Ustavno sodišče – ukrep janševe vlade za covid19 omejitve gibanj državljanov je delno protiustaven….

Ustavno sodišče (US) je v svojem današnjem sklepu sprejelo v obravnavo postopek za oceno ustavne presoje veljavnosti odloka janševe komunajzarske vlade o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, kakor tudi omejitvi gibanja obče….

US sicer v prvi obravnavi ni ugodilo državljanu vlagatelju zahteve ustavne prisoje, da zadrži izvajanje vladne uredbe omejitve gibanja na le svojo občino, je pa sklenilo, da pobudo državljana sprejme v v obravnavo, določilo da se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži izvrševanje 7, vladi pa je naloženo, da mora brez odlašanja takoj začeti izvajati izvedbo uredbe omejevanja gibanja na način, da vsak teden 1x tedensko obvešča javnost o nameravanih podaljševanjih ukrepov, katere pa lahko vlada izreka poslej le še izključno na osnovi nespornih rezultatov, katere jim bo predložila uradna medicinska stroka, ki se ukvarja s covid 19, ki bo tudi predlagala ali je potrebno določene dele ukrepov podaljšati, spremeniti ali odpraviti.

V odločbi US je še posebej zanimivo brati odgovor janševe vlade na državljansko pobudo ustavnosti njih ukrepov, h kateremu jih je pozvalo US. Janševa vlada v svojem odgovoru US namreč dobršen del pojasnjevanj namenja zahtevi Ustavnemu sodišču, naj razkrije ime državljana, ki je pobudo ocene ustavnosti vložil.

Ustavno sodišče seveda ima pravico in dolžnost, kot narekuje tudi naša zakonodaja, komurkoli, tudi janševi vladi, zavrniti zahtevo po razkritju imena državljana oz. vlagatelja ocene ustavnosti, kar je US tudi storilo, ampak že to, da so janševi komunajzarji zahtevali kaj takšnega dokazuje, da imajo namen poleg neustavnih ukrepov tudi preganjati državljane, ki bomo zahtevali ukinitve takšnih ukrepov, ampak dokler je dovolj državljanov, ki nas ni strah, je ok….

Si je pa janševa komunajzarska vlada milo rečeno prevrtala koleno z argumentacijo potrebnosti uvedbe ukrepov, kot jih je uvedla, kar pojasnjujejo tako :
“Vlada pozarja tudi, da zdravstvena stroka še ne pozna blažjega in učinkovitejšega ukrepa za zajezitev in obvladovanje širjenja bolezni COVID-19, zato je omejitev oziroma prepoved gibanja edina mogočain učinkovita rešitev”…..

ali enostavno povedano – vlada je priznala, da so tej ukrepi izključno njena politična akrobacija in mahinacija, saj nimajo prav nobenih nespornih dokazov slovenske zdravstvene stroke glede covid 19, ki bi vladi jasno določala potrebnost, razmerje in zaporedje izvajanj morebitnih omejitvenih ukrepov…..

Ali če še bolj prevedem, kot sicer razlagam že od začetka tega janševih komunajzarjev eksperimentov ukrepov covid 19 – slovenska zdravstvena stroka lahko vladi predlagala zgolj in edino varnostne ukrepe tako, da predlaga karanteno za zgolj in izključno s covid 19 okužene osebe….in nikogar drugega….

Zdaj ni več nobenega dvoma, da je janševa komunajzarska vlada s temi svojimi ukrepi očitno namerno in zavestno kršila državljanom serijo ustavnih pravic in jih onemogočala v izvajanje le teh….

Ustavno sodišče bo kakopak nadaljevalo z obravnavo te državljanske pobude in po tem vmesnem kmalu objavilo tudi končni sklep odločitve, ki bo zajemal še vse ostalo in tole bo še ena mega veselica, v kateri ni izključena niti državljanska kolektivna tožba proti janševi komunajzarski vladi, tudi proti posameznikom v vladi….in če ne bodo zmogli plačevati odškodnine, bodo pač gulili sobane v Slovenski vasi….

Odlok janševe vlade o katerem je presojalo ustavno sodišče lahko prebereš s klikom na to povezavo današnji izrek Ustavnega sodišča pa je dosegljiv s klikom na to povezavo….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *