Retro tajm – ful tajm

Ko sem pred leti prvič slišal izraz “retro”, sem ga seveda preslišal. Kot marsikaj prvič, razen, ko je šefica rekla : “Plača”. A ker se je “retro” ponavljal na vseh koncih sem, raje kot v slovar, zaslišal mulce. “Kako kaj je to? Retro je nekaj starega…”, so mi navrgli navihano. Pogladil sem se po bradi, premeril vse 3 in dodal svoje : “Hm, torej, če prav razumem, so te vaše adidas rožice – retro stil.” “Ja”, so skočili vsi trije. “Hm, torej smo isto stari”, sem jim odložil v nasmehu in jih zapustil odprtih ust. In potem sem začel razčlenjevati, ali je “retro” zelo bogat, ali sedanjost zelo revna…..

Šel sem še dlje, ker pač rad maltretiram obris medušesnega organa in ugotovil, da že preveč tega, kar gledam danes okoli sebe, v svoji podobnosti že neverjetno asocira na moja opažanja in doživetja iz pionirskih in mlajše mladinskih let. Zaključek je bil jasen – kaj drugega, kot, da sem in ostanem mlad, mi enostavno ne preostane. Ker retro je danes mlad bolj kot kdajkoli, ker sem bil v retru mlad bolj kot kdajkoli in ker bo jutri spet – retro.

Kot razumem to sodobno retro manijo, se današnji snovalci in prodajalci niso odločili popularizirati retra kar vsepoprek, ampak so se sfokusirali na, zaenkrat vsaj, pravim ji, zlato dobo človeške domišljije in kreativne ustvarjalnosti, torej na obdobje med 60 – 80 leti prejšnjega 100letja, pred iztekom 1000letja.

Ampak, kaj je bilo tako magičnega v tistem obdobju, da se ga tako vztrajno ohranja pri življenju in opeva? Razen sexualne revolucije, rožic power gibanja, splošne sproščenosti ljudi, mogočnega in nedosegljivega glasbenega arhiva, večnega Janes Bonda, Happy days, piš vetra pod kiklco Merlinke…..

Ali plesnega twista, rock’n’rolla, disca, bikink, ščink (frnikol), hula hopa, gumitwista, kotalk, kolebnice, frizbija, badmintona, družinskih namiznih iger, šuškasto šajnaste disko opreme za nepogrešljive disko plesne figure, prenosne škatlaste kasetarje…..

Verjetno vse to. Po dobrih 20 letih stagnacije in pehanja zgolj za materialnim je prišlo do spoznanja in osveščanja, da smisel življenja in človeštva ni v egotripovstvu, ampak druženju. Skupni imenovalec retra je namreč prav to – človeško druženje, sproščanje in zabava. In to brez predsodkov in/ali škodoželjnosti.

A razlog je po mojem tudi v tem, da je splošna kreativnost zadnjih 20 let čelno nagazila neprebojno steno. Vse je temeljilo zgolj še na nekih poosodabljanjih in nadgradnjah, prav novo izumljenega pa praktično nič. In ker je stagnacija najhuša možna oblika za človeštvo, je bilo pač treba začeti poganjati. Pa čeprav nazaj, v retro. Ampak, včasih je itak modro narediti korak nazaj, da lahko potem dva naprej.

Danes opevani retro stil pomeni seveda bistveno več, kot le zgolj obujanje spominov neke preteklosti, spretno zapakirane v prakso. Pomeni poklon spoštljivosti tistemu pomembnemu obdobju človeške zgodovine, katerega bo, v njega skoncentrirani obliki let, težko kdaj prekositi.

No, pričakovati zdaj, da bo retro sam delal čudeže, brez da bi sami kaj zanj naredili, pomeni seveda preveč gledanja Čak Norisa in Bej uoča skupaj. In četudi je vse sveže Oscarje pobral ravno retro film, pa retro ne daje nobene garancije, da bodo ženske, ki čakajo princa na belem konju, le tega tudi dobile. Čeprav bo držalo, da se možnosti povečajo v tistem trenutku, ko se na kotalkah in v bikiniju prikažejo pred njim. Konjem. Princ pač nima časa, ker rola hula hopa.

Ščinke (frnikole), katerih je bilo in je vedno dovolj na zalogi, obvladam še iz časov, ko sva se s popkovino stikala. In prav nikoli še nisem nobene kupil. V otroštvu sem prvo dobil podarjeno od neke smrketaste simpatije in od tam dalje sem celo vedro ščink prigaral v neposrednih dvobojih na ščinkastih bojnih poljih. Najraje sem igral za kakšno t.i. “koščenko”, ki so bile iz posebnega keramičnega material, ki je omogočal prefinjenost tehnike uporabe v felširanjih in izbijanjih. Sploh pa si bil z dvema koščenkama v hlačah, za smrkete ravno takšen frajer, kot danes danes za prave ženske.

Medtem, ko smo mulci ščinkali, so mulete raztegovale gumitwist elastiko. Ne bom tajil, da smo mulci, bolj kot elastike, občudovali raztegljivost nekaterih mulet. Ampak takrat sem si moral priznati, da tisto dvigovanje nog ni bilo zame, kot si danes priznavam, da je dvigovanje nog edino pravo zame.

Mulete so prednjačile tudi pri ristancu, kamor je nas fante zaneslo zgolj v primeru, če je bila glavna nagrada za zmagovalca velik forte bačo od poraženke. Tudi hula hop je bil bolj kot ne ženska domena, katero pa smo z zanimanjem testirali tudi fantje. Razlog je bil seveda povsem drugje, kot v tistem obroču, torej v spoznavanju anatomije gibčnosti in še danes z zanimanjem pospremim pravo žensko, ki ga zna spretno in energično zavrteti.

Vse te igre in še marsikaj danes “retro” so me spremljale praktično od takrat, pa vse do danes, ko jih še vedno treniram, razlika je le, da so vmes  sparing partnerji postali tudi moji potomci oz. potomke.

In ko tako poslušam mlajše mladince in moje pionirčke, kako kuuul je ta retro, ko tlačijo nase garderobo tistega časa, odkrivajo tisto muziko, s katero so tudi po moji zaslugi sicer odraščali, se zahvaljujejo steni, ker jih je ustavila med kotalkanjem in navihano poganjajo vse ostale igre se vprašam : “Hm, drage moje in dragi vaši, le kaj pa bo vaš retro v mladinskih letih ?”

Ker če bo ta današnja retro sodobnost, potem bo retro pridobil, poleg statusa kulta, status večnosti. Ker, kot sem že omenil – retro je danes očitno mlad bolj kot kdajkoli, ker sem bil v retru mlad bolj kot kdajkoli in ker bo jutri spet – retro.

Kaman bejbe, lets du det tuist……

p.s.
Dušan, začel sem kondicijske priprave. Od Kopra do Pirana porabim isto, kot od Pirana do Kopra.

Don Marko M

httpv://www.youtube.com/watch?v=3_I8RCUpe-c

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Retro tajm – ful tajm

 1. Anže

  čestitam….za nagrado sem ti po pošti poslal za pest frnikol svojega arhiva……retro, kakopak….in ko se boš natreniral, se lahko greva ščinkat…. 😎

 2. zdej je ful teh disco partijav okol in men je ta muska ful dora Dona Summer je špica….

 3. Sedaj mi je vse jasno. Sem retro.
  To, da ima čas svoj tempo pa boš občutil, ko bomo krenili 16
  . junija iz Ljubljane. Vadi zavoje in prehode v zavoj. Ti bodo pomembni na poti do cilja.

 4. Joj mucek,tistega gumitvista sem preskakala,da je zmanjakalo lastike.Sem probala pred kratkim malo potrenirati s puncami iz bloka,do enega metra je šlo potem sem dva krat poljubila asfalt, da so gledalci mislili da se klanjam tistemu zgoraj. 😉 Pa sva šla zadnjič z mojim medom v en lokal so furali disco,je bilo zelo podobno discu v osemdestih še oblečeni so bili eni tako in travoltali ma smo žurali do jutra in gremo še.Ala pojdi še ti deejay v disco vrtet muziko kot včasih,da pridemo s kolegicami zažurat.Sebi kupujem kotalke medotu pa hula hop da bo lažje gledal nogomet ko pije pivo.Da bomo retro moderni. 😉 🙂

 5. Predstavljam si naše sinove ali vnuke, ko bodo nekje čez 40 – 50 let poslušali Lady GaGa in si mislili, madona, so se meli naši predniki fajn… Sej v bistvu je skoz enako, sam ljudje se menjujemo.. in vsake 20 let je mora biti človek, ki besedo retro potegne iz naftalina.

 6. hehe Peter, že že….ampak meni teh 20 let kar traja…..in čez 40 – 50 let, ko bom v najboljših letih, bom ravno tako poslušal Lady Gaga, kot danes….samo prestopil bom iz enega retro v drugega, ali pa skombiniral vse skupaj…. 😎

 7. Ivonca

  eh, de đejevstva sem se naveličal v 10ih letih in ga prav nič ne pogrešam…..ampak le glej,d a oš pofotkala tvojega meda, ko bo sukal hula hop med gledanjem tekme in pitjem piva, ker to fotko bi res rad videl… 🙂 😎

 8. Dušan

  itak, da si retro.. 🙂
  e pa jaz sem, že od nekoč začetka naprej, najprej treniral prehode v zavoje in zavoje, šele potem naravnost….od tempa, katerega nudi moj retro bajsikl, pa itak ne bom odstopal, ker on ne odsstopa od mene….

 9. filmoljub

  e vidiš, Sergio je tipičen primer retro stila…..polaga in je oboževan, čeprav nikomur ni jasno, kako mu to uspeva….Zmelkoow pa so itak retro…tudi retro prihodnosti….

 10. Ehm, prebrala sem do omembe seksualne revolucije – nasmejala sem se moji asociaciji – no, povej, kaj bodo uvedli retro seksualne revolucije?? 😈 Okej, saj grem naprej brat … :mrgreen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.