Lahko si čapac, čefur, bosanc, cigan, slovenceljn, peder ali pa…….

No, nekaj lahko zagotovo trdim. Vse dokler se naša podalpska ni osamosvojila je bilo tudi mojim ušesom in očem prihranjenih dosti nepotrebnih izrazov. Tistih iz naslova mislim. Rodil se in odraščal sem na naši, vsaj nekoč, prelepi Obali. Ustvaril me je oče, ki je bil Bosanec da bolj ne bi mogel biti in rodila mati, ki je slovenka, da bolj ne bi mogla biti. In posledično zase pravim, da sem balkanski slovenec mediteranskega temperamenta in slovenskih delovnih navad. In od rojstva uradno Slovenec. Torej sem po definiciji nedefiniranih – Čefur. Seveda ponosen na to. Ker je tako Obala, kot vseh skupaj 80% naše podalpske nastalo in se še vedno ustvarja in deluje v tovrstnih mešanih skupnostih, seveda nisem nič posebnega iz tega stališča. Razen dodanega mediteranskega temperamenta. Ker je mojo mladost, tudi v šoli, zaznamovala vzgoja… načela bratstva in enotnosti v strpnosti, je “ocenjevanje” človeka po načelu “kdo in od kod je” povsem odpadlo. Važno je bilo le, kako in kam gre. Torej vsakemu dopustiti možnost. Kar se mi zdi še danes čisto ok.

Sam oznake “bosanc” praktično nisem bil deležen. Vsaj meni direktno ni bilo izrečeno. Tudi “peder” mi ni bilo direktno izrečeno, čeprav se je nekaj gospodičen, potem ko sem brez vsake slabe vesti zavrnil njih povabila na zadnji sedež, v grm ali posteljo, res trudilo ne skopariti s to olepševalnico v predstavitvah naokoli. So pač takšne, da se jim moški ne more upreti. No, tako same o sebi mislijo.

Ampak, vrnimo se na Čefurje in sorodne oznake. Iluzorno je pričakovati, da bi se kdaj tovrstno izražanje v naši podalpski povsem izkoreninilo. Ker, tistih 20% pedigrejskih slovencev, ki danes uporablja te izraze, je le te pridobilo pri svoji starših. In njih otroci bodo spet pri njih starših. Čeprav ima vsak od njih v vsakem trenutku možnost to verigo prekiniti. Seveda nimam čisto nič proti, če človek izraža svoja načela. Sploh pa nimam nič proti, če ta svoja načela realno nesporno argumentira v nadgradnji. To je namreč edini pravi način komuniciranja. In da ne bo nesporazumov – poznam kar nekaj čistokrvnih slovencev, katerim se za obnašanje, strpnost, nestereotipnost in poštenost lahko priklonim.

Če ima Čefur v svojih koreninah nek slabšalni namen, potem je treba seveda to prilagoditi v spoštljiv izraz. Če je že to oznaka za, v našem primeru, prišleke iz bivših republik SFRJ, potem jim lahko mirne duše točno tako rečemo in nič drugače. Če ne poznamo njih osebnega imena. Saj verjamem, da bom v nadaljevanju komu povzdignil lasišče, ampak, tudi zgodovinska, dejstva so zgovorna sama po sebi. Čefurjem se je treba zahvaliti, da sploh so v naši podalpski. Bili so pridni od 41 – 45′, tudi 91′ jih je bilo na okopih najmanj toliko kot slovencev in vsaj 60 let so že pridni pri gradnji in ustvarjanju te naše podalpske. Brez njih bi težko, če sploh, ponose svojih jeklenih konjičkov stežka vozili po naši cestah, katere so gradili. Kopali so in še vedno kanale, pobirajo smeti, čistijo ulice, prekladajo vreče, zidajo stavbe….Zaradi njih slovenci uživamo v kebabu, bureku, sarmi, pasulju, čevapih….Zaradi njih je nogometna Slovenija doživela svojo pravljico….Zaradi njih Guča postaja slovenska in zaradi njih slovenke vedo, zakaj je sex lahko nepozabno doživetje. Seveda ima tudi čisto vsak slovenec možnost početi isto.

A namesto tega, v hvaležnost seveda, se je tistih manj kot 20% slovencev odločilo, da Čefurjem podari dikriminacijo izbrisanih, onemogočanje džamije, na kupe neutemeljenih očitkov in skrajno pomanjkanje strpnosti. Zadeva bi mogoče malo blažje izgledala, če pobudniki in izvajalci te vrste zahvalnosti ne bi bili ravno tudi tisti naši voditelji, ki bi v bistvu morali biti vzgled vzornega obnašanja. Zaušnice EU očigledno še niso bile dovolj močne.

Ampak, kaj v resnici sploh moti te t.i. slovence, ki so sami sebi zadostni, vsi ostali pa zanje Čefurji? Mar jih motijo zvoki Cece, Seke, Iliča in podobnih? Ali jih moti konfekcija Adidas, Puma ? Seveda ne – glasba je glasba in bolj kot imaš razširjeno obzorje, lažje dojemaš. Obleka pa itak ne naredi človeka. Hm, kaj pa če jih moti Čefurska samozavest, složnost, smisel za (samo)ironijo humorja, sproščenost misli, načelnost, pripravljenost pomagati sočloveku ? Kaj pa, če so tej t.i. slovenci le sami sebi v napoto in je edino prav, da je za to nekdo kriv?
Če mene vprašaš ne obstajajo Čefurji, Čapci, Cigani, Slovenceljni, Pedri…Obstajamo le dobri ljudje.

Don Marko M

23 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Lahko si čapac, čefur, bosanc, cigan, slovenceljn, peder ali pa…….

 1. Spet si zadel tarčo v sredino. 🙂 Moj medo je pravi bosanc pa ga ne menjam za vse na svetu.Od male so me naučili,da smo vsi drugačni kar mi prav pride tudi v službi.Če ne morem pomagat potem ne morem niti žaliti.
  Ti mucek pa si res pravi bosanc.Zelo simpatičen za žensko že nevaren bosanc. 🙂

 2. Alejkum sellam!
  Vsaka skupna oznaka, ki ima še nek slabšalni, že kar žalilni prizvok, kaže duševno stanje tistega, ki jo uporablja. To so ljudje, katerih edina “kvaliteta” je, da niso bosanci, južnjaki . . .
  A to je prva stopnja vsake fizične nestrpnosti.
  V našem (hvala Bogu) velikem gnezdu ne dovoljujem uporabe besed, ki bi kogarkoli žalile – zaradi njegovih staršev. V vsakem narodu so ljudje, ki mi je “v čast” srečati jih – in taki, ki se jim (iz)ognem, če je mogoče.
  Marko, dobro si zapisal – opazil sem tudi zavestno uporabo velikih začetnic – kot zdravo reakcijo. Kdo pa ima zasluge ali krivdo, da se je rodil ravno tem, takim staršem?!? In, najti, videti dobre lastnosti svojih prednikov – in izpostaviti slabe raznih važičev – je naravna reakcija. Gratia supponit naturam, Milost podpira naravo, gradi na njej kot cepič na zdravem divjaku.
  S zapisanim soočanjem z grdimi stvarmi je šele mogoče zbuditi lastne (in sorodnih duš)reakcije, sveto jezo in morebitno spremembo obnašanja. Littera scripta manet, zapisana črka (beseda) ostane.

 3. Beseda “čefur” je le en kup črk, ki Neslovencem ne reče in ne pomeni nič, saj je brez korena, ki bi kar koli lahko pojasnil.

  Prostaštvo in vse ostalo, s čimer sebe neosnovano prevredoteni slovenci hočejo ponižati in oblatiti Neslovence, ko se nad Neslovenci izživljajo z “čefur”-kupom črk, so resnične lastnosti tistih, ki jih uporbljajo.

  Če bi v svojih glavah imeli kaj kvalitetnega, bi namesto nič-povednega “čefur”-kupa črk uporabili kako besedo, ki za Neslovence ima svoj koren, kateri izraža to kar hočejo. Toda od takšnih ni za pričakovati kaj smiselnega.
  slo-Izbrisani

 4. Marko nisi sam …je pa res da imamo veliko za povedat..?…ker se nam zdi, da nismo upoštevani???
  Čefur pomeni več plasten in to mi odgovarja bolj kot čista zlitina ki se kičasto sveti.. 🙂
  Samo to bom še dodal …samurajski meč je najmočnejše in plemenitejše zvarjeno skupaj. …Iz šestnajst plasti skupaj vdanih. Isto je s krvjo. Z mešanjem se krepi v jeklo.
  Nestrpnost do drugih in drugačnih ne pride odzunaj v nas …pač pa obratno. In tudi sam odgovor je v nas in ne v drugih..

 5. Če sem čistokrven Slovenec ali ne, niti ni bistveno. Bistveno je le, da na splošno nimam problemov ne s Cigani, ne s Čefurji (tale izraz jemlji tule in tudi v nadaljevanju povsem dobronamerno, kot izraz za prišleka iz bivše skupne države) in ne s Slovenci. Če me že kdorkoli moti, ga jemljem kot posameznika in ne kot nacijo, kateri pripada.

  Drugače pa se z napisanim skoraj 100% strinjam.

  Ampak “…zaradi njih slovenke vedo, zakaj je sex lahko nepozabno doživetje”? Daj ne ga srat, no 🙂 Torej so po tvoje gospodične zadovoljne le tam, kjer so Čefurji? Ostale 99.9% svetovne ženske populacije, do katere Čefurji ne sežejo, pa si reže žile? Jadajade.
  A misliš, da je dovolj, da si čefur, da bo Slovenka, ali pa katerekoli druge narodnosti gospodična doživela nepozaben sex? A se v postelji zlekneš na hrbet, rečeš “Jaz sem Čefur” in bo orgazmirala do jutra? In (glede na to, da si na pol Slovenec) rečeš “Jaz sem Slovenec”, bo ta ista gospodična hladna do naslednje pomladi? Za nepozabno doživetje se boš pač moral malce bolj potruditi in verjemi, da prav vsi čefurji tega res niso sposobni. Sigurno pa med njimi obstajajo izjeme, ki to zmorejo. Mednje se na tvoje pisanje očitno šteješ tudi sam, ampak ne pozabi, da je to tvoje mnenje in da tudi tiste gospodične, s katerimi nisi šel v grmovje, same zase mislijo, da se jim moški ne morejo upreti.

  Pa še ena pripomba na “tudi 91′ jih je bilo na okopih najmanj toliko kot slovencev”. Na žalost moram za svoje (po tej izkušnji že bivše) “prijatelje” in znance povedati, da jih je bila več kot polovica čisto prostovoljno na nasprotni strani okopov. Med njimi tudi taki, ki v Sloveniji živijo že 30 let in so si tukaj ustvarili družine. Ampak to so spet posamezniki in zaradi njih nimam vseh Čefurjev za izdajalce.

 6. furija

  ja, pravilno si zaključila….ti si bosanka….pa ne mislim na gradbeno desko…. 🙂 ampak tudi ali ravno zaradi tega, te imam rad…. 😉

 7. Ivonca

  tnx za tisto “nevaren” …. 🙂 ….eh, če človek redno trenira pa res ni hudič, da ne bi zadel centra….in res, kot si zapisala, v bistvu je edini smisel življenja, da spoznavamo drugačne in drugačno, kar je seveda lahko tudi zelo naporen postopek za tiste, ki niso pripravljeni se vsak dan znova kaj naučiti…..ampak zate se res ne sekiram niti v tem pogledu….tvojemu medu bosancu pa bom seveda povedal, kaj si zanj zapisala, če slučajno še ni prebral….. 🙂

 8. Turdus

  hvala za trezno in kultivirano zapisano mišljenje….res je….vsako izražanje na ali za drug naslov je le odraz samega sebe oz. lastnega duševnega stanja….in enostavneje kot razumeti,da človek v svojem izražanju v bistvu opisuje samega sebe, se res ne da….
  tudi sam, tako na svojem blogu kot vsakdanu, ne dovoljujem uporab žaljivih besed, ker imam za to enostavno utemeljitev – vse se da povedati in pokazati tudi brez žaljivk….kjer je volja je tudi pot….dober človek dobro ve, da je življenje in vse kar zajema, kot boomerang – tako kot ga vržeš, tako se ti vrne…..slab tega (še) ne ve in se znova in znova čudi boomerangu, ki mu, ko se vrne, namesto v roki pristane v glavi….kar seveda boli….in boomerang je prvi, ki ni nič kriv….
  in zadel si tudi eno od biti….zelo pomembno je, da smo ponosni na dobre lastnosti svojih prednikov in jih nikoli ne izpustimo iz obzorja, ampak jih plemenitimo….kot je pomembno tudi, da se tistih slabih trenutkov, tako svojih kot prednikov, ne sramujemo, ampak jih sprejmemo in res damo vse od sebe, da se ne bi ponovili….dosti enostavneje je to izpelj(ev)ati kot izgleda….sploh pa enostavneje kot žaliti – le v ogledalo se je treba pogledati….
  štejem si v čast, da si pustil sled svojih misli in verjamem tudi dejanj na mojem blogu….vse dobro ti na vsaki poti….

 9. Janko

  kot si že opazil, sem tvoje določene besede, skladno s pravili obnašanja na mojem blogu, ki so itak odraz mojih načel, spremenil oz. odstranil….obstajajo tudi primernejše besede izražanja istega končnega pomena in v bodoče jih tukaj lahko takšne mirno uporabiš….
  no, izraz čefur že nekaj časa tudi v naši podalpski ni le kup črk, ampak že kar oznaka za subkultrno gibanje….in tega se zavedajo tudi tisti redki, ki ta izraz uporabljajo in podpihujejo v slabšalne namene….strah ima velike oči, čeprav je znotraj votel….
  čeprav praviš, da uporabniki tega izraza v glavah nimajo nič kvalitetnega, sam mislim drugače….seveda imajo kvaliteto….a drugačne vrste kvaliteto….in takšne jih je treba sprejeti in jih imeti rad….itak, dokler tej isti, ki uporabljajo takšne izraze zavijejo na burek, kebab, čevape, prisluhnejo turbo folku in Guči, potem ni dvoma, da so v resnici dobri ljudje….le naučeni,da iskrenih čustev ne smejo pokazati….in niso si še zamislili položaja, ko bi njim bile izrečene žaljivke…..ali pa so jim bile in je to edini način odziva, katerega so trenutno sposobni….ampak trenutek ni večnost, čeprav obstaja trenutek večnosti….
  lep dan ti privoščim

 10. en passant

  seveda nisem sam, ampak le delček večine…. 🙂
  no, tega zapisa nisem ustvaril, ker bi imel občutek neupoštevanosti, kot navajaš…..saj sem lepo zapisal, da sam osebno praktično (še) nisem imel teh izkušenj…..ena od bistvenih poant mojega zapisa je, kako in na kakšen način nekateri izražajo hvaležnost….lahko si poskušaš predstavljati, kako bi izgledalo, da bi ti v hiši odmašil wc školjko, popravil vrata, prepleskal stene,skratka opravil vsa nujno potrebna dela, brez katerih bi življenje tvoje družine drugače izgledalo v zameno pa bi potem prejel očitke vsaj enega od izrazov iz naslova….in naša podalpska ni nič drugega kot ena malo večja hiša….
  in ko že omenjaš samurajski meč….že dolgo vem, tudi po profesionalni plati, da le mešanica ustvarja (pre)potrebno trdnost….sem očiten primer… 🙂
  uživaj

 11. En Kovač

  kdor nima problemov z lastnim podstrešjem, jih tudi z drugimi nima…tudi moj zapis ni posploševal enih ali drugih, ampak je namenjen tako enim kot drugim posameznikom….pač, obožujem izjeme.. 🙂
  haah, saj sem vedel, da se bo nekdo zagotovo spotaknil ob edini stavek, ki meji na provokacijo… 🙂 …seveda tudi ta stavek o slovenkah in nepozabnem doživetju sexa ni posploševanje, ampak le prenos strnjene izjave lepega števila slovenk, katere tudi osebno poznam….in, ne, nisem niti pomislil nase kaj šele, da bi se vključil v ta stavek….sicer pa, mogoče se katera sama oglasi pa sama kaj pove na to temo…. 🙂
  žal mi je, da si bil priča dogodkom 91′ kot opisuješ….sam sem bil namreč priča povsem nasprotnemu….tam na meji, rama ob rami, so bili tudi takšni Čefurji, za katere si človek mogoče nikoli ne bi mislil, da bi branili to domovino…..ampak bili so tam….in trije celo v zahvalo kasneje imeli res lepe težave pri pridobivanju državljanstva za svoje otroke…..
  ampak povedal si tisto najpomembnejše…..kdor je sposoben se sprehoditi mimo predalčkov in košev in videti širino in globino morja, tega korak bo vedno prijeten za ušesa….
  lep dan ti privoščim

 12. Marko:

  seveda, cenim vljudnost, ki jo tukaj ne šparaš. Toda prijatelj sem tudi resnice, ki bobu reče bob. Saj so besede prav zato, da pojasnijo ne-lažna čustva, čeprav te komu, prav z njegovimi besedami, zasluženemu, dvignejo tlak.
  slo-Izbrisani

 13. Janko

  sicer to lahko definiraš tudi kot vljudnost, ampak sam pravim temu spodobno obnašanje….in če ga zmorem sam, ga pač, tudi na mojem blogu, zmore vsak ki izraža svoje mišljenje…..razumem, da lahko človeku pošteno zavre kri tudi brez balkanskega temperamenta, če mu kdo nameni izraze, ki seveda nimajo nič opraviti s jezikoslovjem in spoštljivo besedo in mogoče celo nič z njim osebno….in potem mora sam pri sebi oceniti, če se bo spustil na isti nivo ali pa bo nivo kulture izražanja zvišal ne da bi ob tem njega sporočilo izgubilo pomen….iz osebnih izkušenj pa ti lahko mirno zatrdim, da tlak tistim, ki so nespoštljivi in žaljivi do drugih, krepko dvigne že ena sama izrečena misel – rad te imam…seveda le če je iskreno izrečena….in zdaj si se vprašal “kako pa naj rečem nekomu ki me žali, da ga imam rad?”….enostavno in točno tako….ker takšne je res treba imeti rad…in jim oprostiti….vse druge oblike odziva oz. iste ali stopnjevane le nadaljujejo agonijo tistega, ki jih je prvi izrekel in ga prepričujejo,da je na pravi poti s takšnim načinom spoštovanja sočloveka….
  krivice se dogajajo vsem nam, tudi dnevno….in vsako vrženo nam poleno pod noge, tudi iz naziva mojega zgornjega zapisa, ne pomeni nič drugega kot to, da si na pravi poti proti cilju….s primerno besedo in nastopom sicer lahko malo dlje traja, ampak zato je potem učinek cilja neprimerno daljši…
  balkanska kri pa je kot vulkansko središče….večno nepredvidljiva a tudi razumna,če razum prevlada….in ja,Slovenija je na Balkanu…že od rojstva dalje….
  strpen dan ti privoščim…privošči ga tudi drugim….

 14. Marko:

  diskriminiraš besede, ki jim ne daš na dan! Zakaj?

  Tudi besede imajo pravico do enakopravnosti.

  Če si k svoji spodobnosti še pravičen, se boš strinjal.
  slo-Izbrisani

 15. “Kaj delaš tukaj Ljubljančan” mi je pihnil v nos Mario fašista (verjetno ga poznaš,včasih je bil golman),ko sem prišel pred kakšnimi petintridesetimi leti s trebuhom za kruhom v Izolo 😆 potem sva se fajn stepla,se po dvoboju skupaj napila in od takrat nisem imel več problemov 😆

 16. janko

  sklepam, da omenjaš diskriminacijo zgolj za svoje zapisane besede, katere sem spremenil v prijaznejšo podobo istega pomena….ampak tudi tukaj ti mirne duše zagotavljam, kar sam itak dobro veš, da o diskriminaciji tukaj ni ne duha ne sluha….tvoje besede bi mogoče celo pustil v obliki kot si jih prvotno zapisal,če bi le te bile tvoj odgovor na iste besede, katere bi tebi osebno bile prej izrečene tukaj na mojem blogu….ampak, kot sam odlično opažaš, nihče tukaj ni uporabil žaljivih izrazov v nobenem pogledu, torej niti na tvoj račun….kar pa ne pomeni nič drugega kot to, da tudi sam nimaš res nobene pravice druge neutemeljeno žaliti v izrazih….ker če bi tistih 5 tvojih besed žaljive narave pustil v prvotni obliki, potem bi to pomenilo neenakopravnost besede do tistih, ki izrazov kot si jih sam navedel niso uporabili….uporabili pa jih niso, ker ti enostavno nič žalega nočejo oz. nobenemu iz naslova prispevka….ravnali so pravično, pošteno in človeško dostojno….jaz jim samo upravičeno sledim…kar tudi tebi ne bi škodilo….
  nenazadnje pa, tam zgoraj v O avtorju, so kristalno jasno zapisana pravila obnašanja na mojem blogu….opozorilo na primerno obnašanje seveda ni nobena diskriminacija, je pa diskriminacija namerno nespoštovanje in raba žaljivih besed do ostalih bralcev in komentatorjev mojega bloga, ki se, upam si trditi, obnašajo strpno tudi brez mojega zapisanega pravila obnašanja tukaj….izjeme seveda obstajajo tudi zato, da se jih s tem posebej seznani….
  janko, pa naj še enostavno povem….enostavno zamenjaj tiste žaljive izraze sam v okolju prijazne….povedal boš lahko še vedno isto pa še dosti raje te bomo vsi imeli….obenem pa te vabim, da temeljito prebereš komentarje tukaj, ker ljudje, ki so jih spisali, so vzor strpnosti, nedeskriminaciji in prostranosti miselnosti….

 17. Marko:

  Ne, nikakor ne! Celo prav mi je, da si moje “nespodobne” besede odstranil. Hvala!

  Dosledno sem preučil vse tukaj napisano. Tvoj članek me je pritegnil, ker se z njim popolnoma strinjam, saj si povedal skoraj vse, kar je tudi nujno. Toda tako v tvojem članku kot tudi v tvojih odzivih na tukajšnje komentarje se izogibaš besedam, ki bi tam bile na pravem mestu. Ne rečeš bobu bob le zato, da bi napisano bilo spodobno in vljudno, čeprav na škodo namena sporočila. Večkrat zaradi spodobnosti neresnično polepšuješ navedbe, s čimer izničuješ bistvo sporočila. Zavestno se sam ponižuješ tistim, zaradi katerih prav za prav sploh pišeš.

  Preuči dosledno in zavestno svoj članek v delih, kjer kruto resnico ne opišeš, ampak jo zaradi “spodobnosti” ponižno polepšuješ. Tistim, katerih se to tiče ne nastaviš resničnega zrcala. Zakaj pa potem sploh pišeš?

  Ne, nisem za uporabo žaljivih besed kjer jim ni mesto. Toda uporaba relevantnih besed na pravem mestu nikakor ni žalitev, zato je vse obstoječe besede potrebno enakopravno, nediskriminatorno, uporabiti tam kjer sodijo, tudi, če kaka od teh ni prav lepa. Tudi najgrjša beseda ni žalitev, če je kot zrcalo namenjena tistemu, ki jo je izprovociral, zaslužil. Saj z razumom prebrana deluje vzgojno. Če pa bralec, ki mu je “zrcalo” namenjeno nima dovolj razuma, naj se po svoji krivdi čuti užaljenega.
  slo-Izbrisani

 18. Kamper

  e Mario legenda….včasih je to bilo bolj enostavno se moško zmeniti….ni bilo interneta, pametnih po medijih, tako da se je vse zmenilo direktno na štiri oči…in praviloma se je končalo kot si zapisal v svojem primeru – na pijači….rivalstvo med Izolo in Koprom pa so lahko omilili le forešti, ki so bili skupni imenovalec na Obali…ja, včasih je bilo vse enostavneje…tudi postati Izolan…. 🙂

 19. Janko

  v svojem zadnjem stavku si povedal vse potrebno….moje končno sporočilo oz. bobu bob kot praviš, pa sem nedvomno jasno zapisal v več delih, sploh pa v zadnjem stavku – ponosno in vsem, lastnemu intelektu, razumljivo….moj namen ni bil kogar koli poviševati ali poniževati, ampak le prikazati trenutno sliko dogajanj v naši podalpski na to temo….kolikor se pač da nepristransko a vseeno z dovolj (samo)ironije, katere res ne manjka v zapisu….je pa res, da nisem dodal prevodov….ker le te prepuščam samooceni bralcev….ti si pač prebral na svoj način…..upam pa, da razumeš, da so ravno skrajnosti ponižujočih izrazov, tudi tistih katere sem ti odstranil, pripeljale do takšnih okoliščin, katere so bile povod zapisa….svoj gnev, ki ga, če že, človek nosi v sebi zaradi določene storjene mu krivice, pa nikakor ne gre valiti na celotno populacijo….ker nikoli ni kriva celota ampak le najslabši člen/i…..ponižuje se pa sam ravno tisti, ki se tudi v izražanju spušča na nivo tistih členov….
  glej, v dosedanjem življenju sem bil deležen že toliko delnih, predvsem pa totalnih cenzur tako v medijih kot državnih ustanovah,kot tudi napovedanih tožb, da dvomim, da jih boš ti kdaj toliko nabral….čeprav so bile vse moje cenzurirane izjave okolju ponosno, prijazno, spodobno in korektno izrečene in/ali zapisane….če bi se poniževal, kot praviš, se mi to sigurno ne bi dogajalo…..in seveda sem ponosen, da mi je to uspelo brez ene same žal ali za koga ponižujoče besede….tebe pa prepuščam tvojemu prepričanju, katerega seveda poskušam razumeti….že zato, ker je smisel življenja v drugačnosti….

Leave a Reply

Your email address will not be published.