In za konec leta…NLB – vem zakaj (nočem banke za 1€ )

Koliko varčevalcev NLB bo v letu 2013 ostalo brez svojih prihrankov ? Nekaj tisoč že. In koliko državljanov bo dokapitaliziralo NLB v 2013 ? Hja, vsi. Janševa vlada, s Šušteršičem na čelu, je še do prejšnjega tedna mesece na glas tulila, da bo prodala NLB, a za novoletno darilo nam je podarila – nakup NLB. Zadeva izgleda zelo zakomplicirana, a videz praviloma vara….

Vsako naslajanje, da je belgijski KBC “popušil” s tem, ko so dobili samo 1 € za delnico, torej skoraj 2.8 milijona € za svojih 22%, je nesmiselno. Ravno tako kot morebitno veselje, da je država z nakupom teh delnic zaščitila nacionalni interes.

Sicer nisem ekonomist, za te manevre vlade to itak ni potebno, ampak tako enostavno si razlagam, da je KBC celo profitirala. Od leta 2002, ko so postali 34% delničarji NLB namreč niso niti 1x sodelovali v dokapitalizacijah, so pa pridno pobirali dobičke, ki so v vseh 10ih letih zagotovo prekosili tisti njihov začetni vložek.

Koliko pa so pri KBC resnično profitirali, pa bomo izvedeli šele, ko bo vlada razkrila vsebino pogodbe nakupa teh delnic KBC za 1 €. Mene zanima samo tisti del, za koliko milijonov zavoženih kreditov KBC bomo morali državljani plačevati dodatno. Saj bodo naši skorumpirani politiki pokazali te anekse pogodbe javno, anje.

No, v bistvu ta nakup delnic KBC vidim kot zakup zavoženih kreditov Cerkvenih Zvonov in podobnih tajkunov. Z odhodom KBC namreč ni več nobene ovire, ki bi nasprotovala temu početju.

Verjamem, da nas v 2013 čaka še za vsaj 1 milijardo državljanske dokapitalizacije NLB, poleg do sedaj že preko 2 milijardi, čeprav je Janševa vlada samo letos vanjo zmetala 500 milijončkov dokapitalizacije in čeprav sta se tako Janša kot Šušteršič, z Virantom poleg, glasno afnala na začetku leta, da dokapitalizacij NLB ne bo več. Res je, ne bo jih več, ampak manj tudi ne.

V bistvu bomo zdaj državljani plačali 2x – najprej za dokapitalizacijo NLB in v nadaljnih letih bomo še odplačevali tiste slabe terjatve NLB, torej zavožene kredite tajkunov in cerkve, ki bodo prenesene v Slabo banko.

Potem sem iskal odgovor….

Hm, in zakaj sploh bi potem prodajali tako očiščeno banko NLB, ki bi postala preko vseh naših žuljev naenkrat dobra banka ?

Enostavno – kupcev za očiščen NLB potem sploh ne bo nihče iskal, še manj NLB prodal. Ker to sploh ni končni namen. Namen je samo osvoboditi in razbremeniti kreditov tiste uboge tajkunčke.

Po istem scenariju NLB pa seveda prihajata še NKBM in ABanka.

Zadnja novica DZ za letos pa je, da so poslanci otrokom in dijakom spet vrnili malice v šole. Ne, ni razloga za veselje nad to potezo – prej za žalost, ogorčenost in jezo, da moramo po 22 letih samostojnosti sprejemati zakone, da otrokom zagotovimo – kos kruha.

In o naših skorumpiranih politikih za letos zaključujem – Janševa vlada oz. kar cel parlament v celem letu niso ustvarili niti enega delovnega mesta, če odštejemo tiste njihove nepotistične. So pa uspešno zapravljali in nas zapufali za nekaj generacij. V enem letu cel parlament ni ustvaril nič za napredek, a vse za nazadovanje. Ja, moramo jih imeti radi…..v 2013 celo na nepozaben način.

Don Marko M

Večni talenti (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “In za konec leta…NLB – vem zakaj (nočem banke za 1€ )

 1. nehejmo že s to banko pa dejte ljudje poberte dnar ven pa u drugo banko k drugače jo bomo filali sz dnarjam še leta 203

 2. Don Marko, brez zamere, toda to se res ne da prebaviti. Ostani pri rdečih proslavah, rdečih zastavah, revolucijah. Če pišeš o tem, si vsaj zanimiv. Zanimiv kot relikt časa, ki je minil. Pri ideoloških vprašanjih imamo itak vsak svoje mnenje in vsa so pravilna. Če se prav spominjam svojega dedka, je bil sicer za partizane, hkrati pa je prisegal, da je bilo pod Francem Jožefom najbolje. Nekoč sem poslušal tudi neko psihološko razpravo, zakaj tako.

  Vendar pa pravilno ugotavljaš, da nisi ekonomist, iz tvoje klobase pa tudi povzemam, da razen dvigovanja denarja na banki in najetja kakšnega kredita kaj dosti več o banki ne veš. Kot kaže, niti ne spremljaš, kaj o banki pravi aktualna oblast.

  Razpravljaj raje torej o revoluciji, vstaji, neposredni demokraciji, lahko tudi o tem, kakšni lopovi so vsi po vrsti, predvsem pa seveda Vatikan, CIA, ameriški imperializem, NATO, nacizem, fašizem, domobranci in SDS, ki vse to vodi pri nas. To so teme, kjr si ti doma.

 3. Frenk, če bi v odgovoru podal eno samo dejstvo, bi se še zadržal, tako pa… Dejstvo je pač, da so za slabo stanje v Sloveniji (verjetno si kakšen dobro plačan birokrat na nepotrebnem delovnem mestu, pa ne vidiš, kaj se dogaja po Sloveniji) krivi politiki, ki so vodili Slovenijo. Najbolj pa sta zaj… Pahor in Janša od leta 2004 dalje s svojimi ekipami, tajkuni in t.i. elito. In namesto, da bi vse te elite šle na smetišče zgodovine, smetijo še danes. Evo, imamo dva bivša komunista, družboslovca s slavne FDV, človeka, ki nista v življenju kaj pametnega počela (in nasprotno, bila katastrofalna PM) na dveh najpomembnejših funkcijah v državi. In zdaj imamo še ustavno sodišče, ki piska v isti rok in predsednik države je že začel posvetovanja o tem, kdo bo vodil računsko sodišče v naslednjem mandatu. In ko bodo tam naredili red, bo tako, kot mora biti: en vodja, Slovenija bo cvetela, nova Švica… Hm, ne bo, tudi če bo Janša vladal še naslednjih 20 let in bo življenje slabše in slabše, elipa pa bogatejša in bogatejša, se bo vedno našel še kup frenkov, ki bodo kričali da so krivi komunisti pa zunanji pa notranji sovražnik.
  Edina rešitev: lustracija VSEH politikov, ko so vladali do sedaj. Potem bi bilo še upanje. Tako pa ga ni. In ko bo v letu 2013 še slabše, se spomni mojih besed.

 4. Marko, ne delaj paniko, ker bo dvog varčevalcev povzročil bančni kolaps. Če se ne da pomgati nima smisla poglabljati škode 😉 Vse lepo za praznike in v novem letu, tebi in tvoji družini.
  Aco

 5. frenk

  brez zamere tudi tebi, ampak po pravilih bloga bi moral tvoj komentar enostavno izbrisati….prav v nobenem delu se namreč ne držiš tematike zapisa….tako, da se ne boš čudil, če bodo v bodoče takšni tvoje klobase, kot jim praviš, končale v smeteh….
  meni sicer sploh ni nerodno priznati, da nisem ekonomist, ampak dokler vsi ekonomisti po vrsti, naši in tuji, enoglasno pritrjujejo, da je obdelava NLB, kot se je lotila Janševa vlada, za ljudstvo škodljiva, potem jim ti seveda lahko poskušaš ugovarjati….če imaš kakšen argument seveda….naj ti ne bo nerodno, vem, da tudi ti nisi ekonomist….
  da niso vsi lopovi sem ti itak že povedal, ampak v tej vladi pa lopovov ne (z)manjka….
  hvala sicer za tvoj nasvet o čem naj bi po tvojem lahko razpravljal, ampak razpraljal bom pač o čemer bom sam hotel in kakor bom hotel, doma sem pa itak kjer hočem….če ti moje razmišljanje ni ljubo, potem to ni moj, ampak tvoj problem….vsekakor pa, frenk – nauči se manir obnašanja, pa potem pridi nazaj….skratka ne bodi samo hlapec zavožene ideologije tvojega vodje, ampak za spremembo uporabi svoj medušesni organ, kolikor ga pač imaš in ostani v okvirih debate……primi se malo v roke, saj si že dovolj star….

 6. Aco

  ma ni panike….uradno so, zdaj že bivši varčevalci NLB, v zadnjih nekaj mesecih odnesli v druge banke že za preko 250 milijonov svojih prihrankov….ne bo me čudilo, če se bo vedno več komitentov odločilo odseliti iz NLB, kar je še vedno bolje, kot da bi ostali brez svojih prihrankov in reševali NLB….pa saj Janševa vlada govori, da hoče očistiti NLB, tako, da se mi zdi kar prav, da varčevalci pomagajo čistiti…. 😉
  tudi tebi in tvojim vse lepo za praznike in v zdravju in sreči skozi 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *