Finance najnižje, Zoran Janković najvišje

Ko sem že mislil, da slovensko ‘resno’ novinarstvo ne more nižje, so si Finance privoščile ravno to. Do podna. In me tako, potem ko sem jih dve leti kljub vidnemu upadanju kakovosti prebiral dokaj redno, definitivno prepričale o popolni izgubi kredibilnosti resnega medija. In sploh ne dvomim, da bo Požar imel zdaj resno konkurenco. No, razlog tega mojega svežega prepričanja pa je njih novinar Uroš Urbas s svojim člankom ‘Daj, ubij tega’. Kjer se omenjeni sicer trudi opisati in v glavno vlogo postaviti njegovega kolega Jako Elikana, kateremu naj bi Jure Jankovič namenil omenjeni naslov članka in ga tako, po mnenju redakcije, resno življensko in službeno ogrozil, a vse kar sem razumel je to, da je bil v glavni vlogi ravno Uroš sam. Še bolj  žalostno kot… to pa je, da se uredništvo Financ s takšnimi manevri in objavami dokončno poslavlja od ugleda vrednega medija.

Predstavnika slovenskih novinarskih združenj sta sicer, čeprav v rahlem zamiku, obsodila takšne oblike napada na novinarstvo in novinarje. A še vedno se ne morem znebiti občutka, da sta to storila zgolj zaradi službene dolžnosti. Med vrsticami enega je namreč bilo zelo jasno povedano, da nekateri novinarji zelo zavestno in namerno provocirajo tudi brez razloga, da razlog dobijo in je brca v sedalo še najmanj, kar si zaslužijo.
V celi tej zgodbi, ki je zaenkrat pripeljala do ovadbe Jureta Jankovića, pa bolj kot to presenečajo novinarji nekaterih drugih medijev, ki službeno zgodbo povzemajo, a obenem ne naredijo tisto kar bi dejansko morali. Vsi namreč gulijo zgodbo Uroša Urbasa iz Financ, prav nobeden od njih pa še ni naredil, kar bi moral vsak sposoben novinar – nihče še ni niti poskušal pridobiti izjavo “krivca” Jureta Jankoviča.

Kar seveda pomeni, da bi morali verjeti zgolj in edino zgodbi v Financah. A tudi tisti zapis sam po sebi razgali precej.
Uroš Urbas, ki je na Finacah zložil članek ‘Daj Ubij tega’ in v katerem opisuje dogajanje njegovega kolega Elikana, se je namreč zalotil v svoji laži, kar je tudi laž Financ.
V članku namreč navaja, da naj Zoran Jankovič ne bi želel prejeti čestitke od njega, ker da je hinavc, ker je pač ’tisto’ o njem napisal. No, Janković že ve zase. In pri tem se novinar Uroš sklicuje na svoj zapis Imperator Zoran Janković 2.0, kateri naj bi Jankoviću šel v nos. A enostavnejše laži si Uroš ni mogel privoščiti.

Omenjeni zapis je Uroš sicer res zapisal in predstavil na portalu Financ, a problem, ki ga postavlja na laž se pojavi, ko človek pogleda datum in uro objave zapisa. Namreč, medtem, ko Uroš vehementno trdi, da je članek Imperator Janković v Financah objavil v nedeljo 10.10., torej na dan volitev ob 21.40, pa v istem članku ‘Daj, ubij tega’ dodatno trdi, da je bil s sodelavci ob tej uri na Mestnem trgu na prizorišču zabave Jankoviča. Za nameček pa ga na laž postavi še splet, torej portal Financ, ki je brez dvoma zapisal datum in uro objave zapisa Imperator Zoran Janković 2.0  – 11.10. ob 00:01.
Sicer pa zapis Imperator Zoran Janković zagotovo ni mogel vznemiriti ljubljanskega župana, saj ga v le tem omenjeni novinar zgolj povzdiguje v nebesne sfere. Obenem pa ni pozabil omeniti, da ga je župan tam na trgu 3x vljudno in strpno pozval naj preneha provocirati, ker danes pač ni dan za to. Itak, da ni bil.

Ob vsem tem njegov kolega Elikan čisto pade v vlogo statista. Ampak problem, katerega je hotel Uroš predstaviti je seveda ta, da je njegov kolega bil deležen tistih besed. Še večji problem pa je, da tega, razen Uroša, zankrat nihče drugi ne more potrditi.
Da ne bo nesporazuma. Nisem in ne odobravam nobene oblike nasilja, torej verjamem, da nasilje nikoli ni rešitev. Kot verjamem, da ima Zoran Janković več dela s svojimi otroki kot pa s celo Ljubljano. Obstajajo pač tudi otroci staršev  pomembnežev, ki živijo v prepričanju, da so oni sami tej starši.
Cela ta zgodba Financ me tako še najbolj asocira na totalno amaterski scenarij najnižjega proračunskega kratkega filma, ki doživi zgolj enkratno predvajanje, za točno toliko minut slave. Finance so s to zgodbo sicer pridobile določeno število novih firbcev za nekaj dni, a bolj verjetno izgubile večino za preostala leta, vključno z mojo malenkostjo.

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Finance najnižje, Zoran Janković najvišje

 1. Naročen umor stane med 20.000 do 50.000 €. V domovini dedeka vrlega Jurčka je dosti strokovnjakov, ki za zgornjo vsoto preidejo od besed k dejanjem.

 2. Očitno se recesija pozna tudi pri Financah, saj drugače si ne bi znala razlagati te poteze na nivoju rumenega tiska, ki omogoča dramatičnost in s tem povezano pozornost na nivoju tračev.

 3. APM

  v domovini Sloveniji obstaja dosti strokovnjakov, ki to isto naredijo za borih 100€….ampak to itak ni bila poanta vsega, ker ta izjava Jankovića junior ni bila neposredno Elikanu izrečena….poanta vsega je, da če človek nekomu lepo 3x reče, kot je tudi Zoran Janković obema novinarjema, da naj neha provocirati, tisti pa še vedno rine vanj kot mutavi na telefon, potem to pomeni le, da se je na to zgodbo temeljito namensko pripravil že pred prihodom….in takšni novinarji so čista sramota tistim še redkim resnim in pravim novinarjem….

 4. Ob vsem tem mi je zanimiva masa, ki reagira tako naivno in pri tem naseda tako prozorni provokaciji s strani kvazi novinarja financ (namensko napisano z malo začetnico), da se sprašujem, kako je mogoče, da je toliko ljudi tako naivnih.

 5. Almira

  to pa je že zaščitni znak večine slovenstva….nepozornost pri odkrivanju malenkosti, ki zapeljejo v naivnost sklepanja….kar je sicer predvsem “vrlina” gorečih strankarskih privržencev….komu sta v tem primeru služila novinarja financ bo pa čas itak kmalu pokazal, čeprav že zdaj ni kaj prida možnosti ugibanja…

 6. Nisem vedela takoj kaj te je tako vznemirilo ker nisem spremljala po medijih.Sem potem malo po vseh straneh pregledala in zdaj sem še jaz razpaljena da imamo takšne novinarje,ki so hujši kot najhujše babe.Če hočeš ti prinesem pomirjevalo. 😉 Ne se toliko sekirat mucek ker škodi lepoti. 😉

 7. Ivonca

  prav imaš….kot najhujše babe so….in za takšne me je sram, da so moški…hvala za ponudbo, ampak še ni tako hudo, da bi s emoral tolažiti s pomirjevali…
  na moji lepoti pa se tudi ne bo poznalo, ker če bi bil lepši bi bil že kičast…. 😉

 8. Sestavek, ki me je pobožal.Sedaj vem, da nisem sam glede mnenja o Financah, ki jih že dolgo ne prebiram, zaradi ne vrednih komentarjev g. Frankla & co.

 9. Nisem vedel, da so morilci v Sloveniji tako poceni. Hvala za informacijo, za naslov bom se pozanimal, ko bom potreboval kakšnega od teh strokovnjakov, saj je to vseeno ceneje, kot pa se sam mučiti s poslom, ki te lahko stane večletnega zapora, tako kot najinega Prijatelja.
  Druga pripomba z moje strani pa je ta, da takšne novinarje vzgajajo na FDV v Ljubljani. Vzgoja je temeljita in od standarda ne odstopajo tam izšolani novinarji ( velja in to še bolj tudi za “nežni spol”)
  Nekateri pa se celo kot samouki ( Grga Repovž)sami podrejajo omenjenim normam, ki jih je najverjetneje kodificiral akademik dr. Splichal.

 10. APM

  hja, začni se gibati v vseh različnih slojih v naši podalpski, pa boš izvedel še dosti več…predvsem neumnosti….malo te bom razočaral, ampak Prijatelj ni moj prijatelj….ker se politikom niti ne sanja kaj je prijateljstvo, razen če ni gotovinsko….no, lahko tudi na kakšen račun na Kajmanske otoke…
  zaradi peščice ‘novinarje’, predvsem omenjenih dveh, pa res ne bom v isti koš tlačil vseh iz FDV-ja, sploh zato, ker večina od njih po študiju dejansko ne dobi službe v medijih….se pa čisto strinjam s teboj, da večina novinarjev naših resnih medijev deluje povsem neresno, da ne rečem malomarno, kar seveda pomeni v nadaljevanju tudi namerno povzročanje škode posameznikom ali organizacijam….izgovor, da so za takšno njih obnašanje krivi njih nadrejeni je dokaj jalov….vsak ima namreč lastno glavo, ne glede na polnjenje, s katero počne kar pač počne…

Leave a Reply

Your email address will not be published.