Talenti za Slovenijo brez talenta

Končno nekaj zabave in pristnega smeha v nedeljskem večeru na slovenskih televizijah, bi lahko enostavno strnil moje, torej družinsko, gledanje zabavne oddaje Slovenija ima talent. Potem, ko sem že za krepkih let vsako nedeljo elegantno preskočil slovenske tv programe v prime timu, me je včeraj vseeno premamil firbec, da si ogledamo to čudo. Prvič. In da ne bo nesporazumov, trdim, da Slovenija definitivno nima talenta, ima pa kar nekaj talentiranih državljanov. Priznam, da sem to talent oddajo najprej hotel videti zaradi koncepta samega. Torej koliko licence je dejansko ostalo od originalne. To licenčno oddajo sem si namreč občasno prej že ogledal na italijanski, hrvaški in nemški tv, kjer je koncept zaživel v polni avtorski meri. Malo me je dajala skepsa, da utegnejo na Pop-u spet izkriviti licenčni koncept, kot so to… že z BB, Bar-om, Kmetijo, da nacionalke sploh ne omenjam. Sicer pa se takšne oddaje po tujih tv rolajo že vsaj dvajset let.

A tokrat sem bil presenečen. Bilo je sprejemljivo kot povsod in upam, da bo tudi v nadaljevanju, čeprav dvomim, da bom gledal. Ker je osnova ustrezala, smo se namestili in zabava se je pričela. Ja, prava zabava. Kjer ni manjkalo smeha, začudenja, drugačnosti in seveda poguma. Ja poguma, ker ravno tega je moral imeti prav vsak izmed nastopajočih. In ravno zaradi nastopajočih ta oddaja sploh je in obratno.

Niti pod razno si ne bom dovolil kritizirati nastopajočih. Dobro namreč vem, da so se nekateri trudili leta za ta trenutek, ne glede na to kar so pokazali. Sploh pa je vsakemu, ampak res vsakemu, ki se je kdaj koli resneje ukvarjal z ljudmi povsem jasno, da se lahko tudi pomanjkanje talenta razvije v strahoten talent in tudi zvezdo najvišjega formata. Praktičnih dokazov je že več kot dovolj. Sam talent je namreč zgolj in največ do 10%. Vse ostalo je delo, čisto garanje mnogih odrekanj. V resnici netalentov sploh ni, ker je prav vsak izmed nas talentiran za določeno, nekateri celo za več njih. Izhodišče vsega pa je itak samozavest.

Zato v resnici občudujem prav vsakega, ki se je zbral, da si je sploh dovolil se prijaviti, kaj šele nastopiti. Upam le, da vmes pri komu ni bilo kakšnega starša, ki je hotel svoje sanje izpolniti preko svojega potomca. Tiste nesamozavestneže pa, ki itak nestrokovno, zraven pa še neusmiljeno in žaljivo udrihajo po nastopajočih, pa bi mirne volje postavil na oder, da pokažejo svoj talent. Zgolj zato, da v svoji zavisti pokažejo, da je njih edini resničen talent – zavezan jezik, po nastopu seveda.

OK, gremo k nastopajočim. Ne, ne bom opisoval vsakega posebej, ker se profesionalno na toliko različnih zvrsti niti ne spoznam. Pa tudi če bi se spoznal, bi se pred oddajo preklopil v način, da ne poznam. Gledal sem pač laično, z željo po spoznavanju drugačnosti. Kar je omogočilo tako meni, kot družini, lepo dozo smeha, a nikakor posmehovanja, ter res čisto iskreno zabavo.

Vsaka primerjavo z izvedbami Talenta v drugih državah, glede izbora in števila nastopajočih, pa seveda ne zdrži. Cela Slovenija ima namreč prebivalcev kolikor eno srednje veliko mesto v tistih drugih državah, kjer so izvajali Talenta. Primerjati izbor med 2ma milijonoma in 50 ali več v drugih državah, pa je že smešno. Če bi se v oddajo prijavil vsak, ampak dobesedno vsak slovenec in to ne z enim, ampak vsaj 10imi različnimi talenti, še vedno ne bi mogli parirati številčnosti izbora v drugih državah. O kvaliteti pa bi se tudi dalo razpravljati, glede na to, da pol in finale šele prihaja.

Zato so naši nastopajoči Talenti še toliko bolj dragoceni v svoji izvirnosti in, kar se mene tiče, res vredni občudovanja. Oddaja ima seveda stopnjevanja, ki bodo spremenila tudi odnos žirije in voditeljev, v kolikor bo zadeva po licenci še naprej. Žirija bo stopnjevala kritičnost, dokler vajeti v roke ne prejme končni sodnik – občinstvo, voditelja pa bosta dobivala vedno več prostora. Čeprav, Poles si ga je vedno znal ustvariti, tudi ko ga ni bilo. Prostor. Je pač talent.

A glavnina oddaje šele prihaja. Ko bodo te posnete oddaje tam pred polfinalom in finalom zamenjale izvedbe v neposrednih prenosih. Tisti nastopajoči, katerim se bo do tja uspelo uvrstiti, se bodo vmes nadgradili na vseh področjih, predvsem pa dosti bolj udomačili na odru. In prepričan sem, da bomo priča zmagovalcu, skupini ali posamezniku, ki bo pometel z veliko večino slovenskih kvazi profesionalcev, sploh pa tistimi “modreci” kritiki za tipkovnicami. Če pa bo potem zmagovalec garal še malo, pa z vsemi. Sicer pa je v Sloveniji talent že vsak, ki je sposoben preskočiti predsodke, stereotipe in nespoštljivo obnašanje. Če pa to pogumno naredi še vsem na očeh in ušesih še toliko bolje.

p.s. Preberi si še ekskluzivni blogerski intervju letošnjega Viktorja Dragana Buliča – klikni.

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Talenti za Slovenijo brez talenta

 1. Bravo mucek tako se govori.Sem bila že malo utrujena od tistih pametnjakovičev,ki pljuvajo še najbolj sebe ko komentirajo nastopajoče sami pa si ne upajo narediti takšnega nastopa.Jaz si že ne bi upala tam nastopati in tudi če za nekatere nisem vedela ali bi se smejala ali jokala jim moram priznati pogum za ta korak.To malo Antonio v videu pa sem tudi jaz gledala in je top.Jaz pa mojega medota treniram,da gre na talent za smrčanje.To mu gre odlično in bi zmagal brez konkurence. 🙂

 2. Gledam talente od začetka in sem bil prepričan da jih ne bodo dovolj zbrali.So me fantje in punce potem demantirali v vseh pogledih.Zanimivo jih je gledati ko vsak nekaj po svoje prikazuje in mi je najbolj všeč ko so tako samozavestni.Jaz sem se vprašal če bi šel tja in sem ugotovil,da ne bi ravno.Talenta imam že za kaj ampak ne bi z njimi tekmoval pred kamerami vsem na očeh.Ta talent bolj doma pokažem družini in družbi.Škoda ker praviloma na teh talentih zmagujejo pevci kar je očitno interes medijev in založb.Bom pa še pogledal talente sigurno finale.Don,zakaj pa se nisi prijavil?;)

 3. Ivonca

  če ti ne veš s kakšnimi talenti vse razpolaga tvoj medo, potem res ne vem kdo….čeprav mislim, da bi imel v talentiranem smrčanju resno konkurenco v naši podalpski….

 4. Jaz dam vsem nastopajočim kapo dol. Za to rabijo pogum. Kljub vsemu pa je vsaj nekaj samokritičnosti tudi zdravo.

  So me pa zmotila pravila, da se lahko prijavijo tudi otroci. Prejšnji teden je bil tam en fantič, ki je od žirije dobil najprej ne, potem pa so mu zaradi protesta publike (ki ji je “predsedovala” mama, ki je za moj okus pozabila, da ima fant komaj kakšno leto več kot 10 in je še otrok) dali da. Zmotil me je jezen odziv mame in za hip se mi je zdelo, da poleg sinovih želi uresničiti še neke svoje ambicije. Da bi se izognili podobnim primerom staršev, bi bilo priporočljivo starostno mejo nastopajočih nastaviti npr. na 15.

  Me je pa malce zmotila tudi komisija in (kot je za slovenske razmere že značilno) bolj sramežljiva publika. Vsekakor upam, da bo zmagal najboljši in da oddaja ne bo doživela podobne “usode”, kot so jo npr. PopStars, BB ali Bar.

 5. Plujem

  ma jaz bi pustil starostne meje pri miru, bi pa se resno pogovoril s starši odtrok, da bi videl čigava želja je to v bistvu….sicer pa bi morala gledati na italijanskih programih, ko je imel zdaj pokojni Mike male talente, ki so se predstavljali……da ti pamet stane, kako razturajo tisti mulčki in mulete…. ma kašna Helena Blagne, Jan Plestenjak….tisti s sedmimi do destimi leti jih tam v žep spravijo tik tak….ampak je pa res, da imajo normalne starše, čeprav so sami čuda od deteta…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.