Venezuelski zaključek – Guaidoju odvzeta poslanska imuniteta, sodišče ga pošilja v – zapor…..

Venezuelsko vrhovno sodišče je sprejelo vrsto varnostnih ukrepov za poslanca, tudi predsednika parlamenta venezuele in samooklicanega predsednika, Juana Guaido, med ostalim se mu ukinja poslanska imuniteta, s tem pa se mu odpirajo vrata centralnega državnega zapora….

Vrhovni sodnik Maikel Moreno je naložil ustavodajni skupščini (Diosdado Cabello), da zaključi postopek odprave poslanske imunitete Juanu Guaido zaradi kršenja več ukrepov, katere mu je naložilo sodišče.

Ukrepi vključujejo prepoved izstopa iz države, prepoved prodaje nepremičninskega blaga, zamrznitev bančnih računov ali drugih finančnih instrumentov na ozemlju Venezuelske in denarno kazen za neupoštevanje sodbe z dne 29. januarja 2019, s katero je sodišče samooklicanemu “začasnemu predsedniku” Guaidóju prepovedalo potovanje v tujino zaradi kršenja ustavnega reda, kamor je kljub temu odpotoval, z ukinitvijo imunitete pa mu bo sodišče lahko sodilo tudi za protisutavno in nezakonito izvajanje nasilnih dogodkov nad državo in državljani.

Sodnik Moreno je neizprosen z zahtevo do ustavodajne skupščine, da odločitve sodišča spoštuje in demokratično deluje.

Da bo Guaido dejansko ostal brez imunitete, s tem pa ne bo več nobenih ovir za njegovo izenačenost z državljani “navadni smrtniki” in bo posledično demokratično po zakonu odgovarjal za svoja dejanja, kakopak z zaporno kaznijo, je jasno nakazal tudi generalni javni finančni nadzornik Elvis Amoroso, ki je 28. marca izrekel Guaidoju 15 letno prepoved opravljanja javnih funkcij in preklic funkcije predsednika parlamenta, zaradi njegovih korupcijskih dejanj….

Finančna uprava v Venezueli je namreč odkrila, da je Guaido podal napačne, zavajujoče in neresnične izjave o svojem materialnem stanju in tako izvajal davčne goljufije, ob čemer so razkrili Guaidojevo porabo sredstev, ki je znatno presegala prihodek, ki mu je pripadal kot javnemu uslužbencu….

Preiskava je bila uvedena na zahtevo generalnega javnega finančnega nadzornika Elvisa Amoroso, ki je od davčnih organov zahteval, naj preverijo hotele “za luksuzna bivališča, logistiko in bankete”, katere je v zadnjem letu kupil opozicijski voditelj Guaido in odkrili so, da si Guaido s svojo parlamentarno plačo enostavno ni mogel kupiti niti recepcije hotela, kaj šele več hotelov, davčne goljufije pa je izvajal tudi s preko 100.000 $ nepojasnjenega izvora za financiranja več kot 91 potovanj znotraj in izven Venezuele.

Dvoma očitno ni, da bo ustavodajna skupščina sledila zahtevi vrhovnega sodnika Morena in Guaidoju odvzela poslansko imuniteto, s čimer bo imelo sodišče vse pristojnosti, da ga pospremi v zapor za tovrstna dejanja predvidenih najmanj 10 let guljenja zapornih celic. Tako pač to gre v demokraciji – obtožba, sodni postopek, kazen.

Dejansko tako ne bo mogel prav nihče očitati venezuelskim oblastem nedemokratičnosti, diktature ali česa v tem stilu, na kar se sicer pavšalistični in neargumentirano sklicujejo zagovorniki Guaidoja.

Med njimi tudi slovenski parlamentarci, ministri, s cerarjem, Šarcem in pahorjem na čelu, ki so v dodatno sramoto državljanom naše male podalpske še bolj sramotno podprli in podpirajo samooklicanega Guadoja v njegovih protiustavnih in protizakonith dejanjih, celo nedemokratičnih…..

Dvoličnost in hinavščina naših parlamentarcev pa je še dosti globja, saj so za praktično isto dejanje zahtevali od naših tožilcev in sodnikov, da strpajo “varda party” Šiška v zapor in dejansko je potem odsedel 6 mesecev v priporu, sodišče pa mu je naložilo 8 mesecev zaporne kazni, ker so bili cerar in kompanija prepričani, da Šiško ruši ustavno ureditev, parodično pa je Guaido izvajal povsem enako dejanje, pa so ga tej isti naši politiki v en glas podprli, da dela demokratično…..

No, da vidimo zdaj, ko bo, če ne bo prej zbežal v kavbojlend, šel Guaido na daljši izlet za zapahe in to na osnovi uporabe povsem demokratičnih orodij venezuelskih organov…ne vem zakaj ne dvomim, da bodo spet tulili, da gre za nedemokratično in totalitaristično dejanje….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *