Ma, jebe se mi….

Kletvice. Sestavni del ljudskega izročila narodov in narodnosti. Naposlušal sem se jih in se jih še bom. Predvsem zaradi nogometa, kot igralec in gledalec. “Sudija pederu” je še vedno najbolj sočna kletvica na tekmah v naši podalpski. In še danes si nisem na čistem, kako hudiča publika to ve. Da je peder. Čeprav je gej pravi izraz. In je ravno tako človek kot ti ali jaz, le da ima drugačne potrebe in dolžnosti…..

V eni tekmi tako navijačem uspe sodnika oklicati za carja ali pedera tudi večkrat. Odvisno od razloga njega piskanja v piščalko. Jebe lud zbunjenoga. Slovensko kreativnost in izvirnost krasi tudi.. poglavje kletvic. Suša. Čeprav, učili so me, da je treba materin jezik spoštovati in ga ne plemeniti s kletvicami. Kar mi v glavnem uspeva.

Po drugi strani pa so me naučili, da lahko namesto “bumbar” omeniš “kaj si črpal/a vodo iz Sahare?”. Sem pač ekološko osveščen. Ali pa “jebem ti mater” prilagodiš v “zapolnil bom tvoj rojstni kraj.” To razume tudi vsaka odrasla slovenka. Malo težje je prevesti “jebem ti familiju”. Ker to lahko kliče že po extremnih naporih. Sploh če ti ni znana številčnost le te. Tako da je enostavneje kot “poglobil se bom v tvojo žlahto” že naporno povedati.

Hm, ne morem razvozlati, zakaj so tuje, tudi balkanske, kletvice tako sočno povezane s sexom. Kot npr. “goni se u 3 p.m.”. Če pa vsi vemo, da smo le skozi eno prišli ven. Mar ni bolj zveneče prijaviti “daj se 3x sprehodi do izvora.” Pa tisti, ki prijavi “jebem ti sunce” sploh ve, da lahko pridobi na ta račun opekline najvišje stopnje?

Ko sem, še v osnovni šoli, aktivno tekmovalno nažigal tudi namizni tenis, mi je na enem od treningov, ko nikakor nisem izpeljal določenega udarca po navodilih tenerja, le ta prijavil : “Ma, bem ti najmilije.” Seveda me je sprovociral. Takrat sem se komaj učil samokontrole. In nepremično sem mu kazal lopar nekaj sekund in mu oddal : “To je moje najmilije.” Takšna motivacija je bila takrat samoumevna in dovoljena, danes bi starši zagnali vik, krik in pridige o morali šolskemu svetu. Ob tem pa pozabili, da najbolj pogoste kletvice otroci odnesejo ravno od staršev.

Čeprav tovariš, sem bil deležen tudi manir dunajske šole, podružnice Koper. In nekako nerad slišim žensko, ki kolne. Za dame se to pač ne spodobi. Čeprav ima pogosto na jeziku moški ud do polnih ust. Ko ga omenja. Ali splošne uporabnosti le tega. Eh, pač ne razumem, kako lahko žensko “boli kurac.” Verjetno ker ni kaj razumeti.

In kakšna kletvica je sploh “prasica” ? Sploh če jo reče ženska ženski. Kolikor mi je biologije naneslo v podstrešje, naj bi bile prasice dovolj inteligentne žvalce. Če ta intelekt kdo uspešno razvija. Po blatnih kopelih se valjalo itak le zaradi lepšega tena kože. Sploh pa so zveste. Prascu. Bemti, katera katero zdaj s tem žali?

V naši Istri je še vedno najbolj pogosta kletvica “porco dio”. Katero lahko slišimo tudi v prevodu “buh (Bog) prasec”. Poznam kar nekaj tistih, ki to kletvico pogosto uporabljajo in potem, najmanj vsako nedeljo, v cerkvi častijo tistega iz kletvice. Jaz pa bil trdno prepričan, da je on gospod. Še vedno pa najraje slišim tisto svetovno “fuck of”. In če je slučajno namenjena meni in če mi to reče celo ženska, potem je moj odziv takojšen : “Začneva lahko zdaj ali takoj. Izberi.”

In da, nobene potrebe ni komu reči kreten, čeprav ni s tem prav nič narobe, ker gre nenazadnje za naravno dejansko sekundarno ali trajno stanje, a vseeno “ti res nimaš sreče z razmišljanjem” pomeni isto, le da okolju bolj prijazno zveni.

Bolj kot sem premetaval, manj mi je uspelo izbrskati eno sočno čisto slovensko kletvico. “Kekec”, tako značilno slovenski, se mi pač ne uvršča v seznam kletvic. Tako,da bom zelo vesel, če si boš dovolil/a med komentarje zapisati kakšno izvirno sočno slovensko kletvico in s tem razširil/a moje obzorje splošne razgledanosti.
Drugače pa, samo v vednost…ma, jebe se mi…..

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ma, jebe se mi….

 1. morje

  ….upam, da imaš časa še za kaj drugega v življenju….tukaj zbiramo pristne slovenske kletvice….tudi tvojo,če jo boš zapisala….

 2. pismo,…je nekako nova slovenska kletvica,čeprav ne vem zakaj glih pismo,…mogoče pa mislijo na modre koverte,…hehehe

 3. haha, zakaj le…..poskusi vsak dan poslati po več kot dvajset pisemskih pošiljk, pa ti bo jasno…..modre kuverte pa niso več moderne….zdaj so v modi celi kovčki ali bančni računi v oazi miru kakšnega otočja….ker naši davčni in bančni uslužbenci, namesto lepiti znamke, raje prosto naokoli lepijo strogo zaupne podatke gmotnega stanja državljanov….
  hm, čakaj malo, moram probat kako izpade če komu rečem – pojdi v pismo….dostavo bom že porihtal… 🙂

 4. Krščen matiček! Pejdi se solit! 🙂 pa moj nono včasih reče eno ki zveni precej slovensko – pi..ka ti strinina! 🙂

 5. pika

  solit se bom šel zagotovo…ker se vsako leto od maja do konca septembra v našem Adrijatiku…..krščen matiček je očigledno na slabšem glasu kot vsi ostali nekrščeni…..tvojo nono pa je moder človek in nič ne bom imel proti, če mi jo bo omogočil….tisto iz kletvice….. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *