Marjan Šarec vložil zahtevo za zmanjšanje števila parlamentarcev iz 90 na 50 – zaradi varčevanja….

Pritisk javnosti je bil ipak premočan in naposled so parlamentarci naše male podalpske v Ljubljani za nedoločen čas umaknili iz dnevnega reda novelo Zakona o poslancih, s katero so si nameravali dodeliti nekontrolirana višanja plač ter številne dodatne ugodnosti, tudi odpravo vsake možnosti kaznovanja za neodgovorno in protizakonito delo(vanje)….

So pa v zameno odprli drugo fronto. Začeli so obravnavati novelo Zakona o Državnem zboru, saj so ugotovili, da je v 28 letih zakon zastarel in ne sledi več sodobnosti demokracije.

Novela zakona, katero je vložila poslanska skupina Levice, je imela očitno kar nekaj pomanjkljivosti sodeč po tem, da je bilo že na prvi obravnavi vloženih 21 amandmajev iz vseh poslanskih skupin, tako da je bilo prvo glasovanje za novelo preloženo za 14 dni, v katerih bodo poslanci analizirali vse vložene amandmaje.

Amandma na novelo zakona o Državnem zboru, ki je požel največ zanimanja in spontanih reakcij, je bil tokrat tisti premierja Marjana Šarca, ki ga je vložil kot zadnji in obenem dobil priložnost, da ga prisotnim tudi osebno predstavi.

Dejstvo je, da ima naša republika glede na število prebivalcev največ poslancev v parlamentu med vsemi članicami EU. Za vložitev amandmaja me je navdušilo italijansko gibanje 5 zvezd, ki so najprej nogirali Salvinija, potem pa še sprejeli zakon, s katerim so zmanjšali parlament za 230 poslancev.

Jaz recimo ne mislim nogirati Janše že zato, ker sva bila sošolca na predavanjih profesorja Kučana, lahko pa zmanjšam število poslancev v našem parlamentu. Zato predlagam spremembo 80. člena Ustave, v katerem število 90 poslancev spremenimo v 50. Trdim, da več kot 50 poslancev v našem parlamentu ne rabimo“, je načel predstavitev svojega amandmaja premier Šarec.

Kot je pojasnil v nadaljevanju na novinarski konferenci, je za ta ukrep zmanjšanja parlamenta že naročil pod nujno ustvariti tudi 10 pokrajin (regij) – Ljubljansko, Gorenjsko, Koroško, Štajersko, Notranjsko, Dolenjsko, Zasavsko, Prekmursko, Primorsko in Istro – ki bodo imele tudi demokratično možnost osamosvojitve na referendumsko željo, vsaka od pokrajin pa bo prispevala po 5 poslancev v demokratično sodoben konfederacijski parlament, katerega sedež bo še naprej v Ljubljani.

Premier Marjan Šarec je poudaril, da amandma, poleg zmanjšanja števila poslancev, vsebuje tudi mandatno omejitev, po kateri bodo lahko poslanci deležni možnosti največ dveh (2) štiriletnih mandatov v parlamentu, torej že na naslednjih volitvah ne bodo mogli več kandidirati za parlamentarni stolček vsi tisti, ki že imajo za seboj dva mandata ali več v parlamentu.

Obenem je podal tudi zahtevo po spremembi 91ega člena poslovnika Državnega zbora, iz katerega se bosta črtala dela “tajnega glasovanja” in poslanska možnost izreka “zadržan” pri glasovanjih, kar pomeni, da po novem ne bo več možno, da bi se poslanec vzdržal glasovanja, ampak bo moral glasovati za eno od opcij “za” ali “proti”, tajno glasovanje se ukinja, ob čemer se bo vsakemu poslancu, ki se glasovanja ne bi udeležil osebno odbilo 10% od mesečne plače za vsakič, ko se glasovanja ne bi udeležil.

V kolikor moj amandma ne bo dobil poslanske večine v Državnem zboru oziroma ne bo potrjen in uzakonjen s strani parlamentarcev, bom aktiviral državljanski referendum o spremembi ustave in zakonodajni referendum za rešitev tega problema. Državljani bodo tako povedali svoje, rezultat referenduma pa bo zavezujoč za vse poslance Državnega zbora, ministre in zame“, je sklenil svojo amandmajsko predstavitev premier Marjan Šarec.

Don Marko M

48 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Marjan Šarec vložil zahtevo za zmanjšanje števila parlamentarcev iz 90 na 50 – zaradi varčevanja….

 1. No bomo videli kako bo ELITA ( zase tako mislijo ) poslancev prenesla tak REZ ?! Kako bo strankarska mašinerija popljuvala ta predlog ??! Pa ni tako slab kot zgleda na prvi pogled ?! DRUGA varanta pa je, da parlament UKINEMO, šefi pokrajin postanejo EVRO poslanci, ker v bistvu o vsem POMEMBNEM tako ali tako odločajo oni ?! Ostali pa delati, madona,da bodo videli kako živi plebs ! Bomo videli ?!

 2. Zanimivo,ampak če bi se to le zgodilo rabiš kolektivno preobrazbo države,da odstraniš vse pijavke iz vseh por državnega aparata,najbolše da bi začeli kar pri novem plebiscitu in ustavi,ker bi bilo lažje,pod prvo točko v ustavi pa zapisat da je obveza vsakega Slovenca,da se pomiri z zgodovino

 3. da ne bom preveč podrobna, od kdaj pa predlog da bo Istra svoja pokrajina, to pa ni v splošnem programu in ni sorazmerno, ali bo to oaza za lublanske migrante…

 4. hahahaha, ta stavek je zmagovalen: “Jaz recimo ne mislim nogirati Janše že zato, ker sva bila sošolca na predavanjih profesorja Kučana, lahko pa zmanjšam število poslancev v našem parlamentu.”

 5. Don Marko,tole satiro pa natipkano na papir pa v okvir in direkt Marjanu poslat. Morda pridemo vsaj iz 90 na 89. Probat ni greh.

 6. Spet se bojo njihovi otroci jokali,ko bo kateri od njih zgubil stolček. Tako kot pri Bandeliju…

 7. Bravo,sem za zmanjšanje poslancev.pa se razno razne stroške bi povišali .narod lacen,oni bi pa povisevali.sama skoraj redno gledam seje in razne komisije.vec kot polovico poslancev še nisem slišala komentirati.

 8. Mi diši na prvoaprilsko šalo Podpiram predlog, ker je že preveč kupčkanja in kalkuliranja. Sicer pa bomo videli, kaj porečeta Milan in Janez

 9. To pa takoj podprem še to je velik za tako majhno državo.in pri njihovih prejemkih kaj več jih itak nikoli ni tam

 10. Poseganje izvršilne veje oblasti v zakonodajno. Nekaterim se očitno toži po absolutizmu (a la starih časih). 😉

 11. jaz ne,da jim ne bi zaupal ključa,da bi zalivali rože niti starega mačka jim ne bi zaupal.No čeprav maček vem,da bi slej,ko prej našel pot domov.
  eni so v parlamentu že toliko časa,da jih ob inventuri obravnavajo že kot inventar.No če pride do realizacije teŠarčeve “izjave”,bodo šli pač v odpisskupaj s stolom na katerega so prilepljeni s super atack lepilom. 😀

 12. Končno je tudi komedijant nekaj smiselnega predlagal in ob tem načel skrivnost JJ in vseh ostalih polit janicarjev SLO naroda.

 13. tu se popolnoma strinjam, rad bi pa videl, da se bodo privarčevana sredstva prelila v skrb za upokojence in brezposelne- tudi v zdravstvo in socialo, ne pa v nove poslanske privilegije ali ministrske plače! Dokler vsak otrok vsaj ne poskusi prekmurske gibanice ni treba, da je dnevno na izbiro v parlamentarni menzi- po subvencionirani ceni!(OK, to ne vem, pač pa utemeljeno domnevam glede na do sedaj videno in slišano)

 14. Ne le parlament, amppak vse državne in lokalne skupnosti so molzne jasli za žlahto rdečih okupatorjev, ki izčrpavajo Slovenijo že 80 let!!! Velika večina hodi v službe zaradi lastne eksistence in šele nazadnje zaradi koristi ljudi!!!

 15. Končno le Marjan Šarec spregledal kaj se dogaja upam da bo ukrepal kar je govoril,da niso to samo besede.

 16. Še vedno čakamo na izvedbo konstruktivnih obljub o 50 ali morda še manj poslancih v SLO. Torej je svetlo jasna ideja v zametu, vendar so pomembna uresničena dejanja…..da jih vsi državljani zaznamo čutno in izven čutno. Ideja naj bo ustvarjena, če si politik hoče ustvariti in pridobiti verodostojnost med državljani. Podpiramo ga vsi, ki želimo spremembe v slogu “dobro za vse ljudi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *