Po izvolitvah poslancev v Evropski parlament bo EU, zaradi vzpona liberalcev, drugače izgledala in delovala….

Nobena apokalipsa se ni zgodila, s katero so določeni mediji strašili pod krinko še enih evropskih volitev, ki naj bi temeljito spremenile politično podobo EU. No, neka sprememba se je le zgodila in sicer, da so se serijsko potapljale skrajne desničarske in skrajno levičarske stranke na teh volitvah, po katerih sicer izvoljeni poslanci ne zastopajo interesov svoje države, pač pa izključno politične evropske stranke katere člani/ce so…..

Skrajno desničarske stranke so padle v praktično vseh članicah EU, razen na Madžarski, Franciji in Italiji, ki so tudi edine zaslužne za pridobitev novih 40 sedež v EP. Če je Orban na Madžarskem obdržal praktično identično stanje kot na evropskih volitvah pred 5 leti, pa je v Franciji poskočila Le Penova izključno v zahvalo očitno in že dokazano nesposobnega Macrona, Salni pa je s svojo Severno ligo pridobil par procentov več predvsem zaradi genske fašistične zasnove določenega dela državljanov, kar pa je tudi maksimalen odstotek, katerega lahko Salvini doseže.

V Grčiji pa je Cipras s svojo skrajno levičarsko Sirizo itak že zdavnaj zablodil in zavozil vse, kar se je dalo. Skrajno desno oz. skrajno levo EU si torej dovolj očitno ne želi in ne dovoli povsema zadostno število Evropejcev.

A sta na tokratnih volitvah padec doživeli tudi “normalni” desnica in levica, kar pokaže tudi skupna končna uvrstitev, po kateri dosedanja koalicija Evropske ljudske stranke (EPP – Orban, Taini, janšev SDS) z izgubljenimi 55 sedeži in socialdemokratov (S&D – Židan, Fajon SD) z izgubljenimi 52 sedeži nima več večine v parlamentu.

Volilni izkupiček, po katerem ima zdaj EPP 179 sedežev, S&D 150 sedežev, liberalne ALDE 107 sedežev, Zeleni 70 sedežev, skrajno desničarske nacionalistične oz. populistične stranke pa skupaj 114 sedežev, nakazuje le eno možnost – obvezno koalicijo EPP, S&D z liberalci in/ali zelenimi, ki sta največ pridobili na tokratnih volitvah.

Zanimiva je kakopak tudi volilna udeležba tokratnih EP volitev, ki je bila na ravni EU 51%, ob čemer so se še 1x več dogajale skrajnosti. Najvišjo volilno udeležbo so zabeležile članice Belgija (89%), Luksembur (84%), Malta (72%), Danska (66%), Španija (65%), Nemčija (62%), Avstrija (60%), nad 50% so bili še Švedska, Italija….

Ostale članice so bile pod 50%, povprečno malo čez 30%, nekatere celo sramotno pod 30%, kot recimo Hrvaška (29%), Češka (28,7%), Slovenija (28,2%), Slovaška (22%)…..

In še 1x več se je dokazalo, zakaj so razvite članice EU razvite – ker državljani tam demokracijsko orodje volitev (in referendumov) jemljejo skrajno resno, na lokalnih volitvah oz. referendumih imajo celo še višjo volilno udeležbo med 75 – 95 %, ker jim je jasno, da so ravno oni tisti, ki si bodo ravno s svojim oddanim volilnim glasom uredili svojo državo takšno kot hočejo za življenje, na evropskih volitvah pa takšno EU, kot jo hočejo za (vsakdanj) življenje.

V naši mali podalpski pa še vedno kraljujejo misleci izjav “če bi volitve kaj spremenile jih ne bi bilo” ali “na volitve hodijo le ovce”, ob čemer seveda to izjavljajo le tisti, ki si dejansko ne želijo prav nobenih sprememb, četudi na bolje, ker se bojijo, da bi jim le te prikrajšale dosedanje privilegije, ki seveda niso dani vsem državljanom.

Seveda potem poslušam številne državljane naše male podalpske polne pljuvalskih kritik, da se nič ne spremeni, a sami niso niti toliko, da bi riti vzdignili 1x na 4 leta in postali s svojim volilnim glasom sprememba, znajo pa povedati, kako dobro gre najbolj razvitim članicam EU – seveda jim gre in prav je, da jim gre, saj si tam državljani to želijo in tudi volilno redno to naredijo…..

Kar pa se tiče tokratni EP volitev v naši mali podalpski dodatno le še, da zmagovalca tokratnih volitev v naši mali podalpski – ni…..so se pa zgodili veliki poraženci – SDS in DeSUS…..oba sta primerjalno z EP volitvami pred 5 leti izgubili po 1 poslanca, kar je za Erjavčeve upokojence pomenilo zasluženo slovo od EP, za SDS, katerim očitno niti migranti ne pomagajo več, pa namesto 3 le še 2 poslanca, na naslednjih volitvah pa zbogom….

O kakšni zmagi je vriskal janša po objavi rezultatov verjetno ve le on, je pa obenem izjavil tudi, da “SDS pošiljamo v Evropski parlament ljudi, ki vedo, da se je treba tam trdo boriti za slovenske interese in ugled Slovenije v Evropi“…..kar je najmanj humoreska leta, sploh ob nespornih dejstvih, da sta ravno SDS evroposlanca Zver in Tomčeva izdajalsko našpecala, spljuvala in osramotila našo malo podalpsko tako in toliko, kot cela Evropa ni skupaj v zadnjih 100 letih…

8 evroposlanski sedežev si je tako razdelilo po 2 sedeža LMŠ ( Irena Joveva in Klemen Grošelj), SD (Milan Brglez in Tanja Fajon) ter SDS (Milan Zver in Romana Tomc), po 1 pa SLS (Franc Bogovič) in NSi (Ljudmila Novak)….dejansko bodo stolčke v evropskem parlamentu greli le 3 novi poslanci, preostalih 5 je tam že svaljkalo in v enaki maniri bodo tudi nadaljevali…..

Pravi fiasko pa so doživele parlamentarne stranke SAB Alenke Bratušek (19.022 glasov), cerarjeve SMC (7.524 glasov), obe sta sicer po enormni povzročeni škodi tej državi in državljanom že klinično mrtvi in še vedno ostaja neverjetnost, kako sploh jima je uspelo na zadnjih volitvah še priti v parlament in zakaj sploh Marjan Šarec še vedno drži bratuškovo in cerarja na ministrskih položajih….

Kako je Levica prejela 29.931 glasov in na osnovi česa me tudi čudi, Čuševi Zeleni Slovenije s 9.805 glasovi očitno niso isto, kot evropski Zeleni, je pa zanimiv podatek, da premoremo v naši mali podalpski uradno okoli 12 tisoč skrajno nacionalističnih odbitkov, od katerih je 8.044 dalo svoj glas Brščičevi “za DOM spremni” stranki, 3.203 pa Šiškovi vardi “zedinjene Slovenije”….ampak ja, oni so vsaj vzdignili svoja sedala in šli na volitve…..

Kakorkoli že, tokratne evropske volitve so še enkrat več dokazale, da so nacionalisti najslabši možni (lokal) patrioti, rezultat primeren….slabši in povsem nekoristni, celo škodljivi, za državo in družbo od le teh so le še oni, ki se volitev (referendumov) sploh ne udeležujejo….

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Po izvolitvah poslancev v Evropski parlament bo EU, zaradi vzpona liberalcev, drugače izgledala in delovala….

  1. Zagotovo ni težava z “dviganjem riti” in odhodom na volišča, ampak nekje drugje. Sam sem vedno odšel na volitve brez težav, a je odločitev, da me v prihodnje vsaj na nekaterih ne bo več vse bliže.
    Zakaj takšna odločitev? Zato, ker dokler bodo posamezne stranke 8 vedno ena in ista) sestavljale volilno komisijo po lastnih željah in predvsem potrebah me ne bo nihče prepričal, da je rezultat res takšen, kot ga je ljudstvo želelo in izvolilo. Če stranka, kot predlagatelj referenduma nasilno vrine svojega “predstavnika” v volilno komisijo je to vzdržno in dopustno izključno le za referendum in nikakor za vse nadaljnje volitve. In ko bo ta predstavnik, če je že tam delal, kar volilna komisija mora delati. Ne, on si prinese debelo knjigo in jo na volišču prebira.
    Občani so zahtevali odpravo te nepravilnosti in to tudi dosegli ter zamenjali spornega člana. A veselje je trajalo le nekaj dni. Iz višjih krogov je prišel ukaz, da se spornega člana takoj spet vključi v volilno komisijo, ker ima pravico, da v njej sedi kljub vsem napakam, ki so bile storjene. Mnenje in zahteve ljudstva pa so povsem nepomembne in brez vsake veljave.
    Res hvala za takšno “demokracijo!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *