ne bo ostalo le na tej fazi, saj je zdaj iz dneva v dan več in več vznemirjenih državljanov Evrope, ki zahtevajo od Nemčije, a tudi svojih parlamentov, zelo jasne odgovore o tej problematiki in politikom, ki se bodo izogibali reševanju tega problema, se nič kaj dobrega ne piše…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *