“Bodečo nežo” za najbolj seksistično izjavo leta namesto kolektiva “Rdeče zore” prejel psihoterapevt Viljem Ščuka…

Žirija uredništva spletnega portala spol.si in kolektiva Rdeče zore, ki ima sicer s feminizmom skupnega ravno toliko in tako, kot tisto zbogompamet gibanje “Me Too”, je izbrala in podelila “Bodečo nežo” za najbolj seksistično izjavo v naši mali podalpski za 2018….

Naključje, če kdo vanj verjame, je spet hotelo, da so med nominiranci znova prevladovali intelektualci, pisatelji, novinarji, v najožji izbor nominirancev pa je delovna skupina organizatorja izbrala 28 izjav, od katerih je bilo 19 moških in le 9 ženskih, s čimer je organizator, neupoštevajoč emancipacijsko enakopravnost, kar sam poskrbel za spolno diskriminacijo.

Izmed 28 nominirancev je potem 1190 ljudi s televotingom seznam zožilo na 5 finalistov, izmed katerih je organizator določil zmagovalca. In tudi za teh 5 se je ponovila spolna diskriminacija organizatorja, v katerega presojevalni žirijski skupini so bile le ženske in nobenega moškega, saj so v finalu pristali 4 moški in le 1 ženska.

Za 90% teh 28 zbranih izjav sicer sam ne bi nikoli trdil, da imajo seksistično konotacijo, ker če je to to, potem lahko kar ukinemo medčloveške spoznavalne in paritvene odnose, pa kar direktno preklopimo na zamenjavo človeških partnerjev s humanoidnimi robotskimi partnerji, ki s seksizmom nimajo nobenih težav, ker imajo opcijo nastavitve, da sploh ne govorijo.

Med nominiranci sem presenečenje zaznal že v predstavitvi izjave bivše varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki je sicer, v že znani maniri pomanjkanja samozavesti žensk, zgolj povzdigovala ženski svet v nadnaravne sposobnosti….

Nič manjše presenečenje ni predstavljal opevani lomilec ženskih src, gorenjski slavček Jan Plestenjak, ki je v izboru sodeloval z rekordnim številom nominacij, kar 5, a se mu kljub temu ni uspelo uvrstiti niti v veliki finale, kaj še le na vrh.

In tako so med finalnih 5 pristali Jure Mastnak, Branko Gradišnik, Viljem Ščuka, Jaka Lopatič in Milena Miklavčič. Sploh za Miklavčičevo mi ni razumljivo, kako ji je s svojo realistično izjavo uspel že preboj med 28, kaj šele med finalnih 5….

No, in najbolj seksistično izjavo za 2018, s tem pa tudi nagrado “Bodeča neža”, je po mnenju žirije spletnega portala spol.si in kolektiva Rdeče zore, kar je sicer eno in isto, izrekel pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka….

Viljemova izjava je sicer replika na junijsko javno izjavo nekdanje učiteljice Suzane Belak Pungartnik iz Ljubljane, ki je v nekem mediju tako predlagala urejanje potencialnega nasilja učencev v (osnovnih) šolah :

Sem za nasilno vzpostavitev miru. Predlagam, da se na šolah uredi prostor, ki bo zvočno izoliran. Vanj naj se, ko se pojavi skrajno nerešljiv problem na šoli, na poziv učiteljice ali ravnatelja, povabi zamaskirane policiste. Ti naj nasilneža spravijo v to sobo in z njim res temeljito obračunajo. Naj dobi tako hudo telesno kazen, kot je to mogoče. Naj dobi batine. In naj jih dobi res veliko. Da ne bomo namesto njega, nasilneža, umirali na različne načine mnogi ubogi, nedolžni ljudje“….

da, uganil/a si, Belak Pungartnikova s to svojo izjavo ni bila nominirana v ta izbor, niti širšega, posledično ni prejela nagradne vozovnice za obisk evergrin projekta “Dobrodošli v Polju – za vas vsak dan”…..

in za isti medij, kateremu je Belak Pungartnikova razgalila zakaj je bivša učiteljica, je bil za repliko njene izjave pozvan letošnji dobitnik “Bodeče neže”, kraški šolski zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka, ki je povedal tako :

Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh. Če učenci uničujejo šolski inventar, naj se incident obravnava pred razredno skupnostjo. Krivci naj se javno opravičijo, nastalo materialno škodo pa naj poravnajo starši krivcev. Kot starš in kot šolski zdravnik sem proti telesnemu kaznovanju otrok, saj s tem le še spodbujamo sovražen odnos in maščevalnost med ljudmi“…..

Predlagatelji, kakor tudi strokovna žirija organizatorja, kar je praktično isto, ocenili, da je takšna celotna izjava Viljema prevelik zalogaj za branje možganskih trustov, zato so jo za nominacijo oklestili in iz koncepta povlekli zgolj ta del :

Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh“….

Izjava kot takšna seveda je lahko sporna, ampak mene je v celotni zgodbi v tem mediju zmotilo le eno. V celi zgodbi namreč Belak Pungartnikova nikjer in nikakor ne omenja “posilstev deklic”, tudi vezno besedilo novinarke članka ne in potem se pojavi vprašanje, zakaj bi Ščuka sploh omenil ta stavek in to zgolj enega, če sploh ni bil predmet zgodbe in je vidno že sumljivo izstopajoč izven nje in celo njegovega komentarja, zato sem nanj naslovil pošto s prošnjo, da avtorizira omenjeno izjavo ali jo pak ovrže.

Moje skromno mnenje po vseh prebranih izjavah sicer je, da bi morala “Bodečo nežo” prejeti Katarina Živec, specialistka plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, ki je v mediju ženskam namenila to čestitko ob materinskem dnevu :
Prazne dojke, trdovratne maščobne blazinice na trebuščku, gubice na obrazu…to danes niso več lastnosti najboljše mame“…..

Kot sem omenil, po moji oceni 90% izjav v teh nominacijah sploh ni bilo konkurenčnih za ta naziv in nekaj me jih je celo od srca nasmejalo, kot recimo ta športnega novinarja naše nacionalke Saše Jerkoviča, ki je na nacionalni podelitvi priznanj “Športnik leta” začel pogovor z jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol takole :
Najprej vprašanje, ki zanima vsakega moškega. Kako se dve ženski v čolnu karkoli tako dobro dogovorita ?“…..

Kot je širini cenjenih bralk in bralcev tega bloga znano že nekaj let, vlagam izjemne napore v vsebinah zapisov, da bi odbor oz. strokovna žirija “Bodeča neža” uvrstil/a kakšno mojo izjavo vsaj v širši izbor nominirancev, da bi se lahko potegoval za ta laskavi naziv, zaradi katerega sem se pripravljen odpovedati tudi Pulitzerju, a sreča v tej zgodbi tudi tokrat ponovno ni bila na moji strani in sem žal spet nesrečno izvisel.

Seveda je obče znano tudi, da se s tem moja vztrajnost zaradi tega ne bo prav nič zmanjšala, ravno nasprotno, izziv bo le še pridobival energijo do dosege tega cilja, pa četudi bom moral obleči kilt za posebno priložnost srečanja z armado članic kolektiva “Rdeče zore”, da bo vsaj ena prava kikla z jajci prisotna….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *