Podnebni štrajk v Kopru – mladi zahtevajo ukinitev mesa in le vegetarijansko prehrano (foto)……

5 pred 12 naj bi se danes začeli “Podnebni štrajki” v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah, Kamniku in Kopru. No, v Kopru na Titovem trgu se je ta manifestacija začela 5 po 12, kar pripisujem dejstvu, da v naši Istri čas pač drugače teče….

Med okoli 800 zbranimi so prevladovali mlajši mladinci srednješolci, nekaj pa nas je bilo tudi starejših mladincev v katerih uporniški duh očitno ne bo nikoli pojenjal, revolucija pač mora biti, ker brez te se nič pomembnega ne zgodi. Pogrešal sem osnovnošolce, nenazadnje bi lahko ravnatelj šole Koper pripeljal kar improviziran pevski zbor posebej razširjen iz vseh šolarjev samo za to priložnost, če ga bit protesta ni premaknil nikamor.

Moji občutki glede tega dogodka so sicer bili že pred začetkom mešani in so to ostali tudi po dogodku, tudi zato, ker sem pričakoval več, dosti več, neko programsko udarniško rdečo nit z močnejšimi ponazoritvami štrajkovne problematike, kot pa le nekaj, sicer ročno dovolj domiselno in simpatično narejenih, transparentov.

Pričakoval sem energijo, mladostniško, eksplozijo energije….Žal je bila le ta prikazana v dokaj omejeni količini le med predstavniki govorniškega odbora in okoli 50 posamezniki s transparenti v prvi vrsti, medtem ko so ostali srednješolci po trgu delovali ravno toliko zainteresirano za energijsko sodelovanje, kot je nedeljsko večerna misel na ponedeljkovo jutro v šolo.

Tiste zgodbice o super herojki Greti Thunberg vsled številnih okoliških razlogov sicer nisem kupil ne prvič, ne danes in je niti nimam namena, zakaj ne je lepo razložila tudi blogerska kolegica bloga “Zdravo Slovenija” v zapisu “Greta kot plakat korporacij”, a kljub temu sem mnenja, da je treba pohvaliti že to, da so se tej mlajši mladinci spravili na trge s skupinskim namenom, čeprav me obenem res firbec, koliko bi se jih udeležilo shoda po celi naši mali podalpski v kolikor ta ne bi bil v času pouka in bi morali biti tam po “službeni dolžnosti”, pač pa bi se morali prostovoljno odločiti za sodelovanje v poznejšem popoldanskem terminu, kar nekaj jih namreč ni skrivalo obrazne mimike odvečnosti tam stanja.

Kakorkoli že, bili so tam, zbrani za opominjanje na določen cilj skrbnosti, ki bi sicer moral biti samoumeven v izvedbo že po avtomatizmu vsakemu državljanu, a ker žal ni, so tukaj mlajši mladinci, ki jim je sicer nekdo nekaj 1000 km proč moral povedati, kaj naj naredijo, ampak ok, zbrali so se in povedali na glas, da zahtevajo – poskrbeti za okolje, preden bo prepozno….

Priznam pa, da so me malo zmedli pogledi nekaterih prisotnih posameznikov v izjavah, ki so nihali od “osebno ločevanje odpadkov mi ni blizu, rekel bi celo, da sem proti temu. Odgovornost se tako prenese na malega človeka, tisti, ki so krivi, pa ne spremenijo ničesar “, pa do “Ljudje se še ne zavedajo, kako uničen je planet. Na boljše ga sploh ne moremo spraviti, lahko samo omilimo že narejeno škodo. Naučiti se bomo morali živeti s tem in spremeniti svoj življenjski slog”, in do “Sprememba mora priti od nas, mladih, ker se na starejše ne moremo več zanesti”…..kar konfuzno tole v seštevku…

So pa malo bolj jasne misli, katere so Gibanje mladih za podnebno pravičnost že poprej predstavili v nekaj točkah še pred temi štrajki po naši mali podalpski, s katerimi za reševanje okoljske krize zahtevajo prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta, trajnostno kmetijstvo, čisto okolje, bolje urejen javni prevoz, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje, 40% znižanje emisij v prometu….

zahtevajo tudi več hoje, kolesarjenja, somobilnosti, zeleno regijo, ta del podpiram….

ampak zahtevajo tudi pospešen prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter ukrepe za sonaravnejšo kmetijstvo…..in zahtevajo ukinitev subvencij za živinorejo, do leta 2030 pa kar ukinitev industrijske živinoreje in polno preusmeritev na pridelavo trajnostnih pridelkov rastlinskega izvora že do konca leta 2025…..

zahtevajo torej uvedbo – vegetarijanstva….za vse državljane naše male podalpske…in to kljub dejstvu, da je vegetarijansko gibanje med največjimi uničevalci tega planeta…prav….ampak tega pa ne podpiram….

Skratka, pohvalno je, da so se mlajši mladinci danes zbrali z namenom na trgih naše male podalpske v teh nekaj par mestih in povedali svoje na glas…..ampak, da bi te besede o skrbi do našega planeta meso postale, bo treba narediti dosti več….

Ker tej mladci pravijo, da se na starejše ne morejo več zanesti, to seveda razumem kot zamenjavo parol za nove akcije, za spremembo povsem praktične, kot so vsako sobotno dopoldne skupinska čiščenja okolice, od mestnih blokov, naselij, do gozdov, parkov, sprehajališč, morske obale, rečnih obrežij, pa vsak dan peš ali s kolesi v šolo, pa motikce v roke pa vrtičkat, pa brez telefonov, pa…..

skratka, naj besede postanejo dejanja, vsem na očeh….pridem pomagat….bo šlo ?…že kar na naslednjem podnebnem štrajku…..saj tokratni ni bil zadnji, jelda ?….

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Podnebni štrajk v Kopru – mladi zahtevajo ukinitev mesa in le vegetarijansko prehrano (foto)……

  1. mi pa zahtevamo, da mladi nehate kaditi piti in drogirati, tak pa bo svet čist in lep

  2. V bistvu jih vecina sploh ne razume kako svet funcionira. Ce bi jim razlozili , da z vsemi temi idejami o lepi zeleni energiji ne bi zvecer mogli niti telefona napolniti, ker bi se energija morala porabiti sprva za pomembnejse stvari, bi hitro prenehali hoditi ven in protestirati proti necemu kar ne razumejo. In to da bodo korporacije izkoristile ves ta pomp okrog okoljskih sprememb, da nam bodo nabili se vec davkov in dajatev, ter s tem posledicno naredili tudi to , da bodo dobivali manj zepnine. Ko jim kaj takega poves jih 75 % ne bo vec zainteresirano za karkoli. saj sem bil mlad , mislim da vem koliko je trajala koncentracija na pomembne stvari.Ali pa samo to. Naj pridejo vsi , ki so danes prisli v soboto ali nedeljo. Daj da vidimo te tisoce po medijih.

  3. katastrofa, kako elita pere možgane mladini, za popizditi. Don Marko se še kako strinjam s stabo!

  4. in ja, domač dimljen špeh sem večerjal pa vseeno podpiram mlade v njih protestih. Naj ne zvodenijo in naj ostanejo NJIHOVI.Verjamem,da komunala ni imela dela,ko so zapustili prizorišča protestov.

  5. Tale gospodična s transparentom NE ODPUSTKE ZA IZPUSTKE se verjetno ne zaveda da je proizvodnja njene barve za lase uničila več kot pa oseba ki celo življenje 3x na dan je meso.

  6. Ce bomo samo zeljenavo jedli ne bomo funkcijonirali ne v sluzbi ne doma nikjer kaksno bedasto zahtevo to ne more biti.

  7. Zakaj je vegetarijanstvo največji uničevalec planeta, še večji od vsejedstva? Veganstvo je edina svetla prihodnost za planet … (pa saj o tem sva že debatirala) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *