Novele medijske zakonodaje janševe vlade dobre za RTV SLO, dosti manj za žepe državljanov……

Vik in krik, katerega so zagnali zaposleni na naši nacionalni rtv, češ da bo v primeru sprejetja vladnih novel novega medijskega zakona RTV SLO onemogočano neodvisno delo(vanje) javnega medija in odvzem finančnih sredstev, je predvsem mlatenje oslovske sence, torej odvračanje javnosti od bistva….

Jutri bi se morala končati le 5 dnevna predvidena javna razprava glede sprememb treh medijskih zakonov, katere je pripravilo ministrstvo za kulturo, a je janševa vlada rok podaljšala, čeprav po mojem – glede na v novelah predlagane spremembe medijske zakonodaje – to sploh ni bilo potrebno, ker je očitno, da je janševa vlada novele prilagodila predvsem v korist bolj polnemu računu nacionalne RTV SLO in posledično – novemu praznjenju žepov oz. denarnic državljanov.

Novele zakonov – o medijih, o STA, o RTVS, katere si lahko prebereš tudi sam/a, sploh ne posegajo v delo same RTV SLO, niti v njeno neodvisnost, tako da o tem ne vidim smisla debatirati.

V novelah je bistvenih le par poglavji. Ena je izločitev dejavnosti Oddajnikov in zvez iz okrilja RTV Slovenija.

Naša mala podalpska je ena še redkih evropskih držav, ki dopušča, da je dejavnost Oddajnikov in zvez (katerih postavitev smo omogočili vsi državljani) pod okriljem nacionalne RTV SLO in takšna monopolnost, ko nacionalka nastopa istočasno v vlogi operaterja in izdajatelja, kar povzroča netransparentnost poslovanja iz naziva prihodkov oddajnikov in zvez, ki pristajajo v skupni malhi nacionalke, kako in kam izginjajo pa je že druga zgodba.

Novela zakona tako navaja, da se dejavnost oddajnikov in zvez izloči iz pristojnosti nacionalke in se ustanovi novo podjetje v 100% državni lasti, katere edina dejavnost bodo oddajniki in zveze, kar je prav. Bi zaradi tega nacionalna RTV SLO bila kakorkoli programsko ali finančno prikrajšana ? Ne, nikakor, pridobljena sredstva iz oddajnikov in zvez nacionalka itak ne bi smela uporabljati za programske in ostale, tudi nepotrebne, stroške, če pa jih je, potem bo itak moralo vodstvo na polno prevzeti odgovornost in po potrebi tudi odleteti.

Naslednja stvar v novelah je predlog ustanovitve sklada za financiranje slovenske televizijske produkcije. Četudi bi se moral ta sklad praviloma polniti iz rtv naročnine in bi morala nacionalna rtv ta sredstva razdeliti, kot je to počela do sedaj, ko je največ podeljevala sebi, ostalim pa raje ne, kot ja, pa se je janševa vlada odločila za pristop, s katerim spet ne bo nacionalka v ničemer oškodovana.

Janševa vlada namreč z novelo zakona določa, da bi nov sklad za financiranje slovenske televizijske produkcije, namenjen številnim slovenskim tv medijem, razen nacionalke – financirali državljani.

Ta del financiranja tega sklada je namreč vlada določila operaterjem in sicer, da bi morali le tej prispevati v ta sklad 3,5 € mesečno za vsakega svojega naročnika, s čimer bi se ob 600.000 naročnikih ta sklad letno napolnil s 25 milijoni. In zaradi tega bi državljani plač(ev)ali trojno – rtv naročnino, naročnino operaterjem in še dodaten prispevek za ta novi sklad produkcije, za katerega je že vnaprej jasno, da ga operaterji ne bi plačevali iz svojih žepov, pač pa bi, tipično slovensko, dvignili cene svojih mesečnih položnic državljanom v plačilo za 3,5€+DDV, torej bi bile položnice višje za 4,2 €.

Res je, novela predvideva tudi preimenovanje rtv prispevka v “medijski prispevek” in sicer zato, ker bi se 8% od rtv prispevka (kar nanese okoli 8 milijonov od 100 milijonov, kolikor se letno nabere iz naziva rtv prispevka), namesto iz proračuna, preusmerilo v financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) v višini 3% in 5% za financiranje uresničevanja javnega interesa na področju medijev v skladu z zakonom, ki ureja medije, torej za vse preostale medije v naši mali podalpski.

Zdaj recimo nacionalna rtv, katere novičarski del je pretežno odvisen od STA od le te dnevno odkupuje novice in seveda tudi plačuje, z dodeljenimi 3% STA pa novic le te nacionalka ne bi več plačevala, pač pa bi jih imela na razpolago brezplačno. Tistih 5% za preostale slovenske tv medije pa je tudi smiselen, seveda če se bo izbral primerno pravičen ključ razdeljevanja teh sredstev, ne pa da bo pogoje izpolnjevala le Nova24tv in/ali katoliška tv Exodus.

In zaradi teh 8% navidezno manj nacionalna rtv ne bo nič prikrajšana, saj ji novela uvaja novost, nad katero bomo še najmanj zadovoljni državljani gledalci nacionalke. Novela namreč dopušča nacionalki povečanje obseg oglaševanja v svojih programih in sicer iz sedanjih 7 – 10 minut na uro, na 14 – 20 minut na uro, s čimer bo za nacionalko veljalo enako, kot za zasebne oz. komercialne programe kar se predvajanj reklam tiče.

Največ bomo tako na izgubi gledalci/poslušalci nacionalne rtv, plačniki rtv naročnine, ki bomo zasuti z reklamami kot na komercialnih tv, zaradi česar se slednjih vztrajno izogibam, obenem pa sem mnenja, da nacionalna rtv, kot javni medij, vsled predvidljivega financiranja iz rtv prispevka, sploh ne bi smela imeti nobenih reklam.

In moje opažanje je, da je nacionalna rtv naše male podalpske že od časa direktorstva Marka Filija v prostem padu kakovosti iz leta v leto in to v vseh programskih segmentih, kar je upoštevajoč števila zaposlenih in prejemkov že zgolj iz rtv naročnine povsem nerazumljivo in nedopustno, predvsem pa kaže na povsem nesposobno vodstvo, z nadzornim svetom vred, tako da tudi če bi nacionalki pobrali 50% od rtv naročnine se to v programu ne bi nikakor opazilo.

Janševa vlada torej s temi novelami nikakor ne škodi nacionalni rtv, zato pa zelo škodi državljanom, na katere je prevalila vse te dodatne stroške. Ampak od janševe komunajzarske vlade kaj drugega, kot dodatno odiranje žepov državljanov itak ni moč pričakovati….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *