Primorska (ZA)vedno – v srcu in z rdečo zvezdo (foto)

Tovarištvo, Moč in Ljubezen, vse v imenu Spomina večnosti določenega obdobja upora in bojevanja naših edinih pravih osvoboditeljev, je v soboto okupiralo Koper. Preko 70 tisoč Primorcev in tistih, ki imajo radi Primorsko smo poskrbeli, da je Koper pokal po šivih v najbolj obiskani eno dnevni prireditvi zadnjih 25 let. Slavili smo 65. rojstni dan Primorske. Nepozabno. Kot ostaja nepozabna zahvala našim borcem, partizanom, zaradi katerih lahko to sploh praznujemo. Mi se zavedamo – brez vas, spoštovane tovarišice in tovariši, ne bi bilo niti nas…..

Za spremembo moram priznati, da je moj župan Boris Popović s to soboto naredil najboljšo potezo v svoji županski karieri. Še bolj pa veseli dejstvo, da bo poslej ta spominski dogodek Primorska ZAvedno postal tradicionalen in vsako leto bo na ta dan eno od Primorskih mest organiziralo ta dogodek.

Razlogov za to je več kot dovolj. Če kdo omogoči svobodo v življenju celotnemu narodu in bodočim generacijam, kot so to za nas v uporu in boju proti okupatorskim fašistom tudi s svojimi življenji plačevali naši borci, partizani, potem si takšni lahko zaslužijo samo največje možno spoštovanje. Vrednote NOB so naše vodilo v prihodnost.

Sploh pa se mora ta spomin na naše borce, partizane še pogosteje in odločneje ohranjati in javno prikazovati. S to Janševo vlado in njega pleničkarji se je namreč začelo dogajati nedopustno, s poskusi zaničevanja, potvarjanja in izničevanja tega najpomembnejšega dela naše zgodovine. Tega seveda ne moremo in ne bomo dovolili.

Točno se ve, kar ve cel svet, da so bili edini zmagovalci NOB naši borci, partizani. Okupatorji, s pomočjo domačih izdajalcev, domobrancev, belogardistov  so bili pač zgolj totalni poraženci in nesposobni potomci le teh v Janševih vladnih vrstah to samo potrjujejo tudi in še danes.

Koliko v resnici spoštuje Janševa vlada več desetleten boj Primorcev proti krutostim fašizma, ki je povzročil ogromno gorja na našem ozemlju, kakor tudi ozemeljsko darilo naših borcev, partizanov v obliki priključitve Primorske matični domovini, priča tudi dejstvo, da na prireditvi ni bilo niti enega predstavnika Janševe vlade, čeprav so bili povabljeni.

In če so bili žvižgi Novakovi v Bazovici nekaj dni prej označeni s strani Novakove kot fašistično dejanje in sramotenje Slovenije, smešno da ravno oni uporabljajo to izrazoslovje za druge, le kaj bodo predstavniki vlade in njih pleničkarji pogrumtali tokrat.

Z omembo “vlade in Cerkve”, je namreč preko 10.000 glava množica na Ukmarjevem trgu sprožila spontano salvo žvižgov, jakosti zakonsko prekoračenih decibelov. Primorci pač vemo, kdo je resnična fašistična sramota za Slovenijo. In verjamem, da smo uvedli trend sodobnosti – žvižganje vladi – ki bo postal eno od orodij boja proti tej vladi po celi Sloveniji. Kmalu bodo Janševi vladni predstavniki z žvižgi spremljani na vsakem koraku. Za začetek.

No, to pa moram povedati. Prvi veliki vodja, ki je prispel na prizorišče centralnega odra je bil – Milan Kučan. “Joj poglej, Milči je prišel”, sem slišal od žensk poleg. In ko je Milan stopical proti svojemu sedežu je požel bučen aplavz prisotne množice. Hja, ni kaj, mali veliki sivi je še vedno numero uno v primorskih srcih…..

Bučen aplavz pa je požel tudi aktualni in novi bodoči predsednik republike Slovenije Danilo Tűrk s temi besedami :
“Ta boj je bil zmagovit, dal nam je uspešno samoodločbo in trden mir, ki ga uživamo danes. Zavedajmo se tega in bodimo ponosni na narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda!”

Nič manjši aplavz pa ni požel tovariš Janez Stanovnik, ki je tako prejel čestitko več tisočglave množice ob njegovem 90 rojstnem dnevu.

Proslava v Kopru je bila obenem tudi lep prikaz združevanja generacij vseh starosti, od najmlajših do najstarejših, od borcev, partizanov do praporščakov in njih potomcev, ki gojimo in ne damo spomina na njih junaška dejanja. Poleg centralne proslave so se prireditve odvijale praktično na vsakem cm mestne površine.

Na vsakem koraku rdeča zvezda, pesem otroških glasilk, borčevskih pesmi, tovarištvo, ljubezen in rock’n’roll. Vse to je rock’n’roll in zato ga imamo nepozabno zvesto radi. Borci, partizani so začeli, mi nadaljujemo.

Vsi dogodki dneva pa so bili združeni tudi v dobrodelnost. Posebej v ta namen zbiranja sredstev je potekal tek po ulicah Kopra, katerega se je udeležilo preko 3000 tekmovalcev vseh generacij, ob tem je bila še nogometna tekma primorskih županov, dodatno pa so se sredstva zbirala še s prodajo majic Primorska ZAvedno.

Tako je bilo zbranih preko 30k € za nakup defibrilatorjev in dodatnih skoraj 7k za pomoč starostnikom po primorskih občinah. Za en dan, upoštevajoč, da si lahko prispeval v dobrodelnost zgolj s svojo prisotnostjo na dogodkih, vsekakor izjemen dosežek.

Marsikaj bi lahko še omenil, ampak potem bi ta zapis trajal polovico dneva, zato spodaj dodajam foto gradivo. Moram pa omeniti, da smo se odlično zabavali tudi na nogometni tekmi županov, v kateri so zmagali – tovariši. Tovariši ekipe mojega župana so sicer tesno, ampak prepričljivo premagali tiste druge tovariše z rezultatom 5 : 4. Za moj okus je bil sicer igralec srečanja – tovariš sodnik.

Zvečer pa smo na (pre)nabito napolnjenem Titovem trgu prisluhnili še, za spremembo, res odlični orkestralni izvedbi skladb primorskih glasbenikov izpod taktirke Patrika Grebla, kateremu so družbo delali Faraoni, Tinkara Kovač, Tulio Furlanič….Nabita je bila tudi Sidharta in ognjemet, ki je bil sicer bolj met nekaj petard, kot ognjemet, ampak pravi ognjemet je itak v naših srcih in očeh.

Preživeli smo torej nepozaben dan v tovarištvu, ljubezni in slogi, torej povsem običajen Primorski dan, le da je ta imel naboj spomina več. Naboj, ki nikoli ne bo ugasnil.

Tovarišice in tovariši, hvala Vam ! Hvala, da za vašo srčno borbo za domovino in zmagoslavje, zaradi katerega danes, tudi po 65 letih, živimo svobodno na svoji zemlji. Hvala za pogum, za srce, za ljubezen do bodočih rodov – hvala za Primorsko. Vse to bomo vaši potomci skrbno negovali. Spoštujemo in ohranjamo našo borčevsko, partizansko  preteklost in korakamo v nove zmage prihodnosti. Čas je za korenite spremembe. Čas je za odcepitev Primorske od matične domovine…..

Smrt fašizmu, svoboda narodu !

Tovariš Don Marko M

[cincopa A8CAu9aTR2M7]

 

 

33 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Primorska (ZA)vedno – v srcu in z rdečo zvezdo (foto)

 1. He, he, don Marko.
  Dober si tole napisu! A moram te opozoriti, Jože Bartolj in kompanija se ob tvojem članku križajo. Janša je že dal Šircelju nalog naj najde način kako bi Primorski za polovico zmanjšali proračunska sredstva (podobno kot je Janoviću leta 2005 vzel 60 milijonov letno) .
  Ne zezat fantje. To niso heci!

 2. Rado

  tnx….ma vem, da je Bartolj s kompanijo že na pomirjevalih zaradi mojih člankov, ampak jaz pač nisem kriv, saj se ve, kdo deli pomirjevala…..
  Janša pa s svojimi pleničkarji sanja mokre sanje….če misli, da se bo kdo od Primorcev opravičeval za njim namenjene žvižge, potem pač ne zna(jo) misliti…..to je bila itak šele generalka….sploh pa bo naslednja direktiva Janševi vladi prišla iz Primorske….Janševa vlada je že preteklost…..brez zezanja Rado, ker to res niso heci….čeprav to počnemo z nasmehom…..

 3. Don,kot ponavadi odlično.Hvala tebi in Primorski za gostoljubje,imeli smo se odlično.Se vidimo naslednje leto na novem zboru tovarištva.Lp

 4. neudelezba vladnih strank so pokazali da ne spostujejo Primorcev. so se ustrasili da dobijo se kaj vec od zvizganja. ce ne bi naredili nic narobe se ne bi bali. cestitam za praznik primorci ste pogumni in dobri ljudje

 5. Dobre fotke,celo sebe sem našel.Primorci ste naredili odlično zabavo z razlogom,uživali smo na vsakem koraku.Naj se vaše domoljubje naleze na vse državljane in končna zmaga nam ne uide.Čestitke še enkrat,do naslednjega leta.Lep pozdrav

 6. ja, spookyMulder….Primorci smo še enkrat več pokazali svoj smisel za trend in pripravili povsem sodobno retro verzijo….če je retro in po svetu, potem mi nočemo zaostajati…..še turisti so čisto padli noter….retro ni bil le temeljno spominjanje izhodišča dogodka – ta je pri nas večni trend…
  podoben retro žur si lahko omislite, povsem upravičeno, tudi kleni Štajerci, da gremo skupaj v čas po času…. 😎

 7. Pa ne danes o tem, ko ima Veliki Vodja rojstni dan. On se noče spominjati, kako se je pod to rdečo zvezdo čohal po Jajcu in nosil majico s Titovo podobo.

 8. Sem ob osamosvojitvi mislil, da je tudi domobranstvo na smetišču zgodovine, v bistvu pa smo ugotovili, da golazen, ki je prisegla hitlerju še sploh ni končala vojne . . . . . .
  Če se že moram in očitno mi drugega ne preostane, se raje odločim za rdečo zvezdo.Bravo Primorci,vi ste naš vzor.

 9. Odcepitev Primorske od Slovenije ? Don Marko, to je odlična ideja.Če so naši borci v velikih bojih takrat Primorsko lahko priključili Sloveniji,potem jo potomci teh borcev tej klero fašistični vladi lahko izključimo.Živela svobodna Primorska!

 10. Bodimo ponosni na vse dogodke iz zgodovine, ki so pozitivno delovali na narodov razvoj… Od Karantancev, kmečkih uporov, Maistra..oboroženega upora v 2SV, ki ga predstavlaj partizanski boj. Iz pozitivnih dogodkov delajmo bajke, mite, ki združuje in dvigujejo narodovo samozavest ( sem, zmorem, znam SMO), slabe dogodke ( tudi domobranstvo… ) prepustimo pozabi

 11. Jooooooooj tovarš mucek,končno si me z mojim medom poslikal in dal na blog.Še moje kombinatke si dal gor.Ma bravissimo. 😉 Super smo se imeli in zdaj lahko to ponavljamo vsako leto, anka večkrat.Živeli osvoboditelji Primorske z rdečo zvezdo! Izženimo nove fašiste ! Vidiš mucek,čisto sem se nalezla 😉 🙂

 12. Razloge za odsotnost vlade seveda poznamo…. Poleg idološke zaplankanosti je verjetno glavni problem pomanjkanje “jajc”. Zdaj ko je padel vsemogočni recept 10+100 in ni več čarobne paličice, so se gospodje poskrili v luknje (Janez pa k psihiatru). Če te 80% ljudi sovraži in ne podpira (razen tiste stalne baze “vernikov”) lahko poleg žvižgov fašeš v glavo še kak paradajz ali surovo jajce.

 13. Čestitka Primorski, rdeči zvezdi in praporščakom! Veliko krvi je bilo prelito, to ni ideologija, to je spomin in spoštovanje na vse Slovence, ki niso nosili glave v torbi, ampak srčno žrtvovali svoje najdražje, kar so imeli!

 14. Dogodek je vreden prosleve, o tem ni dvoma. Sama ikonografija pa je čista provokacija, ki je, za moje pojme, nevredna Slobvenije in Evrope 21. stoletja. To nima nobene zveze niti z zgodovinskimi dejstvi. Tako “okrancljani” partizani niso prišli v Koper, kolikor ga je takrat pač bilo.
  Gre za populizem, ki ne bo prinesel drugega kot nov populizem. Škoda.
  Mislim, da bi si organizatorji zaslužili vsaj javni opomin zaradi odkritega poveličevanja totalitarnih simbolov ampak kaj ko se vidi “prva” vrsta.

 15. Robert

  lepo, da si se oglasil…..
  “prva” vrsta, kot ji praviš, bi morala biti po protokolu kompletno zapolnjena s predstavniki vlade, ki je bila vljudno in pravočasno povabljena…..glede na dejstvo, da ne le, da jih ni bilo, ampak se niso niti opravičili, pomeni le, da s(m)o na prireditvi, vključno s prvo vrsto, bili tisti, ki spoštujemo dogodek tega zgodovinskega dejanja izjemnega pomena za Slovenijo….vlada je s svojim obnašanjem pač pokazala, da ne deli tega spoštovanja do Primorske….
  scenografija celotne prireditve, pa je zgolj dokaz, da smo Primorci svetovno trendovsko naravnani, saj nam je uspelo ustvariti prireditev, ki je pač času primerno na najbojši način prikazovala dogodke tistega zmagoslavnega borčevsko, partizanskega obdobja…..torej odpadejo vsaka namigovanja ali celo trditve o kakšnem poveličevanju kao totalitarnih simbolov….če v tistih časih boja niso bili totalitarni, potem niso niti danes in ne bodo nikoli….sicer pa nisi bil natančen, kaj so zate totalitarni simboli, še manj kdo po svetu jih obsoja….
  seveda imaš pravico trditi, da je šlo za populizem, kot imam jaz pravico trditi, da ni šlo za to, ampak izkazovanje spoštovanja tistim, ki so si ga zaslužili….
  obenem sicer težko razumem, da nekateri ne premorejo tega spoštovanja do tistih, ki so v resnici takrat osvobodili prvič in edinkrat to našo malo podalpsko, obenem celo Sloveniji, tudi s svojimi življenji, dobesedno podarili četrtino ozemlja….tudi zaradi takšnih načinov izkazovanja hvaležnosti do naše zgodovine je ta država pristala v penisu….
  vsekakor pa si vabljen na Primorsko ZAvedno naslednje leto, ko štafetno palico prevzema Nova Gorica….tam bo šele divje….

 16. Mogoče celo pridem. Moj stari oče je bil menda med prvimi partizani, ki so prišli v Trst. Spomnim se, da mi je govoril o uličnih bojih …
  Kakorkoli … v Kopru me res da ni bilo, vendar so zvezde in titove slike pač logotipi komunizma in prav nič drugega in na tej proslavi je to, sodeč po tvojih slikah izpadlo izjemno, naravnost kričeče poudarjeno. Bolj kot na proslavah druga leta. In to je provokacija. To ni naključje. To ima svoje sporočilo, ki smo ga verjetno prav razumeli.
  Vlada je naredila pametno potezo ker ni šla v Koper – s tem se je izognila ponižanju, ki ga je že prej doživela v Bazovici in vsi so vedeli naprej, da v Kopru ne bo nič drugače, glede na zagreto atmosfero pa bi se morda lahko še slabše končalo.
  Dejstvo je, da je to legitimna vlada države Slovenije in če se predsednik države ponosno udeležuje proslav na katerih se pod krinko državnih interesov javno žali zakonito oblast ter provocira državljane, ki si drznejo meniti, da je poveličevanje komunističnih simbolov in voditeljev žalitev tistih, ki so zaradi teh trpeli, potem imamo očitno problem, ki ga pa na takšen način gotovo ne bomo rešili.
  Državljanska vojna v Sloveniji preprosto še ni končana in enačenje osvoboditve izpod fašizma s komunistično revolucijo je zgolj njeno nadaljevanje.

 17. prav imaš, scenografija je bila res izjemna in kljub vsem naporom, mi ni uspelo ujeti niti 10% vsega v objektiv….dejstvo pa je, da takšen pompozne koreografije, ki je odmevala tudi v tujih medijih, celo tuji turisti so tisti dan navdušeno kupovali majčke z rdečo zvezdo, enostavno ne bi bilo, če ne bi bilo toliko ljudi…..
  in verjel ali ne, ampak prisotnih ljudi ni nihče silil, da pridejo tja, sploh pa jih ni nihče silil, da pridejo opremljeni z rdečo zvezdo in ostalimi rekviziti, to so storili povsem samovoljno in zavestno….torej ne more biti provokacija, če ljudje nekaj spočnejo spontano…..prej je bil to mogoče odziv na provokacije…..

  dobro veš, da je Janša, ostale vladne stranke razen NSi so bile vsaj modro tiho, še v dokaj svežem minulem času borce,partizane NOB označil za upokojenske parazite, praporšščake pa za klovne…..no, to pa je provokacija in žalitev obenem….
  a ne glede na to, sem prepričan, da Janševi vladi, če bi se udeležila proslave, ne bi nihče niti lasu skrivil na glavi….še več….Janša bi si, tudi celi vladi, z udeležbo lahko celo povrnil določeno stopnjo spoštovanja Primorcev, če bi stopil na oder in se javno opravičil za tiste svoje izjave…..je pač raje ostal pri svojih provokacijah in žalitvah in temu primerno je bila izžvižgana cela vlada…..če ne bi Janša začel, pač tudi žvižgov ne bi bilo, to je menda jasno…..

  glede na to, da smo bili medijci tik ob odru, tudi na njem, sem res pozorno poslušal izjave govorcev in ne vem od kod si potegnil, da naj bi Turk žalil vlado…..če je rekel, da smo dolžni spoštovati dejanja in vrednote borcev, partizanov NOB, potem s tem ni nič narobe, ker je to resnica…..mislim, koga pa naj bi drugega slavili, če ne naših borcev, partizanov zmagovalcev….fašiste mogoče, proti katerim so se borili desetletja, da se rešijo njih tiranije…..jaz se pač raje poklonim v spoštovanju tistim, ki so nas rešili….
  in če je pozval vlado, naj se začne korektno, odgovorno obnašati in naj neha delati škodo in strašiti ljudstvo je to naredil edino pravilno, nenazadnje tako razmišlja 80% državljanov in on je naš prvi predstavnik ljudstva, ki lahko in je dolžan v imenu tega ljudstva vladi povedati, če ga serje in ravna z ljudstvom, kot svinja z mehom….itak ne šteje toliko, kar je Turk rekel, ampak dejanja, ki jih vlada (ne) dela…..

  pa da še to razčistiva o komunističnih simbolih…..nihče na tem svetu, ponavljam nihče, še ni obsodil simbolov borcev, partizanov NOB in jih niti po pomoti ni nihče, niti EU, ni uvrstila med totalitarne simbole, ker je to enostavno nemogoče narediti….borci, partizani pod rdečo zvezdo v NOB so namreč ljudstvo osvobodili totalitarnih sovražnih okupatorjev….zato pa rdeča zvezda ne bo nikoli uradno obsojena, kljub temu, da bi nekateri dali vse, da bi se to zgodilo…..
  problem rdeče zvezde, ki je dokazano osvobajala naše ljudstvo, tudi Primorsko, torej nikakor ni in ne more biti problem….tisti, ki pač ne marajo rdeče zvezde imajo neke svoje probleme povsem nekje drugje…..zgodovinsko dejstvo je pač, da “pedigrejskim” Slovencem nikoli ni bila povšeči sloga slovenskega naroda in Primorska ZAvedno je bila klasičen primer sloge….vem ja, vsaka vlada se boji sloge ljudstva…..

  no, vsaka primerjava našega Primorskega praznika z neko komunistično revolucijo se mi zdi itak nesmiselna….hja, na tem prazniku je ni bilo….pa tudi če bo spet kdaj, ne bo komunistična, ker komunistov pri nas pač ni, vsaj tistih v pravem pomenu pojma ne….mi smo tokrat enostavno praznovali spomin na zmagovalce NOB v spoštljivosti njih žrtvovanja za naš lepši danes, sicer na svoj poseben, retro sodoben, a očitno zmagovalen način….za jutri bomo pač morali poskrbeti sami….in to je to….Primorska ZAvedno pač….

 18. Zanimiva je primerjava s proslavo v Renčah, lansko leto:
  http://www.rtvslo.si/slovenija/ob-dnevu-prikljucitve-primorske-politika-daj-nam-nas-vsakdanji-kruh/266933
  Že iz tega se vidi, da je letos nekdo izkoristil priliko in s tega mitinga poslal nekomu signale.
  Türk tudi ne bi šel v Koper, če bi vedel, da mu bodo žvižgali in vedeli so, da se bo to zgodilo, ker so imeli v Bazovici generalko.
  Glej, lahko me skušaš prepričati, da so se pač zbrali ljubitelji in zbiralci rdečih zvezd in občudovalci nekoga, ki je politično kariero začel kot ruski plačanec in terorist proti lastni državi, vendar je šlo letos za nekaj drugega. In če ne veš za kaj, ti bom jaz povedal, da je levica na ta način sondirala teren za primer morebitnih predčasnih volitev. Videli so, da ljudi izredno potegne nostalgija za nekimi “krasnimi” časi in ugotovili katere parole užgejo.
  Šlo je za politično manifestacijo, ki je bila uperjena proti trenutni oblasti in seveda tudi stanju v družbi, vidik proslave in počastitev žrtev pa je bil daleč v ozadju.

 19. ma ne skrbi, ne bom te niti poskušal prepričevati…..pač izmenjujeva svoja stališča in poglede, sam pa to najraje počnem argumentirano in na osnovi dejstev, ki so sama po sebi zgovorna…..
  ok, preskočil bom elegantno tvoje ljubiteljsko zbirateljske dodatke, ker sem bil več kot jasen zakaj smo bili tam…
  primerjava z lanskim letom pa je res zanimiva….v bistvu je bila osnova ista….le da bistveno manjši kraj in ravno tako kot letos brez Janše….pa takrat še ni izrekel toliko žaljivk za Primorce kot letos, torej ne bi bil izžvižgan….no, hvala ker si s to povezavo samo potrdil, da Janša res ne mara ne Primorcev ne ostalih državljanov….zato ga ni bilo niti letos, čeprav mu položaj to narekuje in ker ni bilo nobenih desnih, bi lahko kateri ozko profilno potegnil, da so bili samo levi….
  ampak pazi zdaj…tudi levih ni bilo….edina vladna stranka, za katero Erjavčev Korl skozi trka po prsih in vpije na glas, da so levičarji, se tudi ni odzvala vabilu…..odzval pa se ni, ker je v Kopru ustanovljena nova stranka upokojencev, ki bo na predčasnih volitvah zamenjala Desus for god….
  če pa se boš slučajno začel truditi razlagati, da sta SD in PS levičarji, potem se ti bom samo zahvalil za dnevno dozo smeha….ker nista, še moj župan ni levičar….in še Janšev SDS je bolj levi, čeprav že ekstremistično desni…..oboji pa so nesposobneži….
  ne skrbi, Primorci se nismo nikoli palili na leve, desne itak…sprejeli smo sicer oboje, če so imeli kaj pametnega povedati in dobrega narediti, ali pa ne…..Primorci se palimo samo na srednjo pravičnost…in zato smo nič manj izžvižgali Pahorjeve vlado, kot Janševo….
  ampak, a ti res nisi opazil spremembe od lani do letos, ali je nočeš opaziti…..lani smo ob tem času imeli “samo” 100 k državljanov na robu revščine, letos v istem datumu pa že 500 k….in Janša ne skriva ambicij spraviti številke preko milijona, dveh….
  a ti res misliš, da je potreben levičarski miting, da tem 500 k in še vsaj 1x toliko tistih, katerim ni do tega, da bi oplemenitili to cifro,dopove in jih pozove, da žvižgajo vladi ?…..pameten vodja nikoli ne podcenjuje ljudstva na dnu, sploh če jih je sam tja spravil….in Janševa vlada podcenjuje ljudstvo…..
  kot vidiš, si lahko miren…proslava je imela zgolj eno poslantvo – ohranjanje spomina,srčnosti in spoštovanja do naših borcev, partizanov osvoboditeljev NOB in napoved uničenja vsakega fašizma in to je bilo izpolnjeno….res pa ne upam trditi, da bo naslednje leto to edino vodilo proslave, čeprav Janševe vlade ne bo več…..

 20. Vidiš, zdaj sam priznavaš, da ima proslava ozadja, ki so po tvojem mnenju socialno pogojena, po mojem mnenju pa tudi ali celo zelo, zrežirana.
  Kdo je koga spravil v revščino je seveda zanimivo in retorično vprašanje, ostaja pa dejstvo, da so imeli v Sloveniji “kobajagi” desničarji dosedaj en sam cel mandat, vse ostalo je pa vladala “levica”, ampak to seveda nikogar ne zanima.
  Če mene kdo vpraša, bi bil za politično stanje v Sloveniji najbolj smiseln ukrep prepoved delovanja vseh političnih strank in uvedba kakšne bolj “neposredne” oblike demokracije. To kar imamo zdaj je čisti poden.

 21. ma seveda da priznavam, da je imela tudi ta proslava socialno pogojeno ozadje…kar je še vedno dosti bolje, kot če bi imela asocialno…..ampak, lepo te prosim, katere sorodne prireditve, pa naj jih organizira kdor koli, tudi levi ali desni, pa nima socialnega ozadja oz. utripa…..to pač enostavno gre zraven…..razlika je le v odzivu socialnih pogledih posameznikov ali množice…..
  seveda pa ne se ne strinjam, da je bila proslava zrežirana…..sem ti v zadnjem stavku lepo povedal, da lačnega človeka, pa tudi tistih, ki se sekirajo in skrbijo za lačne, ne brigajo politične opcije oz. jih briga kdo jim škodi in takšna množica je sposobna sama od sebe sprožiti revolt….tudi bistveno večjih in dosti manj nedolžnih dimenzij, kot je žvižganje….nenazadnje imaš za to dovolj dokazov v dogajanjih po naših bratskih EU državah….
  se pa z razmišljanjem tvojega predloga povsem strinjam….sploh pa bi bilo smiselno dobesedno prepovedati še kdajkoli sedeti v parlamentu prav vsem strankam in posameznikom, ki so tam zasedali zadnjih 22 let….ker ne le to kar imamo danes, ampak to, kar imamo zadnjih 20 let, ko bi v tako opevanih sposobnostih slovenskega naroda morali imeti neprimerno več in bolje, ni samo podn, ampak gledanje podna od spodaj navzgor…..in verjamem, da se naši borci osvoboditelji za to niso borili takrat, celo jaz ne tistega 91’….

 22. Ah, lačni …, daj, daj … od tistih tisočev tam na pomolu ni bil nihče že dolgo lačen in verjetno tudi ne bo …
  Jasno, da se na tako velikih dogodkih družba javno testira in si na nek način pove kaj misli. Koliko je pa ta slika resnična ali popačena pod vplivom masovke je seveda drugo.
  Stanje v družbi je daleč od dobrega in če bi bilo zaradi tega kaj boljše, se mi odstop te ali katerkoli druge vlade ne zdi noben problem. Žalostno dejstvo pa je, da se v tem primeru populizem ne zganja na konstruktivnih ampak ideoloških izhodiščih.
  Vsi si želimo boljšega stanja, recept, ki ga lahko potegnem iz te proslave pa je, da naj spet začnem pozdravljati tako, kot sem moral v nižjih razredih OŠ:
  “Za domovino, s Titom!
  Naprej!”

 23. hja, mogoče niso bili lačni v tisti uri proslave, ampak ne morem trditi, da med občinstvom ni bilo lačnih pred ali po njej…..to pa vsekakor ne spremeni prej omenjenega dejstva prehoda, v enem slabem letu, iz 100k na 500k lačnih in ponižanih…..mislim, da si nihče ne bi smel zapirati oči pred tem dejstvom ali celo ignorirati, če hočemo kdaj kot družba uspeti….
  a da bi odstopila katera naša vlada sama, tudi če bi bilo zaradi tega dokazano boljše?….mislim, da ni te bojazni….še nobena naša vlada se ni hotela samokritično umakniti, četudi so dokazano delali škodo narodu, tako levi, kot desni…..dokler jih ni ljudstvo brcnilo ni šlo drugače, zato pa hočejo zdaj prepovedati možnost, da jih ljudstvo na demokratičen način odstavi….
  in ne Robert, ni se potrebno sprenevedati, da je kao bil recept proslave pozdravlajti kot nekoč v nižjih razredih OŠ, sploh, ker sem si vzel čas, da sem ti vse lepo razložil….
  zato ti še zadnjič razlagam, da je bila scenografija prilagojena, na najboljši možen način, dogajanjem času obdobja NOB, t,j. filozofiji miselnosti naših osvoboditeljev, borcev, partizanov in seveda spominu in spoštovanju njih dosežkom…..
  in ja, normalno, da so takrat borci jurišali tudi pod motivom “Za domovino, s Titom naprej!”…..eni drugi poraženci so pač imeli isto parolo, le drugi del so imensko spremenili v Mussolini oz. Hitler…..
  jaz bi recimo zelo rad danes in celih minulih 22 “samostojnih” let zelo rad vpil “Za domovino, z “nekom” naprej !”, a ni nobenega takšnega…..da bi pa vpil “Za domovino, s Titom naprej!”, kar sicer ni izrekel nihče na proslavi, pač nima smisla, kljub temu, da zelo cenim voditeljsko veličino Tita kot še vedno cel svet, ker Tita pač že dobrih 30 let ni več…..
  ta tvoja opazka bi recimo bila dosti bolj primerna na katerem hrvaškem portalu, kjer so uvedli, da moraš za pridobitev njih državljanstva, med ostalim, obvezno izkazati tudi dovolj znanja o – Titu….
  zate je to seveda absurd provokacij, zame zgolj zavednsot določenega naroda, ki se ne sramuje svoje zmagoslavne zgodovine…..
  Tito in NOB sta še vedno na mnogih šolah, tudi fakultetah, po svetu, na Balkanu itak, še vedno predmet učnih debat vzorčneg aprimera neke velikosti uspešnega boja proti fašizmu…..
  in samo v Sloveniji in čeprav je bil Tito največji slovenske matere sin, potekajo halucinacije in zdrahartsvo proti veličini njegove in NOB osvoboditve….povsem logično je potem dejstvo, da si narod, ki ne spoštuje lastne zgodovine, pač ne zasluži svetle prihodnosti…..
  in praktično je tudi nimamo, čeprav nas je še vedno več tistih, ki spoštujemo in ne dovolimo teptanje daleč najpomembnejšega osvoboditvenega segmenta NOB in nje udeležence…..očitno bo to treba povedati in govoriti še bolj na glas, nekje je pač bilo teb azačeti in v tem primeru je bil to Koper…..

 24. Zdi se mi,da bi Jansa rad razprodal tole naso malo podalpsko Slovenijo tako,kot sedaj razprodajajo Grcijo…..samo vprasanje je ce mu bo to uspelo ali ne,tako bi mu mascevanje za svoje fustracije iz preteklosti uspele,saj jje zelo ocitno da je ostal v Jugoslaviji 😆 in ne zna oz.noce naprej.Proslava pa me je spomnila na to,kako smo bili ponosni ko smo postali pionirji in nato se mladinci ter na svojo drzavo,le na kaj naj bodo ponosni mladi danes,da so brez sluzb,da je vecina otrok danes lacna,revna..Se vec takih proslav bi rabili,da bi narod zopet zacutil ponos in se ne bi pustil takole nategovati kot danes,ko nam Jansevci trdijo da moramo se bolj zategniti pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.