Slovenska vojska ni sposobna ubraniti niti sama sebe

Kaj šele državljanov in države. Koliko nacionalne zavesti in ponosa še premorejo mlajši slovenski mladinci za in do svoje domovine je le povezana zgodba, ki pa daje jasen odgovor – malo nič. In to tudi zaradi nesluženja vojaškega roka, torej služenja svoji domovini. Časi, ko je mladinec opravljal zrelostni izpit s služenjem vojaškega roka, kar je pomenilo tudi, da je za to prejel status moškega, so, žal, minili. Zato se nimamo kaj čuditi, če so začeli prevladovati ženski moški, ki se oklepajo maminega krila še pri 30ih. V bistvu pa oni sami niti niso pretirano krivi za to, ker so pač glavni krivci naši politiki, ki so obvezno služenje vojaškega roka ukinili…..

Še nikoli ni ozemlja te naše male podalpske branilo tako malo vojakov, kot ravno v teh nekaj zadnjih letih. Danes Slovenska vojska (SV) šteje pičlih 3200 vojakov, kar pomeni, da en vojak “brani”, poleg nekaj kvadratnih km ozemlja, še okoli 650 državljanov in če odštejemo tiste naše vojake, ki so na Nato misijah v tujini, smo že blizu 800 državljanov. Očitno imamo same Rambote in Čak Norise v SV, da lahko vse to pokrijejo.

Seveda SV ni tako nedolžen aparat, kot to prikazuje število vojakov. Praktično toliko, kot imamo navadnih vojakov, torej tistih za prve linije, imamo tudi (pod)častnikov, poleg teh pa še nekaj čez 1000 ostalih vojaških uslužbencev uradnikov. In ta “megalomanski” vojaški aparat SV, ki baje varuje našo državo, pogoltne letno 440 davkoplačevalskih milijončkov, čeprav jih je pred vstopom v Nato dobrih 50 manj. Bankirji SV so resna konkurenca Mariborski škofiji.

Hja, že osnovna matematika mi je čisto odpovedala pri preračunavanju teh dodatnih 50 milijončkih SV danes, sploh, ker so fantje do leta 2003 očitno bili sposobnejši iz manj ustvarjati več. V tistih 50 manj je bilo do takrat vštetih tudi vzdrževanje obveznih nabornikov, katerih je bilo na višku čez 12.000, da bi se število le teh 2001, torej v zadnjem vpoklicnem letu zmanjšalo na nekaj čez 5000.

In potem je, 2003, prišla profesionalizacija SV, z njo Nato, obenem pa še vidno olajšanje mlajših mladincev, ki jim ni bilo več potrebno naborniško odslužiti častno svoji domovini. Čeprav, kolikor sem bil seznanjen iz prvih rok ali kar na mestih samih, se je takratnim, sploh zadnjim generacijam nabornikov, kar lepo godilo v tistih borih 6 mesecih, nekaterim celo kak mesec manj.

Takratni oficirji, zadolženi za njih špartansko vojaško vzgojo, so bili namreč zelo popustljivi, da ne rečem šalabajzki, do teh mladcev nabornikov, katere bi morali izklesati v poštene, vsega hudega navajene moške, v vedno pripravljene branitelje svoje domovine. Namesto tega, so mladci so mirne duše popivali do nezavesti, tudi dobesedno, žurali, se zadevali s takšnimi in drugačnimi drogami in to vse v imenu naroda za narod. Ja, iz večine tistih nabornikov je bilo bolj znanstveno fantastično pričakovati že samo napoved nekih novih herojev.

Ko se je, za leto dve, pojavila opcija prostovoljnega služenja v SV, se je dejansko videlo, kako in koliko so takratni mladci dejansko bili pripravljeni storiti za svojo domovino. Malo nič je še premil izraz. Mamice so bile seveda vesele, ker so njih sineki ostali doma, policaji bistveno manj. Ravno v tistih letih se je začelo tudi bolj razširjeno huliganstvo mlajših mladincev po naši podalpski, ki se danes le še nadaljuje.

Še kako se spomnim, kako so v času Juge takšne huligane, ki so pametovali, sploh če so radi uničevali družbeno imovino, z velikim veseljem in celo prednostno sprejeli v JNA, kjer so jih čakali prav posebni programi. Takšni moški, špartanski, vzgojni, ki so huligane, najkasneje po 14 mesecih, spravili v povsem druge dimenzije, celo takšne, da so fantje po prihodu iz vojske postali zagriženi zaščitniki družbene imovine in so disciplinirali tiste mlajše huligančke, še preden so odšli v JNA.

Jugo vojska pa je imela, poleg obrambe države, še bolj pomembno vlogo v sodelovanju z narodom, saj s(m)o vojaki oddelali nešteto delovnih ur v pomoči razvoja države, od kopanja jarkov za polaganja električnih kablov, vodovodov, itd., pa do reševalnih akcij v primerih naravnih nesreč. In edino prav bi bilo, če bi to počeli tudi naborniki SV, če bi jih imeli seveda.

Današnji mlajši mladinci bi, povečini, seveda zavila z očmi, ko bi jim rekel, da bodo v vojski tudi družbeno koristni, poleg obrambnega dela. V bistvu se večina teh mladcev sploh ne vpraša, kdo bi branil to državo v primeru napada, čeprav odkrito priznajo, da oni pač tega ne bi, razen če bi imeli internete na okopih. Ja kdo pa potem ? A Nato ? A mogoče plačani profesionalci Slovenske vojske ? Prvič, profesionalcev SV je očitno premalo, drugič, profesionalci so vojaki samo zaradi plačila in jim dol visi za vse ostalo od naroda in za narod, srce pa jim bije za dodatke in regres dosti udarneje, kot pa za domovino.

Hja, do nekega novega časa, ko se bodo mlajši mladinci spet podali med nabornike, ter ob polnem zavedanju njih pomena pomembnosti ponosno služili svoji domovini, branili in hranili, kar so nam naši nonoti in none priborili 45ega, lahko rečem le – kdo bo tebe ljubil, Patria.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Slovenska vojska ni sposobna ubraniti niti sama sebe

 1. Za to kar mamo vojske je 400 m letno čist preveč.Je pa žalostno da mulci nočjo več služit svoji domovini od nje pa zahtevajo nemogoče.

 2. Ma te mulce bi res bilo treba poslati vojsko služit vsaj za leto,da jih malo reda naučijo.Namesto da kradejo bogu dneve,lumpajo,kradejo,razbijajo i nič koristi od njih.Ženske prav ne bojo imele dosti izbire,ko se bojo hotele poročit s takšnimi frajerji.Kaj 400 miljončkov porabi letno ta drobižek naše vojske?Ma bi jim dala jaz 400 brc v rit.Vsakemu posebej. 😉

 3. Smo edini,ki imamo žensko,ki vodi vojsko.Smo edini,ki imamo polovico vojske na služenju v tujini.Kuharji so ostali doma.Smo edini,ki imamo Patrio in Triglav.Vidiš Don,vse je rožnato v naši vojski.Se pa strinjam,da bi morali spet uvesti naborništvo in tiste huliganske navijače poslati po leto služit domovini in to po disciplini stare Yugo vojske,da se sami potem kot vojaki ukvarjajo s preostalimi huligani.Jim ne bi več padlo na pamet razbijati okoli.Lp

 4. Danes sta po naborniški vojski poznana le še Švica in Izrael. Pa nisem zasledil, da bi bila njihova vojska neučinkovita. Je pa res, da naborniška vojska ni primerna za intervencije po svetu ( spomnite se Vietnama in kopico dezerterjev). Seveda pa maloštevilčna armada ne more sama resno obraniti domovine. Pomemben pa je naslednji element. Vojaških veščin neuko ljudstvo lažje discipliniramo. V srednjem veku je peščica vitezov razgnala tisočglavo množico kmetov, oboroženih z vilami.
  Ker ni neposredne nevarnosti vojn večjih dimenzij, je elita bolj varna ob vojaško neukemu ljudstvu. Upošteval sem le vojaško varnostni vidik profesionalne vojske. O vzgojnem pa je tako avtor povedal dovolj.

 5. Ivonca

  verjamem, da bi jim izprašila….ampak šele po 18em letu, ker pred to mejo se nobenega nasilja nad otroci ne sme izvajati po novem zakoniku….

 6. Billy

  bo kar držalo, ko praviš, da je vse rožnato v naši vojski….za tiste mladce, ki bežijo od služenja svoji domovini pa zgleda še bolj…. 😎

 7. Stric Marč

  utemeljeno argumentirano….čeprav mislim, da politiki, vsaj v naši podalpski, ne bi smeli preveč računati na vojaško nepoučenost naroda zgolj na osnovi nenaborništva teh zadnjih nekaj let…..glede na zakonodajo nošenja in uporabe orožja se še kako zavedajo, da med ljudstvom še obstaja lepo število lovcev, kot se je zgodil Krambergerju, le da teh ne morejo usmerjati….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *