Štos Dragana Buliča in pordeli Viktor

Priznam, ne razumem kaj točno je želel povedati Dragan Bulič v svoje častnem nagovoru na letošnjih Viktorjih, ko je v rokah končno držal nekaj trdega in zelo težko lomljivega, kot odraz življenskega dela. V Viktorje sem se sicer poglobil šele po 22 uri, torej takrat, ko sem zaključil s spalnimi pravljicami za moji mali princeski, čeprav sta obe zaspali še preden sem zaključil. O nominirancih, do podeljevanja Viktorjev, seveda ne bom debatiral, saj jih nisem ne izbiral ne glasoval zanje. Pravi šou pa se je itak dogajal v tistem večeru. Dovolj sem še gledal, da sem videl in razumel, da bi v resnici Viktorja moral dobiti voditelj Toš, ki je po nekaj letih to voditeljsko vlogo spet spravil na mesto, ki bi… moralo vedno biti na tej prireditvi – na vrh torej. Brez njega bi zagotovo (spet) gledali uspavanko. Tako pa je bilo videti, da vse poteka nekam bolj tekoče. Bravo Toš !

To, da najslajše pride na koncu, pa očitno ni bila ne želja ne smisel letošnjih Viktorjev. Vsaj videti je bilo tako. Najprej pa je bilo videti, da je (bila) publika v dvorani, kljub svoji “visokosti” zelo nizka, nevzgojena in nespoštljiva, razen redkih svetlih izjem. Kjer koli po svetu kdor koli prejme nagrado za življensko delo, to za občinstvo, ki je v tistem trenutku prisotno na podelitvi, seveda ne pomeni nič drugega, kot da se vsi po vrsti vstanejo in oddajo aplavz spoštljivosti v čast nagrajencu. Pa če komu to paše ali ne. Manire in bonton so pač  zato, da se jih izvaja.

In tako sem tudi razumel poziv Dragana Buliča občinstvu. V tem delu je, po mojem, ravnal čisto prav. A tukaj se moje razumevanje njegovih besed govora tudi konča. Priznam, sploh ne razumem, kaj je hotel povedati v nadaljevanju.
Najprej sploh ne razumem njegove primerjave z američani oz. oskarji. Ali gremiji. A to je bil šele začetek. Saj če bi se vsaj cinično nasmejal pri kakšni izjavi, bi ga vsaj poskušal razumeti. In potem je razvlekel tistih svojih fatalnih pet minut, kjer je celo sam rekel, da ne razume. Torej zakaj in kako naj ga jaz.

Toliko minut je Dragan porabil, da se je spraševal, zakaj je na prireditvi nastopil Plavi orkestar. Iz tega je nadgradil v vsesplošno ogroženost lepega števila slovenskih glasbenikov, ki si po njegovem zaslužijo nastop na tem odru, čeprav bi res bilo bolje, če nekaterih ne bi omenil. A njegova rdeča nit je bila vseskozi zakaj nastopajo v takšnih, tudi takšnih oddajah, glasbeniki iz Balkana.

Če je Dragan želel s temi izjavami zgolj popestriti zaključek prireditve, mu je to seveda uspelo. Čeprav neokusno. Preden sem začel pisati ta zapis, sem si ogledal seznam nastopajočih glasbenikov na Viktorjih. In glej ga zlomka – razen Plavega Orkestra, vse ostalo samo in edino slovenski izvajalci. Kaj je torej v resnici zmotilo Dragana ? Ali bi se isto odzval, če bi na odru nastopali tudi Snow Patrol, Eros, David Bowie, Rolling Stones ? Bi oni tudi odžirali “kruh” slovenskim glasbenikom ?

Upam le, da ni Dragana zdelalo pomanjkanje strpnosti, ki je privrelo na površje v danem (nepravem) trenutku. Nenazadnje je Dragan že bil aktiven udeleženec koncertov tako Plavega Orkestra, Bijelega Dugmeta in še marsikatere glasbene legende Balkana. Celo promoviral jih je. Tudi zato mi je njegovo nekaj minutno “nažiganje” v konfuznosti in protislovju še manj v pomoč pri razumevanju.

A nekaj mi je jasno. V kolikor je Dragana v to nažiganje poganjalo pomanjkanje strpnosti, potem si te nagrade dejansko ni zaslužil. Ker takšno obnašanje, sploh od predstavnika nacionalnega radija, je enostavno nedopustno. Kakor tudi od človeka, ki prehaja v častitljiva leta in je tudi praktično že videl in doživel vse barve življenja.

Sam sicer še nisem slišal, da bi kdaj kdo na Zemlji prejel nagrado za življensko delo za delo radijskega glasbenega urednika. In utegne biti, da je Dragan prvi. Dosti enostavneje bi mi bilo razumeti, da je Viktorja prejel za radijsko osebnost ali pa promotorja tudi slovenske glasbe, čeprav le v naši podalpski, kakor tudi organizatorja Bulstocka.

Seveda Draganu  nikakor ne morem oporekati ničesar iz njegovega profesionalnega dela. Njegov ŠTOS – Še v torek obujamo spomine, je namreč, po mojem, še edina slovenska radijska glasbena oddaja, kjer se lahko človek bistveno nadgradi, oplemeniti  in razširi horizint poznavanja glasbe od daleč nazaj do danes. Poudarek na daleč nazaj, torej korenine glasbe, katero danes samo še preoblačijo v neke nove hite. Ob poslušanjih te oddaje sem, poleg odlične glasbe, za kar seveda čisto slovensko zavidam glasbenemu arhivu nacionalke, pogrešal le malo več avtorskih besed Dragana, ki bi nadgradile zgolj statistične navedbe izvajalcev in skladb. Saj vem ja, nobody is perfect, jaz pa sem samo nobody.
Čestitke pa vsem prejemnikom letošnjih Viktorjev. Nekateri so bili celo upravičeni.

Dodano 31.03.2010 – Kako pa je ta moj zapis komentiral Dragan Bulič osebno, pa si lahko prebereš tukaj.

Don Marko M

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Štos Dragana Buliča in pordeli Viktor

 1. Moj medo in jaz sva si tudi ogledala viktorje in se oba prav režala Tošu.Si prav napisal,da si zasluži viktorja. 🙂 Saj je bilo ene par povezovalnih gostov kar simpatičnih.Bulič pa je res do daske zatežil čeprav sem mislila,da bo s svojim hipijevskim videzom kaj bolj navihanega povedal namesto zabluzil.Jaz mu nisem kriva če ne razume,da ljudje sami zbiramo glasbo in izvajalce za poslušanje in če balkanci bolj pritisnejo na dušo kot naši glasbeniki potem je to problem slovenskih glasbenikov.Čeprav pavziraš pa še vedno dosti raje poslušam tvoje radijske oddaje kot pa Buliča,veš mucek. 😉 🙂

 2. Jaz sem uspela videt samo podelitev nagrade Buliču in sem že pri Tomici napisala moja vprašanja in misli, ki so se mi porajala ob podelitvi in Buličevemu govoru. Vidva sta to naredila precej bolj obširno.
  Torej ja, občinstvo bi lahko vstalo samo od sebe, pa ni. Bulič je publiko opozoril na bonton, ampak tako, da sem se resno vprašala, ali zaradi tega, ker hoče pozornost ali ker jih uči bontona ali ker hoče posnemati Ameriko.
  In ja, tisto o Plavcih sem jaz razumela, kot da se je obregnil ob to, da so nastopili tuji izvajalci na osrednji slovenski prireditvi – kaj bi pa naredil, če bi ‘zahodnjaki’ nastopili?
  Še dobro, da nisem videla vsega, ker bi si postavljala še več vprašanj.

 3. Bulič me je šokiral neprijetno.To od njega nisem pričakoval.Žalostno.Če se ne bo opravičil za te svoje pomankljivo strpne izjave njegov Viktor ne bo imel nobenega pomena.Toš je pa pravi car!

 4. Hvala za ta komentar, ki me je malo potolazil po vseh prebiranju ostalih skoraj enoumnih blogih ob tem dogodku. Na nek nacin je zalostno, da na taki prireditvi najbolje zazari voditelj in ne nagrajenci, vendar je res dobro opravil svojo nalogo. Nastopi na playback pa nikomur ne morejo biti v cast, se posebej ne organizatorjem. Samo malo bi se morali potrudit za zivi zvok kljub temu, ce kaj zapiska. To je minimalno, kar bi moral organizator narediti, ki pa ima z nagrado ocitno bolj v mislih lastno promocijo. Kot medijska hisa obvladajo te vrste marketing.

  Verjetno je voditelj najbolj izstopal, saj je bil v zivo. Playback pa je tudi vsem nastopajocim po vrsti delal velike tezave, saj so se usta odpiral cisto mimo razen pri Plavem orkestru, katere imam na sumu, da so prvi del skladbe celo izvedli v zivo. Ce je to res so se verjetno morali tudi boriti z organizatorji.

  Dragan pa je tokrat res malo zabluzil. Ne vem, ce so njegove radijske oddaje toliko glasbeno inspirirale ali informirale slovenske glasbenike kot recimo Roncelove. Pa sta bila oba voditelja predvsem orientirana v glasbo, ki ni bila slovenska.
  Draganu gre zasluga po moje predvsem za TV oddajo Sobotno noc, ki je imela “jajca” da je sla tudi na teren snemat koncerte slovenskih izvajalcev in je bila kombinacijo koncerta slovenskega izvajalca in koncerta katerega tujega izvajalca. To je prava kombinacija, ki tudi s primerjavo skrbi za dvigovanje nivoja glasbenega ustvarjaja. Primerjava s samim sabo nima nobenega pomena. Tudi primerjava z “balkanskimi” izvajalci nam lahko samo koristi in ne skodi. Ce se bomo “zabubili” v svoj glasbeni vrticek to pomeni smrt razvoju kvalitete v glasbi. Izvajalci, ki pa jih omenja Bulic pa so ravno primerki, ki jim primerjava z katerimi koli tujimi izvajalci lahko najbolj skodi oz. nam povedo, da je cesar nag. Pidzi, Rijavec, Resnik, Billys. Od vseh se nasteti v spisku, bi edino Benc lahko prenesel “Atest”.

  Se enkrat hvala za tvoj blog, ker sem malo pomirjen, da ni vse tako crno kot izgleda.

  Lep pozdrav
  Mystica

 5. Ivonca

  vsak radijec je lahko hvaležen, če ima takšne poslušalke kot ti…..torej sem ti tudi jaz….zgodba o Draganu Buliču pa bo dobila nov epilog….že zelo kmalu….in samo na mojem blogu….da ne bi slučajno zamudila… 😉

 6. Billy

  mogoče pa se bo opravičil…nikoli ne veš….čeprav je res, da mu Viktorja zdaj ne more več nihče odvzeti….to bi morali pod nujno spremeniti pravila na akademiji Viktor… 😉

 7. mystica

  tnx….in hvala tudi tebi, da si na dostojen in argumentiran način oplemenitil moj blog, predvsem pa, da si si vzel čas za prebiranje….o playbackih namerno nisem hotel komentirati, ker bom raje komentiral takrat, ko bodo zadeve v živo….se pa čisto strinjam s tabo, da primerjava z balkanskimi glasbeniki lahko slovenskim prinese samo pozitivno….ker konkurenca je pozitivna….in boljši si lahko od nje le tako, da si pač v svojem nastopu prepričljivejši in drugačen….to je pa tudi vsa umetnost, katero bi lepo število naših glasbenikov moralo razumeti, tako kot ste npr. Mystica ali TerraFolk….a je pač za večino slo glasbenikov takšen način nedosegljiva umetnost, ker je nekaterim pač lažje zganjati razne fobije do konkurence, kot pa vzdigniti lastno kvaliteto….v bistvu čakam samo še, da začnejo nekateri slovenski glasbeniki bentiti čez AC/DC, Erosa, Joe Cockerja, itd. ker jim “odžirajo kruh”…..nekoč bodo mogoče takšni dojeli, da nimajo glave samo za lepo videti in takrat bo vsem nam lažje….
  uživaj pomlad in še dosti kvalitetnih ritmov privoščim….

  Lep pozdrav

 8. Viktorjev letos nisem gledala, sem pa kasneje videla, kdo je dobil nagrade. Se strinjam, nekateri si to zaslužijo, nekateri pa…no, stvar posameznikove ocene. Bi me pa vsekakor zanimalo, kaj je poleg vseh legend, ki jih v Sloveniji imamo, prevagalo na stran Buličeve nagrade za življenjsko delo. Ampak to so verjetno skrivnosti domače kuhinje. 🙂

 9. Zadnje čase vedno prehitro kliknem. 🙂 Sem hotela še napisati, da mi je bilo všeč, ko je Bulič publiko pozval, da vstanejo. :)Ker pri nas je publika dostikrat “napol mrtva” in potem res ni pravega vzdušja. Ampak to je problem pri večini Slovencev in Slovenk. Premalo so “živi”. Po drugi strani pa se mi zdi,da je Dragan kljub kvalitetnemu delu dobil Viktorja “prehitro”. Premlad je še. Nekako imam občutek, da naj bi viktor za življenjsko delo bil namenjen nekomu, ki je že v “penziji”. 🙂

 10. Plujem

  seveda….to so skrivnosti malih kuharskih mojstrov velike kuhinje…. 🙂
  sem pa sam tudi v dvomih, kdaj podeliti nagrade za življensko delo….ali še v času življenja ali po njem….točno določenih kriterijev glede tega namreč enostavno še ni….je pa res, da bi se sam vprašal kaj dogaja, če bi takšno nagrado dobil pri 50em letu….čeprav, če pogledam Gatesa, ki je odprl okna s svojim življenski delom pri 30ih, pa še vedno poganja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *