Vandalizem – veliko sranje študentov – že za 300.000€ škode

Po eni strani se do študentskih demonstracij v Ljubljani odštevajo ure, po drugi pa se škoda, katero so in še povzročajo študentje, že sešteva v stotine tisoč evrov. Razlog – ZMD. Zavedam se in dobro vem, da dejanja, katera opisujem v nadaljevanju niso posledica vseh slovenskih študentov, temveč zgolj zanemarljive peščice njih, ki pa vseeno mečejo zelo temno luč na prav vse študente. Očigledno je ŠOS (beri : študentski servisi+nekaj delodajalcev+večni študentje v stolčkih študentskih organizacij) iztirila. Strah pred izgubo zajetnih evrskih milijončkov jih je pognal v dejanja obupa – v javno povzročanje… škode na javnih in privatnih lastninah. Da je demokracija naenkrat postala izkrivljena, so se potrudili ravno tej isti študentje, ki nanjo prisegajo. Ni dvoma, da prihaja zanimiva generacija slovenskih intelektualcev. Ne bom zdaj odkod jim vzorniki, ker dosti možnosti ugibanja niti ni.

Demokracija – pravica do svobode govora, pravica do svobode dejanj. Zveni lepo. Tako lepo, da lepo število uporabnikov demokracije niti ne prebere nadaljevanja, čeprav je zapisano z isto velikimi črkami in je ločeno le z vejico. Tistega nadaljevanja, v katerem so zapisane dolžnosti. Ki seveda temeljijo na  omenjenih pravicah. In ki imajo prednost pred pravicami.

Demokracija je torej tudi državljanska etika. Etika pa morala. Morala pa skupek strpnih, treznih in pozitivnih izjav in dejanj, ki posameznika in določeno demokratično skupnost plemenitijo in napredno razvijajo. Ok, zdaj pa gremo k dejanjem študentov.
Koper 17. maj. In isto sem videl tudi v Ljubljani. Pred nekje dobrimi tremi tedni sem prvič opazil napis Malo delo – Veliko sranje. Na tleh je bil skozi šablono všprican z črno barvo. Natančneje na stopnicah v Čevljarsko ulico. Potem se je začel klonirati po ulicah. Pa na trgih. Potem na promenadi. Pa na tržnici. Iz centra mesta se je špricanje tega napisa v vedno večjem številu preselilo tudi v bližino mojega naselja. Operativci ŠOS so očitno hitro špricali. Predavanja.

Zadeva je postajala že nadležna in moteča. Kamor si pogledal in še, po tleh, stenah , povsod našpricano totalno sranje z malo dela. Minuli vikend je sledila še nadgradnja. Napis se je začel klonirati po prometnih znakih. Zdaj imamo v Kopru totalno sranje zaradi tega malega dela študentskih operativcev. Oskrunjena je javna lastnina po dolgem in počez in glede na to, da je v Kopru skoraj vsak kamen pod spomeniškim varstvom, je škoda toliko večja.

A študentske demokracije tukaj še ni bilo konec. Tistim šablonsko špricanim napisom so dodali še nalepke z istim napisom in jih – šok – lepili tudi na zadnje dele avtomobilov kar po vrsti po parkingih. Sploh ni bilo važno čigav avto je bil. Očitno so fantje plačani od kosa. In očitno so, na določenih mestih, pozabili pogledati tri do pet metrov v višino. Na video nadzorne kamere.

Pa sem se spomnil ciničnega nasmeha predsednice ŠOS Katje Šoba, ko je v čistem poneumljanju javnosti hitela razlagati, da letaki, kar velja tudi za špricanje omenjenih napisov in lepljenje nalepk, niso delo študentske organizacije, temveč študenta posameznika, ki mu pač ni vseeno. Zdaj meni ni jasno, kako je moj gsm shranil na fotko dva, ki špricata napis. Zraven pa je, verjetno nehote, pozabila, da je tudi vsak študent posameznik član študentske organizacije, kateri plačuje članarino in posledično zastopa svojo organizacijo.

Čeprav državljani po kar nekaj naših mestih zdaj, zaradi omenjenih napisov, hodimo kot po črno beli šahovnici, to študentom očitno še ni bilo dovolj. Določeni študentje, ki očitno že nekaj let zaključujejo AGRFT so si omislili montažo videa, kjer z vsem ponosom primerjajo našega predsednika vlade Barbiko z – Hitlerjem. Primerjajo torej tistega, ki jim daje štipendije in subvencije za življenje, s tistim, ki je jemal življenja. Res me zanima, kako bi ta video zmontirali in predvajali, če bi bil Hitler še živ.

Iz vsega skupaj okoli te zgodbe čisto razumem, da imajo naši študentje v prvi vrsti – preveč prostega časa. In ja, čisto se strinjam, da izpeljejo te demonstracije v Ljubljani. Demokratična pravica pač. Kot se tudi strinjam, da jim vlada po zaključku demonstracij izstavi račun za poplačilo vse povzročene škode na javnih površinah, katero so povzročili tudi v opisanih primerih. Če bo znesek presegel 300.000 €, kar je čisto lahko mogoče, tudi prav. Cena demokracije pač.

Don Marko M

vir : Podpalmo.si

vir : Podpalmo.si

 

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vandalizem – veliko sranje študentov – že za 300.000€ škode

 1. Marko, se popolnoma strinjam s teboj. Po MB je polno napisov “Malo delo, velika p*zdar*ja”. In prepričan sem, da je tovrstno besedilo v nasprotju s kakim zakonom, vsaj s tistim o JRM. Ali o pohujšanju otrok… Da gre pa predvsem za interese posameznikov (večnih študentov) nad posamezniki vseh ostalih (po načelu: “ŠOU, to sem jaz!”), je pa tako jasno!

 2. Don, si mi prav snedel z jezika.Sem gledal po Lj te čičke čačke študentov po javni lastnini in se spraševal kdo bo to plačal.Plačat morajo študentje seveda.Če so jih tega učili v šoli pa še profesorji.Sramota,da si študentje razlagajo demokracijo tako da delajo škodo na javnih površinah katere so tudi njihovi starši gor nekoč postavljali.Upam da jim bo izstavljen račun po demonstracijah z vsaj šestimi številkami.Pa naj jim ga Pahor izstavi in naj posname video.Mislim res sramota od študentov.Kam smo prišli.

 3. Mucek,sem že mislila,da sem se samo jaz spotikala po Kopru na te napise. 😉 Absolutno sem za to,da študentje povsod kjer so špricali te napise in ostalo škodo na javnih in privatnih površina plačajo.Polno ceno brez popustov in bonitet.So šli čez rob demokracije in takšnih študentov ta država res ne rabi.Imajo srečo,da nisem jaz Pahor,ker bi jim takšen video nasnela,da bi tisti njihov amatersko izpadel,kar je itak.Če ne bodo hoteli plačat pa lahko tudi referendum da vidimo če je ljudstvo za to da plačajo.In potem naj plačajo še referendum.Ma preveč imajo vsega lepega pa neumnosti in škodo delajo.E bi jim pokazala jaz kako se čisti če jih dobim v roke.Še raje pa bi videla,da jih dobiš ti v roke. 😉

 4. Ma ne ne,ne jim zaračunat teh umetnin ki nimajo soldičev študentje.Boljše je da se jim da krpice v roke in kantico vode in na kolena pa naj ribajo počasi in brez čistil.Drugi del akcije očistimo Slovenijo.;)

 5. Se strinjam s tabo. Prosila pa bi te, če lahko odebeliš tisti del, kjer pišeš o tem, da to ni posledica vseh študentov. Res ne maram posploševanja, ker vsakič, ko rečeš študentje morajo plačati bi moral napisat, da tisti, ki so to tudi povzročali.

  Poleg tega ta keš bi šel iz blagajne ŠOS, ki jo filamo VSI študentje.

 6. pej bi jin dau jest delo kur je rekla serena jeno anka prepoved študija ki se vidi da ki nimajo čas študirat pero monade valjat jeno škodo delat pej ja ke sramota

 7. jaz se strinjam. Naj zdaj tista peščica ali malo več njih, ki je packala po javni in privat lastnini, zdaj lepo zgrabi krpe in čistila, pa vse lepo počisti. Ko jim bo zmanjkalo njihovih napisov, pa naj še druge pobrišejo. In naj se nehajo it kvazi revolucionarje, tisti študenti namreč, ki res nimajo dovolj denarja za študij, zdaj niso niti približno tako glasni, kot tisti, ki se preseravajo.

 8. Pingback: Tweets that mention Vandalizem – veliko sranje študentov – že za 300.000€ škode | Don Marko M -- Topsy.com

 9. eh…ni še mimo….in verjetno ne bo še lep čas…..za predvidevanja pa postajam že special one….in zato si upam tudi napovedati, da bo do konca tega leta belo postalo zeleno…. 🙂

 10. PPS? Marko, ne moreš napisati celotnega naslova, če si že sposodiš naše posnetke? Zakaj te je sram navesti domeno kjer si pobral slike?

 11. Mclion

  soimenjak, bodi prepričan, da me nikoli ni bilo in ne bo sram navesti točen naziv avtorja, sploh, če si sposodim njega posnetke….besede pač zmorem sam avtorsko oblikovati…..kratica PPS pa je bila tudi dejansko napisana v navedbi avtorskega vira, ko sem jih zbrskal na spletu (pa ne na vašem portalu) in tako sem jih tudi zapisal…..čeprav je res, da bi jih lahko tudi sam pofotkal….
  sem popravil in upam, da bo sedaj v redu…..
  hvala ti pa za obisk na mojem blogu in uspešno leto privoščim tako tebi kot ekipi Podpalmo.si…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *