4 župani naše Istre odločeni – “Turistom bomo zaračunavali pogled na morje naše Istre”….

Župani občine Piran, Izola, Ankaran ter MO Koper so se sestali na 4. redni koordinacijski seji parlamenta Istre, na kateri so med drugim govorili o usmeritvah in strategiji dolgoročnega razvoja oskrbe s pitno vodo v Istri, kakor tudi o dodatnih virih prihodkov s katerimi se bo plačeval uvoz pitne vode, da bo še naprej čista pritekala Istranom in turistom iz domačih pip….

V Istri živimo skupaj in prav je, da tudi delamo skupaj. Na Ljubljano se ne moremo zanašati. Sprejeli smo nekaj odličnih projektov za dolgoročen razvoj naše Istre. Zadovoljni smo. Več o sprejetih projektih pa vam bo razložil projektni vodja Toni Karega“, je svoj nagovor pred sedmo silo sklenil koprski župan Aleš Bržan.

Eden pomembnejših sprejetih sklepov seje je bilo tudi podpisovanje pisma o nameri za izvedbo projekta “Pogled na morje Istre”, s katerim se vse 4 občine prijavljamo na EU razpisa “Evropska prestolnica kulture 2025” in “Zelena regija brez avtomobilov v mestih”. V primeru izbranosti projekta, v kar sicer ne dvomimo, bodo vse 4 občine prejele okoli 91 milijonov € nepovratnih EU sredstev“, je začel predstavljati poudarke seje Toni Karega.

Kot pravi, je projekt “Pogled na morje Istre” sicer zelo razvejan v prikazovanju kulture in razvoja Istre skozi čas in v prihodnost, ki med ostalim tako v določenem delu že v letošnjem letu predvideva tudi testno izvajanje polne prepovedi vstopov z avtomobili v središča vseh 4 mest občin.

Obiskovalci bodo imeli na voljo alternativne oblike obiskovanja mestnih središč, ob prihodu bodo svoj avtomobil parkirali na obrobju mesta (za parking bodo odšteli 1€ za cel dan), odkoder jih bodo avtobusi brezplačno razvozili v središče, lahko pa bodo v vseh mestih brezplačno uporabili tudi električna kolesa iz sistema izposoje, ki povezano deluje v vseh 4 istrskih občinah.

Ena poglavitnih novosti katero prinaša projekt “Pogled na morje Istre”, ki se bo izvajal 365 dni na leto, je tudi občinsko zaračunavanje storitve – pogleda na morje. Plačevanja oglednine pogleda na morje so sicer v celoti oproščeni domačini vseh 4 istrskih občin, plačevali jo bodo le “forešti” oz. turisti, prihodki od oglednin pa bodo porabljeni za nadgraditve oz. poosodbitve infrastruktur v vseh 4 občinah, kot recimo urejanje peš poti ob morju in razglednih točk za “Pogled na morje Istre”.

Na vprašanje ali ni mogoče projekt “Pogled na morje Istre” proti ustaven in pod krinko materialistično izkoriščanje naravnih danosti, pa projektni vodja Toni Karega poudarja :

Ne, nikakor. Projekt je skladen tudi s slovensko Ustavo, ki določa, da mora biti dostop do morja neoviran, saj z le tem nikomur ne oviramo dostopa do morja, pač pa bomo pobirali le oglednino za pogled na le tega.

Oglednino za to naravno danost bomo pobirali na povsem enak način, kot recimo to počne Batagelj s Postojnsko jamo, pa državni občinarji za Škocjanske jame, Križno jamo, Bohinjski slap z jamo Govic, Blejski vintgar, Šobčev bajer, Tolminska korita, podzemlje Pece…..

Nobena izjema nismo – dosti je teh naravnih danosti po Sloveniji, kjer zaračunavajo pogled le teh in kjer imajo celo neprimerno višje cene od naših, pa sploh morja nimajo….in če nikogar ne moti, da se mora plačevati oglednine za omenjene, potem nikogar ne sme motiti niti za plačevanje našega projekta“.

Kot je še obrazložil Karega, bodo obiskovalci projekta “Pogled na morje Istre” imeli, proti oglednini 5€ na posameznika (otroci do 6 leta brezplačno) na voljo več različnih paketov kot “Pogled na morje v dopoldanskem času”, “Pogled na morje v popoldanskem času”, simbolična 2€ pa bo treba doplačati vsakomur, ki bo uporabil paket “Pogled na morje v sončnem zahodu” ter “Pogled na morje v tramontani”, saj organizator v teh dveh paketih zagotavlja tudi reševalce iz vode in nujno zdravniško pomoč po potrebi.

Selfiji se ne bodo zaračunavali, kot tudi ne oglednina socialno ogroženim posameznikom in/ali družinam, nočni pogledi na morje bodo omogočali 50% popust na redno ceno oglednine, obiskovalci v skupinah pa si bodo lahko brezplačno omislili lokalne vodiče, ki bodo razložili zgodovino istrskega morja in razne tehnikalije, kot recimo stopnja slanosti, temperatura na površju in/ali v globini, količina smeti katere turisti zmečejo vanj, itd….Ste vedeli, da je morje naše Istre bolj slano kot Jadransko morje ?

Dobrodošli torej v projektu “Pogled na morje Istre” ali kot pravijo župani in poslanci istrskega parlamenta – “Dobrodošli v našo Istro – deželo izjemne 5000 letne zgodovine, multi kulturnosti, naravnih krasot in odličnih dobrot !”…..in kakopak izjemnega “Pogleda na morje Istre”….

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “4 župani naše Istre odločeni – “Turistom bomo zaračunavali pogled na morje naše Istre”….

  1. Jebo mater , Marko , včasih sem se narežal Monty Pythoncem , zdaj se moram pa tebi…Ma , od kod jih jemlješ…?

  2. Hrvati so prvaki v izumljanju ocejanja turistov, pa sedaj menijo naši, da jih bodo dali v koš kar naenkrat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *