Bruselj je klonil – bitko proti privatizaciji vodnih virov smo dobili ! Gremo naprej….

Naš trud boja proti privatizaciji vodnih virov je poplačan – s podpisovanjem peticije, katero nas je podpisalo preko 1,5 milijona državljanov EU, smo dosegli, da je evropska komisija iz sporne direktive podeljevanja koncesij odstranila del namenjen oskrbi z vodo, torej privatizacijo vodnih virov…..

Gre za zelo pomemben dosežek v boju proti Bruseljskemu birokratskemu ustroju, saj je to prvi zmagoviti dosežek državljanske pobude po letu 2011, ko sta evropski parlament in svet EU potrdila uredbo, na osnovi lisbonske pogodbe, po kateri se mora evropska komisija odzvati in ukrepati v primeru, ko državljansko pobudo podpiše več kot 1 milijon ljudi iz najmanj 7 članic EU.

Seveda ta uredba določa tudi najnižjo kvoto potrebnih podpisov vsaki članici v primerih državljanskih pobud in za Slovenijo ta kvota znaša najmanj 6000 podpisov.

Meseca marca letos sem se tej evropski državljanski pobudi proti privatizaciji in za ohranitev nedotakljivosti naših vodnih virov priključil tudi sam s svojim blogom s člankom Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno za vodne vire.

Od prvega dneva objave se je potem v 2eh mesecih zgodilo preko 70.000 branj tega mojega zapisa, ki je z deljenjem povezave, kar ste bralci izvedli kar sami, prepotoval dobesedno vso Slovenijo.

Zapis je in še vsebuje tudi direktno povezavo do podpisovanja peticije, katero je obiskalo preko 11.000 bralk/bralcev zapisa, kar pomeni, da smo uspešno izpeljali zelo pomembno zgodbo proti privatizaciji vodnih virov v Sloveniji.

Do današnjega dne je bilo namreč v naši mali podalpski vsega skupaj oddanih dobrih 20.000 podpisov te peticije, kar je na resnost problematike in število državljanov mogoče premalo, a še vedno smo prekašali najnižjo določeno kvoto podpisov za dobrih 300 %.

Skupaj pa je bilo do današnjega dne, v 7ih evropskih državah, zbranih že preko 1,5 milijona podpisov proti privatizaciji vodnih virov, med katerimi so peticijo protestniško najbolj številno podpisovali ravno v Nemčiji in Avstriji, kjer so izvajali tudi javne proteste na ulicah in trgih.

Torej v tej isti Nemčiji, kjer je Merklova to štalo tudi zakuhala s tem, ko je v Bundestagu s svojo krščansko stranko izglasovala Nemcem, posledično je to kot “vzor” vsiljevala članicam EU, da voda ni človekova temeljna pravica.

Državljani Nemci se očitno ne strinjajo z njo. Svoj začetek finala nizkosti in nizkotnosti pa je Merklova dokazala znova zdaj po odstranitvi te uredbe privatizacije vode, ko je, kot bi se nič zgodilo in ona nikoli nič naredila, imela celo pogum izjaviti, da je ona, pazi to, celo opozarjala pred nevarnostjo privatizacije vodnih virov po EU. Sploh ne dvomim, da jo bodo Nemci nepovratno nagradili na jesenskih volitvah.

Seveda se s to našo zmago državljanske pobude zbiranje podpisov nikakor ne (za)ustavlja, ampak se nadaljuje proti naslednjemu cilju 2eh milijonov.

Tako, da če še nisi podpisal/a, kar pogumno. Tisti, ki pa ste to že storili preko mojega blog zapisa in s tem prispevali več kot pomemben delež podpisov iz Slovenije, z zdravim razumom in pametno gesto za zaščito in ohranitev naših vodnih virov tudi za naše potomce, kot rodove, ki prihajajo.

Hvala vam, da ste razumeli pomembnost zapisa. Da si razumel/a pomen te zgodbe za prihodnost. In ja, tudi tvoj glas je bil odločilen. Zelo….

Evropska komisija se je torej, s komisarjem za skupni trg Michelom Barnier, naš Potočnik se je v tem primeru zelo slabo odzval na to državljansko pobudo, na obsežne in močne proteste državljanov, odzvala tako, da je odstranila privatizacijo oskrbe z vodo iz sporne evropske direktive.

A to je šele začetek našega boja. Birokratom pač ne gre slepo zaupati, četudi Bruseljskim. Sploh pa je janševa vlada lani podpisala zajetne svežnje Bruseljskih direktiv, med katerimi je tudi podeljevanje koncesij za naše vodne vire, torej privatizacije le teh, česar Bratuškova še vedno ni preklicala.

Bitka je dobljena. Zmaga. Prva v nizu državljanov EU. A še dosti bitk nas čaka. Ne dovollimo si zaspati. Ko smo nazadnje zaspali na lovorikah, so nam naši politki 22 let ropali in uničevali našo domovino, tako levi, kot desni. Ukradli so nam tudi sanje. Čas je, da naše takratne državljanske sanje, postanejo jutri dejanje !

Don Marko M

Zmaga (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Bruselj je klonil – bitko proti privatizaciji vodnih virov smo dobili ! Gremo naprej….

  1. Birokratom pač ne gre slepo zaupati, četudi Bruseljskim.

    Absolutno, pravzaprav bi rekel, da so bruseljski baš isti k. kot vsi drugi birokrati, če ne še hujši. Hvala bogu, da je zadeva uspela vsaj pri osnovnih življenjskih virih kot je voda. Kje so potem še vse druge bolj in manj osnovne reči, od hrane od obleke, preden sploh pridemo npr. do kulture in denimo knjig, ki so jih evrobirokrati prav tako opremili z najvišjim možnim davkom. In potem se ljudje sprašujejo, zakaj so pri nas knjige drage in zakaj še vedno ni e-knjig kot na Amazonovem Kindlu. Jih tudi ne bo, dokler bo davek zanje 22%, za razliko od ameriških, kjer je 0%.

  2. EU lahko uvede obdavčitev tudi 100%, tudi na knjige, da ne bi bilo preveč pameetnih, a dejstvo je, da nam ni potrebno sprejemati vsega, kar EU birokrati pišejo, ampak za kaj takšnega rabimo voditelje pokončne, ponosne in za narod drže…..tudi to bomo uredili…..

  3. To je vsekakor dobra novica in eden redkih primerov, ko imajo državljani dovolj teže, da lahko spremenijo nekaj, kar so si evro elite zastavile za svoj cilj.

  4. Mucek,to je prav superca novica,kombinatke moje in jaz ponosne nate.Kar za predsednika te predlagamo,ker ribice ne moremo imeti za predsednika. 😉 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.