Zavarujem jezik.si

…..je bila moja (do)končna odločitev, medtem ko smo s tremi znanci skrbno pazili vsak na svojega zavarovanega Kozoroga na zavarovani terasi zavarovanega lokala. Mislim vsaj tako. Takšnega zavarovanja si niti Bush ne more privoščiti. Sproti pa sem bil deležen učnih ur neomejenih dejstev raznolikosti in uporabnosti zavarovanj. Najprej je prvi znanec razvlekel debato uporabnosti kaska za štirikolesnik – do dna steklenice. Saj ga poskušam razumeti – po štirih zamenjavah avtomobilčkov deležnih petih “totalk”. Bonus peto totalko si je prislužil kr’ en’ v bližnjem srečanju z njim. Drugi znanec je razvil verjetnostno teorijo nezgode v domačem okolju po…… seminarskih navodilih svoje žene. Ki je uspešno zavarovala vsak mm bajte, med dodatne opcije pa vnovčila proti poplavno verzijo. Ker nikoli ne veš, kdaj se plima iz koperskega zaliva utegne dvigniti do Šmarij. In potem je še tretji ujel zalet razglabljati, da ga ni čez osebno nezgodno zavarovanje. No, tukaj sem postal pozoren. Po vsem kar je naštel, kaj vse zajema paket njega zavarovanja, sem amatersko a strokovno zaključil, da je le ta še najbolj podoben tistemu kasko prvega govorca. Pa mi žilca ni dala miru. In sem sprožil : “Stari, kaj pa jezik?” “Kaj je z njim?” Aja, a sem omenil, da so vsi trije sogovorniki zavarovalni agentje različnih zavarovalnic ?! “Čakaj,da ga splahnem. Ma, kaj jezik se da zavarovati? Samo jezik? “, sem dolil. V debato.

Vsi trije so se spogledali in trenutek za tem je bilo šest oči usmerjenih vame. Njih pogled je bil še najbolj podoben tistemu “slišim da vidim”. “Z dlakami seveda”, sem dopolnil svoj firbec. In potem se je zgodil preobrat, za kar gre zahvala ravno jeziku. Modreci so razumeli resnost situacije in v začetni fazi mojemu spornemu vprašanju skupno podali nesporen odgovor : ” To pa na naši zavarovalnici ne gre. Samo jezika ne moreš zavarovati.” No, zdaj sem imel še dodaten argument, da ne (pri)stopim v njih vrste. Nekaj let sem se namreč izgovarjal, da sem asocialen,da bi to delo opravljal. Zdaj pa to. In to meni, ki sem prepričan, da se vse da.

Naslednje dopoldne sem se lotil telefonskega lobiranja, da utemeljim ali ovržem njih trditev. Najprej prvo zavarovalnico. Zaradi brezplačne reklame jih seveda ne bom omenjal. Standardno prevezovanje linij in potem, uffa, šarmanten ženski glas : “Kako vam lahko pomagam?” “Veste gospa, jaz bi pa rad jezik zavaroval. A le in samo jezik.” Trenutek tišine dolžine prvega Atenskega maratona. “Gospod, posebej se to ne da, lahko pa izberete eno od možnosti življensko nezgodnih zavarovanj.” “Ampak, jaz bi samo jezik. Saj razumete. Kot bi npr. hotel zavarovati vrata stanovanja, če bi kdo preveč čustveno trkal. Ali pa video nadzor, ki je prisiljen občasno gledati mojo taščo proti svoji volji. Jaz lahko vsaj oči zaprem.Saj razumete…” “Žal gospod, verjetno bo treba kakšno tujo zavarovalnico poklicati.” Podobno se je pogovor odvijal tudi pri še dveh zavarovalnicah.

Pa sem se vprašal – kaj pa je tujina toliko boljša, sposobnejša, da to omogoča ? Tudi (za)varovanje jezika. Zavarujejo vse. Ampak, mar tuje zavarovalnice res ne uvidijo, daje naša podalpska potencial. Da je nezavarovana ritka moje sosede (ciao bruna,mrrr) neprecenljiva, s bistveno manj prstnih odtisov kot jih tam premore Jennifer Lo, ki jo ima zavarovano na too much miljončkov $. In v čem naj bi bil glas Brucea Springsteena, zavarovan za 6 miljončkov $, boljši od našega slavčka Damjana Murka, da si to zasluži. Mislim, koga pa briga Hall of fame.

In prosim te, kaj je YO YO res tako hard game, da ima Harvey Lowe zavarovani roki na 150 jurčkov $. Koliko bi šele moral imeti zavarovani Galunič, ker ga nič manj bolje meče med prsti. Mikrofon. Za spremembo.
Ali pa silikonsko za 400 jurčkov $ napihnjena Pamela, ki je dala skozi skoraj vse Obalne straže, v primerjavi s našo Saško, ki je te razsežnosti dosegla ročno. Čisto in povsem naravno. Roka za roko, vrtljaj za vrtljajem. Le od kod ji toliko rok ?

No, pa mi ti povej kakšne veze imajo brki s cricket-om, da so zavarovani na 370 jurčkov $. Vsaj tisti od Merva Hughes so. Le kolikšna bi bila cena za Stanovnikove mustače?!
Nenazadnje, kaj je prijelo tisto zavarovalnico, da je zavarovala na Tini Turner tisto, kar mi je edino na njej všeč. In to po 500 jurčkov $ za vsako. Nogo, tačko…..Mmmmm, le kje je pobrala tiste mišice…verjetno ko je trenirala glasilke. Ampak, a so iz te zavarovalnice sploh videli noge Erike Žnidaršič ? Jaz še vedno gledam. In (še vedno) nič ne vidim.

Mah, mogoče pa zavarujem kolo preden to doživi jezik. Štanga je namreč še vedno (pre)obremenjena s silo teže sedal nekaterih mičnih gospodičen. Hm, jih imam spet na sumu, ob prebiranju te vrstice, da so se njih ustnice v kotičkih opazno privzdignile. Ti se pa kar smej frajer, ampak, daj si nabavi bicikel, pa povabi katero da jo popelješ na štangi en giro. Presenečen boš nad žensko romantiko, ko se gor vsede.

No ja, malo pa sem le razočaran, da v naši podalpski ni moč zavarovati konstantno najbolj gibljivega dela. Hm, mogoče pa zato, ker še ni izdelana razpredelnica funkcionalnosti te multifunkcinalnosti. Jezika namreč. Bo treba pač v tujino in potem spet poslušati očitke, da nisem najprej ponudil v domovini. Čeprav ne dvomim, da bodo naše zavarovalnice, v kolikor kdaj do tega pride, zavarovanje pogojevale s čim gostejšo dlakavostjo jezika. A takrat bo moj jezik že – Kojak – brez tudi korenin dlak.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zavarujem jezik.si

  1. hahaha,…dobre zapis,….in za koliko bi ti zavaroval svojega korenjaka,če bi ga lahko

  2. zdaj je že zavarovan…..za koliko pa izveš, če me zanj potegneš….ampak potem nekaj let ne bo nič iz tvojega dopusta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *