Premier Marjan Šarec – “Avstrijci bodo zgradili tudi slovensko polovico predora Karavanke”….

Na zadnji parlamentarni seji pred počitnicami so poslanci sprejeli tudi 16 novel zakonov oz. zakonov, med temi tudi interventni zakon o gradnji druge cevi predora Karavanke, ki pa je zaradi sprejete novele o financiranju zasebnega šolstva ostal povsem po nepotrebnem v medijski senci….

Interventni zakon “Gradnja druge cevi predora Karavanke” je predlagal premier Marjan Šarec, potrdile so ga vse vladne stranke, nasprotovali pa sta mu stranki SDS in NSi.

Kot je v obrazložitvi interventnega zakona pojasnil premier Šarec, mu je bilo dovolj tega, da smo po uvodnem dogovoru z Avstrijo, da bo vsaka država zgradila svojo polovico karavanškega predora do 2022, še vedno le pri maketi predora, medtem ko so Avstrijci, ki delajo 24 ur na dan vsak dan, od zaključka svoje polovice 4.400 metrov, od skupnih 7.948 metrov dolgega predora, ločeni le še 20 metrov.

Da v skoraj dveh letih še vedno nismo uspeli izbrati niti izvajalca za gradnjo naše polovice predora je glavna krivda v ministrstvu za infrastrukturo, ki je dopuščalo podjetju Kolektor revizijske pritožbe na iz razpisa izbranega izvajalca, tako da še niti izvajalca nimamo, Avstrijci pa so že pri koncu. Moral sem ukrepati, ne moremo biti Slovenci tisti edini vedno najbolj nesposobni v EU“, je poudaril Šarec.

Rešitev je premier Šarec našel pri začasni predsednici avstrijske tehnične vlade Brigitte Bierlein, katero je obiskal minuli teden in je pokazala posluh njegovemu predlogu, da Avstrija po svoji zaključeni polovici predora nadaljuje delo vse do preboja na slovenski strani.

Sprejeti interventni zakon zdaj omogoča, da Avstrijci v celoti izkopljejo in dokončno “na ključ” izdelajo drugo cev karavanškega predora. Dela na slovenski strani bo izvedel konzorcij družb Swietelsky (ARGE Swietelsky Tunnelbau in Swietelsky Baugesellschaft), ki že gradi avstrijsko polovico predora, Slovenija pa bo Avstriji za to “uslugo” plačala 89,9 milijona €, natanko toliko, kot so Avstrijci plačali svojemu izbranemu izvajalcu del za predor.

Ta gordijski vozel slovenske folklore sem moral presekati in zahvaljujem se avstrijski kolegici Brigitte Bierlein, da je tako razumljivo in hitro v maniri dobro sosedskih odnosov pristopila k rešitvi tega problema.

Ne dvomim ,da bo delo profesionalno, pravočasno ter kakovostno opravljeno in se bomo luči na koncu predora Karavanke veselili že kakšno leto pred 2022, obenem pa smo s to rešitvijo prihranili najmanj 80 milijonov, saj je ponudba z aneksi slovenskega podjetja Kolektor, ki se še vedno revizijsko pritožuje in se bi očitno pritoževalo še nekaj let vse dokler ne bi bilo izbrano, dobrih 170 milijonov za kopanje predora.

Ocenjujem tudi, da ministrica za infrasrukturo ni dorasla temu položaju, saj je dopuščala DARSu, da je znova in znova dopuščal ugovore Kolektorja in s tem se je, poleg izgube ugleda pred avstrijskimi partnerji, povzročala tudi velika materialna škoda državi, zato bom po parlamentarnih počitnicah predlagal njeno razrešitev“, je svoje pojasnjevanje odločitve zaključil premier Marjan Šarec.

Ob bok temu dogajanju je na pobudo premierja Šarca ministrstvo za Javno upravo (JU) v parlament že vložilo novelo zakona, po katerem bi se ugovarjanja strank na javnih razpisih omejilo na največ eno (1) možnost ugovora, saj do zdaj to število ni bilo določeno in so se stranke lahko pritoževale nad izbiro ponudnika v nedogled. Parlamentarci bodo o potrditvi te novele zakona javnih razpisov odločali po parlamentarnih počitnicah v septembru.

Don Marko M

133 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Premier Marjan Šarec – “Avstrijci bodo zgradili tudi slovensko polovico predora Karavanke”….

 1. Ja dobr bi blo, ampak igrice se bodo nadaljevale, ne vem če bo Šarec lahko uskočil v te igrice in jih prekinil ??

 2. Edino pravilno !Goveda bi se pasla v nedogled na državnih travnikih ! Pa razpustit ministrstvo za infrastrukturo in Dars !

 3. Če je Marija Terezija železnico napeljala (po kateri tirih se še vedno vozijo SŽ vlaki 😉 ) bi tudi predor v njihovi izvedbi ne bil slaba opcija – sploh!

 4. Edino pravilno pri nas se ničesar ne sprejme v pravem času zato ker vsi samo nasprotujejo.

 5. Ja hvala bogu da so si zrajtal z našo papirlogiju se ne pride nikamor škoda da še želenice ne delajo kje blizu drugemu tiru

 6. Krivi so naši zakoni, ki dopuščajo pritižbe v nedogled, tudi če niso upravičene. Verjetno bi to možnost vsak izkoristil, če mu zakon to dovoljuje. Spremenit je treba zakone, da se bodo vsi postopki skrajšali.

 7. Hvala bogu da je vsaj on pameten pa še cenejš ga bomo plačal kt če bi ga delal domači gradbeniki ker ne bo provizij….Bravo, gospod predsednik

 8. Bilo bi prelepo, le sanjati je potrebno in se ne zbuditi, sicer pa za domovino s tunelom naprej 🙂

 9. že ko bodo prdrajsali iz njihove na našo stran ob povratku lahko zvrtajo zraven še eno luknjo za drugič. 😉

 10. Malo se bijim, da bo kdo našel kakšno luknjo in bo z nekim manevrom še to ustavil

 11. Od kar pomnim je vsako jutro na prometnih obvestilih delo v predoru. Vsi se pasejo na tem projektu 20 let. Verjetno bodo naredili vendar tudi pobirali mitnico. Bad.

 12. Tako je treba ce mi nismo sposobni zgraditi tunela pa naj avstrici bo sigurno boljse kvalitete kot ce bi gradili nasi luzerji z miljonom aneksom

 13. Bravo, edino pravilno ravnanje. Gospa “visoka rit”, pa na smetišče zgodovine…

 14. Samo Upamo lahko da to ni “fake news” pa da mu je končno prekipelo in je udaril po mizi …. Bravo Šarec !!!!

 15. Ma to se DON zajebava – prvič – bi bilo prelepo, kot drugič pa bi Šarec končal kot Kennedy!

 16. Bravo, Šarec! Presekal je Gordijski vozel uredil tri stvari: spremembo zakonodaje, prisparal cca 80 milj. in s pametnim dogovorom z razumevajočimi in hitrimi sosedi rešil stvar. Šarec, zdaj pa še malo Drugi tir zrihtaj…..

 17. Popolnoma prava odločitev,se strinjam,upam samo,da se na te odločitve ne bo kdo pritoževal…..banda nesposobna

 18. In to 80 mio ceneje! Tukaj je tudi dovolj prostora za razmislek slo gradbincem in politikom!

 19. Jst sm tut zato de izpeljejo celoten tunel in pol našim mastno računajo,ker jih za nos ulečejo….kok se zgovarjajo….jao meni

 20. najbol pametna rešitev.ker dokler se bojo prnas zmenle kejk bo kir v žep nabulo, bojo jodlarji tunel naredle,pa še cenej bo

 21. Bravo Šarec,to slovensko gradbeno mafijo je potrebno uničiti,njihove delavce pa zaposliti v tujih firmah….

 22. BRAVO GOSPOD PREDSEDNIK…..in tako bo veliko Slovenskih barabinov ostalo praznih žepov

 23. Ce bi bilo to res je edino kar se je pri nas zgodilo po samoosvojitvi pamentnega!Edino.edina stvar!

 24. Upam, da se način urejanja prenese tudi do lokalnega nivoja. Da se znebimo bleferje, prevarante, lopove, lažnivce, katere plačujemo davkoplačevalci.

 25. Tale Šarc je pa še boljši od šarca 7,9 mm. Upam samo da ni spet kakšen nateg.Ampak ideja je pa top.

 26. Glede na stanje edina možnost.. So Avstrijci prisiljeni kopati ker drugače predora nebi bilo še sto let… Vsi u vladi. So za en drek…

 27. Pametni mož, sicer pa bi bilo potrebno razmisliti tudi o kazenski odgovornosti pritožnika, če je zlorabil svoj položaj.

 28. Sem že skoraj zaploskala Šarcu,potem pa ugotovila da gre za satiro.Saj vemo kdo stoji za Kolektorjem in bo dosegel, kar si je zadal.Saj Šarec je bil tja postavljen zato, da se ropanje s strani izbrancev prejšnega režims lahko nadaljuje.Pravi gospodar bi že zdavnaj udaril po mizi!

 29. Najmanj zajebancij bo res da Avstrici nadaljujejo ka prot jesenicam da se nebo nasim treba tepst in spilat klovnov in poganati se komu treba vec dati na racun.

 30. CESTITKE. . .enkrat je treba bilo narediti konec. .ne pozabimo na dogovore slovenskih.baronov. .eden z bolecinami v krizu v SVICI drugi knjiznicar. .ko smo zgradili3 krat manj km AC kot bi.jih tujec. . U BOLJSIMI IN VECJIMI REFERENCAMI. . in nismo s tem scitili slovenskr delavce. . Ker gradbinci.so bili vecji del juznjaki ampak NJIHOVE TAJKUNSKE RITI. . BRATOVSKOVA pa tako in tako je.izgubila kompas in se se od izgube EU stolcka vrti v krogu in isce svoj rep. . Izbrana je.bila z glasovi upokojencev. . Pa se.skrila na ministerstvo za infrastrukturo. . V vagone SLO zeleznic. .obiske KITAJSKE. .prpmocijo sprehodov po gorah. .in . .fuj. . BRAVO SAREC. . .SE STRIKTNO LEVE V VENEZUELO. . .IN SMO ZMAGALI. . seveda prej kaksno leto spravit jih delat v proizvodnjo ali kramp v roke in v kanal. .saj juzni tudi s fakultetami kopljejo kanale v SLO. .

 31. Končno nekaj pametnega, odločnega, gospodarnega, brez korupcije, profiterstva, … Kolektor bi pa to naredil za dvojno ceno, verjetno bi vgradil zlato armaturo, …

 32. Zanič naše ministrstvo za infrastrukturo z ministrico na ćelu.Bo kaj odgovornosti?

 33. Še najmanjši stroški bi bili ker pri nas preden se zmenijo kdo bo denar v žepe strpal mislim katastrofa smo postali glede obnašanja…

 34. Končno ena pametna.Nesposobneže pa štrafat, ne pa da si izplačujejo bogate plače in nagrade

 35. Koncno ena pametna….saj mi nismo sposobni niti predora v peskovniku narediti ( Se zmenumiti )

 36. Za popizdit…ker se jaz nisem sposoben zmeniti s svojimi izvajalci pri izgradnji ograje kjer sva se sosedom dogovorila, da jo vsak izgradi polovico, se dogovorim s sosedom, da naj kar on zgradi ograjo s svojim izvajalcem jaz bom pa plačal izvedeno ograjo. Šarec kaj se ti ne zdi da bi kot predsednik vlade moral koga zbrcati v rit iz državnih služb…

 37. A NI SLOVENSKE FIRME????A BODO SLOVENCI KOT HLABCI ZA STRABAG DELALI.MAL PAMETNO POMISLITE

 38. Ja pri nam bo vrednost našega dela predora,..šla prej privat ž… preden bodo sploh izbrali izvajalca del,..pol pa dodatni avansi za vse stroje, ker izvajale teh ne-bo imel itd,..pa najetje dodatnih delavcev iz izvajalcev, …specijalnih del, ki jih tisto izbrano pojetje ne bo samo izvajalo itd,..tako da nas stal predor 3-4 krat več kot avstrice itd….lp

 39. Bravo premier če je to res vsaka čast je že skrajni čas da nekdo v tej državi udari po mizi in neha podpirati nesposobne birokrati in tiste ki dobivajo gromozanske provizije za nič dela.

 40. Edino pravilno. Naj zgradijo in zagotovo bo ceneje in bolj kvalitetno. Edino tisto o ministrici ni prav, saj ni ona kriva da je zakonodaja takšna kot je.

 41. Pravilno naj Avstrici samo nadaljujejo in bo najhitreje pa kvalitetno narejeno. Drugače se bodo spet prepirali par let in cena bo spet poskočila.

 42. Kakšna misel je prenagljena in si bo naredil težave. Sicer pa je skrajni čas, da se naredi red. V bistvu sem mislil, da so metode SCT -ja mimo.

 43. Najboljša in najbl poceni varianta, ker naši butalci do 2022 niti izvajalce nebi našli

 44. Ni potrebno več ugibati KDO ZAVIRA RAZVOJ IN BLAGINJO SLOVENIJE. BRAVO G. PREDSEDNIK ŠAREC DA STE UDARILI PO MIZI IN MAZAČEM ENKRAT ZA VSELEJ ODVZELI PONEUMLJANJE NARODA. Kaj bo neko podjetje brez izkušenj pri gradnji tunelov in posledično brez opreme delalo tunel za bistveno več denarja. Ali pa si SDS in NSI pridobivata koruptiven denar na sporen način? Še 20 let takega dela Slovenija ni več niti pod razno konkurenčna zaradi domačega sovražnika ki zavira razvoj?……….

 45. O Bog! Da bi blo to res.Bog je zapustiu to nesrecno dezelico. Pregnati Hudica, bo tezko delo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *