Od nič do vrha – z diplomo brez centa, brez diplome milijonar

Smisel slovenskega študenta, svetle izjeme sem ne prištevam, je v tem, da nateguje, dokler je kaj za nategniti. Študij, starše, državo, neobvezno po tem zaporedju. Tako so jih naučili njih starši (le kje jim pamet), katere tudi nategujejo v dodatnih financiranjih. In glavni cilj takšnim študentom je seveda zgolj zaposlitev v javnem sektorju ali državnem podjetju, ker za ta študij pa že ne bodo nič drugega delali. Nič dobrega ne čaka države, kjer mladi možgani razmišljajo samo, kako ne bi razmišljali, bili za to… odlično plačani do penzije in jim je primarni cilj zaposlitev v državni službi. Čeprav, glede na politične vzornike, takšno razmišljanje tudi ni obvezno napačno. Najhuje pa je to, da je že slovenski srednješolec, kasnejši študent, nesporno prepričan, da ima vse, ampak vse pravice do brezplačnega študija. Starši jim pač še niso razložili, da študij ni pravica, ampak privilegij. Drag privilegij, predvsem za davkoplačevalce.

Slovenski študentje živijo, upoštevajoč brezplačnost študija in dodatnih bonitet, kot kralji. In večina evropskih, da ne omenjam svetovnih, študentov, jim lahko samo zavida na vseh komoditetah, katerih seveda naši študentje ne znajo ceniti. Zlorabljati pa. Je pač zastonj in še brez vsakega reda.
Slovenski študentje se do diplome priguncajo povprečno v 7 letih (v Jugi v 4ih), kar je skoraj 1x več, kot njihovi kolegi po Evropi. Sramota ? Tam nekje. Da pa je zadeva še hujša poskrbijo kar študentje sami, ki vztrajno višajo tisto povprečje dokončanja študija.
Da so študentje, ki ne zaključijo študija v rednih rokih, breme staršev, so si krivi starši sami, ker jim pač, namesto kakšne vzgojne, raje nosijo vse k riti. Da pa so tej isti študentje breme vseh davkoplačevalcev pa smo seveda krivi vsi, vključno z njimi in politki na čelu. In to breme je zajetno.

V naši podalpski je skoraj 100.000 študentov, od katerih je 80.000 rednih. In predvsem za te država porabi 3000 € – za vsakega posebej, za posamezno študijsko leto. Kar seštej koliko milijonov to nanese skupaj. Znesek od katerega zaboli glava. Še bolj zaboli ob dejstvu, da njih vsako leto namernega zavlačevanja študija pomeni dobesedno metanje denarja v nič.
Mnenja sem, da bi moral biti študij v naši podalpski samo še v polno plačljivi obliki. Nič več študentskih servisov, nič več bonov, nič več preostalih bonitet. Nenazadnje so študentje polnoletne, razen redkih izjem, delovno povsem opravilne osebe, torej so zmožni sami si zaslužiti za študij, če si ga res tako zelo želijo. Ja, vsi študentje študij sami plačati, tako kot to počnejo tisti samoplačniški študentje, ki, ironično, s tem plačujejo tudi tiste “večne” študente.

In če s študenti samoplačniki ni težav pri zaposlitvah, so zato toliko večje pri tistih rednih, ko diplomo končno enkrat prejmejo v roke. Konec leta 2010 je postreglo tudi s tem rekordom, saj je na ZZZS prijavljenih skoraj 10.000 takšnih z diplomo v žepu, ki seveda še dodatno bremenijo proračun, kot da tista leta prej niso bila dovolj. In naslednje leto jih bo še več.
Mogoče še najbolj pa zbode dejstvo, da se le kakšen odstotek teh “učenjakov” odloči za samozaposlitev, kljub subvencijam za ta namen. Razlogov je seveda tudi tukaj lahko več. Mogoče so spoznali, da, kljub diplomi, še vedno ne vejo nič, mogoče nimajo samozavesti in priučene odgovornosti, mogoče pa le poskušajo nategovati naprej v čakanju neke brezbrižne, a dobro plačane in zanesljive državne birokratske službe. Ker z diplomo pa se že ne bodo lotili vsakega dela, mar ne ?! Država in javni sektor pa itak pogoltne vse, samo, da je diploma. Klinc pa takšen delodajalec.

Še eno dejstvo je tudi to, da so slovenski delodajalci, razen državnih sektorjev, končno dojeli, da obstajajo tudi dobesedno kupljene diplome, katerih ne manjka v naši podalspki. Dodatno pa so dojeli tudi, da tudi regularna diploma še ni nobeno zagotovilo strokovnosti opravljanja dela. In zato vedno bolj iščejo takšne strokovnjake, ki lahko že prvi dan v polni meri prevzamejo odgovornosti dela, četudi diplome nimajo, ker pač za večino tistih z diplomo v žepu nimajo časa jih po dve leti učiti realnosti prakse. Zelo redki so namreč takšni z diplomo, ki takoj po zaključku študija obvladajo tudi prakso svoje izobrazbe, kar sicer lahko razumemo tudi kot zgrešeno politiko šolanja, pa tudi kot nezainteresiranost posameznika.

Hja, v življenju sem spoznal že lepo število tistih “diplomiranih”, ki pa so me povečini “navdušili” zgolj s svojo omejenostjo razgledanosti, egotripom, nestrokovnostjo – kljub diplomi in dolgočasnostjo. Le redki med njimi so bili takšni, kot naj bi študij dejansko oblikoval, torej tudi splošno razgledani, inovativni, kreativni in tudi dejansko usposobljeni na polno opravljati svojo izobrazbo v praksi takoj po zaključku študija. Čeprav za slednje, dokazano, res ni potrebna šolska diploma. Kdor ne razume, da se učimo celo življenje, vsako minuto posebej in vseeno umremo nevedni, z diplomo ali brez, tem pač ni pomoči.

Milijonarji brez diplome

Po drugi strani pa sem spoznal v življenju, tudi po naši podalpski, lepo število takšnih v privatnem sektorju, ki diplome sicer nimajo, razen tiste šole življenja, a so kljub temu kreativni in uspešni podjetniki. Večina med njimi je komaj sklepala na kup tisto poklicno izobrazbo, nekateri še te ne. Njih dodatna posebnost pa je, da so začeli dobesedno iz nič, kar se materialnega tiče. Ja, to je sposobnost in umetnost skupaj. Imeli pa so (in imajo) vizijo, vztrajnost, praktičnost in neprecenljive življensko pridobljene izkušnje. Učili so se na svojih napak in z njimi rastli, padali, tudi v brezna bankrotov, ko je čez noč izpuhtelo vse, kar so leta ustvarjali. Celo klošarji so v tistih trenutkih imeli več kot oni. A znova in znova so vstajali in pokončne drže nadaljevali zastavljeno pot.

Vem ja, stereotip slovenske miselnosti narekuje drugačne zapovedi, torej, da moraš imeti kapital že pred začetkom, četudi od staršev, če pa kdo konča v bankrotu pa je itak nesposoben in se mu niti pod razno ne sme več ponuditi druge možnosti. Zdaj, možnost imaš prepuščati se stereotipom ali pa verjeti nespornim praktičnim dokazom teh podjetnikov, ki niso nikoli tako razmišljali.
Vedno znova me pri srečanjih s takšnimi fascinira njih preprostost in splošna razgledanost, pa tudi strokovnost njih posla. Prav v ničemer ne poveličujejo svojih uspehov, za katere so se dobesedno žrtvovali. Itak ni potrebno, ker njih dejanja govorijo sama zase. Tudi v življenskem slogu ne guncajo afen, čeprav bi jih lahko zelo razkošno in upravičeno zgolj na svoj račun, za razliko od tistih, ki jih guncajo na tujega.

Še več, vsi tisti, ki se držijo tiste “obleka dela človeka” bi trdili, da so reveži s katerimi nimajo kaj početi. Nekateri od takšnih tako konfekcijsko tudi izgledajo, kot bi ne imeli kaj obleči drugega, razen tistih ponošenih kavbojk in srajce. In življenje jih je naučilo tudi, da je v naši podalpski bolje molčati, čeprav imaš na bančnem računu sredstev za takojšen nakup Telekoma. Naj si pač ljudje mislijo svoje.
Nekaj njih sem potipal, ali bi jim šlo kaj bolje z diplomo. Vem ja, za takšne povsem nepotrebno vprašanje. Odgovori pa seveda enostavni, nikalni. Čeprav večina izmed njih zaposluje tudi takšne z diplomami, a ne zaradi diplome same, pač pa zaradi njih spretnosti in zagona pri izvajanju dela. Obenem pa ne pozabijo dodati, da je vedno večja kriza s temi z diplomami, ker razen tistega papirja ne premorejo nič drugega uporabnega. So se pa krepko nasmejali, ko sem jim prijavil, da si diplome lahko kupijo, kot tudi naši politiki.

Predvsem pa je pomembno pri teh ljudeh, da fraz “se ne da” ali “to ne gre” enostavno ni v njih besednem zakladu. Ker so sprejemali vse izzive, na vseh področjih, sploh ne čudi, da so jim znani iz prakse vsi procesi od čistilk do direktorjev in seveda vse vmes. Tega ti seveda zgolj šolska diploma ne da.
In kako se počuti tisti z diplomo, ko mu šefira tisti, ki je nima ? Praviloma čisto ok, tistih pa, ki imajo diplomske simptome, kot sem že zgoraj opisal, itak ni niti v neposredni bližini takšnih podjetnikov.
Te zanima, kako je začel Mirko Tuš s svojimi Planeti ? Kot električar, brez diplome. In s peščico njih, tudi brez diplom, ki so verjeli vanj, danes pa so okostje imperija. In takšnih je v naši podalpski kar nekaj, čeprav so medijsko izolirani.

Obstajajo pa tudi svetovno znani primeri takšnih “od dna do vrha”. Vsako leto tako, poleg vseh možnih lestvic, dovolj ugleden Business insider objavlja tudi lestvico najbolj premožnih zemljanov, ki so uspeli in so uspešni, čeprav brez diplome. Njihovi imperiji se ne merijo več v centih, kot na začetku njih poti, ampak v milijardah dolarjev.
Leonardo Del Vecchio, sicer zadnji, 15, na tej lestvici, tudi slovencem bolj poznan zaradi njegovih Ray-Ban očal, kakor tudi ostalih lastnih znamk očesne garderobe, je, od prvega centa do danes, oplemenitil svoje poslanstvo na 10 in pol milijarde $. Leonardo je končal pri srednji šoli in nikoli ni obiskoval fakultete, čeprav je prejemal štipendije številnih Italijanskih univerz.

Tik pred Leonardom je danes ruski mogotec Roman Abramović, ki tudi sodi med srednješolce. Sicer je potrkal na fakulteto, a to je bilo tudi vse. Namesto faxa se je raje lotil prodaje plastičnih igrač v svojem majhnem najemniškem stanovanju v Rusiji iz katerih je preskočil na vlagateljske posle, do jekla, za nameček pa še v nogomet, da je prigural do današnjih 11.2 milijarde $.
Kdaj si nazadnje zaužil/a tisti slastni Ferrero Roše ? Ja, tisti pregrešno slasten sladek greh, ki ni nič kaj poceni. Vem pa za najmanj enega, ki si ga lahko privošči v neomejenih količinah in povsem brezplačno – Michele Ferrero. Tudi on, kot izumitelj vseh Ferrerovih sladkih trenutkov, ni nikoli prišel do diplome. Je pa zato le eden od dokazov, kako lahko s poklicno šolo prideš do sladkih 17 milijard $.

Na svoj način pa me je navdušila Liliane Bettencourt, lastnica vsega, kar nosi ime L’Oreal. Na lestvici je, s svojimi 20imi milijardami $ sicer pristala na 8 mestu, a bolj kot to, me je v navdušil njen smisel za humor. Na vprašanje, zakaj nima diplome oz. zakaj ima smao srednjo šolo, je bila vrla dama več kot posrečena : “Zakaj se ubadati s fakulteto, ko pa vodiš največje kozmetično podjetje na svetu ?!”. Itak.
Ingvar Kamprad slovenci dobro poznamo, še bolj pa njegovo IKEO. Srednja šola mu je očitno več kot dovolj, čeprav je kariero začel, ko ni imel še niti osnovne šole dokončane. Ekološko osveščen že takrat, je v Stockholmskem grosističnem centru kupil prvi paket škatlic vžigalic, katerega je potem razprodal, a vsako škatlico vžigalic posebej. In potem je vajo ponavljal, vmes pa začel še kreativno ustvarjanje, kar ga danes, z lastništvom 23 milijard $, uvršča na 6. mesto te lestvice.

Tik pod vrhom je pristal Larry Ellison, oče Oracle, ki s svojo programsko opremo osvaja tudi po naši podalpski. Danes je “vreden” 28 milijard $. Sicer je obiskoval univerzo v Chicagu, a jo tudi zapustil. Kljub temu pa mu je Harvard leta 90′ podelil naziv Podjetnik leta.
Na vrhu tistih brez diplom, a 54 milijardami $ premoženja, pa kraljuje ON, ki je z Microsoftom odprl vsa okna, vrata, pa še strehe je vzdignil – Bill Gates – ki je obenem tudi, potem, ko je bil dobrih 13 let prvi, drugi najpremožnejši zemljan. In na Harvardu se ga še vedno drži sloves, tistega nekoč najbolj uspešnega, ki je študij brcnil v  kot pred velikim diplomskim finalom. In kot sam pravi, je na ta sloves prav ponosen. Eh, Bill, ti že veš.

No, si še vedno prepričan/a, da je diploma edina pot do uspeha ?

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Od nič do vrha – z diplomo brez centa, brez diplome milijonar

 1. Kaj pa jaz vem dragi Don Marko. Dobra anlitična ocena realnega stanja, čeprav jaz ne bi posploševal. Da visijo vsi študenti na državi in starših, in da se da uspeti brez diplome. Vse se da, žal pa je tvoje pisanje rahlo konzervativno.

  Socialna in pravna država, kar ni, Slovenija bo že prenesla teh 800000 rednih študentov na delo, nenazadnje tudi oni ustvarjajo javno porabo in 10000 delovnih mest. Če vlečejo, pač vlečejo, država da samo za 4 letnike in mogoče še za absolventa ( mislim štipendije ) če pa kakšno leto pavzirajo to pomeni kakšen profesor in profesorica več.

  Mislim d ato ni problem, če večina rednih sanja o državnih službah je to normalno, saj tudi jaz sanjam da bom postal Holiwoodski scenarist. Sanje so dovoljene, jutri pa bo nov delovni dan.

  In nenazadnje imamo dovolj bogatih, da se lahko financira brezplačni študij – in katera koli politična stranka, ki bo dovolj dobro obdavčila bogate bo dobila mandat za sestavo vlade na kateri koli volitvah.

  Saj si že slišlal za družbeno odgovornost, valda ne bomo revni pomagali še dodatno bogateti bogatim, ali krajše:

  Zakaj se bogati bogatijo, reveži pa siromašijo!
  Zato sme mnenja da je edina prihodnost Evrope Socialna demokracija, pravičnost za vse, revežem pomagati, ohraniti srednji in visoki sloj
  Blaginja za vse.

  Slovenski milijonarji bi brez težav financirali tisto penzijsko četrtinko, a oni raje jahte in dolče vita.

  Svojim zaposlenim a la Tuš pa minimalne plače.
  tako dragi Don marko ne bo šlo -to je ugotovil že Michael Moore

 2. lordwales

  da bi se izognil očitkom posploševanja sem, namenoma, že v prve stavku vstavil “svetle izjeme sem ne prištevam”….
  strinjam se s teboj, da bi morala biti blaginja za vse, ampak to smo že imeli, vključno s srednjim razredom, v Jugi, pa to očitno ni bilo nekaterim všeč….no, meni je bilo, da ne bo nesporazumov…
  ampak glede študijev pa ostajam neomajen, da je študij privilegij….in privilegiji niso nikoli zastonj….

  poglej zdaj to….znano ti je, da se je naša država spomnila po avtomatizmu vpisati v dediščino tistih, katerim podeljuje socialne denarne pomoči….kar pomeni, da tistim že itak revežem v bistvu ne pomaga nepovratno, ampak jim zgolj posoja ta sredstva, katera potem izterja v zapuščinah, če ne prej….in pazi, praktična večina tistih prejemnikov sociale ima za seboj leta, tudi desetletja delovne dobe, ko so aktivno prispevali državi in zdaj, ko bi jim morala država povrniti vsaj tista zrnca pomoči jim to krepko zakasira….

  zdaj pa poglejmo študente, ki razen izjemoma študentskega dela, državi ne prispevajo preko študija….za vsakega od njih država, torej tudi ti, nameni 3000 € na študijsko leto…in pazi zdaj….ta sredstva so povsem nepovratna in od študentov država ne zahteva povračila teh zneskov niti po zaključku maratonskih študentskih podvigov rednega študija, niti če študij obesijo na klin, niti nikoli…..
  torej na eni strani imamo reveže, ki morajo državi z obrestmi vrniti tiste drobtinice, na drugi pa kar nekaj rednih študentov, ki jim nikoli ni treba povrniti vložkov vanje, tudi če tri leta raztegnejo na šest….najbolj neokusno pa se mi zdi, da morajo tisti samoplačniški študentje, ki za plačati šolnino hodijo v službe, da jih lahko plačajo na obroke, a kljub temu v prvih rokih zaključijo študije, no, tej isti potem s svojim plačilom plačujejo tiste bistveno preveč zabušantske redne študente, katerim itak niti deset diplom ne bi pomagalo, da bi postali profesionalci svoje izobrazbe….znajo pa zato ravno slednji, ob vsem zastonjkarskem študiju, po študiju na zavodu zaposlovanja razlagati, daoni pa že ne bodo karkoli delali ampak zgolj, za kar so študirali…. a nima pojma o izkušnjah…

  in prav si zapisal – tako ne bo šlo več….ampak to sem zapisal tudi jaz v enem od skupkov celotnega zapisa…..

 3. Diploma ni merilo,tudi sama poznam takšne brez ki so uspešnejši in zabavnejši.Zgleda,da država tudi spreminja poglede do diplom.Nam medicinskim sestram so zdaj naprtili še malo doktorskega dela,čeprav nimamo teh diplom.Po eni strani sem vesela,ker je to potrditev naše praktične strokovnosti,po drugi malo jezna,ker ne bom za to nič bolj opazno dodatno plačana.Slovenske študente bi pa bilo res treba brcniti malo v rit,da redno opravljajo svoje obveznosti za katere jih vsi plačujemo.Jaz bi pustila brezplačen študij samo še tistim nadarjenim,ki bi v rednih rokih zaključevali ostalim bi tudi jaz uvedla plačljivi študij.Si lepo povedal,če res hoče kdo študirati si bo plačal.Imam dve prijateljici,ki sta si sami plačevali študij,za to delali v službah,ena ima še družino in sta obe končali v rednem roku študije.Mucek,kaj čez dve leti boš tudi ti na tisti biznis lestvici? 😉 😉

 4. Don,kapa dol za to razmišljanje.Strinjam se,da diploma ni pomembna za poslovno uspešnost.V Sloveniji je preveč zakompleksiranih staršev,ki ‘hočejo dobro’ svojim otrokom in jih pošiljajo na študije,ker oni niso tega počeli.Ne naučijo jih pa,da je študij delo katerega je treba odgovorno izpeljat in potem imamo tako kot je.Tudi sam mislim,da bi bilo treba brezplačne študije ukiniti,čeprav imam dve potomki,ki bosta mogoče hoteli študirati.Mogoče bi pustili,kot pravi Ivonca,možnost brezplačnega samo tistim res odgovornim in nadarjenim,ki bi študijske obveznosti redno izpolnjevali.Sam imam diplomo strojništva,študij sem opravil v rednih rokih mi pa to bolj malo pomaga,ker imam službo čisto nekaj drugega.Bolj pomembna kot diploma je fleksibilnost posameznika in pripravljenost na učenje in izzive.Našim študentom gre čisto predobro in tega ne cenijo,za kar so spet krivi starši v prvi vrsti,politiki so vemo brezupni primeri.Po novem letu boljše bo.;)Lp

 5. No, tole se pa zelo populistično bere, zelo podobno vsem tistim tekstom, ko so za vse hudo na tem svetu krivi študentje! 🙂
  Ne vem na kateri fakulteti si ti videl, da je študij zastonj več kot traja redni študij?? Je pa res, da jih veliko ne diplomira v času rednega študija, ampak to naredijo, ko so že zaposleni in kar drago plačujejo vse izpite, ki jih opravljajo za nazaj! Ja vsak izpit, in tudi diploma, ki ga opravljaš po rednem študiju, se plača! Tudi bonov, morebitnih štipendij in študentskih sob, po rednem delu študija, ni več!
  Glede razmer za študente v tujini (vsaj če se zgledujemo po zahodnem svetu) pa se zelo motiš. Osebno poznam razmere v GB in Islandiji in ti lahko povem, da tam, v času rednega študija, dobi VEČINA študentov ZASTONJ sobo, ZASTONJ prehrano, in štipendijo. Razen kakšnih privat fakultetah!
  Ni pa ti treba nič skrbet, je sedanji bolonjski sistem tako naravnan, da bo v nekaj letih drastično zmanjšal število študentov in povečal število tistih ”brez diplom”. Kam nas bo to pripeljalo, bomo pa videli! 😉

 6. Pero

  populistično, idealistično ali mistično, vsak bere na svoj način… 🙂
  uh, ni mi vseeno, da si tako razumel, ampak, kot kader na poti izobraževanja bi pa že moral prebrati, da nisem posebej, kot edine krivce, “okrivil” študentov za situacijo, razen če tistega, da živijo kot kralji, ne jemlješ kot zelo resno obtožbo…škoda, da nisi dodal še časovno primerjavo izpeljave študija med tistima, katere navajaš in med našimi študenti, od prvega do zadnjega žvižga…ok, saj sem jo že jaz….
  mene nič nepotrebnega ne skrbi, pa tudi ne za bolonjski sistem, za katerega sicer vem, da je bolj diciplinirano naravnan,kar verjetno ne bo povšeči rodovom v prihajanju….mogoče tudi mojim potomcem ne, ampak vedno je možnost vzemi ali pusti…..
  pogrešal sem le, da se nisi dotaknil pravega bistva mojega zapisa,bo pa nekoč drugič nadgradnja…. 😉

 7. Pa še malo iz drugega zornega kota.
  Do uradnega konca študija mi manjka še diploma. Kdaj bo padla ne vem. Zaradi tega se ne štejem se za faliranega študenta.
  Danes, ko lahko na privat fakultetak prideš do garantirane diplome v najkrajšem možnem času (brez heca, tako se je glasila reklama na enem izmed radiev za eno kvazifakulteto)in da je tak kader (na žalost) bolj zaposljiv kot če končaš “pravo fakulteto”, po možnosti zelo zahtevno, potem lahko kave kuhaš tudi brez diplome.

  Ni problem v študentih kot celoti. Problem je v sistemu, ki dopušča poplave razpisanih mest, na katere se prijavljaš brez sprejemnih izpitov. Če bi mesta za 70% omejili, bi diploma celo nekaj pomenila, bili bi zaposljiv kader, če uvedemo še šolnino, bodo faks končali vsi. S takim sistemov, se tistih 70%, ki so največji priskledniki, niti ne bi vpisali na faks, ker se ne bi mogli.
  Danes pa se lahko.

  En profesor nam je na zadnjem izpitu lepo rekel, da ga je strah generacij ki prihajajo. Še posebno, ker bolonjki študij določa tudi, kolik odstotek ljudi (okoli 75%) MORA izdelati izpit in letnik. Pa če se to zaslužijo ali ne. In tako dolgo bo poklic študenta v Sloveniji cvetel.

 8. A

  ok….si zajel enega od bistev mojega zapisa, torej tistega, da je sistem problem….tudi sistem….
  pa ne da res misliš, da bi ob uvedbi šolnine vsi končali faks ?…in to še v rednih rokih….ne bi, verjemi…..tako kot tvoji diplomi se namreč vsakemu izmed nas lahko zgodi, da ga za določen čas obveznosti zapeljejo, lahko določen, lahko pa tudi nedoločen čas….ampak oni bi vsaj imeli za čim žalovati, ker so si morali s svojimi žulji plačevali in če so prekinili, so sami sebi naredili izgubo….rednim brezplačnim študentom, seveda ne vsem, pa se žvižga če pogrnejo – nič ne vložijo, za ničemer nimajo žalovati, razen zaradi mačkov…..
  ampak bistvo mojega zapisa itak ni, kot sem že v komentarju zgoraj povedal, v študentih, sploh tistih, ki tudi z diplomo v roki o praksi nimajo pojma….niti v sistemu….niti v starših….ena od opcij razlage zapisa je, da moraš v življenju biti drzen in porivati čas, ne pa pustiti času, da on poriva tebe….

 9. Pa kaj naj ti diploma prinese ob množičnemu pranju možganov, ki ga izvaja inštitut Tavistock. Ko se soočamo s kaosom, ki se be vsak čas začel v Združenih državah in bo nato pljusknil preko celega planeta kot finačna krizas do zdaj še ne videna. Folk sebo odzval tako kot se je Nixson, ki so ga globalisti najprej osamili in zbegali nato pa uničili. To sedaj čaka izredno veliko ljudi preko celega planeta. Neprilagodljivi pa bodo na konc pristali v koncentracijskih taboriščih po vzoru Guanatama. Svetovna financ elita je pripravlejana uničit vsak narod, ki jim bo stal nasproti obvarovanja svojih pravic.
  Sedaj poteka v Združenih državah priprava na sesutje dolarja kot svetovne elite. Kaj bo potem sledilo pa bom raje tiho.

 10. tutifruti

  torej me, po tvoji razlagi, čaka koncentracijsko taborišče….ampak, če sem te prav razumel, ne zato, ker jaz ne bi imel jajc, ampak, ker jih nimajo naši vodilni…..torej jih bo terba zamenjati še prej kot načrtovano…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.