Plogging – kar se mora Greta Thunberg s svojimi FFF protestniki še naučiti in narediti….

Obstaja malo morje načinov, kako biti Naravi in družbi koristen, saj veš, to je zdaj moderno….eden takšnih koristnih družabnih načinov je – Plogging….gre za nov trend, ki prihaja iz Skandinavije, natančneje Švedske, na katerega se pa okoljska aktivistka Greta Thunberg s svojimi protestniki nikakor ne odziva….

Kar je milo rečeno čudno, nenazadnje je “Plogging” idejno plasiral Gretin rojak, celo aktivistični borec za isti cilj, švedski ekolog Erik Ahlström že leta 2016. Sam izraz “Plogging” je skovanka besed “plocka app in jogging”, kar pomeni združeno pobiranje odpadkov in tek.

Plogging je torej akcija visoke zavesti skrbi za Naravo in družbo skozi rekreativni tek, odprt boj proti klimatskim spremembam, med katerim se pobirajo smeti po poti trase teka in ga lahko izvaja tako posameznik, pari, kot organizirane skupine, ki se, opremljeni z rokavicami in vrečkami za smeti, po poti spopadajo s smetmi na katere naletijo…..in za seboj puščajo čisto Naravo, okolico….okolju prijazni, rečemo takšnim…

Seveda gre za plemenito idejo, ki je prav vsakič zlahka dokazljiva na nespornih očitno vidnih dejanjih in številne sodelujoče poganja tudi želja doseganja uspeha zbrati čimveč smeti v čimkrajšem času.

Poleg velike koristi za okolico “Plogging” omogoča tekačem še dodane vrednosti za osebno zdravje, poleg teka tudi počepanj in ostale vaje, potrebne pri pobiranju smeti, ki omogočajo tudi povečano porabo kalorij.

Že res, da je bil Erikov “Plogging” še leta 2015 bolj njegova in interna švedska zadeva, a potem se je zgodilo leto 2017, ko je ameriško okoljsko globalno gibanje Parley s pivovarjem Corona zagnalo globalen projekt “Zaščitimo Raj – Parley za oceane”, s katerim so si zadali cilj očistiti plastičnih odpadkov 100 otokov po svetu do konca leta 2020.

In takrat so se dekleta in fantje Parleya srečali z Erikom Ahlströmom, kar je pomenilo, da je postal “Plogging” uradno orodje akcije, ki je dobilo dodaten zagon le par mesecev kasneje, ko je čiščenju otokov in oceanov, zasvinjanim od plastike in ostalih smeti, pristopil tudi svetovno oboževan avstrijski igralec Chris Hemsworth, ki je zagotovil, da bo ploggingiral v tej globalni čistilni akciji vse do konca 2020 oz. dokler ne očistijo v prvi fazi določenih 100 otokov. In to dokazuje z rednimi objavami na družabnih omrežjih…

Potem je “Plogging” le še pridobival na simpatijah in številu, vedno več ljudi je našlo koristnost v le tem, zase in družbo, čistilne akcije so se iz otokov začele širiti tudi na kontinente, vedno več je objav plogging aktivistov na družabnih omrežjih pod haštag oznako #plogging….

Zadeva je že v takšni fazi popularnosti, da so se po različnih državah ustanovile okoljske skupnosti od Plogging Švedska, Francija, Avstralija, Malezija, Indija, Turčija, Velika Britanija….in ne, Plogging Slovenija ne obstaja, ne še….

Čeprav….tisoči okoljevarstvenih protestnikov po določenih državah sveta že par mesecev sledijo besedam Grete….zahtevajo….obsojajo….”How Dare You”….

Tudi v naši mali podalpski aktivisti, brižno skrbeči za čisto okolje, Naravo in družbo, v boju proti klimatskim spremembam, sledijo besedam Grete na protestih FFF – FridaysForFuture oz. “Petki za prihodnost”….zasedejo ulice in trge mest….z vsemi možnimi transparenti in performansi…..

in potem protest, do enega naslednjih petkov, zaključijo…..tako slovenski, kot po preostanku sveta Gretini aktivisti spokajo domov…..na mestih, jer so protestirali pa za njimi ostanejo – smeti….na tone smeti…..”How Dare You”….

komunalne službe za Gretinimi aktivisti protestniki čistijo še cel dan, kar so nasmetili…..in tudi na bodočih protestih bo tako….Greta ni sodelovala še v nobeni čistilni akciji….tudi večina njenih protestniških sledilcev ne, tudi v naši mali podalpski….

da…Plogging….Plogging je to pravo, kar se mora Greta T s svojimi FFF okoljskimi protestniki še naučiti….in narediti….večkrat in vsakič, vsaj na svojih protestih….nenazadnje se za to “borijo”, jelda….

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Plogging – kar se mora Greta Thunberg s svojimi FFF protestniki še naučiti in narediti….

  1. ravno o tem sem zadnjič debatiral z ekologi, ki so že na meji zelenih Gretinih vernikov 😀

  2. ja Marko takih je malo kot sta ti dve dekleti,na žalost sem tudi jaz med njima ,večkrat poberem kakšen papirček na tleh,žena me pa krega kakšna budala sem da čistim za svinjarji.

  3. Plogginga bi se moral učit doma in potem še v osnovni šoli, pri telesni vzgoji teka npr.. Potem nebi kot srednješolci odmetavali embalaže vse povprek med odmori, ki jih preživijo na ulici ali marketi in ne več na šolskem dvorišču. Tudi asfalt vam preplastijo s čikgumiji in podobnimi izbljuvki. Pa še vsi na cesti kako pokadijo. Vse to se dogaja le 100m od policijske postaje. Vsak dan doživeto-preživeto. Kdo sploh še vzgaja mlade rodove.?

  4. Kot si dejal ..
    mala teta Greta pač ni ozaveščenka, so jo pa “ozavestili” ti isti, ki furajo agendo glooobalnega sssegrevanja na podlagi CO2. Ogljikov dioksid je neuporaben, nepotreben, škodljiv, nepotreben, sploh ni jasno komu služi, odjebi CO2 😉
    Otrok, pa takšne globoke misli .. res … kako si drznete … svinjakarji.
    Ruk po čustvih. Zganite se offce krive. Ste se že rodile take.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *