Yu rock – best of

Da sem že ob takoj rojstvu padel na vinilko Rolling Stones-ov se mi pozna še danes. Čeprav, vsaj navidez, ni genske povezave – oče, moj stvaritelj od žensk oboževan, je poslušal klavirsko harmoniko ob vokalnem spremstvu pevaljk, gospa mati pa Beneške fante. Jebi ga, vsak ima svoj rock’n’roll. In v tisti moji fazi odraščanja in dojemanja sveta, katerega norosti še vedno nisem dojel, sem živel v Jugoslaviji. Potolaži se, ne bom o takratni splošni situaciji, ker takrat je človek državi nekaj pomenil. In obratno. Bom pa o glasbi. Tokrat o yu rock-u. Tistem bolj ritmičnem delu. Še vedno čutim globoko spoštovanje do takrat ustvarjenih rock komadov, nekaterih celo pravih umetnij. Sploh, ker takrat band enostavno ni.. naredil komada v studiju s pomočjo računalnika, ampak je bilo to celo garanje.

In tisti, ki so prigurali v klub večno zapisanih, so morali biti zelo vztrajni. In seveda pravi umetniki. Predvsem pa jih je odlikovalo tisto nekaj, kar imajo le veliki – na njih koncertih si vedel, kateri komad igrajo. Mogoče ti zveni čudno, ampak bil sem na kar nekaj nastopih slovenskih glasbenikov in če niso svirali na play back enostavno nisem razločil komada. V glavnem. Pričakoval sem pač vsaj približno kot na plošči, pardon cd-ju. Tisti nekateri pa, ki so “stara šola” tudi danes, pa omenim v enem naslednjih zapisov.

Prva torej, meni zelo pomembna zadeva je ravno koncertna izvedba glasbenikov. In yu rockerji, čeprav nekateri že zapisani v večno zgodovino, so in še blestijo v prvinskosti tega dela. Skoraj kot na plošči. Znali so komunicirati s publiko. Pomemben del. Avtorji komadov so bili praviloma člani banda in temu primerno je bila tudi duša njih nastopa. Zadanejo le komadi, ki zadanejo dušo. Tudi po 10, 20, več letih. Tudi današnje generacije, ki takrat niso bile niti še v načrtu. Besedila so bila svoja zgodba. Danes kronično primankuje kvalitetnih besedil, ki sežejo v globino. Ki dopuščajo več plastnost dojemanja. Besedilo je temeljni smisel komadov.

In tudi nekateri slovenski rockerji so takrat blesteli v yugi – Pankrti, Pomaranča, Avtomobili, Buldožer. Še danes imajo status legend na zdaj bivšem yu območju. Upravičeno. O stvarni moči yugo rocka priča tudi dejstvo, da je kar nekaj bandov dočakalo 20, 25, 30 obletnico neprekinjenega delovanja. Nekateri pa, ki so razpadli, so svojo množično popularnost dokazali z revival turnejami, ko so napolnili cele stadione in še več. In milijonskimi prodanimi nakladami kaset, plošč, cd-jev. Respect !

Ko sem izbiral komade, katere predstavljam v nadaljevanju, sem žal ugotovil, da za dosti legendarnih komadov še ni videa. In ko sem izbral prvih 50 je bilo treba le te oklestiti na prvih 10. Od razpoložljivih videov pač. Samo avdio bi šlo lažje. Če te zanimajo podrobnosti o spodaj bandih potem kar vprašaj “big brotherja”, ki ti bo z veseljem ustregel.
Naslednjič se lotim top yu rock balade in pop-a, danes pa ti v gledanje in poslušanje podajam lestvico svojih TOP 10 YU ROCK komadov. Uživaj, pa še kak svoj predlog zapiši. Ima neka tajna veza……

Don Marko M

10. na g(l)as… 9. tako je prav… 8. ni druge poti… 7. ti že veš… 6. na recept… 5. ena možna vsak dan… 4. sem pač samo pokončen moški… 3. vse za njo… 2. wild thing….težko je bolje…. 1. ker je vse lahko enostavno….

Deli:

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Yu rock – best of

  1. si ja nabral samo smetano! za češnjice mi zdajle spomin ne dela 🙂

    ker si pa med svoj izbor dal Divlje jagode, moram povedat da je Kap po kap(sej ne vem če je tak naslov), moja numero uno.

  2. Meni pa je od Dugmičev Tako ti je mala moja prav opa.Kot bi tebe poslušala.Te prve pa še nisem slišala v takšni verziji.Super je.Kot vse ostale.Zdaj pa jih še radijsko napovej. 😉

  3. haha, ti pa si za hece….da ki radijsko napovedat…no ja, mogoče bom kdaj….ko bom imel pravi radijski glas in voditeljske manevre programa naravnane… 😉

  4. Ja jst bi dal še od Bijelo Dugme ene par 🙂 pa idoli…indexi
    Oni majo najboljše pesmi v bivši yu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *