Kitajci zgradili bolnišnico v 10 dnevih. Slovenski politiki – “To je fuš, pravo gradnjo se zida 30 let”….

V kitajskem Wuhanu so po zgolj 10ih dnevih gradnje odprli polno opremljeno in povsem delujočo bolnišnico za 1000 bolnikov, s čimer Kitajska nadaljuje s premikanjem rekordnih mejnikov, ki so zadnja leta stalnica te socialistične države, kateri ne zmore več parirati praktično nobena država sveta….

Za mnenje o tem, kako je Kitajska z avtoritarnim mobilizacijskim pristopom od zgoraj navzdol v pičlih 10 dnevih, z uporabo prav vseh virov, premagala birokratske in finančne omejitve za svetovno rekordno izgradnjo iz nič v polno opremljeno takoj delujočo bolnišnico, smo povprašali nekaj slovenskih političnih in gospodarskih strokovnjakov.

Janez Janša, predsednik vlade :
To ni v redu, to je fušanje. Resne gradnje se zidajo po 30 let in ko gre za gradbeništvo ter napredek se ne sme ovinkariti in paničariti, česar se v Sloveniji dobro zavedamo. Država se ne gradi preko noči, ampak v soju luči in umirjeno, temeljito, kot smo gradili recimo 20.000 kvadratnih metrov pediatrične klinike v Ljubljani za 150 milijonov, brez opreme. Kitajci se morajo še dosti naučiti.

O tem, da so Kitajci v 10 dnevih zgradili 25.000 kvadratnih metrov bolnišnice z vso opremo za 40 milijonov, katere so vzeli državljanom od ust pa nihče noče govoriti. Kot nekdanji član komunistične partije dobro vem, kako se z izpostavitvijo nekega gradbenega dosežka prikrijejo državljanom pobrani milijoni in kitajska partija bo za to še odgovarjala. Da se potem svetu še hvalijo, kako je socializem produktivnejši in cenejši od turbo kapitalizma, pa je itak levičarska propaganda, kateri nihče ne verjame.”

Alenka Bratušek, bivša ministrica za infrastrukturo :
Pod mojim vodstvom se kaj takšnega ne bi moglo zgoditi. Da so zgradili bolnišnico v le 10 dnevih nazorno priča, da je šlo za nelojalno konkurenco, sivo ekonomijo, lobistična podkupovanja in korupcijska zaposlovanja “naših” po naročili samega političnega vrha. To je vse zgrajeno na črno, brez dovoljenj, brez razpisov, komunistični kaos. Dokler sem jaz v parlamentu takšni v naši državi ne bodo prosperirali.”

Zdravko Počivalšek, bivši minister za gospodarstvo :
Kitajci se lahko hvalijo kolikor hočejo, da jim je uspelo v 10ih dnevih zgraditi bolnišnico, a sam kot strokovjak za gospodarstvo, kot člani moje stranke SMC, ki smo vodili prejšnjo vlado, dobro vemo, da je zgrajena zelo nekakovostno in verjetno že štejejo dneve, kdaj se bo zrušila.

Naj samo dodam, da imamo v SMC velike izkušnje iz gradbeništva še iz časa, ko smo vodili prejšnjo vlado in takrat smo, kot dobro veste, zgolj za izdelavo makete 2.tira porabili 1011 dni, pa je bila visoko profesionalno izdelana, iz najbolj kakovostnih materialov, a ji je še vedno zmanjkalo nekaj malenkosti do izpolnitve tradicionalnih slovenskih standardov. Kitajci se populistično hvalijo s porazom, kar je nerazumno.

Matej Tonin, predsednik DZ :
Za nobeno ceno si ne bi dovolil stopiti v to bolnišnico, Kitajci naj si za vzor vzamejo kako to delamo v Sloveniji, ne pa neka polovična kitajska kakovost.

Aleksandra Pivec, bivša ministrica za kmetijstvo :
Mi smo vzorčen primer, kako je treba delati tako kot je prav. Umirjeno, počasi, da traja stoletja, da so lahko na svoje delo ponosne tudi generacije za nami. Kot je znano mi vsak kilometer ceste najprej dobro načrtujemo in vse vnaprej predvidimo preden začnemo graditi, zato se lahko po naših cestah prav vsak vozi brez sekunde skrbi.

Dejan Židan, bivši predsednik DZ :
Kako bo jutri nekdo vstopil v to bolnišnico vedoč, da je bila zgrajena v 5 dnevih ? Kako naj se obnaša ? Naj hodi prestrašeno čakajoč, da mu nekaj pade na glavo ali da se vdrejo tla ?! Nekoč je bila Kitajska resna država, ne vem kaj jim je in zakaj se tako poneumljajo. Vsem nam, ki temeljito gradimo svoje države se posmehujejo s takšnim dejanjem. Nekdo bo moral vložiti tožbo, to ne sme iti kar tako mimo brez kazni.”

Miro Cerar, bivši minister za zunanje zadeve :
Skrajno neokusno je, da Kitajska promovira neko fušersko gradnjo, katero so dokončali v 7 dnevih, kot nekaj na kar bi morali biti ponosni. To je res skrajno neokusno in žali vse poštene in častne gradbince, ki zelo temeljito in sistematsko pristopajo svojemu delu. Kakšno sporočilo sploh pošiljamo svetu s tem primerom ? Da se lahko vse kar si zamislimo zgodi kar tako ? Da so naši dolgoročni načrti napaka in nič vredni ? To res nima smisla tako učiti mlade, da naj nepremišljeno spuščajo delo iz rok.

Stojan Petrič, gradbeni baron, lastnik koncerna Kolektor :
Le 10 dni so porabili ? Je že znano, kateremu Kitajcu lahko vložim pritožbo na postopek izbire izvajalca za gradnjo ?“……

Sogovorniki so se na koncu medsebojno strinjali, da lahko kitajski oblastniki v bodoče poiščejo pomoč pri slovenskih oblastnikih, da jim pošljejo slovenske strokovnjake, ki bi jih podučili, kako graditi neobremenjeno, lahkotno, da bi gradnje obstale večno.

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kitajci zgradili bolnišnico v 10 dnevih. Slovenski politiki – “To je fuš, pravo gradnjo se zida 30 let”….

  1. Ahh, to ni nič. Turški Cengiz v sedmih dnevih napravi predor od Karavank do Wuhana 😀

  2. KAJ PRI NAS JE NAČRT NAREJEN V 25.LETIH !! GRADBENEGA SEM DOBIL V 18.LETIH….SE IZBOLJŠUJE !!!

  3. 😀 😀 …sej ne vem, kaj v resnici bi…al naj se smejem super zapisu al naj se zjočem nad slovensko realostjo zapisano v njem…

  4. Don Marko, komentarji naših prevzvišenih parlamentarcev so res globoko strokovni 😀 😀 😀

  5. Res je- Kitajci so zelo praktični in to tako zelo, da lahko dodam prilastek ‘ogabno’ praktični…človeku je v stiku s Kitajci včasih kar rahlo nerodno, ko ne komplicirajo in gredo direktnega.

  6. janša in tonin te bosta tožila. Pa ne zaradi njunih izjav ampak,ker si jima pripisal funkciji,ki ju podcenjujeta.

  7. Globokoumni komentarji naših politikov so me pripravili k razmišljanju. Gradili bi 30 let prav toliko si porabili da so Slovenijo razgradili beri pokradli, daleč najuspešnejši je JJ, ki je najprej ukradel stranko, potem pa v 4 letih vladanja spravil državi na kolena, sedaj pa modruje kako uspešen je bil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *