Odlok vlade – Novo leto bodo državljani Slovenije praznovali 31.12. ob 13 uri…..

Vlada je skladno z napovedmi na današnji dopisni seji izdala odlok, ki zmanjšuje število izjem glede ponujanja in prodaje blaga ter storitev do 4. januarja, obenem pa potrdila, da 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za obiske ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami. Brez vnaprejšnjih napovedi pa je v odloku državljanom določila tudi uro praznovanja Novega leta…..

Po vladnem odloku bodo državljani Slovenije letošnje praznovanje vstopa v Novo leto lahko izvedli 31.12. ob natanko 13. uri, z zaključkom ob najkasneje 15.uri. Praznovanje bo lahko potekalo tudi na prostem, brez pirotehničnih sredstev, brez mask, brez možnosti uživanja hrane in/ali pijače na prostem, ter z upoštevanjem 1,5 m razdalje.

Vlada je tako sledila predlogu svoje strokovne skupine za boj proti epidemiji in NIJZ, na čelu katerih se nahaja infektologinja Bojana Beović, ki ne skriva, da so bila mnenja članov obeh skupin po enotnem praznovanju vstopa v Novo leto ob 13. uri deljena in je bilo treba sklepati kompromise, da bi ohranili sprejemljivo razmerje med zdravjem in ekonomijo.

Nikoli nismo pričakovali, da bo točno tako, kot bomo mi rekli. Jaz osebno sem zagovarjala še bolj odločen ukrep in sicer, da bi vstop v Novo leto po celi državi praznovali že 30.12. ob 12. uri, vsedržavno praznovanje pa bi se zaključilo najkasneje ob 14.uri, saj se ljudje, kot vemo, takoj ko se zmrači začnejo dosti bolj sproščeno obnašati po svojih domovih, s tem pa se tudi poveča možnost hitrejšega prenašanja okužbe. Z odločitvijo vlade, ki spet ni upoštevala našega predloga, se tako strinjamo le pogojno, a smo sklenili kompromis za dobro državljanom“, je poudarila Bojana Beović in dodala, da bo vlada dodatne podrobnosti o izvedbi tega ukrepa predstavila javnosti do konca tedna.

Dobro uro po izdanem vladnem ukrepu državljanskega praznovanja Novega leta se je oglasil tudi predsednik države Borut Pahor, rekoč da bo na premierja Janeza Janšo naslovil pobudo v razmislek, da bi vlada praznovanje premaknila vsaj na 18.uro.

Tega ne bom storil zaradi sebe, saj sem že v letih, ko Novo leto lahko začnem praznovati tudi ob 9. uri zjutraj in zaključim ob 9. uri in 5 črtic, pač pa zaradi državljanov, katerim se življenje ne sme ustaviti. Pogovoril se bom s premierjem Janšo in poskušal začetek praznovanja prestaviti na 18. uro, z zaključkom najkasneje ob 19.uri, kar se mi zdi lep čas za Novo leto. Tako bodo lahko ljudje bolj veselo prespali in se spočiti vstali za na delo naslednje jutro, tako da bi moj predlog lahko pozitivno vplival tako na počutje državljanov, kot na manjšo ekonomsko škodo“, je razložil predsednik Pahor.

In v zaključku dodal, da je, ne glede ali bo vlada njegov predlog sprejela ali ne, zelo zadovoljen z ukrepom vlade po katerem bodo državljani praznovali Novo leto 31.12. ob 13.uri, saj bo to prikaz enotnosti in visoke demokratičnosti državljanov Slovenije, ob čemer bo tako Slovenija prva članica v EU, ki bo praznovala vstop v Novo leto, kar je v letošnjem korona letu še posebej velik izziv in vzpodbuden rezultat.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Odlok vlade – Novo leto bodo državljani Slovenije praznovali 31.12. ob 13 uri…..

  1. evo glih zame 31. delam dopoldne 1.1. pa tud … začnem po šihtu in ob osmih spat da bom čila za naslednji dan

  2. čeprav je v resnici za se zjokat in Marko Filipic ima čisto prav – kaj jih navdihujete?!? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *