Republika Primorska – odcepljena od Slovenije ZA vedno

Če bi bil včeraj referendum odcepitve Primorske od Slovenije, bi ga podprlo 80 % Primorcev. Jaz tudi. Verjamem, da se bo ta odcepljevalna vnema še stopnjevala in povsem možno je, da se Primorci odcepimo od mačehe Slovenije. Ja, mačehe. Rad bi sicer rekel matere, a bi se zlagal. Odkar je Slovenija podedovala Primorsko od Jugoslavije, je vsako leto več razlogov za odhod….

Če smo še dobro leto pred slovensko osamosvojitvijo na Primorski veljali za stabilno in napredno gospodarsko pokrajino, tudi v Jugoslovanskem merilu, s praktično nično nezaposlenostjo in višjim življenskim standardom, kot preostanek Slovenije, je v vseh teh letih osamosvojitve ljubljanski centralizem opravil svoje.

Gospodarski paradni konji Primorske so, predvsem po direktivah iz Ljubljane, padali kot snopi sena, vse dokler ni bilo primorsko gospodarstvo praktično uničeno in je danes zgolj bleda senca nekdanje mogočnosti.

Verižno se je stopnjevala nezaposlenost in če je še pred 20imi leti Primorska, sploh Obala, bila meka zaposlovanj, zdaj že nekaj let temu ni več tako, kar velja tudi za življenski standard. Na račun padanja Primorske pa se je krepko dvigoval standar v ljubljanski (notranjski) regiji, kjer se je povzdignil za preko 40 % nad povprečjem.

Skratka, kot “gospodar” se je osamosvojena Slovenija neprimerno slabše odrezala kot Jugoslavija in nič ne kaže, da bi se kdaj bolje. Še več….

Državna politika ne kaže niti najmanjšega spoštovanja do naših nonotov, pranonotov, ki so se že od 1918 dalje pa vse do priljučitve Primorske Jugoslaviji borili dobesedno s krvjo in žrtvovali tudi svoja življenja za ta kos Primorskega ozemlja. Bili so prvi, ki so se spopadli s fašizmom in prvi, ki so ga premagali.

Ja, politika v Ljubljani se na zgodovinska dejstva Primorcev požvižga. Kot se požvižga, da je ime Primorska, izpisano s krvjo številnih bojev naših prednikov, dobesedno sveto.

Slovenija je dobila dobesedno podarjeno Primorsko zemljo in tako se obnaša do Primorske in Primorcev – nespoštljivo in nehvaležno.

A prihaja čas, ko se bomo Primorci požvižgali na Slovenijo. Razkorak med republiško centralizirano Ljubljano in Primorsko je tako skozi leta postal vedno večji in globji, tako, da postaja združevanje civilnih iniciativ s težnjo po osamosvojitvi Primorske vedno bolj upravičeno.

Nenazadnje, Primorska ima v svoji samozadostnosti vse parametre lastnega uspešnega razvoja in se lahko, brez zaviranj Ljubljanske centrale, razvije v zelo uspešno samostojno republiko z  dostojnim življenjem za vse v njej državljane.

Postopek osamosvojitve Primorske sicer utegne trajati, ampak že naši nonoti so dokazali, kaj vse se da doseči za pravo stvar in svojo svobodo. In mi smo samo njih potomci, njih genov, odgovorni za ohranjanje vsega, kar so nam izborili.

Skratka, še ena ljudska vstaja se začenja in končala se bo šele, ko bomo Primorci pomahali Sloveniji v slovo. Pa naj se v Ljubljani potem politiki drkajo sami med seboj. Na Republiko Primorsko pač ne bodo več. Ja, gremo mi po svoje…..

VSTAJENJE PRIMORSKE

Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce.

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva,
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.

Vstala Primorska, si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.

Don Marko M

Republika Primorska

Deli:

17 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Republika Primorska – odcepljena od Slovenije ZA vedno

 1. Waaau kot pristen na Primorsko priseljen Gorenjc bravooooooo res se strinjam s tabo. In vedno rad pojem himno kot jo pojete vi. Zanimivo tudi deca jo rada pojejo. Torej Vstaaala Primooorska ….

 2. Cenjeni Marko, lepo pozdravljen!
  Malo sem se poigral s tem tvojim zapisom in zbrisal besedo Primorska ter jo nadomestil s Štajerska. Kaj misliš kaj sem dobil? Prav enako žalostno berljivo pisanje ob katerem te prevzamejo popolnoma enaka čustva kot so tebe, ko si to pisal.
  Zaradi tega sam ne bi pisal o razdruževanju, temveč prav nasprotno, pisal bi o nujnosti tesnejšega združevanja in povezovanja vseh bodočnosti oropanih Slovenk in Slovencev ter drugih tukaj živečih državljank ter državljanov.
  Svojo hišo bomo morali sami počistiti in v njej narediti red. Pred tem, pa bomo morali vsem gostom povedati, da naj se obnašajo kot gosti in ne kot kako gospodarji, ker tukaj bomo gospodarili sami, pa če bomo tudi jedli le travo.
  Hlapcev nihče ne ceni in ne spoštuje. Poštene in ponosne ljudi pa, čeprav so mali in nemočni. Celo še bolj, ker kot takšni si hitro lahko pridobijo prijatelje in zaveznike.
  Lep pozdrav!

 3. Štajerci in Primorci smo ga še najbolj nadrsali v tej državi,kjer so nekoč obljubljali med in mleko.Mogoče bi morali tudi mi Štajerci na svoje,čeprav so tudi nam v lj vse pokradli in bi morali vse znova.Raje znova od začetka kot še naprej metat v vrečo brez dna.Primorci vi kar junaško naprej,Slovenija je tista,ki rabi vas,ne vi Slovenije.

 4. Ja upam, da čimprej gremo na svoje.
  Upam, da preden se začne nova vojna med belimi in rdečimi, ker kot kaže se sovraštvo stopnjuje in vprašanje časa je kdaj se bodo začeli klati, v imenu zgodovine.

 5. Upam, da čimprej pride do odcepitve. Pa da se potem osrednjeslovenska regija končno osvobodi nesposobnežev, ki jih je morala hraniti, tudi za ceno lastnega standarda.

 6. eh Iztok, škoda da tudi politiki osrednje Slovenije ne razmišljajo, kot ti…..in pustijo Primorsko enostavno in brez oviranj, da se odcepi….kako bi se potem preživljala umetna tvorba imenovana osrednja Slovenija, ki zmore že od osamosvojitve dalje za svoje preživetje itak zgolj samo izkoriščati preostale 4 avtohtone pokrajine, pa itak nikogar ne briga, mene še najmanj, pa četudi ostane brez standarda….

 7. Priključite se STO-ju. Pomagali si bomo, samo da se znebimo težkih jarmov, pa bo že zelo boljše šlo.

 8. Kdo bo vse to v STO financiral? V zvezi z STO večkrat zasledim, da ne bo davkov, oziroma bodo bistveno manjši kot so sedaj. OK, super… ampak, od kje bo prišel denar za recimo šolstvo?

 9. Iztok,

  da ne razvlačim tukaj….tudi po spletu imaš na voljo več kot dovolj opisov delovanja in praktičnih prikazov delovanja brezcarinskih con in verjamem, da boš potem po prebranem praktično vse razumel, tudi odgovore na tvoja vprašanja….

 10. Sem bil ja za osamosvojitev, v tistem času ob tistem dogajanju po moji bivši državi.
  Potem sem bil proti EU in NATO ker sem vedel, da ne bo nič boljše.
  Za samostojno Primorsko!
  Podpišem takoj! Zavesten Primorc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *