“Goli kolesarji” za čistejše okolje in zdravo družbo…. (foto)

Letos kolesari okroglih 15 let svetovno gibanje “Golo kolesarjenje” oz. The World Naked Bike Ride (WNBR)….kot je že iz naziva razbrati, gre za množične kolesarske manifestacije širom sveta, katerih se udeležujejo kolesarji obeh spolov, a povsem brez oblačil…nagci….no, lahko so tudi v body pejntingu….

enaka garderoba velja tudi udeležence na kotalkah, rolerjih, rolkah in skirojkah, ki so sicer proti kolesarjem v manjšini, a dovoljeni poleg če so na svoj pogon, torej brez baterij ali motorčkov na svojih prevoznih sredstvih…..

ker osnovno gonilo “Golega kolesarjenja” je izključno človeški pogon za zagotavljanje vizije čistejšega, varnejšega, telesno zdravega pozitivnega sveta….golo kolesarjenje je kakopak tudi ali celo predvsem protest proti kulturi avtomobilov, ki je generalni krivec ranljivosti kolesarjev na cesti……

obenem WNBR spodbuja prevoze s kolesi, rekreacijo, družabnost, obnovljive energije, ustvarja okoljsko odgovorne ljudi, predstavlja številne prednosti življenskega sloga brez avtomobila – od zmanjševanja emisij, brezplačnega parkiranja praktično kjerkoli, telesno pozitivnost in na splošno večji občutek svobode….

ker sodoben človek 21. stoletja kolesari, vsak dan, v vsakem vremenu, povsod, in tako pomembno prispeva k varovanju okolja, družbe in nasplošno tega planeta…..

tudi to poletje se bo po številnih državah sveta, v številnih mestih, zbralo na milijone družbeno okoljsko osveščenih ljudi v manifestacijah “Golega kolesarjenja”…..čas je, da se to kolesarjenje do nazga zažene tudi po naši mali podalpski, ki premore abotno preveč okoljsko neodgovornih državljanov…..kje vse bodo kolesarili nagci WNBR to poletje pa lahko spremljaš na tej povezavi….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *