Slovenski politiki s čestitkami Bidnu še večji butalci kot Janša, ki je čestital Trumpu….

Pred dnevi je janez komunajzarski čivknil slovenskemu zetu Donaldu čestitko za še en mandat v Beli hiši, četudi se štetje volilnih glasov ni še niti dobro začelo. Sam sem se temu čivku nasmejal in se mi ni zazdelo smiselno ga komentirati, tudi zato, ker je janez le še enkrat več tradicionalno dokazal, da se njega talent daljnosežnega predvidevanja konča že za prvim ovinkom, kjer mu v tej disciplini posvetijo igralci mehiških žajfnic …..

Tega mnenja pa očitno niso bili slovenski mediji, ki so na janeza zaradi tega čivka vzdignili težko artiljerijo, ker pač drugih pomembnih zadev za državo in državljane ne vidijo. Hiteli so vleči za jezik slovensko intelektualno srenjo, pa tudi preostale politike, parlamentarce, celo predsednika države Pahorja, ki so vsi po vrsti hiteli razlagati, da se je janezu čisto odpeljalo s čestitko slovenskemu zetu, da je to neodgovorno, nedostojno, amatersko, da sramoti državo in še kopico nič kaj vzpodbudnih izrazov, tisti bolj diplomatski so pač izjavili, da je bila janezova izjava neprimerna.

Ker to še ni bilo dovolj, so se desantu sorodnih izrazov za janeza pridružili tudi nekateri politiki v evropskem parlamentu, ki niso skoparili niti z zaskrbljenostjo, da janez pač ne bi smel biti na tem položaju, ko bo v prvi polovici naslednjega leta Slovenija predsedovala EU parlamentu. Vse je zvenelo orkestralno uglašeno z glavnim očitkom, da janez pač ne bi smel izrekati nobene čestitke nikomur, ker so pravni in demokratični postopki volitev še vedno v teku.

Je torej janez s tistim čivkom res prekoračil svoja pooblastila, izprsil skrajno amaterstvo, (o)sramotil našo malo podalpsko in še kaj ?

Odgovor je kakopak – da. Janez je pač, kakorkoli se je to že zgodilo, premier slovenske vlade, torej na položaju pomembnejšem od predsednika države in v nobenem primeru si solističnih izpadov ne bi smel dovoliti brez predhodnega soglasja vsaj vlade ali kar parlamenta, sploh ko gre za podajanje izjav v mednarodnem merilu, ker upoštevajoč položaj njega osebna izjava sploh ni možna, ker vse kar izjavi pade na pleča državljanov in na ugled države kot celote.

Medtem pa v ZDA….

Stroj štetja volilnih glasovnic se je zagnal na polne obrate, nekaj dni se ni vedelo kdo pije, kdo plača in roko na srce, se danes, ko naj bi bila prešteta večina glasovnic, še vedno uradno ne ve, ampak…..Po par dnevih štetja, si je nekaj ameriških medijev, na osnovi svojih projekcij, kljub temu dovolilo razglasiti Bidena za zmagovalca tokratnih volitev v kavbojlendu.

Te medije so začeli povzemati mediji po svetu, tudi v naši mali podalpski. In da, oglasila se je določena slovenska intelektualna srenja, ki je javno Bidenu čestitala za zmago. Oglasili so se slovenski parlamentarci, pozicije in opozicije, s predsednikom DZ na čelu, ki so Bidenu takisto javno pošiljali čestitke za zmago. Oglasil se je tudi predsednik Pahor, ki je takisto izrekel čestitko Bidenu. Naposled so se oglasili še politiki EU parlamenta, ki so tudi tekmovali, kateri bo prej izrekel čestitko Bidenu. Skratka vsi, ki so obsojali janezovo čestitko slovenskemu zetu….

Hjuston, du ui hev problem ? Jes, dej du….

Po vseh že izrečenih čestitkah tako Bidenu, kot Trumpu, do danes v ZDA še vedno niso dokončno prešteti vsi volilni glasovi. Kljub temu je slovenski zet Donald, zaradi dvomov o končnem rezultatu (tudi z zahtevo ponovnega štetja vseh glasovnic), v več zveznih državah sprožil pravne spore, za katera se morajo sodišča še odločiti ali in koliko oz. v kolikšni meri jih bodo sprejela, ker sprejela jih zagotovo bodo. Za veliki finale pa ne bo noben čudež, če bo o rezultatih volitev odločilo vrhovno sodišče.

In dokler vsa ta sodišča ne opravijo naloženih pravnih postopkov, kar lahko traja še par mesecev, toliko časa ameriški kongres na seji enostavno ne more potrditi imenovanja naslednjega predsednika ZDA in dokler ga ne potrdi, uradno ni zmagovalca in kar ni uradno pač ne obstaja.

Tako to gre v demokraciji. Simpl. In zdaj vprašanje – v čem točno se razlikujejo vsi tisti slovenski mediji, intelektualci, parlamentarci, predsednik naše male podalpske, kakor tudi politiki EU parlamenta, ki so obsodili čestitko janeza slovenskemu zetu, sami pa izrekali čestitke Bidenu, mimo vladavine prava in demokracije ? Retorično vprašanje….

Inavguracija, zaprisega naslednjega izvoljenega predsednika ZDA, se bo zgodila 20. januarja leta 2021…..in najmanj do takrat je, komur to všeč ali ne, slovenski zet Donald edini uraden predsednik ZDA…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *