Švica uvaja Univerzalni dohodek (UTD) – 2000 € mesečno vsakemu odraslemu, 500 € vsakemu otroku

V Švici so, kar 6 mesecev pred potekom roka, zaključili z zbiranjem podpisov pobude za uvedbo Univerzalnega dohodka, po katerem bo vsak odrasel državljan, zaposlen ali nezaposlen, prejemal po 2500 frankov, vsak otrok pa četrtino te vsote iz tega naziva…..

Mnogi, predvsem kapitalistično naravnani, so se krepko čudili, kaj je Švici, kot eni najbogatejših držav sveta, sploh potrebna ta socialistična revolucija. A tudi Švica ni več tista Švica.

Tudi v Švici, ki šteje 8 milijonov državljanov, od katerih je desetina vseh milijarderjev na svetu, 3 % državljanov pa imajo v lasti več nepremičnin, kot 97% preostalih državljanov, je kapitalistična lakomnost v zadnjih 20 letih povzročila najvišjo stopnjo socialne neenakosti v zgodovini Švice.

Državljani očitno tega nimajo več namena gledati upognjenih hrbtov in v stokanjih samopomilovanj, ali še huje – prepirati se okoli servilnosti politikov, kot to počnejo radi naši slovenčki, medtem ko vse tone kot Titanik, in tako nastanek civilne iniciative za uvedbo Univerzalnega dohodka v Švici sploh ne preseneča.

Kot ne preseneča, da je iniciativa, od zakonsko določenih 100 k, zbrala 130 k podpisov prej kot v letu dni, čeprav so imeli na voljo leto in pol časa.

In zdaj je pred Švicarji le še referendum, kot posledica te akcije, katerega izid je za zakonodajalca obvezujoč, za razliko od naših politikov, ki so si celo v Ustavo zapisali, da volja ljudstva zanje ni obvezujoča.

A vsled zagnanosti civilne iniciative že pri zbiranju teh podpisov dejansko sploh ni možna druga verzija, kot zakonsko sprejetje in izvajanje Univerzalnega dohodka.

Švica se zadnje čase, čeprav ni članica EU, niti NATO, niti evroobmočja, je pa pristopila schengenskemu območju, otepa tudi težkih obtožb diskriminacije do in od tujcev, pa s tem ne mislim smrkasto užaljene Oprah, ki ji niso hoteli prodati ženske torbice, pa je potem sfurala ameriško babjjo paniko.

Švica je dejansko začela omejevati priseljevanje, med ostalimi tudi za državljane Slovenije. Ampak, glede na to, da pa je Slovenija, kot Nemčija in še nekatere, podarila Hrvaški ob vstopu darilo z nesprejemanjem delavcev iz Hrvaške za nekaj let, potem bi fural hinavščino, če bi Švicarje obsojal zaradi tega.

Odprte meje pretoka delovne sile znajo sicer biti zelo ugodna zadeva za recimo Nemčijo, a tudi zelo pogubne za malčke, kot je Slovenija.

Univerzalni dohodek omogoča človeku dostojno življenje
Avtor projekta Univerzalnega dohodka v Švici,  te že 100letja stare ideje, ki zagovarja stališče, da je Zemlja v lasti in uporabi vseh in bi moral vsakdo, ki si ločeno lasti kak njen del, v zameno poskrbeti za preživetje nelastnikov, ni kakšen sanjaški družboslovec, temveč zelo stabilen podjetnik, tudi lastnik verige trgovin drogerije, Goetz Werne.

Werne je to idejo že pred 10imi leti nadgradil v gibanje za uvedbo Univerzalnega dohodka. In če še pred 10imi leti Švicarji niso bili pozorni na njegove besede, danes očitno še kako so.

A da zakaj pa sploh bi podjetnik, dobrostoječi polne riti, sploh začel furati takšen socialen program ? E pa človek je že seštel, da ne bo ničesar s seboj odnesel v onostranstvo. To je tisto nekaj, česar slovenski desničarji in levo/desni tranzicijski tajkunčki v svoji lakomnosti ne bodo sešteli nikoli.

In ne le, da ne bodo sešteli, upam si trditi, da bodo vztrajno tulili, da je UTD zgolj podpora lenuhom, čeprav imajo doma nezaposlene otroke, v svojem dojemanju realnosti za sicer nek drug planet, pa bodo dodatno še nažigali, da je to utopija.

Seveda je utopija. A utopija, ki se je spremenila v stvarnost, danes, tukaj in zdaj. Kot andaluzijska komunistična Marinaleda, neustavljiv juriš v boju proti imperializmu držav ALBA, katerim se pospešeno pridružuje tudi vedno več držav Evrope, Azije, Afrike in Kanade, in tudi uvajanje Univerzalnega dohodka v Švici……

Osnovno poslanstvo Univerzalnega dohodka v Švici, kot povsod, je omogočanje življenja dostojnega človeku. Žalostno, da moramo o tem govoriti v civilizacijski dobi 21 stoletja, a takole pač imamo….

Med ostalim pa Univerzalni dohodek, kot pravi ekonomist Daniel Straub v švicarski civilni iniciativi, omogoča ljudem, da si poiščejo službo, katero bodo opravljali z veseljem, ne glede na to koliko dobro ali slabo bodo plačani.

Ne pa da si v službi slabovoljen, ker moraš tam biti zgolj zaradi plače, kot je pri nas pogosto običaj. Čeprav je pri nas tudi pogost običaj, da si plače nekateri sploh ne zaslužijo.

Obenem pa bi zaradi UTDja bili delodajalci prisiljeni bolje plačevati do sedaj slabše plačana dela, predvsem pa bi največ koristi od Univerzalnega dohodka imeli mladi, ker bi tako prejemali zagotovljena sredstva za šolanje, na koncu šolanja pa bi se lahko z bistveno manj stresa in dosti več poguma usmerili v samostojno podjetništvo.

Za izvedbo Univerzalnega dohodka so v Švici že preračunali, da bodo potrebovali 200 milijard frankov letno, kar pa bodo uredili s sredstvi iz sedanjih različnih obstoječih socialnih transferjev v višini 170 milijard, preostalih 30 pa bodo nabrali iz že obstoječih davkov potrošnikov.

In medtem, ko je v Švici Univerzalni dohodek praktično že v pogonu, se je za uvedbo UTD organizirala tudi civilna iniciativa po Evropi in od aprila letos dalje se zbira milijon podpisov, na podlagi katerih bi Evropska komisija začela razpravo o uvedbi UTD  v članicah EU.

Pri nas so o tem EU projektu UTD še najbolje podkovani pri Zofijinih ljubimcih, katere lahko pobaraš v kolikor si želiš vedeti še globlje o UTD.

UTD EU je sicer zajetnejši in daljši projekt, kot švicarski, čeprav enak, predvsem pa napornejši, sploh če pogledamo naše amebske parlamentarce, ki so uspešni edino v hoji nazaj, kot večina tistih v Bruslju, a državljani pač nekje moramo začeti.

V dobrih 3 mesecih od začetka akcije zbiranja podpisov za Univerzalni dohodek v članicah EU, katera bo potekala do 14. janurja 2014,  je svoje podpise prispevalo že skoraj 3k državljanov Slovenije od potrebnih 12k.

V kolikor si mnenja, da bi morala tudi Slovenija, kot preostale države EU, v zelo bližnji prihodnosti uvesti UTD za vse državljane, potem si vabljen/a, da oddaš svoj podpis peticiji s klikom na to uradno povezavo – UTD – podpiši zdaj !

Don Marko M

Boljši dnevi (blog Don Marko M)

72 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Švica uvaja Univerzalni dohodek (UTD) – 2000 € mesečno vsakemu odraslemu, 500 € vsakemu otroku

 1. No, sem ti mislila dat link do naših Zofijinih ljubimcih, še jaz sem nekaj pisala za njih na to temo, pa vidim, da si jih že sam našel 😉

 2. Naši politiki in naduti tajkuni, katere so ja omogočili ravno vsi ti isti politiki(!!!) zadnjih 22 let so za obesiti! Pridružim se takoj prostovoljcem, ki jih bo obešal. Z VESELJEM!!!!

 3. V manj kot letu so zbrali 130k podpisov? To se zdi zelo malo, torej ali ljudje preprosto (še) ne verjamejo v to “utopijo” ali pa so tisti zaposleni raje zadovoljni s tem kar imajo, kot da bi nekim nezaposlenim dali denar. Slednje bi verjetno veljalo še prej za Slovenijo, saj vemo vsi kako radi imamo svojega soseda, tako da me niti ne čudi, da je bilo v treh mesecih zbranih borih 3k podpisov.

 4. Invictus

  verjetno si preskočil tisti del, kjer je lepo razloženo, da je UTD namenjen v enaki meri zaposlenim in nezaposlenim…..
  a 130k podpisov se ti zdi malo ?…verjetno se hecaš….jaz verjamem, da bomo v Slovenijij izpolnili do januarja svojo kvoto 12k podpisov za evropski UTD, kot bodo kvote izpolnilli tudi v preostalih državah….je pa res, da nas potem čakajo v pogajanji politični birokrati Bruslja, ki so totalni kreteni proti švicarskim….

 5. lolo ribar
  nima smisla obešati nekoga, ki se že sam…..

  Ivo
  denarja je kot solate…1,5 milijarde letno podarjamo Nemčiji, da raste, ne da bi sploh kdo vedel, zakaj smo tako darežljivi do njih…..
  sicer pa Bratuškovi itak ne bo treba nabirati cekinov, zato ker – prvič, tega sploh ne zna in drugič, je sploh ne bo več tam, kjer je….

 6. Saj to je edina rešitev, glede na to ,da že danes lahko 70% opravil, ki jih opravijo ljudje, opravijo računalniki in avtomati. Dejansko so naravni resursi last vseh zemljanov in ni pošteno, da si jih je prilastila peščica …

 7. Dobra novica.Sem se ze razveselila, da bo najvecja pralnica umazanega in krvavega denarja – Svica, pobrala kaj profitov kapitalisticnim parazitom, ki pocnejo ta umazan posel.Pa sem v tekstu prebrala, da bodo potrebno vsoto denarja za placilo UTD dejansko le prerazporedili .Manjko pa pobrali od potrosnikov. No, vseeno je dobra novica,he,he.
  Nas predlog za UTD sem pa ze pred casom podpisala.

 8. UTD, če bo sprejet bo ena izmed redkih napak Švice. Znižanje dohodnine ima enak učinek pa še dodatne birokracije ni potrebno uvajati in izvajati za obračunavanje in nakazovanje zneska UTD.

  Zapisanih je nekaj nesmislov, kot ta npr. da bo UTD doprinesel k dvigovanju plač!? Ne, niti slučajno, doprinesel bo k selitvi kapitala v cenejše države ali k uvozu cenejše delovne sile, kajti vsi podjetniki se ne obnašajo domoljubno ampak racionalno oz. oportunistično.

  UTD je še ena utopična neumnost!

 9. Miha

  tiste podjetnike, ki se, kot praviš, obnašajo “racionalno” oz. oportunistično in raje selijo v druge države svojo lakomnost dobička zasluženega v tej državi, ta država dejansko ne rabi….takšnim asocialnim podjetnikom je še treba pomagati, da čimprej spokajo s kompletno svojo pojavo v tujino in tam tudi ostanejo, če nočejo biti koristni svoji domovini, ki jim je nabiranje lakomnosti kapitala celo omogočila…..Švica že dela pravo stvar in verjamem, da bo kmalu tako tudi v državah EU…ostali bodo pač miselno zdravi podjetniki in državljani, lakomniki pa zbežali, kar pomeni,da se bo ustvarilo zdravo jedro družbe, kar je tudi temelni cilj prihodnosti človeštva….

 10. “Za izvedbo Univerzalnega dohodka so v Švici že preračunali, da bodo potrebovali 200 milijard frankov letno, kar pa bodo uredili s sredstvi iz sedanjih različnih obstoječih socialnih transferjev v višini 170 milijard, preostalih 30 pa bodo nabrali iz že obstoječih davkov potrošnikov.”

  Celoten švicarski BDP je okoli 330 milijard, pisec članka pa sanja o UTD, ki jih bo stal 200 milijard 😀

 11. Pingback: Znova… Strategija preživetja | Življenje v ekovasi

 12. nomad,

  celoten švicarski BDP je nekaj milijončkov čez 500 milijard….vse ostalo pa imaš razloženo v zapisu že tako, da tudi osnovnošolec razume….lepo pa, da se znaš smejati sam sebi, že ker ti branje povzroča težave…..aja, pa itak sem te razumel, da ti nisi med tistimi, ki bi podpiral UTD….

 13. Sem podpisal že v začetku aprila.
  Moj pogled na vse to je naslednji: nihče si ni mogel izbrati kje in kdaj bo rojen. Zakaj bi si potem lahko lastil nekaj, kar je od nikogar in od vseh ?
  Pa s sabo si tudi še nihče ni nič odnesel. Kajne?
  Po nekih podatkih pridelamo na zemlji dovolj hrane za več kot 15 milijard ljudi.
  Mislim, da to pove dovolj ob dejstvu, da Milijoni umrejo od lakote.

 14. Mene si s svojim zapisom vsekakor zelo zelo razveselil 😉

  Da ideja o UTD ni nobena utopija, je meni bilo jasno prvič, ko sem zanjo slišala. Žal jih je (morda do tega trenutka) v to verjelo vse preveč vseh drugih.

  Naj se zgodi! Čas je 😀

 15. pri debatah glede utd mi postane jasno da je 3/4 ljudi *********** ******** ****.
  kot prvo iz zgodovine smo se naučili da če ti država nekaj da, mora prej nekje vzet, razmerje ni nikoli 1:1, ponavadi pošlješ 1 evro v ljubljano, nazaj pa pride 60 centov.
  kot drugo utd, ki si ga predstavlja večina ljudi je čisti socializem, spet iz zgodovine vidimo da človeku nikoli ni bilo slabše kot pa ravno v socializmih, in ja sovjetska zveza je imela utd, pravtako ga ima severna koreja.
  sam bi podpiral utd, ki bi bil minimalen, za slovenijo recimo 300€, bi bil pa edini denar, ki bi ga posameznik lahko dobil od države, se pravi nobenih socialnih transferjev, otroških dodatkov, štipendij, ničesar, to bi bil pozitiven ukrep, ki bi močno poenostavil birokracijo, takoj bi lahko odpustili 100k ljudi v javnem sektorju, čeprav bi jih lahko tudi sedaj.

 16. care,

  najprej boš moral dojeti, da smo država državljani in da država deli samo tisto oz. del tistega, kar ji državljani prispevamo….in UTD je samo del tistega, kar država vrača državljanom…..v Sloveniji zagotovo nimamo kapacitet, da bi UTD delili v zneskih, kot Švicarji, če pa bi pozorno prebral, potem bi razumel, da UTD skupno nadomešča vse oblike transferjev, štipendij in podobno…..tvoje asociacije pa, da je UTD socialističen ukrep, postavlja v tvojo zgrešeno mislenost ravno Švica z uvajanjem le tega…..poslej torej ne moreš več govoriti, da je to socialističen ukrep, ampak socialen, razen če zate ni tudi Švica komunistična država….

 17. Čudovita novica, če bi imela tako vsoto mesečno na razpolago bi živela po bogovsko.
  Žal pa UDT ne bom dočakala (imam 80 let).

 18. Zanimiv članek. Idejo podpiram in bom prispeval svoj glas za to. Moramo pa vedeti naslednje, da se zavest švicarjev in zavest nekaterih drugih evropejcev precej razlikuje. Veliko je takih, da bi v primeru UTD v Sloveniji nehali razmišljati o službi, ali jo celo zapustili. Pri švicarjih pa (verjetno) ni tako. Preberi tole:
  http://www.delo.si/revolt/ekonomija/neo-jao-liberalizem.html
  Ta ideja je dobra, realizacija pa ne more biti uspešna zaradi prevelikih razlik med evropskimi državami in narodi. To je podobno kot uvajanje zahodne demokracije v Afriških državah, ki vemo kako se je končala in kakšne so njene posledice.

 19. Sem pogledal in je njihov nominalni GDP res 500 milijard, 350 je GDP PPP (torej normaliziran glede na ZDA). Je pa njihov celoten “public spending” (skupaj z vsemi investicijami) okoli 200 milijard, tako da še vedno dvomim v uresničljivost kar se tiče preproste ekonomske logike.

  Širše gledano.

  Treba se je zavedati, da smo različni ljudje različno sposobni spravljati na kup denar in bo polovica po definiciji vedno podpovprečno uspešnih. Če torej vsakemu damo v žep €500 mesečno, se bodo pač sorazmerno dvignile cene in podpovprečni bodo še vedno podpovprečni.

  Žal tako pač je in bo ostalo.

 20. In vi mislite da vam bo slovenija izplačala univerzalni dodatek?Mislim da ne in da bomo morali kamlu mi zplačevati univerzalni dodatek državi.

 21. Sem vesela tega zapisa!
  Podpisala sem že pred časom, bom pa tole spet delila!
  Edini način, da se omogoči VSEM ljudem dostojno življenje. Podpiram prizadevanja dr. Valerije Korošec že od začetka. Čas je že, da postanemo socialna družba, kot nam piše v ustavi, edini način, da se ustvarijo pogoji za človeka vredno življenje!

 22. pyo xo

  izvoli enega od preko 100 linkov, ki so sporočili novico po svetu, kar direktno iz Švice…..od tu dalje imaš izpeljanke in nadgradnje na nadaljevanja zgodbe v najmanj 7 svetovnih jezikih…..
  http://www.grundeinkommen.ch/tages-anzeiger-bereits-uber-100000-unterschriften-fur-grundeinkommen/

  Dušan
  državljani državi že toliko preveč plačujemo, da bi z lahkoto uvedli ITD….UTD je izvedljiv tudi pri nas in vprašanje je edino ljudstva, koliko je pripravljeno spraviti določene okvire v pravičnejšo življensko noto za vse, torej tudi izboljšanje kakovosti življenja tistim že preko 500k državljanonv, ki so že v revščini….na voljo imamo UTD izpeljati samo v naši državi, lahko pa se pridružimo evropski iniciativi za uvedbo UTD v EU….če so Švicarji našli način, ga lahko tudi mi…..

 23. nomad

  sposobnosti uspešnosti posameznika se ne meri vzročno njegovemu materialnemu stanju….vsaj jaz ne….nenazadnje imamo dovolj nekoč leta “uspešnih”, ki so danes materialni reveži totalnega bankrota….pa so zdaj zaradi tega naenkrat podpovrečno uspešni ?……
  moje mnenje je, da je nemogoče ustvariti svet enakosti, je pa možno ustvariti svet, tudi Slovenijo, vsaj osnovne socialne pravičnosti….in UTD je pravi korak v to smer….ponavljam, upam, da si razumel, da je UTD namenjen tako zaposlenim, kot brezposelnim in tudi otrokom…..malo širše bo treba razširiti pogled, ne samo na svoje osebne interese…..

 24. Jaz sem v osnovi za UTD, ima veliko pozitivnih učinkov, ampak to je tako zapletena odločitev, da bi rabili več !objektivnih! študij kako bi to ekonomsko vplivalo na različna področja življenja (kje se ta denar dobi, kako to vpliva na job market, import/export…).

  Če posplošimo vse elemente, je glavni pogoj uspeha primerna višina UTD, v smislu da če bo 2.000e takoj neha delat 90% prebivalstva in se sistem sesuje. Don Marko in ostali, koliko evrov naj bi po vaše znašal UTD v Sloveniji ?

 25. Racun,

  mislim, da si napačno razlagaš UTD….le ta ni namenjen, da bi zdaj zaradi tega 90% ljudi nehalo delati, ampak, da bi čimveč ljudi delalo tisto, kar jih dejansko veseli delati, ne pa da morajo delati nekaj, za kar so mogoče celo antitalenti in delajo z odporom zgolj zaradi preživetja, čeprav se število tistih, ki tudi minimalno plačo čakajo v zamudah iz dneva v dan več….
  o višini UTD v EU je seveda stvar možnosti vsake države posebej….koliko pa bi znašal najnižji možen UTD v Sloveniji, pa se da dovolj jasno razbrati iz švicarskega modela, pa ne mislim na končno vstoto, ampak na uporabo potrebnih praviloma že ustaljenih elementov….

 26. Tole je sicer blazno dobra ideja in bi z veseljem podpisal tole peticijo, ampak dokler ne poskrbijo za varno pošiljanje podatkov (httpS:/…), napisati moraš namreč vse svoje podatke in številko osebnega dokumenta, te spletne peticije ne bom podpisoval in prepričan sem, da je precej takih ljudi, ki so vsaj malo ozaveščeni, da ne podajajo osebnih podatkov, če le ti niso na nek način zaščiteni. Škoda za to šlamparijo…

 27. Zdaj sem že penzič. Za 40 let vplačevanja v penzijski sklad dobim mesečno 569€, nekako 60 evrov pod pragom revščine.
  In zdaj me naenkat čaka čudežni dobitek 2.000 evrov.HUDO!!! Saj ne vem kam bi s tolikim perjem.
  Au! Ne bo šlo, nisem v Švici in rezultat referenduma še ni objavljen!…

  Ampak, v naslednjem življenju, v novem bivanju, takrat pa bom zaprmojduš Švicar!!!….

 28. bbosstjan

  zbiranje podpisov civilnih iniciativ za zadeve, katere v primeru uspešnosti preidejo v resno obravnavo v vehu EU imajo pač svoja določila pravil…..tudi pri nas ni kaj drugače, ko gre za podpise zakonskih referendumov na upravnih enotah….pa vseeno se je ravno pri nas dogajalo, da so bili takšni referendumski podpisi zlorabljani z izginjanjem….če pa upoštevamo nedavno evropsko akcijo zbiranja podpisov za ohranjanje vodnih virov, potem je jtakšna oblika podpisovanja neprimerno varnejša, od teh slovenskih verzij….popolne varnosti pa, to itak veš, ni nikjer in za nikogar….

 29. Drago,

  razumem tvoj cinizem, ampak ni ti treba biti fouš Švicarjem….do sedaj je bilo v Švici tako, da so bile vse civilne pobude tudi potrjene na referendumih in ni razloga, da bi bilo tokrat drugače….in seveda ti ni treba biti Švicar, da bi se lahko boril za svoj in sosedov boljši jutri…nenazadnje je tudi tvoja penzija vprašljiva, vsled napovedi novih rezov vlade….pričakujem torej, da boš na glas zavpil, da si Švicar v Sloveniji in se boril za svojo penzijo prej, kot za UTD….

 30. Don Marko,

  jasno da ni namenjen temu da bi ljudje nehali delat, ampak v realnosti se bodo zlorabe (definicija zlorabe v našem primeru=UTD je prejemniku dovolj, ne bo delal no matter what) v določenem % zgodile – kot npr. določen % ljudi zlorablja socialne transferje. S tem da pri UTD za morebitno zlorabo ne bo treba niti goljufati, ker je denar avtomatično izplačan, zato je nevarnost zlorabe pri UTD v osnovi visoka. Zato mora biti višina UTD primerna, da ta % zlorab ne bo prevelik, ker se bo drugače sesul sistem.

  In objektivne študije, katere sem prej želel, bi morale projicirati, kolikšen % ljudi bo ta sistem zlorabljalo oziroma koliko % ljudi lahko sistem zlorablja, brez da se vse skupaj sesuje. Nato je treba te številke vključiti v slovenske ekonomske kazalce in druge objektivne okoliščine, ter tako oceniti ali je to sploh ekonomsko izvedljivo.

  Če študija nima takih podatkov, je skoraj gotovo praktično neuporabna in je bolj ideološka z dodatkom wishful thinkinga.

  “se da dovolj jasno razbrati iz švicarskega modela, pa ne mislim na končno vstoto, ampak na uporabo potrebnih praviloma že ustaljenih elementov….”

  Preslikava modelov, če niso pravilno popravljeni glede na objektivne okoliščine (in Švice in Slovenije ne moreš primerjati praktično na nobenem področju, ne po strukturi gospodarstva, ne po odnosu do dela…), je pa lahko katastrofalna, in če bodo to delali obstoječi birokrati bo šlo vse “zugrunt”.

  Imaš kakšen link do študije, kot sem jo zgoraj opisal, za Švico ? Link ?

 31. Racun,

  ne razumem ravno tvoje navedbe o morebitnih zlorabah UTD, ker pač ne razumem, zakaj bi sploh kdo to zlorabljal, če pa gre za enakost zneska za praktičnno vsakega državljana….ne vem kaj je za zlorabljati, če je jasno določeno, da vsi odrasli državljani dobijo toliko in toliko, vsi enako, otroci pa ravno tako…..dobijo pa vsi, brez izjem….
  strinjam se s teboj, da je tudi med nami in Švicarji kar nekaj razlik, predvsem osebnostno gledanih in živečih, ampak to ne more spremeniti izhodiščnega smisla UTD kjerkoli že se bo pač uvajal…..mi lahko glede UTD zgolj upamo, da se bo o tem začela obravnava na ravni EU, za kar se tudi zbirajo podpisi, ker dokler smo v EU je to dejanje praktično nemogoče izvesti samo v naši mali podalpski…..Švicarji teh težav nimajo, ker niso v EU…..
  link pa ti bom namenil isti, kot prej pyo xo zgoraj http://www.grundeinkommen.ch/tages-anzeiger-bereits-uber-100000-unterschriften-fur-grundeinkommen/ in ko boš na tisti strani, imaš še dovolj povezanih linkov na to temo, kjer se dotikajo tudi študij financiranja UTD…..

 32. Študij je bilo doslej kar nekaj … pravzaprav so šli še dlje – kar nekaj čisto pravih eksperimentov v praksi je bilo že izvedenih: http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income
  Meni osebno je najbolj všeč ta v Ugandi, pa tudi oni v Kanadi. Indijskega je pa tudi za pogledat 😉
  In pa, vsekakor gre najprej prebrati detaljno študijo in izračune za Slovenijo, ki jo je že leta 2010 podpisala Valerija Korošec. Bojda so tahudi ekonomisti skupaj stikali glave, pa njenih izračunov še nihče ni ovrgel. Dobrodošli skratka dvomljivci, da jo najprej preberete, potem pa povejte, kaj ne štima 😉

 33. UTD je edini nacin za prezivetje v tej pokvajeni anarhokapitalisticni druzbi.A treba se je zavedati,da so za UTD zrele zgolj najvisje razvite druzbe-Svica komaj, nemcija in A mogoce,F cez 30 let,butalski tzlovenceljni pa v povprecju se kaksnih 200 ali 300 let ne 😉 IN UTD POTEGNE ZA SEBOJ REFORMO KOMPLETNE DRUZBE!!! Seveda si nesposobni kapitalisti ne morejo predstavljati kako bi lahko oni ziveli z utd,tako kot si ne znajo zracunati,da kapitalizem ne proizvaja denarja,ampak ga samo do hiperinflacije in totalnega bankrota tiska,najbolj pa nasrkajo male drzave,ki ne morejo same tiskati.Kapitalisti so preziveta vrsta-nihce jih ne potrebuje pizdunov slaboumnih,rabimo podjetnike IN SPLOH,CE MI SE NEKDO MUTI DA ZIVIMO V KAPITALIZMU, BO DOBIL SVOJE BREZ MILOSTI,KER BO IMEL NATLACENO USTAVO NEKJE NOT-DA OBCUTI DA NOTRI PISE DA JE TUKAJ DEMOKRACIJA! HOWGH!

 34. Don Marko,

  hočem reči, da mora UTD nekdo plačati, in ta nekdo je, kot vedno, gospodarstvo oziroma državljani ki delajo in plačujejo davke (isto velja za javno upravo, socialne transferje, in deloma pokojnine, ker imamo “medgeneracijski solidarnostni sistem”).

  Ljudje pa delajo zaradi različnih motivov, ampak v ogromni večini zaradi denarja. Npr. sociala ima različne omejitve in pogoje glede tega kdo, kako dolgo in v kakšni višini jo lahko prejema, zato je vsota kumulativna dovolj nizka, da jo gospodarstvo lahko vzdržuje.

  Če pa ti ljudem daš UTD, ki nima pogojev in omejitev (razen višine UTD) bo nek % ljudi nehal delati. Če teoretično vzamemo skrajni del spektra (0-100%), torej da 100% državljanov nič ne dela, ampak samo dobiva UTD, nimaš iz kje vzeti denar za UTD – sistem se sesuje.

  Zakaj ne moreš aplicirati modela Švice na Slovenijo ? V glavnem zaradi strukture gospodarstva. Če pogledaš Švico – visoka dodana vrednost v private sector, v katerem je tudi zaposlen velik delež državljanov. To pomeni, da so davčni prilivi močni, zato iz njih (domnevno) lahko financiraš UTD. In pa pomembno – ker so plače v gospodarstvu visoke, bo manjši delež ljudi zadovoljen z UTD in bodo motivirani za delo, tako se bo cikel močno gosp-visoki prilivi-financiranje UTD lahko nadaljeval.

  Zdaj pa poglejmo Slovenijo – v povprečju zelo nizka dodana vrednost v gospodarstvu, dodatno pa je za razliko od Švice veliko večji delež prebivalstva zaposlen v javni upravi, kar pomeni, da relativno manj ljudi efektivno plačuje davke. Nadalje so plače v gospodarstvu (914e) nižje kot v javnem sektorju (1.131e http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=5486), slednji pa se sicer že sam po sebi financira iz davčnih prilivov iz gospodarstva (=efektivno ne bo prispeval za UTD).

  Da bi dobili točno sliko, bi morali povprečno plačo v gospodarstvu (tudi v JU, ampak tam so še drugi elementi) razbiti na več kategorij -npr. minimalno neto plačo 597e* prejema 50%* vseh zaposlenih, povprečno neto plačo 914e prejema 35%* zaposlenih, in nadpovprečje prejema 15%*. (* so guesstimate številke ampak verjetno blizu realnosti, ogromno ljudi v gospodarstvu ima nizke plače zaradi nizke dodane vrednosti in visokih davkov)

  Recimo torej, da je UTD v Sloveniji nastavljen na 500e, ti bo iz kategorije nizkih plač takoj dalo odpoved 90% ljudi, skoraj nobenemu se ne bo dalo trpeti v težkih gospodarskih pogojih za 597-500=97e, bodo raje ostali doma. Iz višjih kategorij bo tudi del ljudi dal odpoved in bil raje doma. Če bi bil v Sloveniji UTD npr. 2000e verjetno neha delati 90% VSEH zaposlenih, država se sesuje. Zato je zelo važno na koliko bi nastavili UTD, ker je UTD možen samo, če ga je možno financirati iz davčnih prilivov gospodarstva.

  V glavnem, to je neka posplošena beta verzija študije, ki bi morala vsebovati točne številke in še ogromno drugih elementov. Če se hočemo resno in realno pogovarjati o UTD, naj se dobro naredi tako študijo, pogleda številke in ugotovi ali je to možno, in če ni, kaj moramo narediti, da bo realno postalo možno.

  Ker kaj v bistvu delamo v Sloveniji (roko na srce tudi drugje) ? Ne razdelamo stvari kot npr. v mojem zgornjem elaboratu, ampak od levičarjev slišimo “UTD moramo uvesti, ker smo socialna država, plačalo se bo že nekako, lako čemo”, od desničarjev “UTD je komunizem, spizdite v S.Korejo” in podobne parole. Rezultati so seveda pričakovano porazni, potem se pa vsi zgovarjajo drug na drugega, država pa tone naprej v kurac in na koncu vsi plačujemo nepremišljene napake.

  Malo sem pobrskal po tvojem linku in par podlinkih, morda sem zgrešil, ampak nisem nikjer zasledil opisa niti toliko podrobnosti kot sem jih sam zapisal v temle postu.. V glavnem, not good, edina razlika je, da bi morda Švici zaradi prej opisane strukture gospodarstva in družbe UTD uspel “na blef”, pri nas pa bi država razpadla.

  Kot rečeno, resne študije rabimo, da se lahko resno pogovarjamo o UTD. Morda bi to naredila kakšna nova politična skupina ali think-tank, ampak nujno stran držat “ideologe”, ti bodo kot vedno vse zajebal !

 35. Chups,

  sem (površno) prebral delo Valerije Korošec o UTD, zgleda kar dobro izhodišče za resno debato. Delala je za leto 2010, predpostavila pa je UTD 300e (da ne bo kdo sanjal o Švicarskih 2500 🙂 ), in če prav razumem naj bi UTD znašal po njeno 1/2 minimalne plače, financiralo pa bi se z nadomestitvijo 11ih olajšav in transferjev + cca. dodatna milijarda od MDDSZ.

  Vabim tudi ostale, ki jih UTD zanima, da si preberejo na http://www.umar.gov.si/fileadmin/user_upload/publikacije/dz/2010/dz06-10.pdf .

 36. Popravek mojemu zgornjemu postu, UTD bi nadomestil 16 socialnih transferjev/olajšav.

  Pozabil sem dodati še eno relevantno stvar, namreč da, če sem prav razumel, se njen izračun izide tudi zaradi domnev, da bi država še naprej dodatno financirala vsoto, ki so jo leta 2009 namenili za t.i. protikrizne ukrepe, vendar pa smo v teh letih beležili državni proračunski primanjkljaj, tako da vprašanje če bi bilo takšno dodatno financiranje na dolgi rok možno.

 37. Racun,

  lepo, da si se potrudil in razbral še malo naokoli…..sicer sem te že sam opozoril, da je višina prejemkov UTD prilagojena vsaki državi posebej in da vsaj pri nas ne moremo sanjati švicarskih prejemkov, ampak to itak ni bistvo….bistvo je, da ga prejme vsak državljan….seveda pa tudi za uvedbo UTD pri nas potrebujemo tudi kompletno zamenjavo parlamentarcev, ker s trenutnimi, ki so tenutno tam že po nekaj let, nimamo nobene možnosti napredka…..

 38. UTD mi je simpatičen, zdi pa se mi da se ga marsikdo boji, ker ga ne razume. Beremo o cifrah od 300evrov naprej… ampak menim, da tudi če bi bila cifra 1000€, to še vedno ne bi potegnilo za seboj odpovedi vseh tudi z minimalci okoli 700 evri… Njegovi mesečni prihodki bi bili lahko namreč ali 1000€ če bi pustil delo, ali pa 1700€ če bi delal še naprej. Mislim da izbira ni težka, kajne? skoraj dvakrat več je vseeno precej višji standard.

  Je pa verjetno res, da bi si ljudje bodisi poiskali službe v katerih bi uživali (kar bi za seboj potegnilo bistveno višjo prijaznost do drugih in lastno zadovoljnost) ali pa se (mislim da celo v višjem odstotku) lotili lastnega posla. Ukvarjati se z lastnim poslom je nekaj najlepšega saj je potencial neskončen – in v primeru ko ti UTD deluje kot varovalna mreža za preživetje mislim da bi se to res splačalo.

  Ob tem bi država in gospodarstvo dobile VEČ prihodkov, saj bi tudi tista peščica ki bi ostala doma in v brezdelju uživala svojega tisočaka, ta denar zapravljala – in to večinoma pri lokalnih trgovcih/podjetnikih – kar pomeni DDV, kar pomeni davek od dobička ipd…

  Se motim?

 39. Pa še nekaj – ste kdaj probali nič delati?
  Meni več kot prisilna dva tedna v življenju še ni ratalo…
  Tako da res dvomim da bi folk gnil na kofetkih po cel dan…

 40. Jack,

  ne, se ne motiš….saj je že kar dosti učinkov UTD znanih in ljudje so vedno oblj osveščeni glede tega, a računati je pač treba, da se bo vedno našel določen procent egotripov, ki pač niso pripravljeni deliti z družbo tistega, kar je last celotne družbe, ampak itak večina vedno spreobrne na svojo pot in tudi tokrat bo tako, počasi, a sigurno….

 41. Racun,
  … všeč, da smo si prišli bližje. Saj verjetno je marsikaj za še enkrat premisliti, pa kakšen detajl za porihtat, ampak dr. Korošec je res že veliko tega naredila prav za slovenski model UTD-ja), tako da ji jaz dajem kapo dol 🙂

 42. Jack,
  … najprej: UTD ni pribitek na dohodek, zato tvoj izračun ne drži. Je pa to kar pogosta zmota med ljudmi 😉 Tudi ne sme in ne more biti UTD večji od minimalne plače (dejansko naj bi bil precej manjši, a še vedno dovolj za minimum preživetja – zato mu je med drugim tudi ime basic oz. temeljni). Dejansko tisti, ki zaslužijo ali že imajo veliko, zaradi UTD-ja neposredno ne zaslužijo oz. nimajo nujno več (razen posredno, kot posledica UTD-ja (predvsem bodo za nekatera (težja, manj priljubljena) dela lažje postavljali plačne pogoje, imeli več moči (ki je zdaj nimajo NIČ) na trgu dela v obče, glede na zahteve fleksibilnosti trga dela pa naj bi tako bilo teh prehajanj z delovnega mesta na delovno mesto več …)).
  UTD je v prvi vrsti najbolj namenjen najbolj ranljivim, za katere naj bi družba že zdaj poskrbela, a ji ne uspeva najbolje (krivic je zaradi okostenele birokracije vse preveč), od nje pa bodo vendarle imeli koristi tudi vsi drugi.
  Zaposleni bi se v okoliščinah, kakršne so prav danes (in zato so prav krizne razmere še kako primerne za uvedbo UTD), nadvse veliko. Zaposleni v podjetjih, ki so v težavah, bi tako lahko računali na najmanj zagarantiranih 300 UTD tudi, če jim podjetje tisti mesec (ali več njih zapored) ne bi izplačalo celotne plače (npr. 700 evrov). Dejansko bi bilo po nekih modelih to videti takole: prva stvar, ki ti prileti na tvoj osebni račun bi bilo teh 300 evrov od države, tvoj zaposlovalec pa bi potem še isti dan popoldan dodal še najmanj 400 tebi (do tvoje pred in po UTD istih 700 evrov plače), 300 pa bi nakazal nazaj v državno blagajno.
  Dejstvo skratka je, da bi že zaposleni (torej tudi bajno bogati, za katere je tale UTD tako in tako drobiž) v resnici SPLOH NE BILI ZARES V BREME UTD BLAGAJNE.

  … kar se pa tiče tega, da si večina ljudi želi nekaj početi v življenju, pa: o tem je govoril že Maslow – to, da se želimo potrditi v svetu in nekaj početi s svojim življenjem (ne le ležati cele dneve v ležalniku), je v resnici zapisano že v naš psihološki ustroj. Sploh pa: poglejte si številne bajno bogate. Naj mi gre še tako na živce, ampak prav afnica a la Paris Hilton je za to prav dober primer. Punci v življenju ne bi bilo treba migniti s prstom, pa se stalno želi nekaj dokazovati: na svoj način seveda. Poskusila je že kot modna oblikovalka, nastopala v šovu, bojda se zdaj trudi postati DJ-jevka 😛 … pa takih primerov kar mrgoli – Melania Knavs, Steve Jobs, Bill Gates, Madonna … cel kup ljudi, ki jim ne bi bilo treba delati, pa vseeno nekaj morajo (ali vsaj želijo) početi.

  … pa tistih nekaj, ki bi vseeno parazitizirali? Takšni to že počnejo. Nekateri tako, da prinašajo sistem naokoli, drugi tako, da se zabubijo v relativno varne, očem skrite kotičke kakšnega velikega podjetja ali javne ustanove. Tako pogosto odžirajo dragoceno prosto delovno mesto in delo nekomu, ki bi to z veseljem in neprimerno bolje počel. In kakorkoli že, zaradi teh nekaj posameznikov se ne splača odreči tako obče dobremu in dragocenemu konceptu tovrstne družbene spremembe, kot je UTD.

 43. – Denar nas ne bo rešil. Sodelovanje v igri požrešnih ni dobro za nikogar. Slej, ko prej vsak denarni sistem propade. Premalo smo se naučili iz zgodovine.

  – Civilizacija mi ne zveni ravno pozitivno nabit pojem, ker vsebuje prvine “nižje razvitih živalskih vrst” (hirearhija, materializem, egoizem). Domišljije, sočutja, požrtvovalnosti, genialnosti so sposobni le redki naše vrste. V teh zadnjih ne-vem-točno-koliko tisoč letih, ko smo razvili civilizacijo, nismo ravno napredovali, prej obratno.

  – Prepoznati vir vseh problemov pomeni prepoznati rešitev. Dokler bodo klavnice, bodo vojne, je rekel Tolstoj. Jaz pravim, si, kar ješ.

 44. UTD je koristna nadgradnja socialnega sistema. In vsekakor je smiselno poskusiti s tem, čeprav vseh posledic ne moremo predvideti (zagotovo prinese tudi kakšne negativne).

  Ampak istočasno se dajmo zavedati, da ne gre za nek “revolucionarni preobrat družbenega sistema”. Kapitalizem (če lahko tako imenujejo to, kar je trenutno prisotno) ima svoje koristne funkcionalnosti, saj posameznika ali organizacijo prisili v bolj racionalno ravnanje z resursi, ki jih ima na voljo. Dokler je stanovanje v lasti posameznika, z njim ravna drugače, kot če ne bi bilo njegovo.

  Ne blatiti uspešnih podjetnikov ali managerjev, ki znajo s svojimi sposobnostmi nekaj ustvariti, zato ker so si privoščili nov avto namesto česarkoli že. Ne onemogočati uspešnih organizacij. UTD naj bo komplementarna nadgradnja, ki bo izboljšala sistem, ne pa ga “revolucionarno” spremenila.

 45. A ni malo divja ocena, da že kar uvajajo UTD? Šele podpise za referendum so zbrali. Kako bodo glasovali, je pa po moje dokaj nepredvidljivo in zelo odvisno od tega na kaj bodo štartali. In pa seveda od tega, kakšna je trenutna raven socialne varnosti v Švici.

  Vsekakor me pa veseli, da se to dogaja v Švici, kjer imajo dolgoletne izkušnje z referendumi in os tako z populizmi verjento že prenehali. Bo zanimivo.

 46. Marko,

  mogoče je bilo prej nežno, kot divje, a to oceno sem si dovolil na osnovi tudi vseh predstavljenih parametrov v zapisu, pa še marsikaj, kar nisem zapisal….v Švici se je ljudstvo pač do sedaj tehtno odločalo za referendume, namesto za populizme, kot pri nas, in temu primerna je bila uspešnost referendumov….se pa strinjam s teboj, da bo še zanimivo, a po mojem le, če že kje, zgolj v odmerjanju višine UTD…..

 47. No, saj ravno višina je ključna. 2000 lahko rečeš UTD, ampak bo težko sprejemljivo. 100 je komot sprejemljivo, ni pa to UTD.

 48. Saj višina se lahko spremeni vsako leto dokler ne prideš do neke ustrezne ravni. Zakaj bi morali sploh na referendumu odločati o višini. To bi morali strokovnjaki izračunati.

 49. Strokovnjaki izračunat :-)))) ROTFL

  Če bi politika poslušala strokovnjake, bi davke v Sloveniji nižali in ne višali, ker je očitno, na kateri stran Lafferjeve krivulje smo. Sicer je precej višja verjetnost, da bi jih v Švici poslušali, ampak tako se nekako ne dela.

  Ker potem se izglasuje UTD, strokovnjaki pa naračunajo 27 EUR/mesečno in se ljudje počutijo nategnjene. Kaj pa pol?

  Meni se sicer ideja UTD zdi zelo ok, sploh v Slovenskem primeru, kjer smo sicer socialne pravice zbirokratizirali do nezavesti. Je pa seveda tudi vprašanje višine. Pa tudi, zakaj naj bi recimo odrasli dobili več kot otroci? Ali si ne ravno otroci zaslužijo VEČ pozornosti države?

  Sam koncept je vsekakor fajn za razpravljat, pri čemer se pa moramo zavedati, da predvsem zaradi tega, ker je vsakemu fajn deliti, še posebej, če deli nekaj, kar ni njegovo. Zelo pozitivno je, da bo švica to debato dvignila iz akademsko-dušebrižniških krogov na malce bolj realni nivo.

 50. Sem vedel, da bo zabavno. 🙂 isto tako so meni zabavne demokratične odločitve. 🙂 Recimo tiste iz volitev, ko ljudje volijo tistega, ki obljubi večje plače. In če bi recimo demokratično o UTD odločal parlament ali recimo ljudje kar sami. To bi šele bila zabava.

  Imaš strokovnjake, ki zelo natančno ocenjujejo možno vrednost UTD. Na približno 350€. Izračun temelji na številnih predpostavkah.

 51. Dušan,

  zabavno bo mogoče v Sloveniji, kjer se praviloma aktivirajo bizarni referendumi, pa še izide teh parlamentarcem sploh ni potrebno uoštevati….v Švici je pač druga zgodba, volja ljudstva za politike zavezujoča in nespremenljiva…..o višini UTD pa so strokovno izdelali že vse potrebno in ravno na osnovi tega šele potem začeli zbirati podpise….v Švici je ta predlagana višina UTD tudi praktično izvedljiva, kar lahko izračuna tudi vsak povprečnež, upoštevajoč švicarski standard…..
  in če je kaj smešnega, potem je smešno to, da se v naši mali podalpski standarno najdejo modeli, ki se smejijo tistim, ki delajo v smeri razvoja prihodnosti….nekaterim je pač lažje družbi se smejati, kot pa zanjo kaj koristnega narediti….

 52. čeprav sem dodal povezave tudi v zapis, le slediti jim je treba, si lahko si prelistaš komentarje v katerih so tudi uporabne povezave bralcev v tej smeri, tako za švicarski, kot tudi slovenski model…..

 53. Vprašaj politologe ali je demokratična odločitev kakovostna. Sploh, kadar demokratično odločaš o prihodkih in delu. Ne me napak razumeti, bolj demokratičnega od mene boš težko našel. Le videl in prebral sem v življenju dovolj, da mi je jasno, kaj demokratično odločanje pomeni za družbo.

  Je pa vsekakor na ‘odlični’ poti družba, kjer biti strokovna oseba pomeni nekaj slabega. Kjer torej strokovnjak ne bi smel odločati.

 54. Dušan,

  saj ravno v tem je pri švicarskem vzgibu bit….ne sprašuje se politologe, ampak je svoje predstavila stroka in na osnovi teh seštevkov se je začela državljanska pobuda….sploh pa je o UTD skozi stoletja že dovolj povedanega, strokovno in tudi praktično dokazanega, tako, da je v posamezni državi edino vprašanje prilagoditev višine le tega….torej je vprašanje zgolj v splošni ljudski volji po uvedbi UTD….
  ti pa povsem verjamem, da bi pri nas politika poskušala to zadevo spolitizirati in bi tudi uspeli in bodo uspevali vse dokler ne bo tista politično nevtralna večina državljanov stopila enotno na glas na volitve, referendum…..najprej recimo referendum, da je volja ljudstva na referendumu za naše politike zavezujoča, potem pa naprej….se pa strinjam s teboj tudi, da zna biti demokratična volja ljudstva tudi napačno usodna za kompletno ljudstvo, a le, če je plod referendumske manjšine…..zato pa sem poudaril, zakaj ej pomembno tudi glasovlano prebujenje tistih 70% neopredeljenih državljanov pri nas….treba bo pač razumeti, da je država demokratična le v primeru, če državljani to demokracijo s skupnimi močmi ohranjamo….ok, ne zameri, malo sem zašel iz naslovne tematike….

 55. Ideja o uvedbi UTD je dobra, vendar pride v poštev, kjer se ljudje zavedajo svojih dolžnosti.
  Pozdrav, Ana

 56. Ja, tudi nam so nekoč dejali javno: “Postali bomo mala Švica!”
  Bomo ja …. …kdaj že????

  Švica ima strokovnjake, ki odločajo, politiki pa so druga stroka. Prinas pa so politiki vsevedi – vsaj tako oni mislijo in nam ne dovolijo, da bis trokovnjaki naredilik ar je prav in pošteno, kar bi na s rešilo te revščine.

 57. Sicer nisem prebral vse zgornjih komentarjev, a žal je v Sloveniji premalo razjasnjena ideja in sistem UTD. Zato tudi toliko neustrezno razumljivih pogledov. Na srečo sem pred leti v Mariboru prisostvoval t.i. okrogli mizi o UTD z osebami, ki se neposredno ukvarjajo s sistemom UTD v Sloveniji. Tako sem dobil zelo dobro sliko in pojasnitev kaj je UTD. Sem zagovornik tega sistema!! Žal pa po drugi strani, kot je Slovenska navada, površno poslušamo, po svoje razlagamo, se niti ne potrudimo razumeti tistega, kar nas direktno ne zadeva. Se sploh ne čudim zbranim borih 3k podpisov.

  V javnosti bi lahko Sindikati začeli propagando in razlago o UTD-ju. Kar bi bolj koristilo, kot se ukvarjati z neproduktivnimi sindikalnimi pogodbami in nepreglednimi socialnimi pomočmi… Ali pa imajo kot predsedniki sindikatov osebno računico?

  Politika, pa ne samo politika, nas že 23let spravlja na tanek led. Slovenci začnite razmišljat s svojo glavo!
  :), Marko

 58. Ideja je dobra, vendar ne vem ali smo ljudje že dovolj duhovno zrasli za takšne spremembe, vsekakor pa je evolucija v teku (Bog ne daj da bi prišlo do revolucije saj iz zgodovine vemo, da ne prinaša nič dobrega za razvoj človeštva, razen nekaj privilegijev za tiste, ki se pač znajdejo na pravi strani – zmagovalcev) in upam, da bo nadaljevala svojo pot do kritične mase ljudi, ki vedno znova in znova prevračajo tehtnico v prid duhovnega, tehnološkega, političnega…in nasploh vsestranskega napredka ljudi.

 59. Seveda je razprava o uvedbi UTD-ja vedno zelo burna in razgibana! Vendar je praktično pri vsaki o teh razprav nekaj stičnih točk:
  – vedno se najdejo osebe, ki o UTD- ju razpravljajo, pri tem pa se niti slučajno ne potrudijo, da bi se prej informirali, kaj UTD sploh je. Tako vnašajo v take razprave (velikokrat tudi namenoma) nepotrebno nestrpnost in nivo razprave običajno krepko znižujejo
  – skupna je tudi točka (sam temu pravim reflex – kot tisti,ko te udarijo po kolenu in refleksno dvigneš spodnji del noge) , ko večina takih osebkov izusti tisto : ko bo uveden UTD- nihče ne bo več hotel delati!?! Kar bleknejo-refleksno- nič ne razmislijo!;)
  Zadeva seveda ni taka in tisti,ki noče delati,ne bo delal ne sedaj,ko ni UTD-ja in ne bo delal,če UTD bo! Vprašati bi se bilo mogoče raje o drugih stvareh-mogoče so to boljša vprašanja:
  Zakaj ravno sedaj,v času kriznih razmer , toliko pobud in tudi uvajanj UTD-ja?
  Ali ne gre za drugačno svetovno krizo ,kot jo hočejo predstaviti in so vzroki mnogo globlji in niso resnični vzroki za nastanek te krize drugi in ne neki zlom nepremičninskega modela v ZDA,kot nam hočejo prodati?Ali ni ta zlom le povod za nastanek te krize-vzroki pa so mnogo globlji?
  Ali ni uvedba UTD-ja mogoče zdravilo ( antibiotik) ,ki bo verjetno ozdravila tega bolnika,da bo sploh preživel ( da se bo človeško pleme sploh še lahko naprej razvijalo na tem planetu)?
  Mislim, da ne gre za vprašanje,ali bi UTD uvedli,ali ga ne bi – uvedbe UTD-ja se pač ne bo dalo ustaviti oz. preprečiti, čeprav bodo nekatere skupine trenutnih privilegirancev in nesposobnežev ( razumeti uvedbo UTD-ja v kontekstu rešitve najbolj globalnih problemov ,ki tarejo trenutno človeštvo) naredili vse,da bi upočasnili ali preprečili ta proces. Vendar človeštvo na tej stopnji ekonomskega in tehnološkega razvoja kakšnih drugih alternativ skoraj nima – mogoče edino, zelo destruktivno, h kateri se še prerado vrača v takih prelomnih trenutkih – in to je : vojna! Drugače pa ne bo šlo – mislim, da se dogaja to, kar so uporabili za naslov legendarnega filma : Maratonci tečejo častni krog!
  Zakaj tako dramatično? Preprosto- obstoječi sistem se je izčrpal do te mere , da je začel jesti sam sebe! Čisti kanibalizem! Strokovnjaki ( seveda v narekovajih) razlagajo o nujnih pokojninskih reformah, ker da živimo dlje in moramo seveda delati dlje! V isti sapi ti isti strokovnjački razlagajo, da je delavnih mest premalo,ker je tehnološki razvoj šel tako daleč,da ne potrebujemo toliko delavne sile! Zato brezposelnost narašča in bo še naraščala in seveda tudi teoretično ti umotvori ne morejo in niti ne bodo poizkušali razložiti,kako bodo vsi prišli do pokojnine ,ker to na tak način niti teoretično ni mogoče (ti ciniki seveda kot rešitev ponujajo nove in nove pokojninske reforme,ki bi še bolj oddaljile čas upokojevanja – jasno je da ti nesposobneži – večinoma zelo dobro situirani in z doktorskimi nasovo , niti slučajno nimajo vizije, kako zadevo rešiti in da gre preprosto za navaden nateg in blebetanje teh možganskih trustov). Sedaj pa lahko vidimo, da ta silovit tehnološki razvoj povzroči, da se znanost na vseh področjih močno nadgradi v vsega nekaj letih in mlad diplomant, ki ne dobi ustrezne zaposlitve v zelo kratkem času po končanem študiju , je izgubil možnost razvoja na svojem odročju in je tudi za državo čista izguba v smislu vlaganja,ki ga je imela v njegov razvoj in šolanje. In na drugi strani se s pojavom revščine močno zmanjšuje možnost dostopnosti študija revnim prebivalcem in to je za vsako državo ogromen oportunitetni strošek,saj je jasno,da niso samo otroci najpremožnejših nadpovprečno sposobni – tako se izgublja dragoceni potencial družbe! ITD..itd.
  O tem – uvedbi UTD-ja se da pisati res v nedogled, saj sama uvedba UTD-ja pomeni popolnoma drugačno delovanje družbe,države,človeštva. Zadeva je multidisciplinarna in o nje se ni mogoče pogovarjati na refleksen način! Potrebne bi bile razprave , v katerih bi sodelovali strokovnjaki z najrazličnejših področij , ki bi uvedbo tega novega sistema, ki prihaja in se ga ne bo dalo ustaviti, osvetlili iz različnih zornih kotov! Šele potem bi se zmanjšalo število refleksnežev in kvazi strokovnjakov, ki sem ji omenil, in ljudje bodo šele takrat tudi dobili boljšo predstavo, kaj UTD je in kaj bo prinesel! In prinesel bo nov , mogočen razvoj družbe,človeštva – in tudi nesluten tehnološki razvoj, saj se bodo sprostili v tem človeštvu neverjetni potenciali, ki se sedaj v dobi kanibalističnega kapitalizma seveda ne morejo uveljaviti!

 60. Tisti znesek v Švici komaj zadostuje za najemnino in polovico računov, o človeka dostojnem življenju s tem zneskom v Švici, glede na njihov sistem zdravstvenega zavarovanja, plačevanja davkov itd ni govora. Je pa vsekakor boljše kot nič, za tistega, ki dohodka sploh nima.

 61. Pingback: Znova… Strategija preživetja – Življenje v ekovasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *