3D printerji začeli printati človeško kožo neposredno na rano…..

Da 3D printanje lovi velik zamah zadnjih par let ni več skrivnost, kot ni, da se ga zelo uspešno uporablja tudi na področju medicine. Kar se je v revolucionarnih začetkih še do par let nazaj zdelo bolj v sferi znanstvene fantastike, je danes že vedno zelo uporabna in koristna stvarnost…..

Tokrat so korak naprej v 3D printanju naredili znanstveniki iz Wake Forest Inštituta, ki so razvili mobilni bioprinter, ki lahko kar neposredno na rano printa novo kožo, uporabljajoč celice pacienta.

Gre za prvo tovrstno napravo na svetu, ki omogoča printanje kože v dveh plasteh preko rane, edinstvena prednsot pa je tudi, da lahko 3D printer skenira rane in tako natančno polaga celice na mesta formiranja kože.

V zadnjih par letih smo sicer videli že nekaj 3D printerjev za prinatnje kože za presajanja, a dodatna prednost tega je tudi v mobilnosti, saj ga lahko pripeljejo do pacienta, ki leži v bolnišnici in stroj tam nad njim neposredno izvede operacijo.

Stroj deluje tako, da najprej vzame majhen vzorec kože pacienta, da bi izoliral dve vrsti celic, ki se potem razmnožujejo preko “črnila” printerja. In tukaj se začenja ta opmembna razlika z dosedanjimi tovrstnimi 3D printerji – namesto da bi položil celo plast kože, jo ta printer skenira in iz nje naredit topografsko karto.

Ta v Wake forestu razvita tehnika oponaša naravno celično strukturo kože, da se lahko rana kar najhitreje zaceli. Znanstveniki bodo s tem 3D printerjem nadaljevali s kliničnimi študijami na ljudeh z opeklinami, diabetikih z ranami, pa tudi ostalimi ranami, ki se (pre)počasi celijo. Podrobneje o tej revolucionarni novosti si lahko prebereš na tej povezavi.

Don Marko M

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *