Nekaj drobnih nasvetov za spomladanske, nevarne in alkoholizirane kolesarje……

Pomlad je tu in v prometu se bo povečalo tudi število kolesarjev…..naslednjih nekaj uporabnih nasvetov je sicer bolj kot nam redkim, ki tudi mestno kolesarimo praktično vsak dan v letu, po vseh možnih opravkih v vsakem vremenu in tako skrbimo za čistejši zrak in okolje, namenjeno onim, ki svojo predrago opremo povlečejo iz kleti na plano le za nekaj spomladanskih in poletnih dni…..

kolesarji smo resda takoj za pešci druga najbolj ogrožena vrsta v prometu, kar pa seveda ne pomeni, da si zato lahko dovolimo početi vse možno v prometu, vključno s kakšnimi izsiljevanju prednosti pešcem ali ostalim motoriziranim udeležencem v prometu…

za kolesarje namreč veljajo povsem enaka prometna pravila, kot za preostale udeležence prevoznih sredstev…..

prvo zlato pravilo je – v kolikor obstaja kolesarska steza oz. pot, potem kolesari po njej….ne glede ali je kolesarska steza oz. pot ločena na pasova z belo črto ali ne, se po naši mali podalpski kolesari po desni strani….

če želimo, da bodo že otroci začeli razvijati čut za čistejše okolje in zrak, potem smo za to nalogo v prvi vrsti odgovorni starši, ki moramo svojim potomcem seveda s svojim primerom pokazati, kako to gre….to velja tudi za kolesarjenje….že ko naš potomec dopolni svoje prvo leto, ga je treba posaditi na kolo, torej na zanj prirejen sedež, katerega montiramo na svoje kolo in malčka prevažamo naokoli…..

sedež za malčka naj bo tisti model, katerega se montira na balanco oz. sprednji del kolesa, da imaš starš pregled nad početjem otroka, otrok pa pregled nad okolico, katero z zanimanjem opazuje in konzumira vse potrebno, obenem si ustvarja sliko samostojnega kolesarjenja….

starši, ki svoje malčke s kolesi ali poganjalčki samostojno spuščate na kolesarske steze oz. poti morate biti obvezno poleg, v neposredni bližini, ob desnem robu kolesarske steze, saj se lahko otrokom med učenjem oz. privajanjem na udeležbo v prometu zlahka pripeti trenutek nepredvidene reakcije, ki lahko pripelje do hudih posledic tudi do ostalih udeležencev prometa….

med kolesarjenjem nikoli ne imej otroka za seboj, pač pa vedno pred seboj….tako se bo otrok hitreje in bolje (na)učil obnašanja s kolesom v prometu, obenem bo pridobival na samozavesti in stabilnosti…..otrok kolesar je lahko za staršem le v primeru družinskega kolesarjenja, ko je en starš na začetku, drugi na koncu kolone, otroci pa vmes, tako se otroci dodatno naučijo obnašanja v skupinskem kolesarjenju….

v kolikor prideš na območje, kjer ni kolesarskih stez oz. poti ali le te zaradi takšnih ali drugačnih ovir niso prevozne, se pelješ po cestišču kot ostala vozila (po avtocesti je prepovedano) in sicer čim bližje desnega roba vozišča v smeri vožnje….v kolikor so robniki peš pločnikov, potem ne preblizu roba, da ne zadaneš s pedalom, a tudi ne več kot 1 meter od tega roba vozišča….

avtomobili in ostala motorna vozila morajo itak upoštevati varnostno razdaljo do kolesarjev na cestišču in biti med prehitevanjem 1,5 metra bočno oddaljeni od kolesarja….

vsi prometni znaki, katere vidiš na svoji poti kolesarjenja, pa naj bodo stoječi ali viseči znaki, kakor tudi talne oznake, ki veljajo za ostale prevozne udeležence v prometu, veljajo v enaki meri tudi za kolesarje….

torej če vidiš znak, ki opozarja na enosmerno ulico ali cesto, potem pač tja v nasprotni smeri ne smeš….no, lahko greš, ampak če zajebeš kakšno trčenje s pravilno vozečim v enosmerni ulici, potem se pač pripravi nositi vse kazenske posledice oz. odškodninske, v kolikor povzročiš nezgodo ali te pak redarji oz. policisti zalotijo med tem početjem….

in da – med kolesarjenjem je, kakor nasplošno za voznike v prometu, strogo prepovedana uporaba telefona, za kolesarje tudi slušalke za recimo poslušanje glasbe….v primeru, da te zalotijo redarji ali policisti in se te ne bodo usmilili z zgolj opozorilom, boš za ta prekršek odštel/a do 120 € globe….dobro vem tudi zato, ker sem, sicer zgolj 1x v dolgoletni kolesarski karieri, že plačal….

kaj pa kolesarjenje po dežju z odprtim dežnikom….seveda da je možno, tudi sam že probal, nekateri smo pač tudi dejansko zelo spretni, ampak vedeti moraš, da je tudi to lahko plačljivo če se to redarjem ali policistom zahoče zaračunati in sicer s kaznijo 40 €….

in da, kolo mora, prav mora, biti opremljeno z zvoncem….katerega kot kolesar/ka uporabiš vsakič, ko je treba pravičasno opozoriti recimo pešce ali ostale kolesarje v različnih situacijah….ko boš videl/a kakšnega kolesarja, ki bo imel za nekaj 100 ali celo nekaj 1000 € vredno kolo, ne bo pa imel sirotinja še tista 2 € za zvonec na kolesu, da bi ga uporabljal, ga pomiljujoče poglej in mu prispevaj tista 2 €….

kot verjetno že veš, naša kolesa, za razliko od motoriziranih prevoznih sredstev, niso serijsko serijsko opremljena s smerokazi oz. žmigavci….kar pa seveda ne pomeni, da kolesarjem ni treba nakazovati spemembe smeri….še kako je treba in je za tvojo in ostalih varnost v prometu še kako nujno potrebno….

v namen nakazovanja spremembe smeri kolesarji pač uporabljamo roki…levo za spremembo smeri na levo in desno za na desno….levo ali desno roko, odvisno od namena spremembe smeri, iztegnemo v celoti ravno, pod pravim kotom, in to 7 – 10 metrov pred izvedbo spremembe smeri…roko držimo iztegnjeno do 2 metrov pred zavijanjem, ko iztegnjeno roko priključimo balanci in izvedemo manever…..

in da, mati Narava nam je glavo posadila na vrat z razlogom in sicer da gledamo vse okoli sebe, kar velja tudi pri spremembi smeri, saj iztegnjena roka ni dovolj, pač pa je treba tudi glavo zasuknit tako, da vidiš dogajanje za sabo in ob strani….

šele ko se prepričaš, da s svojim manevrom ne ogrožaš nikogar, recimo kolesarja ali skuterista, ki te ravno v tistem trenutku začne prehitevati in ko šele vidiš, da so tvojo iztegnjeno roko opazili tudi avtomobili in ti posledično ustavili, da prečkaš cesto, izvedeš manever do konca….

za nakazovanjem spremembe smeri z iztegnjeno roko ti bodo hvaležni tako vozniki avtomobilov, ki bodo tvojo gesto razumeli in pravočasno ustavili, kot vsi ostali udeležni prometa….aja, kar pa se hitrosti tiče….po kolesarski stezi se v urbanem naselju poganja kolo do največ 20 km/h, upoštevaj da tam kolesarijo tudi otroci, kakor tudi, da na kolesarsko stezo znajo zatavati kakšne v vesolju izgubljene mamice porivajočih vozičkov svojih mladičev…..če pa imaš namen kolesariti hitreje od 20 km/h, potem enostavno zapusti kolesarsko stezo in spokaj na cesto, ob desni rob in goni do nezavesti tekmujoča z motorji, avtomobili in tovornjaki….

kaj pa alkohol ter droge in kolesarjenje ?….pa isto kot za ostale udeležence v prometu…..alkoholizirana oz. pod vplivom drog (droge so lahko tudi od zdravnika predpisane tablete) oseba pač nima kaj iskati na kolesu, kaj šele, da alkoholiziran kolesari naokoli….

kazni za alkoholizirane kolesarje so namreč povsem enake, kot za voznike motorjev in avtomobilov, razlika je le, da se kolesarjem ne vpisujejo kazenske točke….višina prostovljno plačanih prispevkov za alkolizirane kolesarje pa gre po tem zaporedju :

– če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka, prejme globo višine 300 €….
– če ima kolesar več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 600 €…..

– če ima kolesar več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 900 €…..
– če pa alkoholiziran kolesar zabrede v maximume in ima v sebi več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini najmanj 1.200 €…..

recimo tistih prvih 300 € si lahko kolesar prislužiš že s spitim kozarcem ali dvema vina oz. enega piva, tako da kar pogumno….

kot sem že omenil….Agencija za varnost prometa je odstopila parlamentarcem v odločanje znižanje zakonske meje alkohola v prometu iz 0,5 na 0,2 promila….čemur seveda, kot sem že pred časom predstavil, odločno nasprotujem….

nižanje stopnje alkoholiziranosti na 0,2 promila ocenjujem kot zgolj in edino inkasantski ukrep, saj je jasno, da bo to stopnjo dosegel vsakdo z že enim spitim kozarcem vina ali pol litra piva….

zato podpiram le eno opcijo in ta je 0,0….0,0, promila dovoljene alkoholiziranosti za voznike v prometu….tudi za kolesarje…..brez izjem….če morajo imeti poklicni vozniki in mladi vozniki po zakonu 0,0, potem ni prav nobenih ovir, da to ne bi veljalo za prav vse voznike v prometu…..

in da, še enkrat – po mojem bi morali denarne kazni zaradi alkoholiziranosti v prometu ukiniti…povsem….in jih nadomestiti z opravljanji družbeno koristnih del….recimo, policisti alkoholiziranemu namerijo 0,2 promila in sodnik mu določi 30 dni, za vsak dan po 8 ur, izvajanja določenega družbeno koristnega dela, kot recimo delo v domu za upokojence, urejanje okolice hiš starejšim ali zdravstveno nezmožnim, in podobno….

in za konec….privoščim ti veselo, okolju prijazno in varno kolesarjenje….in ne pozabi tudi tega – kolesarji ne smetimo okolice na svojih poteh, pač pa pospravimo svoje ustvarjene smeti za sabo in pustimo čisto pot in okolico za sabo….

ne dovoli si biti nemaren v skrbi do okolja kot tisti “zeleni bojevniki”, ki so jih redno polna usta, kaj vse je treba narediti za rešiti ta naš planet, obenem pa se cele dneve vozakajo z avtomobili naokoli, tudi do prve bližnje trgovine, kamor bi seveda lahko šli s kolesom ali peš….če pa že misliš delati pizdarije po cesti, potem vsaj poskrbi, da boš sam/a plačal/a za svoje neumnosti in da ne boš v le te vpletal/a še nedolžnih ostalih, sploh otrok….

aja, pa če kot kolesar naletiš na kakšnega modrijana, ki je parkiral svoj avto na kolesarsko stezo oz. na pločnik, brez zadržkov in milosti pokliči redarje…do prihoda redarjev pa lahko na vrata ali havbo tako prakiranega avtomobila s konico ključa vgraviraš z velikimi črkami “TUKAJ SE NE PARKIRA”…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *